2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 370 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A Titán Klub vendége: Tamás Endre – A Karamell Sütő Kft. és a Bio-Pack Kft. ügyvezetője segédmunkásként kezdte az ipart

Illés György Cinó  |  2017. 03. 14., 21:11

A Tomori Pál Könyvtár Titán Klub című sorozatának legutóbbi alkalommal a vendége Tamás Endre, a Karamell Sütő Kft. és a Bio-Pack Kft. ügyvezetője, valamint Viczay Endre látszerész, optometrista volt. Ma Tamás Endre bemutatkozásáról közlünk összefoglalót, hamarosan pedig a Vicai Optika vezetője kap figyelmet portálunkon.

A Tomori Pál Könyvtár Titán Klub című sorozata Kalocsán, illetve a környékben élő, ifjú korukkal dacoló szakmai, üzleti sikerekkel büszkélkedő, fiatal vállalkozóknak nyújt bemutatkozási lehetőséget. Tamás Endre két kalocsai Kft. fiatal ügyvezetőjeként került a sorozat kínálatába.

A kalocsai ügyvezető középiskolai tanulmányainak befejeztével a Szegedi Egyetem Állam és Jogtudományi Karára adta be jelentkezését, ám többszöri próbálkozásra sem vették fel. Ekkor, egy édesapja válaszút elé állította őt: vagy hasznossá teszi magát a családi vállalkozásban, vagy építheti tovább saját karrierjét, de immár önállóan.

Legalulról az ügyvezetőségig

Endre a családi vállalakozást választotta, ahol azonban nem „ült bele a készbe”, hanem

SZIGORÚAN VÉGIG KELLETT JÁRNIA A RANGLÉTRÁT, A LEGALJÁRÓL KEZDVE.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Édesapja alapelve ugyanis az volt, hogy vezetőként csak az tud reális követelményeket támasztani, és azokat következetesen érvényre juttatni, aki személyes tapasztalatból ismeri az adott feladatokat, a megkövetelhető elvárásokat. Ennek megfelelően legalulról indulva jutott a vállalat élére:

SEGÉDMUNKÁSKÉNT KEZDTE, MAJD AMIKOR ITT MÁR BIZONYÍTOTT, AKKOR ÚJABB HOSSZÚ ÉVEKIG BETANÍTOTT MUNKÁSKÉNT FOLYTATHATTA, KÉSŐBB ANYAGBESZERZŐ, ÜZLETKÖTŐ, VÉGÜL A VÁLLALKOZÁS EGYIK VEZETŐJE LETT. JELENLEG MINDKÉT CSALÁDI VÁLLALKOZÁSUK, A BIO-PACK KFT., ILLETVE A 8-9 ÉVE TULAJDONUKBA KERÜLT KARAMELL SÜTŐ KFT. ÜGYVEZETŐJEKÉNT DOLGOZIK.

Az előbbi vállalkozás pékipari adalékok, lisztjavító szerek, malomipari termékek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. Ezeket a termékeket Euro-Mix termékcsalád néven ismerik vásárlóik. Az alapanyagok gyártásán és forgalmazásán kívül a partner pékségek számára látványsütéseket rendeznek bemutató munkások segítségével. Partnereik közt a pékipari vállalkozások mellett cukrászdákat, nagyüzemi konyhákat, szupermarketeket, áruházláncokat is találhatunk.

Később, a bemutatkozás végén Tamás Endre kérdésekre is válaszolt, s e válaszokból egyebek mellett kiderült: forgalmukból komoly részesedéssel bír az úgynevezett céllisztek forgalmazása. Ezek lényege, hogy megfelelő arányban, összekeverve tartalmazzák egy megadott termék előállításához szükséges összes szilárd összetevőt – az élesztő kivételével –, magvakat, több fajta lisztet, adalékanyagokat, vagy akár fűszereket is, a sütőüzemben a betanított munkásnak csak az adott mennyiségű vizet, az élesztőt és esetleg sót kell hozzákevernie. Így nem szükséges szakképesítés ehhez a feladathoz, rövid betanítás után bárki el tudja végezni a munkát. Ilyen eljárással készülnek az áruházakban működő „saját márkás” pékségek.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

ÉRDEKESSÉGKÉPP, ÜZEMÜK KAPACITÁSÁNAK ÉRZÉKELTETÉSÉRE A FIATAL ÜGYVEZETŐ ELMONDTA: A KALOCSÁN TALÁLHATÓ ÜZEMÜKBEN SZÜKSÉG ESETÉN AZ ORSZÁGBAN EGY TELJES HÓNAP ALATT JELENTKEZŐ ÖSSZES ALAPANYAGIGÉNYT KÖRÜLBELÜL HÁROM DÉLUTÁN ALATT BE TUDNÁK KEVERNI.

A termelésnek tehát csak a piac szab határt.

A Karamell Sütő Kft.

A Karamell az ’50-esekben alakult regionális sütőipari vállalat volt, amelyet központi, megyei elhatározásra alapítottak meg egyfajta szocialista élüzem létesítésének szándékával. Később a helyi élelmiszergyártás egyik emblematikus vállalatává vált. A Karamell Kenyérsütő Kft. ennek utódjaként alakult, a többgenerációs családi vállalkozásnak azonban ma már köze sincs az egykori üzemhez.
Mégis, amint az ügyvezető elmondta:

FONTOS SZÁMUKRA, HOGY MEGŐRIZZÉK A VÁLLALAT RÉGI HAGYOMÁNYAIT ÉS A FOGYASZTÓK ÁLTAL ÉVTIZEDEK ALATT MEGSZOKOTT MINŐSÉGET.

Fő profiljuk a kenyérfélék, valamint a mindennapi finom pékáruk, a zsömle, kifli sütése és forgalmazása, de gyártanak töltött péksüteményeket, sőt cukrászsüteményeket is.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Tamás Endre az elhangzottakat egy-egy dia kivetítésével illusztrálta is, majd egy fotósorozat segítségével bemutatta a pékségben folyó munkát, ahogy fogalmazott:

A kalásztól a cipóig. A vetítés során pillanatképeket láthattunk az üzem életéből, amelyhez az ügyvezető szóbeli magyarázatokat is fűzött. Bemutatta a dagasztás, illetve a tészta összeállításának műveletét, amiről elmondta:

Ugyanolyan, mint otthon, ahogyan a háziasszonyok a sütéshez készülnek elő, csak épp nagyban Itt ugyanis 100-120 kg szárazanyag kerül a keverőedénybe, majd a kész tésztát virgolással finomítják, formázzák szép veknivé, végül a kelesztő kamrában kerül kenyérformába. Ezután következik a sütés, már a jól ismert, ínycsiklandó illatokkal.

A KENYÉRSÜTÉS TEHÁT IDŐ- ÉS MUNKAIGÉNYES ELFOGLALTSÁG.

A Karamell Sütő Kft. péküzemében közel 80 fő dolgozik, az iparág sajátosságaiból adódóan főleg az éjszakai műszakban. Kezük alatt minden nap mintegy 13-15 mázsa kenyér, 16-18 ezer péksütemény készül. Azonban a családi vállalkozás zászlóshajója az adalékanyag-forgalmazás, a pékségek adalékanyaggal, alapanyaggal való kiszolgálásának ágazata.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Illés György / KALOhírek

Tamás Endre végül dióhéjban önmagáról is szólt: a feleségével, Henriettel hosszú jegyben járás után 10 éve házasodtak össze. Két gyermekük van, a hat és fél éves Emma jövőre iskolába megy, Hanna pedig tíz és fél éves, negyedikes.

Szabadidejében terepjáró-szenvedélyének hódol: a Bács-Trophy offroad verseny rendszeres résztvevője. Endre megemlítette, hogy ez a versenysorozat meglehetősen népszerű városunkban, Kalocsa több induló csapattal is büszkélkedhet.

Emellett mindenféle természetes víznek szerelmese, mindenekelőtt a közeli Duna-szakaszokra és mellékágakra szívesen jár ki akár fürdőzni, akár bármilyen vízi alkalmatossággal vízre szállni, csónakkal, kajakkal, kenuval, vagy motorcsónakkal is egyaránt szívesen hasítja a hullámokat.

Végül Tamás Endre megfogalmazta leghőbb vágyát: azt szeretné, ha utódai folytatnák a családi vállalkozás hagyományát, mivel ideálja a több generációs családi vállalkozás. Az ő gyermekei e sorban pedig már a negyedik generáció volnának, hiszen már a nagyapja is volt egy rövid ideig a társaság ügyvezetője az átalakuláskor, majd édesapja után ő következett, reményei szerint pedig a lányai folyatatják a sort, amikor ő átadja majd a stafétát.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 19., 14:23
Kalocsai vállalkozás nyerte a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, és az alvállalkozók, beszállítók nagy része is kalocsai, vagy környékbeli vállalkozás. A „Lurkópalota” második ütemének beruházásáról a kivitelező cég ügyvezetője és Kalocsa város polgármestere közös sajtótájékoztatón közölt részleteket.
2024. 04. 19., 14:27
Ellátásbiztonságról, megfizethető energiáról és fenntarthatóságról szólt a Business Talks ’24 kerekasztal beszélgetése, amelyen a Paks II. projektet Jákli Gergely elnök-vezérigazgató képviselte. A Magyar Zene Házában megrendezett eseményen kiemelte, ha a prognosztizált extrém időjárási viszonyok között kell majd villamos energiát előállítani, akkor a stabil nukleáris energia megkerülhetetlen. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 22., 09:49
A Duna Aszfalt által kivitelezett projekt felkerült egy londoni központú szakmai magazin címlapjára. Még >>>
2024. 04. 22., 08:52
Április 22-én, a Föld napján indul az ország legnagobb hulladékszedési programja, melyhez városunk az idei évben is csatlakozik. Még >>>
2024. 04. 20., 22:00
A drogéria biztonsági kamerájának a felvételén jól látszik, hogy a luxustermékekre utazó nő összehangoltan tüsténkedett csemetéivel. Még >>>
2024. 04. 20., 05:55
A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatértek a magyar utakra. A következő hónapokban az ország számos pontját érintik, hogy frissítsék a városok, utak és autópályák nézetét a Google Térképen. Még >>>
2024. 04. 19., 09:33
Jákob Zoltán: Hihetetlen élmény. Sosem gondoltam volna, hogy egyszer így fogadnak majd a szülőfalumban. Pedig – hosszú kihagyás után – váratlanul jelentem meg a volt általános iskolámban nosztalgiázni. Még >>>
2024. 04. 18., 09:43
A víz minőségének romlásával, időszakos vízhiánnyal és nyomáscsökkenéssel kell számolni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK