2022. 05. 24. kedd
Eliza, Eszter
: 383 Ft   : 358 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Sok(k)színűség a Metropolitan Egyetem szervezésében – Számos kalocsai és környékbeli hallgató a TEDx budapesti előadásain

Zsiga Ferenc  |  2018. 10. 29., 08:23

A kalocsai és környékbeli diákok körében is népszerű Budapest Metropolitan Egyetem (METU) október 26-án, pénteken a fővárosi Uránia Nemzeti Filmszínházban Sok(k)színűség elnevezéssel tartotta a világszerte ismert TEDx programját. A TEDx programok lehetőséget nyújtanak arra, hogy közösségek, szervezetek vagy egyének inspiráló, gondolatébresztő és aktívan kommunikáló közeget hozzanak létre a helyi közönség személyes, tevékeny részvételével. A közel 80 féle képzés között kommunikáció és médiatudományok szakkal is rendelkező egyetem eseményén szerkesztőségünk is képviseltette magát, hogy a térség első hírportálja, a KALOhírek.hu működtetőjeként a hallgatók, oktatók gondolatainak megismerése mellett az online és az elektronikus média legújabb lehetőségeivel ismerkedjünk.

A TEDx programnak az Uránia Nemzeti Filmszínház adott helyet, melynek aulájában számos, esetenként másik egyetemekre járó kalocsai és környékbeli fiatallal, műszaki, bölcsész, egészségtudományi karokon tanuló hallgatókkal találkoztunk. A régi Uránia Filmszínházból kialakított, 2002-ben felújított épület impozánsan ötvözi a velencei gótika, az itáliai reneszánsz, valamint az arab mór építészet stílusjegyeit, ami egy kis képzettársítással utalt az előadásokban is tetten érhető művészi és gondolati sokszínűségre.

A 120 éves filmpalota színháztermébe, Budapest frekventált kulturális terében lépve a legmodernebb kép- és hangtechnikai berendezéseket látva már kétségünk nem volt afelől, hogy a színház képzeletbeli falait ezen a napon a jövőről szóló gondolatok tágítják.

Az előadások szinte kivétel nélkül azt a témát járták körbe, bontották ki egy-egy szakterületen, hogy a sokszínűség, a sajátunktól eltérő gondolkodás az egyéni, társadalmi fejlődés az innováció motorja, ami nélkülözhetetlen a jó teljesítményhez és a kritikai gondolkodáshoz. Ám napjainkban azt  tapasztaljuk, hogy az internet világában a túl sok információ, lehetőség nyomasztólag is hathat, a túl nagy különbségek pedig ellenséges reakciókat szülhetnek. A kérés az, hogyan találjuk meg az optimális arányt.

A két „felvonásban” megtartott összesen 16 előadásból azt tudhattuk meg: hogyan látja mindezt például Bánlaki Dalma Stella, a naponta több százezres olvasottságú újságíró, a Forbes magazin főmunkatársa, Nemes Orsolya generációkutató, Puskás Marcell tervezőgrafikus, vagy a kétszeres Filmkritikus díjas Papp Bojána filmdramaturg, a 16 nyelven beszélő Szigethy Alexandre. Továbbá a záróeseményt adó Balázs Gábor média designer, kreatív rendező, a METU oktatója, aki három társával, Biljarszki Maxim médiaművész, zongoristával, a valós idejű ember-számítógép interakcióval foglalkozó Harsányi Rékával, Tóth Ádám média designerrel, programozóval arra vállalkozott, hogy egy különleges mobiltelefon alkalmazásnak köszönhetően elő zenei produkcióban, a több száz főnyi közönség diktálta ütemhez és zenei aláfestéshez igazodva zenéljen. Így a Balázs Gábor gitáron és Biljarszki Maxim zongorán előadott produkciónak - a telefonról, mobil interneten elért alkalmazásnak köszönhetően - a közönség is aktív részese, alakítója volt.

A mobiltelefonnak és az arról elérhető programnak köszönhetően a több száz főnyi résztvevő közösen befolyásolta a zenét, a közönség többségének akarata érvényesült a ritmus, a basszus, a zenei aláfestés megválasztásában. Mindezt a változást a hallgatóság egy kivetítőn követhette végig, hogy mindaddig nyomja a telefon kijelzőjén megjelent ikonokat, amíg a zene a számára leginkább tetszően alakul.  

A „zenei demokráciának” ez a helyszíni bemutatása betekintést engedett a médiának arra a területére, amikor részben már a jelen, de különösen a jövő újságírója közvetlen interaktív kapcsolatban lesz az olvasóval.

A TEDx-nek a média jövője szempontjából ez volt a legkifejezőbb produkciója, hiszen a zenén keresztül mutatta be: miként a zene és az improvizáció a zenész, addig egy adott helyzet, probléma megközelítése, kibontása az újságíró számára jelenti a végtelen játszóteret. Ám ezt a játékot a játszótér közönsége már közvetlenül alakíthatja.   

A jövő egyeseket most még talán sokkoló technológiai megoldása az Urániában megrendezett Sok/k/ színűség programon azt igazolta: a jövő egy idő után szinte kizárólagos elektronikus újságírójának már a saját rátermettsége, tehetsége semmit nem ér, ha ez nem párosul a legkorszerűbb technológiai, informatikai tudással és megoldásokkal.

A szakemberek szerint a következő évek a web és a közösségi média olyan kiteljesedéséről szólnak, amely már most megkerülhetetlen. Eredményeit érzékelve, az okos telefonok korában már látszik, hogy a nyomtatott és hagyományos média egyfelől lassan eltűnik, másfelől átalakul, ami számos, eddig még nem is ismert kihívást rejt magába.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 05. 21., 08:52
Katonai tiszteletadás mellett, katonazenekar közreműködésével és a Dózsa György technikum rendészeti szakos tanulóinak részvételével tartották meg a magyar hősökről, a magyar honvédelem daliás időszakairól és fájdalmas veszteségeiről és Kalocsa katonavárosi múltáról való megemlékezést a honvédelmi nap keretében.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 05. 24., 08:24
Vasárnap délután kérték a mentők gyors segítségét, ahhoz a 45 év körüli férfihez, aki biciklizés közben lett rosszul Kecskeméten. Még >>>
2022. 05. 23., 18:45
A nagy többséggel megválasztott öt Fidesz-KDNP-s képviselő a főpásztornál tett látgatást. Még >>>
2022. 05. 23., 10:20
A 70 éves doktornő pénzért állított ki hivatalos igazolást a sóoldatot kapó betegeknek, így megkaphatták a védettségi igazolványt. Még >>>
2022. 05. 22., 19:07
Nyárias, de változékony idő lesz a jövő héten. Még >>>
2022. 05. 22., 10:15
Belgiumban három majomhimlő által fertőzött embert vettek nyilvántartásba. Emellett már Spanyolországban, az Egyesült Királyságban, Portugáliában, Olaszországban, Svédországban, Franciaországban, sőt a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában is megjelent a vírus. Még >>>
2022. 05. 21., 11:34
A 49 éves férfi elkövető élettársa az eladás során működött közre, neki fizették a vételárat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés