2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Várossá avatásának 30. évfordulóját ünnepli Soltvadkert a hétvégén

Helyszín: Soltvadkert
Dátum: 2023. szeptember 15., péntek 09:00
Várossá avatásának 30. évfordulóját ünnepli Soltvadkert a hétvégén

Soltvadkert városa 2023-ban ünnepli várossá avatásának 30. évfordulóját. 1993-ban az a megtiszteltetés érte az egykori községben élőket, hogy Boross Péter miniszterelnök személyes közreműködésével történhetett meg az ünnepi pillanat, amikor Berkecz László tanácselnök a magasba emelhette a város kulcsát.

Sajnos Ő már nem ünnepelhet a városlakókkal, de több mint három évtizedes polgármestersége idején egy kiválóan prosperáló település alapjait tette le. A soltvadkertiek büszkék kultúrájukra, helyi értékeikre, ismert boraikra, környezetükre, az itt élők szorgalmára, büszkék városukra.

Szeptember 15-16-17-én szüreti fesztivállal egybekötött jubileumi hétvégén köszöntik a 30 éves várost.

Mint írják:

Nagy öröm, hogy velünk ünnepelnek testvérvárosaink delegációi, száznál is többen érkeznek a németországi Bodelshausenből, a romániai Sarmaságból és Nagyenyedről, akik műsoraikkal is színesítik a programokat.”A rendezvénysorozat kezdetén a város vezetése tiszteletét teszi és megkoszorúzza a város első polgármesterének, Berkecz Lászlónak a síremlékét.

A Gyöngyház Kulturális Központban tartott megnyitó ünnepségen Temerini Ferenc polgármester, valamint Font Sándor a térség országgyűlési képviselője mondanak ünnepi köszöntőt.

Több kiállítás is nyílik, megismerheti a közönség a helyi alkotók munkáit, de a vadászati kiállítás is érdekes színfoltja a fesztiválnak. A Nagy-Pál István helytörténeti gyűjtemény mellett a méltán népszerű motormúzeum és a Szent-Korona Cukrászdában található cukrász múzeum is várja látogatóit.

A hagyományok szerint a gasztronómia kapja az egyik főszerepet, hiszen közel húsz csapat nevezett a szombati főzőversenyre. A borutcában a helyi borászatok kínálják boraikat, illetve kézműves termékek, a soltvadkerti gazdák által termelt gyümölcsök, mézek kerülnek a vásárlóközönség elé. A fesztivál elmaradhatatlan eleme a zene, mely átszövi az ünnepi hétvégét. A helyi, illetve testvérvárosi zenészek, előadóművészek, hagyományőrző csoportok, néptánc együttesek szünet nélkül váltják egymást a színpadon, a szüreti fesztiváli felvonuláson, ahol természetesen több csettegő is megjelenik. A csettegőnek nevezett munkagépet ugyanis itt találták fel, itt kezdték el gyártani a hatvanas évek elején. Az egész országot meghódította a hangjáról, de „munkabírásáról” is híressé vált gépezet, mely ma már a helyi értéktár megbecsült darabja is.

A zenei csemegék között válogatva nagykoncertet ad a Honeybeast, az EDDA Művek, de lesz Nemazalány X Sofi koncert is.

Emelkedett pillanatokat ígér az ünnepi szabadtéri istentisztelet vasárnap délelőtt, este pedig különleges fináléval zárul a fesztiváli hétvége. Temerini Ferenc külön köszönti a város harminc éves polgárait, valamint a 30. évfordulót ünneplő házaspárokat, akik közös koccintással ünnepelnek, majd tűzijátékkal zárul a soltvadkerti szüreti fesztivál.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK