2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsán a „Trianoni harangok” - A Magyar Kultúra Lovagja előadásában

Cserenkó Gábor  |  2021. 11. 24., 07:57

„Trianoni harangok”címmel szerkesztett - előadott műsorával, Kárpát-medencei turnéjának idei utolsó állomásához érkezett Meister Éva. A Magyar Művészetért Ex Libris-díjjal jutalmazott színművésznő, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosa november 18-án lépett fel, Trianoni harangok című előadásával, a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermében. Az előadás a „Köszönjük, Magyarország!” programsorozat keretén belül valósult meg.

Meister Éva több mint harminc éve van a pályán és húsz éve járja önálló estjeivel az országot és a magyarok lakta területeket.

A Trianoni harangok” a trianoni békeparancs utáni magyar életérzésről, az egyéni és  közösségi tragédiáról szól. De szól a hitről és a reményről is, hogy a nemzet és a magyar haza örökké él, s hogy voltunk, vagyunk és leszünk, az idők végezetéig, „még ha leszakad az Ég is”.

Az általa szerkesztett előadásban a színművész többek között Czegő Zoltán, Mihályi Molnár László, Sajó Sándor, Farkas Árpád, Reményik Sándor, Dsida Jenő, Áprily Lajos, Wass Albert, Szőcs Géza, Magyari Lajos, Hervay Gizella és Ady Endre gondolatait tolmácsolta. Valamint felcsendültek népdalok is.

A művésznő a Marosvásárhelyi Nemzeti Színháznak tíz évig volt sokat foglalkoztatott tagja és a közönség által kedvelt művésze. 1987-ben Magyarországra telepedett le. Azóta szabadfoglalkozású színművészként dolgozik.

Önálló estjeivel - melyek erőteljes nemzeti öntudattal vannak átitatva -, számos helyen megfordult a Kárpát-medencében, a legkisebb falutól, hova nem jár színház, a nagyhírű teátrumok közönségéig, valamint a határokon túl élő magyar közösségekhez is: Ausztria, Svédország, Németország városaiban lépett fel nagyszámú közönség előtt.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei