2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Így látta a sajtó és így láttuk mi – képek és magyarázatok a tegnapi holdfogyatkozás kapcsán

Így látta a sajtó és így láttuk mi – képek és magyarázatok a tegnapi holdfogyatkozás kapcsán
2020. 01. 11., 21:50

Van, aki szerint gyönyörű volt, van, aki hűvös racionalitással, a tudományosság igényével föltárja az optikai jelenség okait és tényezőit, van aki a tegnapi holdfogyatkozás más érdekességeiről írt – mi összeszedtünk egy csomó érdekességet, fotót, csillagászati ismeretet. Mi is csak kapkodtuk a fejünket: tegnap holdfogyatkozás, szuperhold és Farkashold is volt. Leszögezhetjük,, hogy a holdfogyatkozások közül az umbrális sokkal látványosabb a penumbrálisnál, amikről hamarodan kiderül, hogy mi fán teremnek.

Na, most már ezt is tudjuk: a penumbrális holdfogyatkozásból innen nézve annyit lehet érzékelni, hogy az egyik oldala kicsit halványabban fénylik kicsit fényesebb, mint a másik – valójában ez a Hold eredeti látszólagos fényessége, az elhalványuló rész pedig a Föld félárnyékába kerül.

A HOLDRÓL NÉZVE ILYENKOR RÉSZLEGES NAPFOGYATKOZÁS VAN,

legalábbis azon a felszín azon részein, amelyek belépnek bolygónk árnyékkúpjának félárnyékos részébe.
Viszont

INNEN NÉZVE NEMTÚLLÁTVÁNYOS A DOLOG, SŐT, ALIG LEHET ÉRZÉKELNI AZ EGÉSZBŐL VALAMIT, A FELÜLETES SZEMLÉLŐ ÉSZRE SEM VENNÉ.

Viszont van itt két igazi érdekesség is:
Az egyik az, hogy

közvetlenül a holdfogyatkozás előtt és után annyira telihold van, amennyire csak lehet, ennél közelebb ugyanis nem kerülhet a hold a föld árnyékának tengelyéhez, hiszen akkor már fogyatkozás volna. Tehát

ESTE NYOLC ÓRA KILENC PERCKOR A LEHETŐLEGFÉNYESEBB TELIHOLD VOLT, AMI LEHETSÉGES.

Szuperhold

A másik érdekesség, hogy a Hold pályájának éppen tegnap és tegnapelőtt tartózkodott a pályájának bolygónkhoz legközelebb eső szakaszán. Ez nem túlságosan ritka jelenség, azonban annál ritkább az, amikor ez egybe esik a telihold idejével.

Földközeli telihold, azaz szuperhold 2020-ban négyszer lesz, mégpedig

  • 2020. február 9-10-én,
  • 2020. március 9-10-én,
  • 2020. április 7-8-án és
  • 2020. május 6-7-én.

– amint egy ismeretterjesztő és szórakoztató célú portál összegyűjtötte, „Szuperhold 2020 – földközeli telihold” című cikkükben alaposan körbejárva a szuperhold témakörét, közérthetően közölve a tudományos magyarázatokat, és illusztrációkkal, fotókkal segítve a megértését az írottaknak, például a földközeli és földtávoli telijold mérete között mekkora a látszólagos különbség, ezzel az ábrával szemléltették:

Ekkora méretkülönbség észlelhető aközött,ha a Hold a Föld közelében, vagy ha a legtávolabb telik meg. Kép forrása: mosthallottam.hu


Farkashold


Azt már tegnap, a holdfogyatkozásra olvasóink figyelmét felhívó cikkünkben megrtuk, hogy az amerikai őslakosság hagyományában az év során ránk köszöntő 12, illetve 13 telihold mindegyikének külön neve van.
Eszerint

A MAGUNK MÖGÖTT HAGYOTT TELIHOLD  A FARKASHOD NEVET VISELI.

Vaúúúúúúúúúúúú

Nekünk viszont most elég annyi, hogy a fenti két érdekesség – a hold földközeli helyzete és a lehető legteltebb és legfényesebb telihold együttes hatásaképpen

PÉNTEK ESTE VOLT A LEGSZUPEREBB SZUPERHOLD, A LEGTELIBB TELIHOLD, AMI CSAK LÉTEZHET.

Visszatérve a holdfogyatkozás kérdéséhez:

Így jártunk!

A rutintalanoknak talán némi csalódást okozó tegnapihoz hasonló, penumbrális holdfogyatkozással szemben

A FÖLDRŐL NÉZVE A RÉSZLEGES VAGY TELJES, DE MINDENKÉP ÚGYNEVEZETT UMBRÁLIS HOLDFOGYATKOZÁS A LÁTVÁNYOSABB.

Ezt a Föld teljes árnyékkúpjának a Holdra vetülése okozza, ott, ahol kísérőnk felszínéről szemlélve bolygónk a teljes napkorongot kitakarja.

A Wikipedia magyarázó ábrája


Amikor Földünk hűséges társa a teljes árnyékot adó árnyékkúpba lép, akkor határozottabb árnyékkal jelenik meg a szemlélő előtt bolygónk sziluettje a Hold felszínén. Azokról a részekről nézve, ahol jobban elsötétül a Hold – valójában ott is csak mélyebb, vöröses színt ölt –, onnan teljes napfogyatkozás figyelhető meg, amit sajnos csak azok észlelhetnek, akik épp akkor a Hold felszínén, ott is a megfelelő helyen tartózkodnak.


UMBRÁLIS HOLDFOGYATKOZÁS IS KÉTFÉLE VAN: RÉSZLEGES ÉS TELJES.

Ha a Hold teljes terjedelmében az úgynevezett umbrába – azaz teljes árnyékba – lép, akkor teljes, ha csak egy része lép a teljes árnyékba, akkor részleges holdfogyatkozásról beszélünk.
Nyilvánvaló, hogy az előbbi az izgalmasabb, már csak azért is, mert mielőtt a teljes árnyékkúpba teljes terjedelmével belépne a Hold, illetve miután kezd kilépni onnan, hosszú ideig bónusz részleges holdfogyatkozás is látható.

2020-ban ezzel kell beérni

Idén azonban e téren kénytelenek leszünk megelégedni az elméleti ismeretekkel, mivel

2020-BAN SEM RÉSZLEGES, SEM TELJES HOLDFOGYATKOZÁS NEM LESZ.

UMBRÁLIS, VAGYIS, A TEGNAPIHOZ HASONLÓ „PORHINTÉS” EZEN KÍVÜL MÉG HÁROM ALKALOMMAL LESZ IDÉN, AMELYEK KÖZÜL AZONBAN CSAK AZ EGYIK LESZ HAZÁNKBÓL IS LÁTHATÓ

– mutat rá a témában íródott cikkében egy csillagászati egyesület a vcse.hu címen elérhető internetes felületükön.

Ilyen térképes szemléltetéssel mutatja be a VICSE honlapja az összes idei holdfogyatkozás láthatósági viszonyainak karakterisztikáját.


November 30-án az Északkelet-ázsiaiak és az Észak-amerikaiak, valamint az Északi-sarkon tartózkodók tanulmányozhatják majd a tegnapihoz hasonló égi jelenséget.
A július 5-ei, minimális mértékű fogyatkozás sem lesz látható Európa nagy részéről, így hazánkból sem.
Pont egy hónappal korábban, június 5-én viszont több mint feléig belemártózik majd a Hold a Föld félárnyékába, és ez a jelenés, ha nem is teljes hosszában, de észlelhető lesz Magyarországról is – gyűjtötte össze az év Holddal kapcsolatos érdekességeit honlapján a Vega Csillagászati Egyesület.
Cikkük azzal zárul, hogy

LEGKÖZELEBB TELJES FÉLÁRNYÉKOS FOGYATKOZÁST – AMIKOR A HOLD TELJESEN BELEMERÜL A FÉLÁRNYÉKBA, DE NEM ÉRINTI A TELJES ÁRNYÉKOT – 2053-BAN LEHET LÁTNI, DE NEM MAGYARORSZÁGRÓL, HANEM NYUGAT-EURÓPÁBÓL.

A 2009. február 9-i félárnyékos holdfogyatkozás egyik fotója – Forrás: wikipedia.org / A vcse.hu hivatkozott cikkének illusztrációja


Tegnap óta azt is tudjuk, hogy nem veszítünk vele túl sokat…

Tényleg szép képek!

Az Index vonatkozó cikke szerint viszont gyönyörű volt a tegnapi holdfogyatkozás. Ezzel mi sem tudunk vitatkozni, csak azt fűzzük hozzá, hogy

AZ – IDŐNKÉNT KETTŐS – SZIVÁRVÁNYHOZ HASONLÓ HOLDUDVAR SZÉPÍTETTE MEG KÜLÖNÖS MÓDON AZ EGYÉBKÉNT A SZOKÁSOSNÁL CSAK KICSIT KEVÉSBÉ FÉNYESNEK LÁTSZÓ TELIHOLD KÉPÉT, NEM ANNYIRA MAGA A HOLDFOGYATKOZÁS.

Annyiban viszont mindenképp hasznos az Index cikke, hogy a csatolt, egytől egyig az Időkép.hu meteorológiai portálnak a tegnapi holdfogyatkozást bemutató cikkéből átvett fényképekből összeállított képgalériájában fölvonultatott fotókon mindez, mármint úgy a hol szimpla, hol kettős szivárványos holdudvar, mind a Hold egyébként alig észrevehető fényességváltozása is szépen megfigyelhető.

Kettős, szivárványszerű holdudvar - ez tette igazán széppé a tegnapi holdfogyatkoást. Kép forrása: Időkép.hu
Borítókép a tegnapi holdfogyatkozás / Forrás: Időkép.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés