2022. 01. 24. hétfő
Timót
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Túl minden határon - Önálló estjével ezúttal Soltvadkerten szerepel a közismert író-riporter, Vujity Tvrtko

Gazsó Rita  |  2019. 03. 27., 08:13

Alig pár hete szerepelt nagy sikerrel Kalocsán „Túl minden határon” című műsorával, de a Vujity Tvrtkot kedvelők most ismét találkozhatnak vele, hiszen saját estjével újra ellátogat a régióba: Soltvadkerten a helyi sportcsarnokban vendégeskedik április 5-én. A KALOhírek ennek apropóján kérdezte az ismert újságírót, írót, televíziós riportert.

A Kolozsvári Állami Magyar Színházban is vendégeskedett

- Hosszú évek óta járod műsoroddal az országot és a külhoni magyarlakta helyeket, kis falvaktól nagyvárosokig, a Felvidék kultúrházaitól kezdve Londonon át Amerika nagy előadótermeiig. Hogy kezdődött mindez?

- Egy évvel a könyvem megjelenése után, 2002-ben történt, hogy felhívott egy észak-magyarországi könyvtáros hölgy, Terike. Arra kért, hogy látogassak el a könyvtári napokra hozzájuk, egy író-olvasó találkozóra. Kérdeztem, mennyi érdeklődőre számítanak, mire a hölgy azt válaszolta, a könyvtárterem 50 férőhelyes, de szükség esetén maximum 80 embert le tudnak ültetni. Gondoltam nincs nagy tétje a látogatásnak, így különösebb rákészülés nélkül leutaztam.

A helyszínen azonban döbbenten szembesültem azzal, hogy négyszáz ember várt rám.” Iszonyú zavarban voltam, nem tudtam, hogy mi következik: kérdésekre kell válaszolnom vagy mesélnem? Súlyos este volt: úgy éreztem, megbuktam. A kocsiban hazafelé végig az járt a fejemben, hogy ha értem négyszáz ember eljön, esetleg megveszik a könyvemet, szeretnek, tisztelnek a televíziós munkáim alapján, többet érdemelnek. Az őrlődés nyomán született meg a „Túl minden határon” est, amely azóta is teltházzal megy, elővételben elfogynak rá a jegyek.

Előadásai mindenütt teltházat vonzanak

- Soltvadkerten is ilyen fogadtatásra számítasz?

- Három éve jártam ott, akkor a művelődés házba szervezték a programot, de nem fért el minden néző, így ezúttal már eleve a sportcsarnokba tervezték be a műsoromat.

Elképesztő erőt ad és hatalmas megtiszteltetés számomra az, hogy ezek az emberek ennyire kíváncsiak rám,”újra eljönnek, megnéznek.

A műsor minden alkalommal hatalmas kihívás a riporter számára, hiszen nincs díszlet, szék, kérdezőpartner, csupán ő és egy mikrofon

- Mi lehet a sikered titka? Pontosan hogy képzelje el a műsort valaki olyan, aki még soha nem látta?

- Ez egy több mint kétórás színházi est, amely minden alkalommal hatalmas kihívás számomra, ugyanis itt nincs díszlet, szék, de kérdezőpartner sem. Csupán egyetlen ember, én és egy mikrofon. Minden előadásomat azzal kezdem, hogy két óra múlva csak az tapsolhatja meg saját magát, aki sokkal erősebben távozik ebből a teremből, mint ahogyan megérkezett ide. Így kezdődik az este, tulajdonképpen egy kétórás földkörüli utazás, amelynek során az Északi sarktól Észak-Koreán át a Szaharától a Brazil dzsungelekig mindent körbe utazunk. A legutolsó tíz percben azonban visszatérünk Soltvadkertre, a sportcsarnokba.

Az emberek a legvégére rájönnek, hogy úgy készültek, ez Vujity Tvrtko műsora, de úgy távoznak, hogy ez az ő saját előadásuk: életük, álmuk vagy kudarcuk” és a legvégén reményeim szerint a saját sikerük volt.

- Az előadás ajánlójában az szerepel: „Az év motivációs előadása”. Hogy értelmezzük ezt?

- Nem szeretem ezt a fogalmat, hogy motivációs előadás. Sokszor pejoratív értelemben használják manapság. Inkább úgy mondanám, motiváló este. Az előadás egy ötéves pécsi kisfiú utazásával kezdődik, ez lennék én, aki kapott egy fényképezőgépet a nagymamájától, majd fokozatosan átalakul a történet a nézők saját utazásává. Iszonyú erőt, hitet, kitartást próbálok átadni az embereknek és azt az üzenetet, hogy ha nagyon akarják, ők is el tudják érni álmaikat, le tudják küzdeni a problémáikat.

- Ha már az álmoknál tartunk, mi volt a legmeredekebb álmod, kalandod, úticélod, amit bevállaltál?

Az este folyamán egy kétórás földkörüli utazásra invitálja a nézőket az Északi sarktól Észak-Koreán át a Szaharától a Brazil dzsungelekig

- Nehéz lenne felsorolni. Ott volt például Csernobil, ahol tulajdonképpen attól féltem, amit nem láttam. Észak-Korea esetében talán meg sem kell magyarázni miért kellett tartani. Közvetlen pályám elején, 19 évesen meg markánsan befolyásolta az életemet az is, amikor a Délszláv háborúba csöppenve egy óvóhelyen kellett aludnom, egyebek mellett egy halott „társaságában”. Emlékezetes volt az Északi sark alatti jégszigeten tett utam, ahol 11 órahosszát mentünk egy hómobillal és a huszadik perc után szembesültem azzal, hogy mi az a hóvakság, amelyet korábban csak egy romantikus túlzásnak hittem. De felejthetetlen emlék volt a Szahara is, ahol nappal ötven fok volt, hajnalban meg mínusz 20. Ezek a dolgok biztosan befolyásolták az életemet, de az előadásaim során nem kétórás kalandsorozatot lát a néző, hanem egy 27 éves utazás történetét, amelynek végén mindenki a saját életébe csöppen vissza. Sokéves tapasztalatom alapján biztosra ígérhetem, hogy

ebben az utolsó tíz percben, amikor korom sötét lesz a teremben, akkor látnak majd a legtöbbet a nézők.”

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés