2022. 06. 27. hétfő
László
: 404 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Ismerjétek meg Ti is a 2021. év rovarát! – Lepke és igazi légi akrobata

Ismerjétek meg Ti is a 2021. év rovarát! – Lepke és igazi légi akrobata
Zsiga Ferenc  |  2021. 08. 07., 11:34

A 2021-es év rovara címet egy apró lepke kapta, melyet akár a „magyar kolibri”-ként is emlegethetnénk, hiszen igazi légi akrobatának számít. Ismerjétek meg most Ti is cikkünkből, valamint tudjátok meg, milyen növényekkel vonzhatjátok majd kertetekbe a Kalocsán és környékén is előforduló lepkét. Az év rovaráról/lepkéjéről az agraroldal.hu-n találtunk érdekes összeállítást.

Mindenki szereti a lepkéket – most ugyanakkor az egyik közülük kiérdemelte a 2021-es év rovara címet. Ez a fürge röptű, apró tünemény első ránézésre akár a magyar kolibrinek is tűnhet.

Bemutatkoznak a szendergő lepkék


A szenderek vagy más néven zúgólépkék rendkívül változatosak tudnak lenni – főleg éjszaka akár nagyobb, méretesebb példányokkal is találkozhatunk. Ennek oka, hogy ezek az élőlények elsősorban esténként keresik fel a különböző nektárforrásokat.

A zúgólepkék elnevezést először egy nyelvújító természettudós, Frivaldszky Imre használta velük kapcsolatban. Ez abból eredendőztethető, hogy ténylegesen csupán éjszaka aktívak, amikor minden lecsendesedik, nappal pedig a legtöbb az igazak álmát alussza – mindemellett a sötétben pedig eszméletlen gyorsasággal és hangerővel képesek közlekedni, ahogy pedig jóllaktak, visszavonulnak „szenderegni” biztonságos helyükre.

Mégis melyik is lett az év rovara?


Egy kicsit különc fajtáról beszélhetünk a már említett cím kapcsán, ugyanis a káprázatos kacsafarkú szender kicsit különbözik társaitól. Ez a kisebb termetű faj szintén a szenderfélék családjába tartozik, bár azért tekinthető picit fekete báránynak, mert vele napközben is találkozhatunk – bár csak késő délután, amikor a nap már kezd nyugovóra térni. Ekkor teszi meg a kertekben villámlátogatásait – szó szerint, hiszen megközelítőleg 50–100 szárnycsapást végez manőverezése alatt, majd ahogy megtalálja a számára szimpatikus nektárforrást, lebegés közben kortyol belőle néhányat, majd tovább száguld.
Igazi örökmozgó, így érdemes szemfülesnek lennünk, szinte sohasem áll meg mozgásában.

Hogyan ismerheted fel?


Kinézetre az előszárnya szürkés, még hátulsó szárnya inkább már narancsos-barnás színű, potroha széles, fekete–fehér szőrpamacsra végződik. Innen ered elnevezése is, miszerint kacsafarkú.

Rendkívül hosszú pödörnyelvvel rendelkezik, mely hozzávetőleg három centiméter – ez biztosítja számára, hogy más lepkékkel ellentétben olyan helyekhez is hozzáférjen, amihez társai képtelenek lennének. Legjobban minden külsősége ellenére, kolibriszerű ténykedéséről lehetséges felismerése.

Hernyóból mesés pillangóvá


Jól tudjuk, hogy minden pillangó egyszer hernyó volt, majd az idő múlásával abból fejlődik ki – éppen ezért fokozottan figyelj majd oda rájuk! Amennyiben pedig biztosra szeretnél menni, és Te is szemügyre vennéd a 2021-es év rovarát, akkor válogathatsz olyan növények közül, amelyek majd képesek lehetnek őt kertedbe csábítani.

Ennek a lepkének a hernyója zöldes színű, különleges ismertetőjegye, hogy testének végén egy tüskeszerű képződmény helyezkedik el. Előszeretettel látogatja meg táplálkozás céljából a galajokat, a mügéket, a festőbuzérokat, valamint a csillaghúrféléket.

Ezek a piciny lények pihenés közben olyannak tűnhetnek, mint egy-egy aprócska szfinx. Általában júliusban kelnek ki, néhány évtizede már védett, melegebb helyeken képes könnyedén áttelelni, de eleinte vándorlepkének tartották őket. Tavasszal, elsősorban márciusban már találkozhatunk a lepkékkel a gyümölcsfák környékén.


Forrás:agraroldal.hu

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 27., 14:31
57 fokig forrósodik az autó utastere a budapesti rendőrök figyelemfelhívó videóján. Ez egy otthagyott kisgyermek életébe is kerülhet. Egy percre se hagyja ott gyermekét! Még >>>
2022. 06. 26., 21:10
A független jelöltként induló Vargyas Lászlót választották Dunaszentbenedek polgármesterévé a vasárnap tartott időközi voksoláson – derül ki a Nemzeti Választási Iroda honlapján közölt adatokból. Még >>>
2022. 06. 26., 20:32
Eldőlt, ki fogja Dunaszentbenedek érdekeit szolgálni az elkövetkezendő két évben. Még >>>
2022. 06. 26., 14:42
Szombat este kilenctől a II. Food Truck Show színvonalát emelve a Tattoos együttes, Kalocsa egyik legrégebbi zenekara állt színpadra, akik saját számaik mellett a nyolcvanas évek rock slágereit játszották. Még >>>
2022. 06. 25., 10:08
A nyugatira, északnyugatira forduló szelet többfelé élénk, főleg zivatarok idején erős, viharos lökések kísérhetik Még >>>
2022. 06. 24., 16:13
Látogass ki az Érsekkertbe, ahol végigkóstolhatod a kiguruló kocsik kínálatát, és szavazz a szerinted legjobbra! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK