2023. 03. 29. szerda
Auguszta
: 385 Ft   : 356 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

Fesztivál-különdíj „acélmagnóliánknak” – A Kalocsai Thália Társulat országos sikere

2016. 11. 07., 16:22

Ötödször adott otthont a székesfehérvári Szabadművelődés Háza október 28-30-ig a Paál István Fesztiválnak, ami az amatőr színjátszó társulatoknak biztosít teret szakmai bírálóbizottság és természetesen az érdeklődő közönség előtti bemutatkozásra. Kalocsa neve bizonyára sokak emlékezetébe égett – köszönhetően a helyi tagok alkotta Thália Társulat teljesítményének!

Bár a csapat tavaly is jelentkezett a fesztiválra, akkor egy küszöbön álló tagcsere miatt nem sikerült eljutniuk Székesfehérvárra. Idén ez másképp alakult – útjuknak meg is lett a gyümölcse, de ne szaladjunk ennyire előre!

Az előzetesen jelentkező 26 társulat közül be kellett kerülni a tíz legjobb közé, ők kaphattak ugyanis lehetőséget arra, hogy személyesen is megmutassák az elismert szakmabéliek alkotta zűrinek, hogy mit is tudnak nyújtani a világot jelentő deszkákon. Ezt az akadályt sikerrel vették, így október 29-én Füstös Éva, Horváth Márta, Iván Adrienn, Jambrik Ibolya, Kovács Zsuzsa és Varga Kinga szereplésével, Bneu László társulatvezető rendezésében felgördülhetett a függöny a Kalocsán és több környékbeli településen már sikerrel játszott „Acélmagnóliák” produkciója előtt.

Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő, Adorján Viktor író-rendező és Dr. Matuz János, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa nem bánt kesztyűs kézzel a fesztiválon bemutatkozó társulatokkal. Az egyes előadásokra jellemző pozitívumokat pont olyan lelkesen mondták a csapatok szemébe, mint azt, hogy mi mindenen kellene változatniuk, fejleszteniük, javítaniuk.

Bneu László, a kalocsai társulat vezetője és a fesztiválon tizenegyedik alkalommal színre vitt „Acélmagnóliák” rendezője örömmel mesélte, hogy esetükben ez utóbbiak apróbb részletek finomítására redukálódtak és összességében elégedett volt a zsűri azzal, amit látott, sőt! Eredményhirdetéskor kiderült, hogy a legígéretesebb kezdő előadónak járó szobrocskát és oklevelet a csapathoz utólag csatlakozott Varga Kinga kapta meg, aki az első szereposztás szerint Szabó Csillag karakterét vette át [ő ugyanis időközben hazánk szépségkirálynője lett, nemrég tért haza Tokióból, ahol Magyarországot képviselte – a Szerk.].

A „magnóliák”, ahogy egy korábbi interjújában fogalmazott, tárt karokkal, segítőkészen, támogatva fogadták, és a frissen elnyert díjban is osztozik velük. – Együtt álltunk a színpadon, együtt hoztuk létre a darabot, és külön senki sem emelkedhet ki úgy, hogy a többiektől nem kap támogatást – vallja a PIF-különdíjas amatőr színjátszó, aki gyermekkori álmát teljesíti be, amikor Shelby Eatenton bőrébe bújva belép a darab állandó helyszíneként kialakított fodrászszalonba.

– Amikor kimondták a nevem, el sem akartam hinni, hogy tényleg engem várnak a színpadra. Leírhatatlan öröm ez nekem, már csak azért is, mert a magánéletemben komoly áldozatot kellett hoznom és nehéz válaszút elé kerültem korábban, de szakmabéliektől ilyen elismerést kapni számomra önigazolást jelent és erőt ahhoz, hogy elhiggyem, akkor jó döntést hoztam – meséli Kinga, hozzátéve, hogy szülei nagyon büszkék sikerére és minden egyes előadásán ott ülnek a nézőtéren.

Bneu László társulatvezető úgy értékeli, maximálisan kitettek magukért a „lányai”, és bízik abban, hogy a Székesfehérvárról haza hozott jó hírek nyomán talán a Kalocsa környéki települések közül több művelődési ház vezetője is kedvet kap ahhoz, hogy meghívja őket játszani, ahogy tette ezt már például Dusnok és Géderlak.

Apropó, meghívás! A Kalocsai Thália Társulat égisze alatt, de többnyire az „Acélmagnóliák” szereplőgárdájától eltérő szereposztással Homokmégyen, a Művelődési Házban debütál a Dunai Ferenc tollából született „A nadrág” című komédia, előadásukban november 12-én, 19 órai kezdéssel. A másfél órás garantált szórakozásról Füstös Éva, Horváth Márta, Jambrik Ibolya, Balogh Csaba Zoltán, Mészáros Máté és Póli Róbert gondoskodnak, de ha Homokmégy „túl messze lenne”, a Kalocsai Színházban is ismét műsorra tűzik a parádésan bemutatkozott előadást november 19-én, újságolta Bneu László. Megjegyezte, hogy jó eséllyel jövőre ezzel a darabbal neveznek majd a székesfehérvári fesztiválra, a zsűri ugyanis búcsúzóul jelezte, hogy örömmel látnák őket visszatérni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 28., 16:57
Már nagyban zajlanak a Paprikfaesztivál előkészítő munkálatai! Még >>>
2023. 03. 28., 16:19
A legalább 20 főt foglalkoztató cégek közel háromnegyede véli úgy, hogy árat fog emelni a közeljövőben egy kutatás szerint. Még >>>
2023. 03. 28., 13:33
Nem kell hozzá PhD kelt tésztából, sőt komolyabb felszerelés sem, csak egy kis idő. Kicsit több, mint amennyi idő alatt a boltban levennénk a polcról, de az eredmény kárpótol. Még >>>
2023. 03. 28., 09:52
Hét gyanúsítottból álló bűnbanda ügyében fejezték be a nyomozást a kalocsai rendőrök. Még >>>
2023. 03. 28., 09:45
A kisfiú keresésében jelenleg is több százan vesznek részt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK