2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

Várossá nyilvánításának 30 éves évfordulóját ünnepelte Soltvadkert

Zsiga Ferenc  |  2023. 09. 27., 09:48

Soltvadkert az elmúlt hétvégén a harmincéves jubileumhoz méltó ünnepségsorozattal ünnepelte várossá nyilvánításának kerek évfordulóját. A szervezők jó érzékkel a hagyományos szüreti fesztivál műsorfolyamába illesztették a neves dátum megünneplését, amelyen a nagy sikerű koncertek, pénteken a Honey Beast, szombaton a Nemazalány x Sofi és az Edda Művek fellépése mellett természetesen a várossá nyilvánítás óta eltelt három évtized eredményeiről is megemlékeztek.

A pénteki ünnepélyes megnyitó felütéseként egy a korabeli anyagokból készült filmösszeállítást nézhetett meg a művelődési házat zsúfolásig megtöltő közönség, majd Temerini Ferenc polgármester köszöntő beszédében felidézte az elmúlt harminc év főbb állomásait.

Mint ahogyan az a kisfilmből és még inkább Temerini Ferenc beszámolójából kiviláglott: Bács-Kiskun Vármegye egyik legdinamikusabban fejlődő városának van mit ünnepelnie.

A városvezető felidézte: a városi címet adományozó oklevelet dr. Boross Péter belügyminiszter, későbbi kormányfő Soltvadkerten személyesen adta át Berkecz Lászlónak, a város első polgármesterének. Temerini Ferenc visszaemlékezésében arról is beszélt:a városban a 90-es években hatalmas infrastrukturális beruházások történtek, amelyek a községet a valódi városok közé emelték. Az önkormányzati fejlesztésekkel egy időben a helyi vállalkozások is óriás léptekkel haladtak előre, a fagylalt fővárosából az ország műanyagipari központja alakult ki az elmúlt évtizedekben. A borászatok is nagyot haladtak a fejlődés lépcsőjén, a vadkerti fehér- és a rozé borokat az ország legjobbjai között tartják számon. A közelmúlt fejlesztéseinek dinamikát jól jelzi, hogy az utóbbi években a városba csatlakozó főutak új burkolatot kaptak, a Vadkerti-tó turisztikai beruházásaira sok százmilliót költöttek. Friss fejlemény, hogy a napokban a város határában az új ipari park elkészült.

Az ünnepélyes megnyitó második szónoka Font Sándor országgyűlési képviselő volt, aki személyes hangvételű visszaemlékezésében elmondta: a várost 27 éve képviseli a parlamentben, ám előtte is a közélet aktív szereplőjeként dolgozott települése felemelkedéséért. A képviselő Boros Péter személyére utalva hangsúlyozta: a későbbi kormányfő is annak a politikai közösségnek volt a tagja, amelyik helyben a fejlődés motorjának tekinthető.

Kiemelte: az elmúlt 30 évben három polgármester vezette a várost: Berkecz László, Lehoczki Ferenc és Temerini Ferenc. Ez is azt mutatja, hogy Soltvadkerten nincsenek szélsőséges váltások, azok képviselik a közösséget, akik a programjukban az elődök nyomdokaiba lépve a már megkezdett utat építik tovább.

A folytatásban a képviselő a fejlődési diagram legújabb állomásait felsorolva kifejtette: az elkerülő út, a térség fejlődésére is kiható trafóállomás-fejlesztés, a Budapest-Belgrád vasútvonal és a kapcsolódó infrastruktúra fejlesztése, a helyi vállalatok, borászatok fejlődése mind-mind egy jobb és szebb Soltvadkert jövőképét vetíti előre.

Font Sándortól dr. Kerényi János volt országgyűlési képviselő, jelenleg politikai tanácsadó vette át a szót, akinek szintén a város határán messze túlmutat a politikai karrierje. A képviselő ismert és elismert közéleti személyiségként sokat dolgozott a városért. Font Sándorral szinte példa nélküli erős párost alkottak, hiszen mindketten soltvadkerti lakosok. Mint emlékezetes, dr. Kerényi János 24 évig volt a Fidesz országgyűlési képviselője.

A politikus beszédében a 30 év jelentősége mellett arra hívta fel a figyelmet: Soltvadkerten jelenleg két hatalmas beruházás határozza meg, alakítja a fejlődés ütemét. Az egyik a településen áthaladó Budapest – Belgrád vasútvonal, míg a másik a Soltvadkertet elkerülő út már folyamatban lévő megépítése. Az előbbi a város területén közel 20 milliárd forintos értéket képvisel, míg a települést elkerülő út 18 milliárdba kerül. A vasúton évi 30 millió tonna árut szállítanak be Kínából – hangsúlyozta dr. Kerényi János.

A rendezvényen a testvérvárosi települések vezetői is meleg hangú beszédekkel köszöntötték az ünnepség résztvevőit. Szombaton a város vezetése és a megnyitó szónokai koszorút helyeztek el Berkecz László, Soltvadkert elő polgármestere katolikus temetőben lévő sírján.

A pénteki programsorozat keretében kiállítások nyíltak. A főtéren az érdeklődők a borutcában kóstolhatták a legjobb helyi nedűket. Az est a Honey Beast együttes koncertjével, mintegy kétezer ember részvételével érte el a csúcspontját.


Forrás: vira.hu


Színes programokkal folytatódott a Soltvadkerti Szüreti Fesztivál szombaton. A helyi hagyományőrző csoportok fellépése mellett volt főzőverseny, látványos szüreti felvonulás és koncertek, az EDDA Művek közel háromezer ember előtt lépett színpadra. A legnagyobb klasszikusok ezúttal sem hiányoztak az együttes repertoárjából, az ikonikus Kör mellett a Gyere Őrült, vagy a koncert zárásaként a Kölyköd voltam című örökbecsű dal is felcsendült.


Forrás: vira.hu


A háromnapos rendezvénysorozatra látványosságként a vasárnapi tűzijáték tette föl a koronát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 29., 12:25
A paksi bővítés már nem a papírmunkáról, hanem a valódi építkezésről szól – mondta Szijjártó Péter miután Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával tárgyal a következő időszak feladatairól. A külgazdasági és külügyminiszter ezt megelőzően az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottságának meghallgatásán arról beszélt, hogy a két új blokk építése a legszigorúbb biztonsági és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően zajlik. A Joint Venture Szövetség pécsi fórumán is kiemelt téma volt a Paks II. beruházás. (x)
2023-11-30 15:30:52
Ismét közeleg december 6-a, Szent Miklós napja, ami egyben a Magyar Pálinka Napja, ünnepe is. Ebből az alkalomból a Magyar Pálinka Lovagrend immáron tizenhetedik alkalommal szervez ünnepséget, amelynek idén Kalocsa város ad helyet. Az eseményen Font Sándor országgyűlési képviselő, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke is részt vesz.
2023-11-24 10:01:49
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 12. 01., 08:45
Gyerekeink számára tenné izgalmasabbá az ünnepvárást idén is Simó Fanni. Első lépésként a versben furfangosan elrejtett címet kell megtalálni, majd az ablakban, esetleg az udvarban elhelyezett számot. Az első feladvány a cikkben! Még >>>
2023. 11. 29., 09:20
A pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt a kórház fekvőbeteg kapacitásainak tehermentesítésére az ambulánsan is ellátható betegektől. Még >>>
2023. 11. 28., 15:15
Dr. Filvig Géza: az önkormányzati választás tétje, hogy a kalocsai laktanyában migránsokat fognak elhelyezni, vagy az épülő Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó feladatokat fogja kiszolgálni. Még >>>
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK