2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 603.6 Ft/l   Dízel: 651.3 Ft/l   Írjon nekünk

XIII. Márton-napi borünnep Soltvadkerten

Zsiga Ferenc  |  2022. 11. 14., 14:30

Tizenharmadik alkalommal rendeztek Márton-napi borünnepet Soltvadkert Város Önkormányzata, Soltvadkert Hegyközség, a Kunsági Borvidék Hegyközségi Tanácsa és a Kramer Fülöp Borlovagrend közös szervezésében november 11-én, pénteken Soltvadkerten, a Sportcsarnokban. A szakmai előadásokkal induló ünnepnap előadóit és résztvevőit Temerini Ferenc polgármester, Font Sándor országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának elnöke és Frittmann János, a Kunság Borvidék és a Soltvadkerti Hegyközség elnöke köszöntötte.

Font Sándor és Frittmann János szavai abban teljesen egybecsengtek, hogy a szakmai fórumokon is mind inkább terjedő vélemény szerint a szőlészet-borászat ágazat legszervezettebb közössége a területére legnagyobb Kunság Borvidéken található, eredményei és kezdeményezései országos viszonylatban is példa értékűek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A köszöntőbeszédek elhangzását követően mindezt dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Évértékelő – a Mezőgazdaság, valamint a szőlő és borágazat helyzetértékelése című előadásában grafikonokkal szemléltetve is megerősítette.

A hallgatóságot érezhetően a prezentáció azon része fogta meg legjobban, amely az Érdemi segítség a szőlőtermelés számára, valamint a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv alcímet viselte.

Mint elhangzott:

Az idei év kétarcú: az energia-és inputanyagok árrobbanása, a történelmi mértékű aszály komoly nyomott hagyott az agráriumon. Ennek ellenére, az első félévben minden nehézséggel dacolva, a beruházások és az agrárexport is negyedével nőtt az elmúlt időszak azonos időszakához képest.”– értékelte a magunk mögött hagyott hónapokat Feldman Zsolt.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


Hozzátette: „A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa termésbecslése szerint 2022-ben 4 millió mázsa szőlőtermésre lehet számítani, amelyből várhatóan 2,6-2,8 millió hektoliter bor készülhet. Az unió legnagyobb bortermelő országaiban az átlagosnál alacsonyabb mértékű idei bortermelésre számítanak. A magasabb szőlőfelvásárlási árakat két dolog nagyban segítené: ha a nagy felvásárló borászatok minél magasabb értékű borokat értékesítenének az exportpiacokon, amiből óhatatlanul több jut vissza a termelőknek, valamint ha a termelők létrehoznák azokat a termelői integrációs szervezeteiket, amelyek a közös értékesítés révén jobb feltételeket és árakat tudnak elérni a piacon.”

Az államtitkár a továbbiakban úgy fogalmazott:

A Kunsági az ország legnagyobb kiterjedésű borvidéke, a legtöbb szőlőültetvény megújítás is itt zajlik, így megújulóban vannak a borvidék ültetvényei, amelyet a szőlőágazatnak nyújtott támogatások is segítettek.”A támogatásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy a korábbi évek gyakorlatának megfelelően idén november 2. és november 30. között ismét lehetőség van a szőlőültetvények szerkezetátalakításának támogatására vonatkozó egyéni tervek benyújtására. Ez a támogatás továbbra is a legnépszerűbb intézkedés a szőlőtermesztők körében. A fokozott érdeklődés miatt a 2019-2023 között rendelkezésre álló támogatási keret összege a korábbi 34 millió euróról 50 millió euróra emelkedett.

Feldman Zsolt rámutatott: A szőlőtermelés számára kulcskérdés a gépesítés és a technológiai megújulás, a munkaerő kiváltása és a hatékonyság növelése érdekében. Ezért pályázott sikeresen az ültetvények ápolásához szükséges gépek, eszközök beszerzésére 2021-ben 2.296 termelő és kapott eddig 27,2 milliárd Ft támogatást. Ezek mellett a mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztéseket – amelyek a szőlőültetvények esetén például erőgépek, szőlőkombájnok és más munkagépek beszerzését jelenti - eddig 2.618 termelőnél 193 milliárd forinttal támogatta a kormány.

Az államtitkár fontosnak nevezte a szőlő és bortermelőknél is a szervezettséget, és mint fogalmazott, együttes értékesítés a szőlőtermelők számára is adott lehetőség, akár a hegyközségek keretei között. Jó példaként említette a tejágazatban már bevált közös termelői értékesítési formát, amelynek segítségével eredményesebb pozícióba kerülhetnek a felvásárlókkal folytatott tárgyalásokon.

Feldman Zsolt felhívta a figyelmet: a hét elején az Európai Bizottság elfogadta az új Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervét, ezzel jóváhagyta a 2023-2027 közötti támogatások odaítélésének szakmai feltételrendszerét. Ezek alapján mintegy 5300 milliárd forintból újulhat meg a magyar agrárium. Az államtitkár részletezte a szőlőtermelők és borászok számára elérhető támogatási forrásokat, azok keretösszegét és az odaítélés feltételeit. Mint fogalmazott, rendkívüli forrás áll a mezőgazdaság és élelmiszeripar fejlesztése előtt, amelyet jól kihasználva további jelentős előrelépés érhető el a Kunsági borvidéken is.

Az előadó kulcsfontosságúnak nevezte az elkövetkezendő időszakot az országban lévő 170 ezer gazdálkodó, valamint a 4 ezer élelmiszeripari vállalkozás számára is, hiszen a működési kereteket ez határozza meg. S hogy fellélegezhetnek-e a gazdák a jövőben? – tette fel a kérdést az előadó, amelyre a választ maga adta meg: az uniós előírások, a ,,zöld” előírások tekintetében szigorúbbak lesznek, erre készülni kell. Fontos, hogy

a gazdálkodók ne csak kötelezettséget, de lehetőséget is lássanak ebben, hiszen ezekhez az előírásokhoz különböző támogatások is társulnak. Aki okosan használja ki adottságait, ebből az újabb reformból nyertesként kerülhet ki.

A továbbiakban Dr. Németh Krisztina, a Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet tudományos főmunkatársa az aszály káros hatásainak kompenzálási lehetőségeiről beszélt, majd Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a MATE Szőlészeti és Borászati intézetének igazgatója a 2022-es évjárat értékelése borászati szempontból címmel tartotta meg előadását.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A szakmai programot Dr. Brazsil Dávid, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára azzal az ígérettel zárta, hogy a Tanács ugyan úgy mint tavaly, az idén is egyeztetni fog a nagykereskedelmi hálózatokkal, hogy a végtermék, a bor árában a szőlőtermelők érdekei is hangsúlyosabban érvényesüljenek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek


A XIII. Márton-napi borünnep délelőtti szakmai programja a Kunsági Borvidék pincészetei újborainak kóstolásával, majd 18 órától jazz és boresttel zárult.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 24., 10:01
Érkezik a Mikulás, puttonya pedig ajándékcsomagot rejt minden résztvevő gyermek számára! Sőt, pattanjatok fel ti is a Mikulás szánjára!

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 11. 27., 12:03
Fenyőtermesztésből Magyarországon csaknem 600-700 családi gazdaság él meg. Még >>>
2023. 11. 24., 12:30
A mák és a sajt meglepően jól passzol egymáshoz, így nem csoda, ha tortában köt ki mindkét alapanyag. A meggyes réteg pedig már szinte elengedhetetlen, ha mákos süti készül. Még >>>
2023. 11. 22., 12:15
A vendégek fogadása miatt egy nagytakarítás beütemezése például mindenképpen hasznos, de ha nem akarod túlterhelni magad, az a biztos, ha elosztod több hétre a teendőidet. Így ha december elején nekilátsz a rendrakásnak, szentestére már biztosan minden szép lesz. Még >>>
2023. 11. 22., 10:58
Bár a kivágott ruhák már jó ideje uralják a divatot, a csípő- és deréktájon stratégikusan elhelyezett lyuk, ami néha még a fenék tetejét is éppen hogy megmutathatja, a saját műfajává nőtte ki magát. Olyannyira, hogy 2023-ban sorra tűntek fel a sztárok csípővillantós ruhában, illetve nadrágban. Még >>>
2023. 11. 22., 09:12
Gyermekkórházak osztályain gyógyuló gyermekek részére, illetve nehéz sorsú családok kisgyermekeinek szervez karácsony előtt örömöt a bohócdoktor csapat. Még >>>
2023. 11. 21., 12:53
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2088-an lépték át. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK