2017. 12. 16. szombat
Aletta, Etelka
: 314 Ft   : 266 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 368 Ft/l   Írjon nekünk

Magyar Tudomány Ünnepe a Tomori Pál Főiskolán – Konferencia az „Emberközpontú tudomány” jegyében

Zsiga Ferenc  |  2017. 11. 23., 14:53

Prof. Dr. Meszlényi Rózsa, a budapesti székhelyű, Kalocsán és Kecskeméten képzési hellyel rendelkező Tomori Pál Főiskola rektora november 21-én a campus fővárosi dísztermében nyitotta meg a Magyar Tudomány Ünnepe 2017 - Emberközpontú tudomány címen szervezett konferenciát. Rektor asszony köszöntő beszéde, a neves előadók által jegyzett program már előre jelezte, hogy a tudományos eseményfolyam egy központi gondolat, a tudomány és a társadalom együttműködésének szükségessége köré szerveződik, ez lesz a magyar és angol nyelvű előadások vezérfonala.

A plenáris előadások sora Dr. Kovács Levente, a Magyar Bakszövetség főtitkára Trendforduló a magyar bankszektorban és a gazdaságban című prezentációjával kezdődött.

Dr. Kovács Levente
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Mint a főtitkár hangsúlyozta: a 2008-ban indult világgazdasági válság jellemzően 3-4 évig tartott. Azonban néhány olyan országban, ahol a bankszektorral szembeni előítélet/megítélés erőteljesebben jelentkezett, mint például Magyarországon, az újrarendeződés és a fellendülés éveket késett. Azaz a válságot egyfajta több évig tartó utóhatás/árnyékhatás követte, mely a bizalmi viszonyok helyreállításáig tartott. Az előadó ezt a magyarországi időszakot, azaz az árnyékhatás végét és a fellendülés kezdetét a hitelintézeti szektor szemüvegén keresztül mutatta be. Ezen túl figyelmet szentelt a bankszabályozás kérdéseinek, valamint a bankszektor jelentős átalakítását magával hozó digitalizációs kihívásoknak. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Legalább ennyire izgalmas kérdésnek bizonyult Dr. Hegedűs Mihálynak, a Tomori Pál Főiskola tanárának, „A nyugdíjrendszer átalakításának kérdései” címen megtartott előadása. Dr. Hegedűs Mihály már a mondanivalója elején leszögezte: 

az elkövetkezendő évtizedekben a fejlett világnak szembe kell néznie a nyugdíjrendszer átalakításának szükségszerűségével.

Dr. Hegedűs Mihály
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Ezt az alapvetést számos oldalról kibontó tanár arra is rámutatott, hogy Magyarországon a nyugdíjrendszer 2030-35-ig biztonságosan fenntartható. Hosszabb távon azonban a demográfiai probléma financiálisan fenntarthatatlanná teszi a jelenlegi rendszert. A negatív demográfiai trend, a munkanélküliség, a kivándorlás rombolóan hat a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságára. A változások hatására növekedni fognak a nyugdíjrendszeren belüli egyenlőtlenségek, aminek követeztében az egyes társadalmi rétegeknek az államba, a nyugdíjrendszerbe vetett bizalma meginog. Rövid távon a szolidaritási , kiegyenlítő mechanizmusok leépítése látszólag eredményt hoz, de elfedi azt az alapproblémát, hogy járulékfizetésből nem lehet finanszírozni az ellátást. A konzervatív családmodell erősítése, az átgondolt migráció a jövő nyugdíjrendszere átalakításának egyik eleme lehet. A főiskolai tanár nem hagyott kétséget afelől, hogy hosszú távon a nyugdíjba vonulás felső korhatára eléri majd a 70.évet.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Garbóczi László helytörténésznek, a főiskolának is helyet adó XXII. kerület Mihalik Sándor Helytörténeti Kör vezetőjének Budafok Tétény rövid története, különös tekintettel az oktatásra című előadásának egy jelen idejű fontos megállapítása is volt. Nevezetesen, hogy az itt élő lakosság a kerület újkori története egyik kiemelkedő, megtisztelő eseményének tekinti, hogy a Tomori Pál Főiskola éppen a kerületet, a székhelyként bejegyzett épületkomplexumot választotta felső és középszintű oktatása helyszínének. Hogy ez az állítás mennyire igaz, azt az is jelzi, hogy a XII. Kerület Önkormányzatának vezetése a főiskola valamennyi jelentősebb eseményén részt vesz, viszonzásul az önkormányzat is meghívót küld az ilyen rendezvényeire.

Garbószi László
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Révész Emese, a Magyar Képzőművészeti Egyetem docensének Forradalom előtt. A Képzőművészeti Főiskola 1945-1956 között címen megtartott előadása igazi tudományos csemege volt a korszak iránt érdeklődőknek. Az előadó mondanivalójából kiviláglott: mi történik akkor, ha a politika fennhatósága alá vonja a kultúra és az oktatás területét. Mint kiderült, a nagyító alá vett korszakban a személyes indíttatás és motiváció minden művésznél más volt. Az együttműködés, kiszolgálás, csendes visszavonulás különféle árnyalatai jellemezték a tanárok és a hallgatók magatartását. Akkoriban a komoly modernista előélettel rendelkező vezető mesterek az ötvenes évek hivatalos művészetének különböző árnyalatait képviselték.

Dr. Révész Emese
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A korábbi friss és szabad útkereséshez képest radikális változást hozott az 1949-es tantervi reform bevezetése. Bortnyik Sándor főigazgató kinevezésével a főiskolán is uralomra jutott a centralizált, konzervatív művészetoktatás. A szovjet mintára kidolgozott reform lényege a 19. századi akadémikus metódus visszaállítása volt. Ennek kereteit az oktatás szigorú szabályozása, folyamatos ellenőrzése teremtette meg, ami a tanárok és diákok személyes mozgásterét egyaránt a minimálisra csökkentette. Mindezek együttes célja a többalakos, közérthető és ideológiailag elkötelezett, szocialista zsánerek, történeti jelenetek kidolgozásának előkészítése volt. A szocreál irányú átnevelés eredményeit az 1951-ben bevezetett nyilvános diplomavédések reprezentálták, melyeknek jegyzőkönyvei - a feldolgozó munkát segítve - szinte hiánytalanul rendelkezésre állnak.

A Gazdaság és társadalomtudományok I. és II., valamint a Művészettörténet témakörben megtartott szekcióülések összesen 20 előadása, majd az ezt követő konzultációk egy olyan tudományos, intellektuális megmerítkezésben részesítették a hallgatóságot, amely minden bizonnyal nem csak hasznos, de még hosszú ideig emlékezetes marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 08., 17:14
Az első hó megihlette vloggerünket, Tóth Danit, így arról forgatta a Patron című videósorozatunk legújabb kisfilmjét. Sétakocsikázás a behavazott Kalocsán, Meszesen, Szeliden. Ott a parton volt hely a pokrócnak, sőt, akadt látnivaló is: ponty kifogták a karácsonyi halászlének valót… Még egy kis határles, aztán egy ritmusváltással, hopp, Mikulások hada futkározik az Érsekkertben! Persze, Mikulásfutás! De hoppá! Az egyik mikulásról kiderült, hogy nem is igazi!
2017. 10. 16., 20:40
Bár ezt az egyszerű „lebirkázást” a juhtenyésztők valószínűleg kikérnék maguknak, pláne ezen OMÉK-nagydíjjelölt tenyészjuhoknak az esetében. Izguljunk együtt Tóth Danival, hogy az uszódi juhtenyésztő, Holló Mátyás jószágai – akik felkészítésének utolsó nagyon izgalmasra sikerült pillanatait is nyomon követhetjük – hogyan szerepeltek az ország egyik legrangosabb, és legrégebbi mezőgazdasági seregszemléjén!

Még több friss hír

2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.
2017. 12. 13., 23:11
Gépgyártó vállalkozók figyelem! A múlt csütörtöki közmeghallgatáson állt elő ajánlatával Varga János, fajszi feltaláló, aki találmányának prototípusa elkészítéséhez keres műszaki partnert. A használatos gépekkel szemben törődésmentesen, kevesebb terményszórással dolgozna a gép, amelyet kisüzemben is ideálisan használhatnának.
2017. 12. 13., 22:44
Úgy is fogalmazhatnánk, hogy hamarosan akasszák majd a hóhért, ugyanis Kohány Balázsból, a pengés egykori dunaújvárosi, majd bajai és kalocsai focistából immár edző lesz, azaz az ő kezében lesz már a korbács, ő tart majd ínszaggató edzéseket egykori csapattársainak. Igaz, a KFC jelenlegi helyzetében azért mint játékosra is szüksége lenne még a klubnak, de a tavaszt – ha ideje engedi –, Géderlakon akarja még pályán tölteni.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 12. 15., 16:18
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt december 14-én Soltvadkert közelében, amelyben egy idős férfi életét vesztette, a balesetnek pedig egy súlyos sérültje is van. Az eset kapcsán napvilágot látott információk szerint, annak kialakulásában fontos szerepet játszott az is, hogy a kanyarban kisodródott Suzukin, nyári gumik voltak Még >>>
2017. 12. 15., 15:30
A karácsonyhoz és az ünnepi készülődéshez ugyanúgy hozzá tartozik a mézeskalács, mint a fenyőfa, vagy épp egy mennyei gőzölgő halászlé. Önmagában a sütemény is nagyon karácsonyi, fűszeres illata és különleges íze miatt. A készítése pedig kellemes készülődés az ünnepre. Még >>>
2017. 12. 14., 11:44
A hétvégén, vagyis December 15. és december 17. között fokozott rendőri ellenőrzésre számíthatnak a közlekedők az ország területén. Az ittas vagy bódult állapotban vezető sofőröket akarják kiszűrni a TISPOL akció keretében. Még >>>
2017. 12. 14., 10:00
Boda József, akit sokan a Paprikából ismernek, többen pedig a focistaként emlegetik. Közösségi oldalán tette közzé ezt az emlékét, amin csapatképe látszik, ahogy írja is: "Ha ránézek erre a csapatképre öröm és bánat jár át. Öröm, hogy láthatom volt munkatársaimat, felidézhetem a megélt emlékeket, de bánat is, mert a játékosok közül már többen nincsenek közöttünk...eltelt 54 év." Még >>>
2017. 12. 13., 20:51
Vérdadás december 18-án, hétfőn Kalocsán az Ökopontban 13-16 óráig. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-12-03 21:03:10
 1 De egy majom ez a Ferdinánd!

A Kossuth Lajos út 22. szám alatti, egykor egészségügyi, majd könyvtári célokat szolgáló épület korábbi értékesítési pályázata – „balekok” híján – meghiúsult. Most állítólag jelentkezett egy. Lehet vele versengeni, a pályázat nyilvános, de nagyon sietni kell majd! A kiírásáról szóló önkormányzati döntést megelőző vitában Angeli Gabriella újra a Fidesz-KDNP álláspontjára helyezkedett, Filvig Géza megtapsolta, Bálint József is örült neki, Bolvári Ferdinánd felszólalását pedig Simon Zoltán köszönte meg.

 botkormány
 2017-11-30 11:43:23
 2 Először: a "Művház" szót kisbetűvel kell írni, mert ebben a formában nem tulajdonnév. (Az már csak apróság, hogy a pont is hiányzik a köz...

Év eleje óta tudott Bálint József polgármester a reneszánsz szobormásolatok elszállításának szándékáról, mégis meglepetésként érte, amikor a hónap elején érte jöttek. Angeli Gabriella és Simon Zoltán is kérdőre vonta a polgármestert, Angeli szerint jogilag lett volna keresnivalónk a szobrok itt tartásáért, Simon szerint hallgatásunk a másik felet is meglepte.

 MrSmith
 2017-12-15 15:33:52
 2 amit nem fizettek ki az a vagyonod? :)

Helyt kell-e állnia az önkormányzatnak a város gazdasági társaságának adósságaiért? Erre jogi kötelezettsége nincs. Vagy nyeljék le a beszállítók? Ez nem túl elegáns. Korábbi testületi ülésen több képviselő az adósság rendezését sürgette, erkölcsi okból és üzleti észszerűségből, a csütörtök délutáni ülésen azonban mégis ezzel ellentétes álláspontra helyezkedett dr. Bálint József polgármester.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

2017. december 1-én elkezdődött Ulan-Udenszki Repülőgépgyár (U-UAZ) által modernizált Mi-171E berepülése. Az „Orosz Helikopterek” holdingba tartozó üzemben a modernizálás során új hajtómű és módosított forgószárny-mechanizmus került a helikopterbe.
A Wizz Air, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága bejelentette, hogy elnyerte az Aviation 100 „Az Év Európai Légitársasága” címet.
Egy F-22 Raptor ötödik generációs harci repülőgép kiképzési repülés közben - pilótahibából – még 2012 májusában súlyosan megsérült leszállás közben. A légierő hat év után kapta vissza a javításból.
Az Orosz Védelmi Minisztérium megbízásából ez év augusztusában az „Orosz Helikopterek” konzorcium belekezdett egy hosszú távú projektbe, mely a jövő nagysebességű harci helikopterét hivatott kifejleszteni.