2018. 03. 25.
Irén, Írisz
: 313 Ft   : 254 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Tudomány Ünnepe a Tomori Pál Főiskolán – Konferencia az „Emberközpontú tudomány” jegyében

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 23., 14:53

Prof. Dr. Meszlényi Rózsa, a budapesti székhelyű, Kalocsán és Kecskeméten képzési hellyel rendelkező Tomori Pál Főiskola rektora november 21-én a campus fővárosi dísztermében nyitotta meg a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 - Emberközpontú tudomány címen szervezett konferenciát. Rektor asszony köszöntő beszéde, a neves előadók által jegyzett program már előre jelezte, hogy a tudományos eseményfolyam egy központi gondolat, a tudomány és a társadalom együttműködésének szükségessége köré szerveződik, ez lesz a magyar és angol nyelvű előadások vezérfonala.

A plenáris előadások sora Dr. Kovács Levente, a Magyar Bakszövetség főtitkára Trendforduló a magyar bankszektorban és a gazdaságban című prezentációjával kezdődött.

Dr. Kovács Levente
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint a főtitkár hangsúlyozta: a 2008-ban indult világgazdasági válság jellemzően 3-4 évig tartott. Azonban néhány olyan országban, ahol a bankszektorral szembeni előítélet/megítélés erőteljesebben jelentkezett, mint például Magyarországon, az újrarendeződés és a fellendülés éveket késett. Azaz a válságot egyfajta több évig tartó utóhatás/árnyékhatás követte, mely a bizalmi viszonyok helyreállításáig tartott. Az előadó ezt a magyarországi időszakot, azaz az árnyékhatás végét és a fellendülés kezdetét a hitelintézeti szektor szemüvegén keresztül mutatta be. Ezen túl figyelmet szentelt a bankszabályozás kérdéseinek, valamint a bankszektor jelentős átalakítását magával hozó digitalizációs kihívásoknak. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Legalább ennyire izgalmas kérdésnek bizonyult Dr. Hegedűs Mihálynak, a Tomori Pál Főiskola tanárának, „A nyugdíjrendszer átalakításának kérdései” címen megtartott előadása. Dr. Hegedűs Mihály már a mondanivalója elején leszögezte: 

az elkövetkezendő évtizedekben a fejlett világnak szembe kell néznie a nyugdíjrendszer átalakításának szükségszerűségével.

Dr. Hegedűs Mihály
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezt az alapvetést számos oldalról kibontó tanár arra is rámutatott, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer 2030-35-ig biztonságosan fenntartható. Hosszabb távon azonban a demográfiai probléma financiálisan fenntarthatatlanná teszi a jelenlegi rendszert. A negatív demográfiai trend, a munkanélküliség, a kivándorlás rombolóan hat a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságára. A változások hatására növekedni fognak a nyugdíjrendszeren belüli egyenlőtlenségek, aminek követeztében az egyes társadalmi rétegeknek az államba, a nyugdíjrendszerbe vetett bizalma meginog. Rövid távon a szolidaritási , kiegyenlítő mechanizmusok leépítése látszólag eredményt hoz, de elfedi azt az alapproblémát, hogy járulékfizetésből nem lehet finanszírozni az ellátást. A konzervatív családmodell erősítése, az átgondolt migráció a jövő nyugdíjrendszere átalakításának egyik eleme lehet. A főiskolai tanár nem hagyott kétséget afelől, hogy hosszú távon a nyugdíjba vonulás felső korhatára eléri majd a 70.évet.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Garbóczi László helytörténésznek, a főiskolának is helyet adó XXII. kerület Mihalik Sándor Helytörténeti Kör vezetőjének Budafok Tétény rövid története, különös tekintettel az oktatásra című előadásának egy jelen idejű fontos megállapítása is volt. Nevezetesen, hogy az itt élő lakosság a kerület újkori története egyik kiemelkedő, megtisztelő eseményének tekinti, hogy a Tomori Pál Főiskola éppen a kerületet, a székhelyként bejegyzett épületkomplexumot választotta felső és középszintű oktatása helyszínének. Hogy ez az állítás mennyire igaz, azt az is jelzi, hogy a XII. Kerület Önkormányzatának vezetése a főiskola valamennyi jelentősebb eseményén részt vesz, viszonzásul az önkormányzat is meghívót küld az ilyen rendezvényeire.

Garbószi László
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Révész Emese, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docensének Forradalom előtt. A Képzőművészeti Főiskola 1945-1956 között címen megtartott előadása igazi tudományos csemege volt a korszak iránt érdeklődőknek. Az előadó mondanivalójából kiviláglott: mi történik akkor, ha a politika fennhatósága alá vonja a kultúra és az oktatás területét. Mint kiderült, a nagyító alá vett korszakban a személyes indíttatás és motiváció minden művésznél más volt. Az együttműködés, kiszolgálás, csendes visszavonulás különféle árnyalatai jellemezték a tanárok és a hallgatók magatartását. Akkoriban a komoly modernista előélettel rendelkező vezető mesterek az ötvenes évek hivatalos művészetének különböző árnyalatait képviselték.

Dr. Révész Emese
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A korábbi friss és szabad útkereséshez képest radikális változást hozott az 1949-es tantervi reform bevezetése. Bortnyik Sándor főigazgató kinevezésével a főiskolán is uralomra jutott a centralizált, konzervatív művészetoktatás. A szovjet mintára kidolgozott reform lényege a 19. századi akadémikus metódus visszaállítása volt. Ennek kereteit az oktatás szigorú szabályozása, folyamatos ellenőrzése teremtette meg, ami a tanárok és diákok személyes mozgásterét egyaránt a minimálisra csökkentette. Mindezek együttes célja a többalakos, közérthető és ideológiailag elkötelezett, szocialista zsánerek, történeti jelenetek kidolgozásának előkészítése volt. A szocreál irányú átnevelés eredményeit az 1951-ben bevezetett nyilvános diplomavédések reprezentálták, melyeknek jegyzőkönyvei - a feldolgozó munkát segítve - szinte hiánytalanul rendelkezésre állnak.

A Gazdaság és társadalomtudományok I. és II., valamint a Művészettörténet témakörben megtartott szekcióülések összesen 20 előadása, majd az ezt követő konzultációk egy olyan tudományos, intellektuális megmerítkezésben részesítették a hallgatóságot, amely minden bizonnyal nem csak hasznos, de még hosszú ideig emlékezetes marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 23., 10:29
Most ragyogó alkalom kínálkozik, hogy lecseréld az elavult, vagy csak megunt csillárokat, más lámpákat és új világító-berendezésekkel dobd fel a lakást! Egy hónapon át a megszokott, széles kínálattal, egyedi lámpákkal, köztük trendi és energiatakarékos darabokkal, valamint most, tavaszi kedvezménnyel várja vevőit Kalocsán a D-Vill! Kattints kupon akciónkért!
2018-03-22 10:01:49
Szombaton tartott „fogadóórát” – lényegében választási fórumot – Suhajda Krisztián, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje Kalocsán, akinek vendége a párt EP-képviselője volt. A két politikus bemutatta a párt programját, a főbb kampánytémákat Suhajda ismertette, vendége főképp az országos politikai helyzetet elemezte. Szóba került Morvai Krisztina újabban tapasztalt különutas politikája és annak jobbikos megítélése, illetve a koalíciós kormányzás, vagy az esetleges alkotmányos válság lehetősége is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 24., 12:15
Február hatodikától két hónapon át tartott a nagy népszerűségnek örvendő programsorozat, ahol a városból és a környékből jól ismert, de közelről talán csak kevesebbek által ismert nők mutatkoztak be. Az orvosok, intézményvezetők, pedagógusok, hivatali dolgozók, népművészek között, bár első ránézésre az élet legkülönbözőbb területein tevékenykednek, valami közös: a siker. Megtudhattuk, hogy ők hogyan élik meg a sikert, mit jelent számukra sikeresnek lenni. Még >>>
2018. 03. 23., 20:07
Szándékosan választott szokatlan időszakot a Kalocsai Kulturális Központ és Könyvtár, valamint az akciójában részt vevő szervezetek vezetősége arra, hogy a város rászorulóinak gyűjtsön. Decemberben sokan gyűjtenek, ezért a húsvétot megelőző időszakra tették az akciót. Még >>>
2018. 03. 23., 14:52
Komoly előkészületekről tájékoztatott a holnapi jótékonysági örömfutás szervezője, akinek időközben az alkalomra rendelt futópólója is megérkezett. Még >>>
2018. 03. 23., 14:20
Itt a lehetőség! Do it yourself, azaz csináld magad tavaszi kopogtatódat holnap, március 24-én a Pilvax Hotel**** Kalocsában, ahol a Viveccho Virág tart workshopot! Még >>>
2018. 03. 23., 11:23
Kicsit még fázik, de már legalább már pihenhet egy jót, és ezen a tavaszon valószínűleg éhezni sem fog. Még >>>
2018. 03. 23., 10:23
A facebookos adatlopási botrány után nagyot estek a cég részvényei, ami nem csoda. az érdekessé, hogy egy sor technológiai részvény árfolyamát is magával rántotta a Zuckenberg-birodalom megingása, pedig nem hinnénk, hogy az informatika és hi-tech korszaka véget ért volna! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2018. március 22-én, csütörtökön este lezuhant a Török Légierő egyik F-16C típusú vadászbombázója az ország középső területén, Nevsehir tartomány közelében, Közép-Anatóliában.
Immár négy gépen folyik az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison a leendő pilóták felkészítése, miután használatba vették az újabb két Zlin típusú kiképző-repülőgépet.
Az ötödik egymást követő alkalommal nyerte el a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” díját.
A német kormány le kívánja cserélni a kiöregedő Panavia Tornado vadászbombázóit, ez már köztudott. Március 8-án a defensenews.com internetes portálon megjelent egy cikk, amelyben Daniel Gouré, a Lexington Intézet alelnöke nyilatkozott arról, hogy a Luftwaffe-ban miért nincs alternatívája az F-35 Lightning II-nek.