2022. 11. 27.
Virgil
: 413 Ft   : 397 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Marokkó az ezerarcú ország – Úti beszámoló a városi könyvtárban

Cserenkó Gábor  |  2022. 01. 01., 15:25

Az érdeklődők dr. Czibulka Zoltán úti beszámolóját hallgathatták meg december 9-én, csütörtök délután a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermébe. Az előadó marokkói élményeit, ott szerzett tapasztalatait fonta csokorba és nyújtotta át nekünk egy vetítéses előadás formájában. A sok színes fotó vetítése közben az előadó egy korábbi könyve is szóba került, a "Mit érdemes tudni… utazás előtt", így a résztvevők az odautazással kapcsolatban is hasznos tanácsokhoz jutottak.

Marokkó (hivatalos nevén Marokkói Királyság) Északnyugat-Afrika arab állama. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően, a Földközi-tengerrel is határos. Kevés olyan változatos, természeti látnivalókban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó, éppen ezért nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont.

Marokkó egy olyan afrikai ország, ahol szinte semmi sem utal arra, hogy Afrikában vagyunk. 1956-ig francia fennhatóság alatt állt, mára a lakosság túlnyomó része arab muszlim. Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek és arabok alkotják. A lakosság egy kis része még mindig nomád, illetve félnomád életet él. A berberek főleg az ország déli területein élnek. Az ország hivatalos nyelve az arab, de több berber nyelvet is beszélnek.

Marokkó a kultúrák, nyelvek, vallások és ősi hagyományok érdekes keveréke. Mintegy 60 ezer francia és spanyol tanár, mérnök, technikus él az országban. Az ország népsűrűsége egyenlőtlen: a lakosok kétharmada az ország északnyugati-északi részén él, az Atlasz-hegység-től a tengerpartig. A Szaharában csak a népesség 10 százaléka lakik. Az üzleti élet és az ipar központja Casablanca, ami egyben jelentős kikötő is. Marokkó fővárosa Rabat, itt székel a kormány. Rabat az ország második legfontosabb városának számít a népesebb, és gazdaságilag sokkal jelentősebb Casablanca után. Tanger a legjelentősebb kikötőváros; az átjáró Marokkóból Spanyolországba. Fez kulturális és vallási központ, a dominánsan „berber”. Marrakes pedig a fő turistaközpont.

Az ország jelenlegi uralkodója VI. Mohammed 1963-ban született. Jogot tanult Rabatban, később politikatudományt Franciaországban.

VI. Mohammed 1999. július 23-án lépett trónra, miután édesapja szívrohamban váratlanul meghalt. Királyként első lépései közé tartozott a politikai foglyok szabadon engedése és a népszerűtlen belügyminiszter menesztése. Rengeteg pénzt fordít az ország fejlesztésére, így VI. Mohammed elnyerte a „szegények királya” nevet. Az utóbbi évtizedekben Marokkó gazdasága jelentős fejlődésnek indult, elsősorban ipari beruházások és a turizmus fellendülése miatt.

2000 márciusában pedig kinevezte az ország első női királyi tanácsadóját, amire az arab világban eddig még nem volt példa.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 11. 25., 08:00
November 12-én tartották a Kamarateremben és a Művelődési Ház első emeletén a Bács-Kiskun megyei Zongoristák XIX. Találkozóját. A két kalocsai kötődésű zenész, a két Szendrei – apja, fia – emlékének tisztelgő eseményre 32 felkészítő tanár nyolcvanhárom növendéke regisztrált, hogy rangos zsűri előtt számot adjon az elmúlt évi fejlődésükről.
2022. 11. 23., 13:47
A nemzetközi szakmai párbeszéd és együttműködés aktív résztvevője a Paks II. Zrt. Munkatársai fontos tevékenységet végeznek a nukleáris ágazat kulcsfontosságú szakmai szervezeteiben, elősegítve a döntés-előkészítést és a hatékony érdekképviseletet. (x)
2022. 11. 23., 07:49
Különös, kiszámíthatatlan korban készülnek életük első nagy megmérettetésére, és választanak irányt életüknek a mai végzősök. Ezért is tartották meg most a szalagavatót a szokásos, év eleji időpont helyett. Most azonban az ünneplésnek volt itt az ideje – a végzős diákok keringőjét videóra is vettük!
2022-11-20 16:06:00
Az ország 354 településén, mintegy 21 ezer egyéni gazdaság részvételével kezdte meg november 14-én a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az egyéni gazdaságok összeírását. A válaszadók november 25-ig online, azt követően pedig december 15-ig összeírók segítségével, személyesen vagy telefonon keresztül válaszolhatnak a kérdésekre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 11. 26., 10:04
A régimódi krumplis palacsinta egyszerűen elkészíthető, olcsó és finom vacsora. Még >>>
2022. 11. 25., 15:28
A kalocsai nyomozók pár óra alatt megtalálták azt a férfi, aki a gyanú szerint betört egy asszonyhoz. A sértett megzavarta, ezért elszaladt az elkövető. Még >>>
2022. 11. 25., 09:14
Fontos tudni, hogy a rendőrség csak akkor tud hatékonyan fellépni, ha a jogellenes cselekmény a tudomására jut. Még >>>
2022. 11. 24., 13:15
Valótlan tartalmú levelek terjednek az interneten úgy, hogy feladóként rendőri vezetőket jelölnek meg. Még >>>
2022. 11. 24., 12:01
Összesen kilenc olyan munkaszüneti nappal számolhatnak a magyarok, amelyek hétköznapra esnek. Még >>>
2022. 11. 24., 09:10
A programsorozat idén a textilre összpontosít, így sok kezdeményezés a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentésére, a ruhák újrahasznosítására, élettartamuk meghosszabbítására irányul. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK