2022. 09. 27. kedd
Adalbert
: 407 Ft   : 420 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

A Titán Klub vendége: Tamás Endre – A Karamell Sütő Kft. és a Bio-Pack Kft. ügyvezetője segédmunkásként kezdte az ipart

Illés György Cinó  |  2017. 03. 14., 21:11

A Tomori Pál Könyvtár Titán Klub című sorozatának legutóbbi alkalommal a vendége Tamás Endre, a Karamell Sütő Kft. és a Bio-Pack Kft. ügyvezetője, valamint Viczay Endre látszerész, optometrista volt. Ma Tamás Endre bemutatkozásáról közlünk összefoglalót, hamarosan pedig a Vicai Optika vezetője kap figyelmet portálunkon.

A Tomori Pál Könyvtár Titán Klub című sorozata Kalocsán, illetve a környékben élő, ifjú korukkal dacoló szakmai, üzleti sikerekkel büszkélkedő, fiatal vállalkozóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Tamás Endre két kalocsai Kft. fiatal ügyvezetőjeként került a sorozat kínálatába.

A kalocsai ügyvezető középiskolai tanulmányainak befejeztével a Szegedi Egyetem Állam és Jogtudományi Karára adta be jelentkezését, ám többszöri próbálkozásra sem vették fel. Ekkor, egy édesapja válaszút elé állította őt: vagy hasznossá teszi magát a családi vállalkozásban, vagy építheti tovább saját karrierjét, de immár önállóan.

Legalulról az ügyvezetőségig

Endre a családi vállalakozást választotta, ahol azonban nem „ült bele a készbe”, hanem

SZIGORÚAN VÉGIG KELLETT JÁRNIA A RANGLÉTRÁT, A LEGALJÁRÓL KEZDVE.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Édesapja alapelve ugyanis az volt, hogy vezetőként csak az tud reális követelményeket támasztani, és azokat következetesen érvényre juttatni, aki személyes tapasztalatból ismeri az adott feladatokat, a megkövetelhető elvárásokat. Ennek megfelelően legalulról indulva jutott a vállalat élére:

SEGÉDMUNKÁSKÉNT KEZDTE, MAJD AMIKOR ITT MÁR BIZONYÍTOTT, AKKOR ÚJABB HOSSZÚ ÉVEKIG BETANÍTOTT MUNKÁSKÉNT FOLYTATHATTA, KÉSŐBB ANYAGBESZERZŐ, ÜZLETKÖTŐ, VÉGÜL A VÁLLALKOZÁS EGYIK VEZETŐJE LETT. JELENLEG MINDKÉT CSALÁDI VÁLLALKOZÁSUK, A BIO-PACK KFT., ILLETVE A 8-9 ÉVE TULAJDONUKBA KERÜLT KARAMELL SÜTŐ KFT. ÜGYVEZETŐJEKÉNT DOLGOZIK.

Az előbbi vállalkozás pékipari adalékok, lisztjavító szerek, malomipari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezeket a termékeket Euro-Mix termékcsalád néven ismerik vásárlóik. Az alapanyagok gyártásán és forgalmazásán kívül a partner pékségek számára látványsütéseket rendeznek bemutató munkások segítségével. Partnereik közt a pékipari vállalkozások mellett cukrászdákat, nagyüzemi konyhákat, szupermarketeket, áruházláncokat is találhatunk.

Később, a bemutatkozás végén Tamás Endre kérdésekre is válaszolt, s e válaszokból egyebek mellett kiderült: forgalmukból komoly részesedéssel bír az úgynevezett céllisztek forgalmazása. Ezek lényege, hogy megfelelő arányban, összekeverve tartalmazzák egy megadott termék előállításához szükséges összes szilárd összetevőt – az élesztő kivételével –, magvakat, több fajta lisztet, adalékanyagokat, vagy akár fűszereket is, a sütőüzemben a betanított munkásnak csak az adott mennyiségű vizet, az élesztőt és esetleg sót kell hozzákevernie. Így nem szükséges szakképesítés ehhez a feladathoz, rövid betanítás után bárki el tudja végezni a munkát. Ilyen eljárással készülnek az áruházakban működő „saját márkás” pékségek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

ÉRDEKESSÉGKÉPP, ÜZEMÜK KAPACITÁSÁNAK ÉRZÉKELTETÉSÉRE A FIATAL ÜGYVEZETŐ ELMONDTA: A KALOCSÁN TALÁLHATÓ ÜZEMÜKBEN SZÜKSÉG ESETÉN AZ ORSZÁGBAN EGY TELJES HÓNAP ALATT JELENTKEZŐ ÖSSZES ALAPANYAGIGÉNYT KÖRÜLBELÜL HÁROM DÉLUTÁN ALATT BE TUDNÁK KEVERNI.

A termelésnek tehát csak a piac szab határt.

A Karamell Sütő Kft.

A Karamell az ’50-esekben alakult regionális sütőipari vállalat volt, amelyet központi, megyei elhatározásra alapítottak meg egyfajta szocialista élüzem létesítésének szándékával. Később a helyi élelmiszergyártás egyik emblematikus vállalatává vált. A Karamell Kenyérsütő Kft. ennek utódjaként alakult, a többgenerációs családi vállalkozásnak azonban ma már köze sincs az egykori üzemhez.
Mégis, amint az ügyvezető elmondta:

FONTOS SZÁMUKRA, HOGY MEGŐRIZZÉK A VÁLLALAT RÉGI HAGYOMÁNYAIT ÉS A FOGYASZTÓK ÁLTAL ÉVTIZEDEK ALATT MEGSZOKOTT MINŐSÉGET.

Fő profiljuk a kenyérfélék, valamint a mindennapi finom pékáruk, a zsömle, kifli sütése és forgalmazása, de gyártanak töltött péksüteményeket, sőt cukrászsüteményeket is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Tamás Endre az elhangzottakat egy-egy dia kivetítésével illusztrálta is, majd egy fotósorozat segítségével bemutatta a pékségben folyó munkát, ahogy fogalmazott:

A kalásztól a cipóig. A vetítés során pillanatképeket láthattunk az üzem életéből, amelyhez az ügyvezető szóbeli magyarázatokat is fűzött. Bemutatta a dagasztás, illetve a tészta összeállításának műveletét, amiről elmondta:

Ugyanolyan, mint otthon, ahogyan a háziasszonyok a sütéshez készülnek elő, csak épp nagyban Itt ugyanis 100-120 kg szárazanyag kerül a keverőedénybe, majd a kész tésztát virgolással finomítják, formázzák szép veknivé, végül a kelesztő kamrában kerül kenyérformába. Ezután következik a sütés, már a jól ismert, ínycsiklandó illatokkal.

A KENYÉRSÜTÉS TEHÁT IDŐ- ÉS MUNKAIGÉNYES ELFOGLALTSÁG.

A Karamell Sütő Kft. péküzemében közel 80 fő dolgozik, az iparág sajátosságaiból adódóan főleg az éjszakai műszakban. Kezük alatt minden nap mintegy 13-15 mázsa kenyér, 16-18 ezer péksütemény készül. Azonban a családi vállalkozás zászlóshajója az adalékanyag-forgalmazás, a pékségek adalékanyaggal, alapanyaggal való kiszolgálásának ágazata.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Tamás Endre végül dióhéjban önmagáról is szólt: a feleségével, Henriettel hosszú jegyben járás után 10 éve házasodtak össze. Két gyermekük van, a hat és fél éves Emma jövőre iskolába megy, Hanna pedig tíz és fél éves, negyedikes.

Szabadidejében terepjáró-szenvedélyének hódol: a Bács-Trophy offroad verseny rendszeres résztvevője. Endre megemlítette, hogy ez a versenysorozat meglehetősen népszerű városunkban, Kalocsa több induló csapattal is büszkélkedhet.

Emellett mindenféle természetes víznek szerelmese, mindenekelőtt a közeli Duna-szakaszokra és mellékágakra szívesen jár ki akár fürdőzni, akár bármilyen vízi alkalmatossággal vízre szállni, csónakkal, kajakkal, kenuval, vagy motorcsónakkal is egyaránt szívesen hasítja a hullámokat.

Végül Tamás Endre megfogalmazta leghőbb vágyát: azt szeretné, ha utódai folytatnák a családi vállalkozás hagyományát, mivel ideálja a több generációs családi vállalkozás. Az ő gyermekei e sorban pedig már a negyedik generáció volnának, hiszen már a nagyapja is volt egy rövid ideig a társaság ügyvezetője az átalakuláskor, majd édesapja után ő következett, reményei szerint pedig a lányai folyatatják a sort, amikor ő átadja majd a stafétát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 09. 25., 15:17
Az elvi döntés már korábban megszületett Kalocsa víziközmű-vagyonának és az ivóvíz és szennyvíz ellátás – benne a rendszer fejlesztése és karbantartása – feladatainak az állam részére történő átadásáról. Kedden a testület zárt ülésen véglegesítette a döntést. A testületi ülés után Király Róbert képviselő tartott sajtótájékoztatót.
2022-09-23 09:23:00
Budapesti és pécsi állásbörzéken vesz részt a következő hetekben a Paks II. Zrt. – Karrierportálunkon minden fontos információt közzéteszünk, de az ilyen rendezvények a személyes találkozás lehetőségét teremtik meg, ami meghatározó lehet egy életpályára vonatkozó döntés során – fogalmazott Mittler István kommunikációs igazgató. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 09. 27., 11:17
Ha jártatok már gyerekekkel játszótéren, a következő anya-típusokkal már biztos, hogy találkoztatok! Még >>>
2022. 09. 26., 11:26
Az eseményen gratuláltak Dr. Maráz Róbert PhD. Általános Sebészeti Osztály főorvosának „Az Európai Sebészeti Testület tagja Emlősebészet területén" címéhez. Még >>>
2022. 09. 25., 17:49
Fokozott ellenőrzést tart a rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap a rendőrség honlapján. Még >>>
2022. 09. 25., 15:33
Pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és (d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. Még >>>
2022. 09. 25., 09:27
Egy 56 éves férfi vesztette életét a balesetben. Még >>>
2022. 09. 25., 09:22
Kamerafelvételek alapján elemezték a kérdéses járművek mozgásait a fuvar időpontjában, és megállapították, hogy a járművek az érintett időszakban nem jártak Szlovákiában. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés