2021. 11. 30. kedd
András, Andor
: 369 Ft   : 327 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Színes programok a kalocsai Országos Könyvtári Napokon

Színes programok a kalocsai Országos Könyvtári Napokon
2021. 10. 17., 13:55

Országszerte már tizenhatodik alkalommal került megrendezésre - idén október 4. és 10. között-, a könyvtáros szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató programsorozata az Országos Könyvtári Napok. Idén is, mint minden évben számos eseménnyel és programmal csatlakozott a megmozduláshoz a Kalocsai Tomori Pál Városi Könyvtár.

A könyvtárak szakmai szervezete 2006-ban tartalmilag és formailag is egységessé tette az október eleji napokat. Az egymásra épülő, valamennyi korosztály igényeire figyelő rendezvénysorozatok a településeken működő könyvtárak szolgáltatásait igyekszik népszerűsíteni országszerte.

Az Országos Könyvtári Napok alatt mindig azt szeretnénk megmutatni, hogy milyen sokféle tanulási, tájékozódási, kulturális, szociális lehetőség rejlik a könyvtári találkozásokban.

Október 4-től mindennap online kvízt tettünk közzé a Facebook oldalunkon. Érdemes volt figyelni és játszani, hiszen a játék végén értékes nyeremények kerültek kisorsolásra.

Hagyomány már, hogy a hétfői napon úgynevezett Villámcsődületet tartunk valamelyik oktatási intézményben. Ilyenkor a Gyermekkönyvtár kivonul az általános iskolákba könyvekkel, fejtörőkkel ezzel is felhívva a figyelmet a hét programjaira. Így volt ez most is: idén a Belvárosi Iskolába látogattunk el.

Október 4-én, délután Karanténszerelem címmel jelentkezett a könyvtár Olvasóklubja. Ennek a rendezvénynek a Kölcsönzőterem adott otthont, oda vártuk az érdeklődőket. Az elmúlt időszak nagyon sok tekintetben negatív hatással volt életünkre, azonban ez az időszak kedvezett a különböző kiadványok, könyvek megjelenésének. Nagyon sok írót, költőt ihletett meg ez az időszak és igyekeztünk ezekből az írásokból szemezgetni erre az alkalomra.

Következő rendezvényünk, október 6-án, szerdán került megrendezésre. Az orosz nyelvi társalgónk filmvetítése, melyben Nyikita Mihalkov 12 című, Oscar díjra jelölt filmjét láthattuk az intézmény Kamaratermében. A belépés természetesen ingyenes volt, mint minden programunkra.

Október 7-e és 8-a és 9-e délelőttjén is a Gyermekkönyvtáré volt a főszerep. Csütörtök és péntek 10 órától gyermekkönyvtári foglalkozás, közös játék várta a gyerekeket.

Október 9-én, szombaton Mesedélelőttöt tartottunk a Gyerekkönyvtárban. A királyfi és a sárkány című mese kapcsán játszhattak, kézműveskedhettek a gyerekek.


Délután pedig egy könyvbemutatót tartottunk. Kalocsa város életében, 2002-es megszűnéséig meghatározó szerepet töltött be az Építőgépgyártó Vállalat (ÉPGÉP), másnéven a Vibro.

A Volt Egyszer Kalocsán Egy Vibro című könyvet Dr. Czibulka Zoltán írta meg. A gyár történetét felidéző, gazdagon illusztrált kötetnek tartottunk ünnepélyes bemutatót a Kamarateremben.


Az utolsó napot pedig, – mint mindig - idén is a könyves vasárnappal zártuk. Október 10-én, 15 órától a Kamarateremben mutattuk be Papp Róbert régen várt könyvét, ami a Kalocsa Könnyűzenei Élete címet kapta. A hatvan kalocsai együttest felvonultató kötet igazi hiánypótló munka, melyre régóta vártunk. De azt hiszem megérte!

 

                                                               Cserenkó Gábor

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 29., 16:21
Öltöztesd ünneplőbe az ablakot is, varázslatos hangulatot kölcsönöz az egész szobának! Még >>>
2021. 11. 29., 15:23
Szerdán a nap első felében nem valószínű csapadék, később azonban kisebb mennyiségű melegfronti csapadék érkezik, északon, északkeleten elsősorban hó, míg délnyugat felé haladva már inkább havas eső, eső formájában. Még >>>
2021. 11. 29., 09:54
A baromfi ágazatot érő kár mérséklése érdekében minden könnyítő intézkedést elrendelnek a szakemberek, amint azt a járványhelyzet lehetővé teszi. Még >>>
2021. 11. 29., 09:48
A Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ szervezésében ezúttal a Kolompos együttes mulatságára! Még >>>
2021. 11. 28., 16:00
Az ANDA Present Kft. 10 000 db gyermekmaszkot adományozott a Kertvárosi Általános Iskoláért-Gyermekeinkért Alapítványnak. Még >>>
2021. 11. 28., 14:56
A vádlott szándékosan segítséget kívánt nyújtani 4 szír migráns személynek abban, hogy a szerb-magyar államhatár közeléből Nyugat-Európába, Ausztriába eljussanak. A sikeres szállítást követően Belgrádban 1000 eurót kapott volna fizetségül. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei