2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Sikeres országos konferenciát szervezett a Kalocsai Nebuló EGYMI – 77 intézményből 170 szakember érkezett városunkba

Zsiga Ferenc  |  2018. 03. 11., 19:02

A Kalocsai Nebuló EGYMI és az Egységes Módszertani Intézmények Országos Egyesülete március 10-én, szombaton a Szent István Gimnázium dísztermében „Szakmai nap a fejlesztő - nevelő oktatásról” címmel tartott országos érdeklődésre számot tartó konferenciát. A Budapesttől Pécsen, Kecskeméten, Debrecenen, Gyulán át Nyíregyházáig tartó országrészekről 77 intézmény 170 szakemberét elsőként Font Sándor, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte. A résztvevők kilenc, elsősorban gyakorlatorientált előadást hallgathattak meg a súlyos, halmozottan fogyatékos, tanulási nehézségekkel, autizmus spektrum zavarban érintett gyermekek fejlesztő, nevelő, oktató pedagógiai munkájával, annak módszertanával kapcsolatban. A szakmai nap a Kalocsai Nebuló első osztályosainak kis műsorával kezdődött.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Font Sándor országgyűlési képviselő köszöntő beszédében hangsúlyozta: egy társadalom fejlettségét az is jelzi, miként gondoskodik, miként segíti a fogyatékossággal élő, vagy más okból támogatást igénylő polgárait. Ezeket az embereket hogyan tudja bevonni a társadalom mindennapi vérkeringésébe. Lévén, hogy nem szakterülete, a képviselő a konferenciára készülve tájékoztatást kért az Emberi Erőforrások Minisztériumától. A szaktárca képviselőhöz eljuttatott információi szerint jelenleg két fontos pályázat is fut. Az egyik 7, a másik 5 milliárd forintot biztosít az intézményeknek egyfelől a humánerőforrás szakmai kompetenciái, másfelől az intézményi infrastruktúra fejlesztésére. Font Sándor őszintén beszélt arról, hogy a fejlesztő pedagógusok pályán tartása, az újabb szakemberek képzése, bevonása a munkába azon is múlik, mekkora bért fizetnek számukra. Mint elhangzott, ezen a területen éppúgy volt előrelépés, mint hogy a gyógypedagógiai képzést a korábbi 5 egyetem helyett immár 8 egyetem végzi.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A képviselő rámutatott: természetesen a szakképzés rendszerszintű átalakítása, a szakképzési centrumok létrehozása, azaz a gyakorlatorientált képzés megvalósítása ezeket a fiatalokat is érinti. Már csak azért is, mert az ő foglalkoztatásuknak nemcsak anyagi, de a mentális egészségük szempontjából is komoly haszna van. A képzésnek nem feltétlenül kell megállnia a szakma megszerzésénél, hiszen az arra alkalmas fiatalok előtt is nyitva állnak a szakgimnáziumok és a felsőfokú oktatási intézmények kapui.

Font Sándor szerint a kormány azon ígérete, hogy 10 év alatt 1 millió munkahelyet hoznak létre, időarányosan teljesült, hiszen az idén hetedik évben 740 ezer új munkahelynél tartanak. A képviselő szólt arról is, hogy természetesen

ezek a fiatalok ingyenesen étkeznek, a tankönyveket is ingyenesen biztosítják számukra, de a családjuk is nagyobb támogatást kap.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója először a sikeres, a résztvevők létszámában is megmutatkozó jó szervezésért gratulált az országos konferencia szervezését vállaló Kalocsai Nebuló EGYMI munkatársainak. Mint mondta, a tankerület 9160 diákjából 70 sajátos nevelési igényű, illetve súlyos és halmozottan fogyatékos tanuló van. Az igazgató komoly előrelépésként értékelte, hogy az ezen tanulók után járó állami normatívát 120 ezerről 150 ezer forintra emelte a kormány. 


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

Dr. Benczéné Csorba Margit, az EGYMI Egyesület elnöke amellett, hogy jó munkát és tanácskozást kívánt a konferencia résztvevőinek, arról számolt be, hogy a Font Sándor országgyűlési képviselő által említett két pályázat szinte valamennyi intézmény számára forrást nyújt ahhoz, hogy a pedagógusok fejlesztő, nevelő, oktató munkájához a legkorszerűbb ismereteket közvetítsék, ugyanakkor az intézmények infrastrukturális háttere is magasabb szintet érjen el. Az egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy az egyesületüknek saját újságja és olyan megújult honlapja van, amelynek tartalma a mindennapi gyakorlati munkát segíti.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A köszöntők utáni első előadást Hajnal Gabriella, a Klebersberg Központ szakmai elnökhelyettese „A fejlesztő nevelés-oktatás, mint köznevelési alapfeladat” címmel tartotta. A következő, „Súlyos-halmozottan fogyatékos tanuló, mint az iskola közösségének tagja” című prezentációt dr. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánhelyettese tartotta.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A szakmai nap hátralévő részében több intézmény, köztük a Kiskunhalasi Református EGYMI és a Kecskeméti EGYMI Juhar utcai Tagintézménye mutatkozott be, de a hallgatóság informatikai ismeretekkel is gyarapodott a Zsombori Balázs által előadott „Új magyar szoftver a kommunikáció segítésére” című előadásból.

A jól sikerült kalocsai szakmai nap a résztvevő szakemberek köszönetével és elismerő szavai mellett 16 órakor zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés