2022. 01. 25. kedd
Pál
: 359 Ft   : 317 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Marokkó az ezerarcú ország – Úti beszámoló a városi könyvtárban

Cserenkó Gábor  |  2022. 01. 01., 15:25

Az érdeklődők dr. Czibulka Zoltán úti beszámolóját hallgathatták meg december 9-én, csütörtök délután a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár előadótermébe. Az előadó marokkói élményeit, ott szerzett tapasztalatait fonta csokorba és nyújtotta át nekünk egy vetítéses előadás formájában. A sok színes fotó vetítése közben az előadó egy korábbi könyve is szóba került, a "Mit érdemes tudni… utazás előtt", így a résztvevők az odautazással kapcsolatban is hasznos tanácsokhoz jutottak.

Marokkó (hivatalos nevén Marokkói Királyság) Északnyugat-Afrika arab állama. Az Atlanti-óceán partján fekszik, és a Gibraltári-szorostól kezdődően, a Földközi-tengerrel is határos. Kevés olyan változatos, természeti látnivalókban gazdag része van az arab világnak, mint a legnyugatibb kelet országa, Marokkó, éppen ezért nemzetközileg kedvelt idegenforgalmi célpont.

Marokkó egy olyan afrikai ország, ahol szinte semmi sem utal arra, hogy Afrikában vagyunk. 1956-ig francia fennhatóság alatt állt, mára a lakosság túlnyomó része arab muszlim. Marokkó lakosságát nagyobb részt berberek és arabok alkotják. A lakosság egy kis része még mindig nomád, illetve félnomád életet él. A berberek főleg az ország déli területein élnek. Az ország hivatalos nyelve az arab, de több berber nyelvet is beszélnek.

Marokkó a kultúrák, nyelvek, vallások és ősi hagyományok érdekes keveréke. Mintegy 60 ezer francia és spanyol tanár, mérnök, technikus él az országban. Az ország népsűrűsége egyenlőtlen: a lakosok kétharmada az ország északnyugati-északi részén él, az Atlasz-hegység-től a tengerpartig. A Szaharában csak a népesség 10 százaléka lakik. Az üzleti élet és az ipar központja Casablanca, ami egyben jelentős kikötő is. Marokkó fővárosa Rabat, itt székel a kormány. Rabat az ország második legfontosabb városának számít a népesebb, és gazdaságilag sokkal jelentősebb Casablanca után. Tanger a legjelentősebb kikötőváros; az átjáró Marokkóból Spanyolországba. Fez kulturális és vallási központ, a dominánsan „berber”. Marrakes pedig a fő turistaközpont.

Az ország jelenlegi uralkodója VI. Mohammed 1963-ban született. Jogot tanult Rabatban, később politikatudományt Franciaországban.

VI. Mohammed 1999. július 23-án lépett trónra, miután édesapja szívrohamban váratlanul meghalt. Királyként első lépései közé tartozott a politikai foglyok szabadon engedése és a népszerűtlen belügyminiszter menesztése. Rengeteg pénzt fordít az ország fejlesztésére, így VI. Mohammed elnyerte a „szegények királya” nevet. Az utóbbi évtizedekben Marokkó gazdasága jelentős fejlődésnek indult, elsősorban ipari beruházások és a turizmus fellendülése miatt.

2000 márciusában pedig kinevezte az ország első női királyi tanácsadóját, amire az arab világban eddig még nem volt példa.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 24., 17:59
Számos médium közölte a gyászhírt, a Kossuth Rádió adását megszakítva tájékoztatott olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászunk halálhíréről. Még >>>
2022. 01. 24., 17:35
Kedden, szerdán és csütörtökön gallyazási munkálatok miatt körültekintőbben kell közlekedni. Még >>>
2022. 01. 24., 09:36
A két egyesület az új polgárőr autókat a Magyar Falu Program Falusi Civil Alapjának pályázati forrásából szerezte be. Még >>>
2022. 01. 24., 09:02
A másik vendéget lopta meg a delikvens, sőt, a keresztelési ajándékát is visszalopta. Még >>>
2022. 01. 23., 19:10
Ma egész délután zajlottak a baráti meccsek az EMIKA koripályán! Még >>>
2022. 01. 23., 18:29
Élhetőbb város kialakításához hozzátartozik, hogy jó nemzetközi kapcsolatokat ápoljunk olyan partnerekkel, akik a térségünkben jelen vannak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés