2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

Sikeres országos konferenciát szervezett a Kalocsai Nebuló EGYMI – 77 intézményből 170 szakember érkezett városunkba

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 11., 19:02

A Kalocsai Nebuló EGYMI és az Egységes Módszertani Intézmények Országos Egyesülete március 10-én, szombaton a Szent István Gimnázium dísztermében „Szakmai nap a fejlesztő - nevelő oktatásról” címmel tartott országos érdeklődésre számot tartó konferenciát. A Budapesttől Pécsen, Kecskeméten, Debrecenen, Gyulán át Nyíregyházáig tartó országrészekről 77 intézmény 170 szakemberét elsőként Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. A résztvevők kilenc, elsősorban gyakorlatorientált előadást hallgathattak meg a súlyos, halmozottan fogyatékos, tanulási nehézségekkel, autizmus spektrum zavarban érintett gyermekek fejlesztő, nevelő, oktató pedagógiai munkájával, annak módszertanával kapcsolatban. A szakmai nap a Kalocsai Nebuló első osztályosainak kis műsorával kezdődött.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntő beszédében hangsúlyozta: egy társadalom fejlettségét az is jelzi, miként gondoskodik, miként segíti a fogyatékossággal élő, vagy más okból támogatást igénylő polgárait. Ezeket az embereket hogyan tudja bevonni a társadalom mindennapi vérkeringésébe. Lévén, hogy nem szakterülete, a képviselő a konferenciára készülve tájékoztatást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A szaktárca képviselőhöz eljuttatott információi szerint jelenleg két fontos pályázat is fut. Az egyik 7, a másik 5 milliárd forintot biztosít az intézményeknek egyfelől a humánerőforrás szakmai kompetenciái, másfelől az intézményi infrastruktúra fejlesztésére. Font Sándor őszintén beszélt arról, hogy a fejlesztő pedagógusok pályán tartása, az újabb szakemberek képzése, bevonása a munkába azon is múlik, mekkora bért fizetnek számukra. Mint elhangzott, ezen a területen éppúgy volt előrelépés, mint hogy a gyógypedagógiai képzést a korábbi 5 egyetem helyett immár 8 egyetem végzi.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő rámutatott: természetesen a szakképzés rendszerszintű átalakítása, a szakképzési centrumok létrehozása, azaz a gyakorlatorientált képzés megvalósítása ezeket a fiatalokat is érinti. Már csak azért is, mert az ő foglalkoztatásuknak nemcsak anyagi, de a mentális egészségük szempontjából is komoly haszna van. A képzésnek nem feltétlenül kell megállnia a szakma megszerzésénél, hiszen az arra alkalmas fiatalok előtt is nyitva állnak a szakgimnáziumok és a felsőfokú oktatási intézmények kapui.

Font Sándor szerint a kormány azon ígérete, hogy 10 év alatt 1 millió munkahelyet hoznak létre, időarányosan teljesült, hiszen az idén hetedik évben 740 ezer új munkahelynél tartanak. A képviselő szólt arról is, hogy természetesen

ezek a fiatalok ingyenesen étkeznek, a tankönyveket is ingyenesen biztosítják számukra, de a családjuk is nagyobb támogatást kap.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója először a sikeres, a résztvevők létszámában is megmutatkozó jó szervezésért gratulált az országos konferencia szervezését vállaló Kalocsai Nebuló EGYMI munkatársainak. Mint mondta, a tankerület 9160 diákjából 70 sajátos nevelési igényű, illetve súlyos és halmozottan fogyatékos tanuló van. Az igazgató komoly előrelépésként értékelte, hogy az ezen tanulók után járó állami normatívát 120 ezerről 150 ezer forintra emelte a kormány. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Benczéné Csorba Margit, az EGYMI Egyesület elnöke amellett, hogy jó munkát és tanácskozást kívánt a konferencia résztvevőinek, arról számolt be, hogy a Font Sándor országgyűlési képviselő által említett két pályázat szinte valamennyi intézmény számára forrást nyújt ahhoz, hogy a pedagógusok fejlesztő, nevelő, oktató munkájához a legkorszerűbb ismereteket közvetítsék, ugyanakkor az intézmények infrastrukturális háttere is magasabb szintet érjen el. Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesületüknek saját újságja és olyan megújult honlapja van, amelynek tartalma a mindennapi gyakorlati munkát segíti.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A köszöntők utáni első előadást Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese „A fejlesztő nevelés-oktatás, mint köznevelési alapfeladat” címmel tartotta. A következő, „Súlyos-halmozottan fogyatékos tanuló, mint az iskola közösségének tagja” című prezentációt dr. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánhelyettese tartotta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakmai nap hátralévő részében több intézmény, köztük a Kiskunhalasi Református EGYMI és a Kecskeméti EGYMI Juhar utcai Tagintézménye mutatkozott be, de a hallgatóság informatikai ismeretekkel is gyarapodott a Zsombori Balázs által előadott „Új magyar szoftver a kommunikáció segítésére” című előadásból.

A jól sikerült kalocsai szakmai nap a résztvevő szakemberek köszönetével és elismerő szavai mellett 16 órakor zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-19 10:10:38
Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók 2018. március 19-én kérhetik utoljára a szja-bevallás tervezet postázását levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, telefonon, valamint az ügyfélszolgálatokon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.