2024. 02. 28. szerda
Ákos, Bátor
: 389 Ft   : 358 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kéménybe épített gerenda okozhatta a felsőereki háztüzet? – A gyors beavatkozás mentette meg az épületet

Zsiga Ferenc  |  2024. 02. 09., 09:00

Február 5-én, hétfőn reggel 9 óra körül a közeli ház hátsó részének tetőszerkezete alól gomolygó sűrű füstre lett figyelmes Szalai Tibor Szakmár-felsőereki lakos. Először arra gyanakodott, hogy valaki az öt éve teljeskörűen felújított épülettel szomszédos határban égeti az aljnövényzetet, de közelebb lépkedve egyértelművé vált számára, hogy a mind intenzívebben szivárgó füst az egy ideje lakatlan épületből árad. A felismerést követően azonnal a katasztrófavédelem központi ügyeletét hívta.

Az Újtelek község központjától mintegy 3 kilométerre lévő, közigazgatásilag Szakmárhoz tartozó Felsőerekre a riasztást követően azonnal, szinte egy időben Kalocsáról és Kiskőrösről indultak a tűzoltók. A helyszínre mintegy 20-25 perc múlva érkező egységek egykettőre lokalizálták a tüzet, amely akkorra már a mintegy 200 négyzetméter alapterületű épületet teljes terjedelmében veszélyeztette.

A tűz helyszínén február 6-án, kedden jártunk, amikor is Szalai Tibor, a kárt szenvedett épülettel szembeni ház Dunaújvárosból ide költözött tulajdonosa elmondta: 


Én és a feleségem, de a kigyulladt ház tulajdonosa is azon betelepülők közé tartozunk, akiket megfogott Felsőerek természetközeli fekvése, hiszen a mintegy 100 lelket számláló település a Kiskunsági Nemzeti Park ölelésében fekszik. A kárt szenvedett épületet jó néhány éve egy a fővárosból ide költözött, a vidéki jó levegőre, nyugalomra vágyó jogász és a felesége vásárolta meg. Az utca végén lévő, így a Nemzeti Park területével közvetlenül határos házat mintegy öt éve kívül-belül felújították. Sajnálatos módon a család férfi tagja elhunyt, az özvegy pedig a Kanári szigeteken élő lányához költözött. Ám előtte a házat egy helyi család felügyeletére bízta. Az épület állagmegóvása érdekében a csak pár fokos belső hőmérsékletet ők próbálták kicsit feljebb tornászni hétfőn úgy, hogy a fűtésre is használt kemencébe begyújtottak. Úgy tudom, ezt követően a házból eltávoztak. Azt aligha gondolhatta bárki - ami egyelőre nem tényszerű, de a valószínűsége mégis nagy–, hogy a kemence kéményébe, a felújításnál persze jóval korábban, egy gerendát beépítettek, ami aztán lángra kapott. Ennek következtében a mintegy 80 négyzetméteres épületrészben a kor színvonalán álló nappali, az ugyancsak korszerű konyha és fürdőszoba szinte teljesen kiégett.”- mondta Szalai Tibor, hozzátéve:

Az igényes felújításból adódóan

a bekövetkezett kár ugyan tetemes, de szerencsére az épület tulajdonosának volt biztosítása.Forrás: baon.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-02-23 07:56:00
A Paksi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság és az Atomix Kft. Tűzoltási és Kárelhárítási Szakágazatának tűzoltói számára negyedévente szerveznek területbejárást az új atomerőmű építési területén annak érdekében, hogy a dinamikusan változó munkaterületen megfelelő helyismeretre tegyenek szert. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 02. 28., 09:22
Az áldozatsegítés területén nyújtott kimagasló teljesítményért részesült Victima Protector díjban. Még >>>
2024. 02. 27., 15:57
A Kalocsai Szent Kereszt Kórházba járóbeteg szakellátásra érkező betegeknek minden esetben regisztrációra van szükségük a főbejáratnál található betegfelvételi pultnál. Itt történik az előjegyzések kiadása is! Még >>>
2024. 02. 27., 10:28
Mindenkit maga mögé utasított a Renault. Még >>>
2024. 02. 26., 10:38
Az osztrák hatóságok körözték az autót, amelyet a tompai határátkelőnél foglaltak le. Még >>>
2024. 02. 26., 09:24
Ezek a húsmentes ételek tuti a legjobb barátaitok lesznek a következő hetekben. Legyetek nyitottak, próbáljatok ki új ízeket és főzzetek sokat! Még >>>
2024. 02. 26., 09:16
Akár 100 dollárt is lefaraghatnak az árcédulájából, cserébe viszont hiányozhat belőle valami. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK