2022. 01. 27. csütörtök
Angelika
: 360 Ft   : 319 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

„Művházasok” ünnepe - 40 év a közművelődés szolgálatában

Boda Tibor  |  2017. 12. 03., 11:42

Múlt hét csütörtökén került sor a Művelődési Központ kamaratermében az intézmény egykori és jelenlegi dolgozóinak baráti találkozójára, abból az alkalomból, hogy éppen 40 évvel ezelőtt (1977. november 25.) adták át a közművelődésnek a Művelődési Központ Szent István Király út 2-4. sz. épületét.

Az egybegyűlteket elsőként köszöntő Csikós Marianna megbízott könyvtárigazgató egy Sütő András idézetre fűzte fel gondolatait:

Önmagát becsüli meg minden nemzedék azáltal, hogy tudomásul veszi, a világ nem vele kezdődött.

Felelevenítette, hogy 40 évvel ezelőtt, 1977. november 25-én Pozsgai Imre, az akkori Művelődésügyi Miniszter adta át a városnak, és a művelődésnek ezt a Kerényi Imre tervei alapján – az akkori mértékkel mérve - pompásan felújított épületet, amely ma a Könyvtárnak, és a Városi Televíziónak ad otthont.

Jelenlegi funkciója szerint 2015 őszén először a gyermekkönyvtár került vissza régi, méltó helyére, majd 2016 novemberében a könyvtár valamennyi részlege az épület második emeletére költözött.

A vendéglátó intézmény nevében köszöntötte a megjelenteket, sajnálatát fejezte ki a távol lévők hiányáért, és megemlékezett azokról, akik már nem lehetnek jelen a mai estén. A szervezők szándékai szerint a találkozó lehetőséget teremt a baráti beszélgetésekre mellett az emlékek felidézésére, az elmúlt négy évtized szép és felemelő pillanatainak felelevenítésére is. Ezután felkérte az intézmény egykori, és jelenlegi vezetőit, hogy osszák meg a résztvevőkkel a jeles évfordulóhoz kapcsolódó, ünnepi gondolataikat.

A megemlékezők sorát Vörös András nyitotta, aki 1978-tól volt a Művelődési Központ igazgatója. Mesélt arról, hogyan, milyen keretek közt kezdődött, negyven évvel ezelőtt Kalocsán, a közművelődési intézmény új otthonának története.

Ezt követően Asperján Istvánné, aki a leghosszabb ideig, 20 évig vezette a művelődési központot, mesélt arról, ő hogyan látta, hogy élte meg a helyi kulturális élet fejlődésének ezt a húsz esztendejét.

A jelenlegi helyzetről Dr. Magóné Tóth Gyöngyi, a Kalocsa Kulturális Központ és Könyvtár igazgatója beszélt, összefoglalót adva, a mai kor nehézségeiről, az igények átalakulásáról.

Befejezésül a közelmúlt eseményeit elevenítette fel Tamás László nyugalmazott könyvtárigazgató, megosztva tapasztalatait, gondolatait az egybegyűltekkel.

A visszaemlékezéseket követően az est fénypontjaként került levetítésre az elmúlt 40 év eseményeit felölelő képekből Pécsi Vivien könyvtáros által készített színes prezentáció.

Az összeállításban szerepeltek Perity István népművelő archív fotói az elmúlt négy évtized eseményeit felvillantva, új felvételek a Művelődési Központ közelmúltbéli rendezvényeiről, fényképek a könyvtár régi, és új életképeiből, valamint a Városi Televízió felvételei.

Mindemellett a jelenlévők megtekinthették a Művelődési Központ albumokba rendezett archív anyagát, melyek Perity István aprólékos munkája eredményeként őrződtek meg az utókor számára.
A vetítést követően baráti hangulatban folytatódott az este, a régi és új kollégák némi harapni,- és innivaló „társaságában” elevenítették fel a közös emlékeket, történeteket, élményeket.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 26., 14:54
Az Európa legnagyobb beltéri betleheméről is híres község, a „Kis-Balaton fővárosa” nem először büszkélkedhet az éves rekorddal. No, de januárban?! Még >>>
2022. 01. 26., 09:31
Az arra jogosultak hamarosan számíthatnak a tavalyi évre vonatkozó személyi jövedelemadó visszatérítésére, ezzel kapcsolatban pedig egy új fontos kormányrendelet jelent meg a Magyar Közlönyben. Még >>>
2022. 01. 25., 19:00
Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Molnár Gábor, a Fülöp Ferenc Díjas táncos hétfő hajnalban elhunyt! Még >>>
2022. 01. 25., 18:17
Az életmentés csaknem egy órán keresztül zajlott a helyszínen, mire az időben megkezdett mellkasi nyomások végül sikerre vezettek. Még >>>
2022. 01. 25., 15:57
A Kalocsai Járásbíróság gyorsított eljárásban öt év börtönre, és tíz év kiutasításra ítélt egy 31 éves ukrán férfit, akit embercsempészés miatt állított az ügyészség bíróság elé. Még >>>
2022. 01. 25., 15:16
A Petőfi Zenei Díjakat a Duna Televízión közvetített ünnepség keretébe adták át vasárnap. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés