2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

(NŐ)-KÖZ-PONT-ban: Csupor Zsolt Jánosné

Boda Tibor  |  2018. 03. 15., 20:50

A kalocsai Művelődési Központ NŐ-KÖZ-PONT című előadássorozatának ötödik meghívottja Csupor Zsolt Jánosné Mónika, a Kalocsai Nebuló Általános Iskola, Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény igazgatója, az EGYMI Egyesületi alelnöke volt.

A nagyterem ismét zsúfolásig megtelt. A hallgatóság soraiban a kíváncsi vendégek között feltűntek Mónika egykori tanítványai, az iskola tanulói, s mellettük tanáraik, kollégák. Talán már ebből is érezhetjük, hogy az igazgatónő igazi csapatjátékos, olyan szakmai vezető, aki a gyermekek mellett, pedagógusai tehetséggondozására is nagy hangsúlyt fektet, mintegy a „tanárok osztályfőnökeként”.

Tősgyökeres kalocsaiként el sem tudja képzelni más városban az életet. Igaz, szakmai fejlődéséhez elengedhetetlen volt, hogy négy évet Ácson töltsenek el családjával, de mint mondta:

a békabrekegés és a paprika illata hiányzott nagyon neki.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Hosszú lenne felsorolni tanulmányait, a kalocsai Ének-Zenei Általános Iskolától az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karáig, ami mind a szakmai sikereihez vitte közelebb.

Ellentmondásként beszélt az integrálás fontosságáról (intézményük szegregált), ami minden érintettnek a javát szolgálja. A tehetség „kibányászásáról,” amihez gyógypedagógiai szempontból ez az integrált értelmezés szükségszerű és hasznos. Az olvasás, számolás mellett a tanulásszervezés probléma megoldási folyamata, a metakognitív folyamatok az elsődleges befolyásolói a tanulási eredményességnek, mondta.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar, Neveléstudományi Intézet Gyógypedagógia Intézet tanársegédjeként vett részt az EdTWIN Projekt-ben, szakmai vezetőként, ahol a „MÁSOK”-KAL – MÁSKÉNT címet viselő munkában az osztrák és magyar gyógypedagógiai ellátás volt a fókuszban.

A projekt keretében vizsgált, a bécsi gyakorlatban már kipróbált, összevont osztályok (ahol, a tehetséges és a fogyatékos tanulók együtt dolgoznak) eredményei bizonyítják, hogy ez az út járható lenne itt Magyarországon is, mondta az igazgatónő.

Örömmel újságolta, hogy a városháza legutóbbi testületi ülése egyhangú szavazással, intézményüknek adta a Hunyadi János Fiúkollégium épületét új székhelyüknek. Minden bizonnyal a gyerekek legnagyobb örömére is, így végre méltó körülmények közé kerül ez a kiemelkedően fontos oktatási intézmény, és a tanulók is „királyi palotában” érezhetik magukat, főként a jelenlegi iskolaépületeiket látván.


Forrás: Boda Tibor / KALOhírek

Az intézményben zajló munka elismerése az is, hogy az iskola nemrég megkapta a kiváló akkreditált tehetségpont kitüntető címet is.

Mónika előadása során munkájához kapcsolódóan is többször kihangsúlyozta családja szerepét. Köszönetet mondott férjének és gyermekeinek, akik biztos háttérként segítették a munkájában. Négy gyermekük nevelése mellett nevelő családként is részt vettek a nehéz sorsú gyermekek segítésében. Itt is, mint munkájában, gyakorlattá vált az elmélet.

Szabadidejében szobanövényeit ápolja, amihez egy-egy emlék fűzi, süt-főz, csirkéket nevel.

Előadását Prokopp Péter gondolataival zárta, ami mottóként és életútját tekintve is igaz:

A véletlen termi a hőst, a mindennapok helytállásai a szentet.”A hallgatóság nagy tapssal köszönte meg Csupor Móni bemutatkozását, aki ez alkalommal, e szerepben is bebizonyította, hogy katedrára született.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK