2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

(NŐ)-KÖZ-PONT-ban: Csupor Zsolt Jánosné

Boda Tibor  |  2018. 03. 15., 20:50

A kalocsai Művelődési Központ NŐ-KÖZ-PONT című előadássorozatának ötödik meghívottja Csupor Zsolt Jánosné Mónika, a Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója, az EGYMI Egyesületi alelnöke volt.

A nagyterem ismét zsúfolásig megtelt. A hallgatóság soraiban a kíváncsi vendégek között feltűntek Mónika egykori tanítványai, az iskola tanulói, s mellettük tanáraik, kollégák. Talán már ebből is érezhetjük, hogy az igazgatónő igazi csapatjátékos, olyan szakmai vezető, aki a gyermekek mellett, pedagógusai tehetséggondozására is nagy hangsúlyt fektet, mintegy a „tanárok osztályfőnökeként”.

Tősgyökeres kalocsaiként el sem tudja képzelni más városban az életet. Igaz, szakmai fejlődéséhez elengedhetetlen volt, hogy négy évet Ácson töltsenek el családjával, de mint mondta:

a békabrekegés és a paprika illata hiányzott nagyon neki.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Hosszú lenne felsorolni tanulmányait, a kalocsai Ének-Zenei Általános Iskolától az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karáig, ami mind a szakmai sikereihez vitte közelebb.

Ellentmondásként beszélt az integrálás fontosságáról (intézményük szegregált), ami minden érintettnek a javát szolgálja. A tehetség „kibányászásáról,” amihez gyógypedagógiai szempontból ez az integrált értelmezés szükségszerű és hasznos. Az olvasás, számolás mellett a tanulásszervezés probléma megoldási folyamata, a metakognitív folyamatok az elsődleges befolyásolói a tanulási eredményességnek, mondta.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézet tanársegédjeként vett részt az EdTWIN Projekt-ben, szakmai vezetőként, ahol a „MÁSOK”-KAL – MÁSKÉNT címet viselő munkában az osztrák és magyar gyógypedagógiai ellátás volt a fókuszban.

A projekt keretében vizsgált, a bécsi gyakorlatban már kipróbált, összevont osztályok (ahol, a tehetséges és a fogyatékos tanulók együtt dolgoznak) eredményei bizonyítják, hogy ez az út járható lenne itt Magyarországon is, mondta az igazgatónő.

Örömmel újságolta, hogy a városháza legutóbbi testületi ülése egyhangú szavazással, intézményüknek adta a Hunyadi János Fiúkollégium épületét új székhelyüknek. Minden bizonnyal a gyerekek legnagyobb örömére is, így végre méltó körülmények közé kerül ez a kiemelkedően fontos oktatási intézmény, és a tanulók is „királyi palotában” érezhetik magukat, főként a jelenlegi iskolaépületeiket látván.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Az intézményben zajló munka elismerése az is, hogy az iskola nemrég megkapta a kiváló akkreditált tehetségpont kitüntető címet is.

Mónika előadása során munkájához kapcsolódóan is többször kihangsúlyozta családja szerepét. Köszönetet mondott férjének és gyermekeinek, akik biztos háttérként segítették a munkájában. Négy gyermekük nevelése mellett nevelő családként is részt vettek a nehéz sorsú gyermekek segítésében. Itt is, mint munkájában, gyakorlattá vált az elmélet.

Szabadidejében szobanövényeit ápolja, amihez egy-egy emlék fűzi, süt-főz, csirkéket nevel.

Előadását Prokopp Péter gondolataival zárta, ami mottóként és életútját tekintve is igaz:

A véletlen termi a hőst, a mindennapok helytállásai a szentet.”A hallgatóság nagy tapssal köszönte meg Csupor Móni bemutatkozását, aki ez alkalommal, e szerepben is bebizonyította, hogy katedrára született.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK