2022. 05. 17. kedd
Paszkál
: 388 Ft   : 369 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Bonaparte Napóleon a francia császár és hadvezér- Történelmi előadás a Kamarateremben

Zsiga Ferenc  |  2022. 02. 23., 14:13

Dr. Czibulka Zoltán február 17-én, csütörtökön tartott előadást a világ egyik leismertebb hadvezére, Napóleon, a tüzértisztből lett császár életéről és hadvezéri képességeiről, törekvéseiről. Az érdeklődők az izgalmas időutazáson, életrajzon túl történelmi ismeretekkel is bővíthették tudásukat. Dr. Czibulka Zoltánnal mások mellett a témaválasztásról beszélgettünk.

Többször megkérdezték tőlem, hogy miért pont ő. A válasz nagyon egyszerű, mert Napóleon egy rendkívül megosztó figurája a történelemnek. A történelmi nagyságok köréből kiemelve olyan kvalitásai voltak, ami majdnem mindenki fölé emeli, legyenek hadvezérek, államférfiak, vagy politikusok. Olyan tulajdonságokat hozott magával a szülői házból, ami nem mindennapi. Emellett olyan hátrányokkal kellett megküzdenie gyermekkorában, mint például, hogy nem beszélt franciául, csak tíz éves korában kezdte el a nyelvet tanulni. Az életét tanulmányozva talán a legfontosabb, hogy tisztában volt a képességeivel. Ezen kívül hitt abban, hogy van egy csillag, ami őt vezeti. Vannak történészek, akik szerint Napóleon a történelem szülötte. Ha nem a francia forradalom idejére esik a megjelenése, akkor esélytelen lett volna egy ilyen karrier befutására. Valószínű, hogy ez esetben egy nagyobb helyőrségnek lett volna a parancsnoka. Nem mindegy persze, hogy helyőrségparancsnok lesz belőle, vagy eljut a francia császári címig - óriási különbség. Kellett hozzá a szerencse csillaga, ami terelgette az útját. Nyilvánvalóan, viszont bukásokat is meg kellett élnie. Köztük a legnagyobbat 1815. június 18-án, a waterlooi csatát.”- fejtette ki dr. Czibulka Zoltán, hozzátéve:

Arra számítok, hogy akik eljöttek erre az előadásra, azokban kialakul egy teljes kép Napóleon életéről, és összerakják a mozaikokat. A tábornok a francia forradalom eredményeiből sok mindent megtartott. Nagyon jól tudta, mivel lehet a népet megnyerni. Világuralmi törekvései voltak, ez végig kísérte életét. Tisztában volt azzal, hogy világhatalmat akar szerezni, mint Nagy Sándor. Nem kérdés tehát, hogy napóleon az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés egyik hatalmas ikonja.”– fűzte hozzá az előadó.


Dr. Czibulka Zoltán szólt arról is:

Napóleon sikereinek az 1812-es orosz hadjárat vetett véget. Embertelen méretű hadsereggel indult Oroszország meghódításának. Kutuzovval és a „tél tábornokkal” kellett megküzdenie, ám a seregének egy része gyakorlatilag megfagyott. Ugyanezt a hibát vétette keleten is, a piramisoknál, ott a meleg klíma, a forróság miatt tudták nehezen túlélni ezeket a körülményeket a Napóleon vezette katonák. Érdekes módon hiába volt zseni, nem számolt ezekkel a viszontagságokkal.”- zárta összefoglalóját az előadó.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 12., 08:00
Az új paksi blokkok reaktorépülete számos különleges építészeti megoldást vonultat fel a speciális alapozástól a robusztusság biztosításán keresztül a beton minőségééig – hangzott el a Paks II. Zrt. Tudásmenedzsment Akadémiája áprilisi előadásán. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 17., 09:09
Az internetes csalások számos válfajáról hallhattunk már, ám a kiberbűnözők pillanatok alatt reagálnak az aktuális történésekre és gyorsan felismerik, milyen úton húzhatnak hasznot az internet felhasználókból. Még >>>
2022. 05. 16., 17:30
A projekten dolgozó szakemberek úgy szeretnék végezni munkájukat, hogy a legkevesebb fennakadást okozzák a lakóknak. Még >>>
2022. 05. 16., 09:14
Eddig 10 százalékkal többen ajánlották fel adójuk egyszázalékát, mint tavaly ugyanilyenkor. Még >>>
2022. 05. 15., 17:57
Durrdefektet kapott, majd felborult egy tűzoltóautó a Borsod-Abaúj -Zemplén megyei Nagybarcán, amikor egy lakástűzhöz vonult Lénárddarócra. Még >>>
2022. 05. 15., 14:51
Baleset történt az 51-es főúton vasárnap délután. Még >>>
2022. 05. 15., 14:15
Az éves kiképzési tervnek megfelelően hétfőtől repüléseket hajtanak végre a kecskeméti pilóták az ország több városa felett. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés