2023. 03. 27. hétfő
Hajnalka
: 386 Ft   : 358 Ft Benzin: 607.3 Ft/l   Dízel: 613.2 Ft/l   Írjon nekünk

TETT-re Kész Nap – Töretlen a bizalom a radioaktívhulladék-tároló környezetében

2022. 06. 13., 12:19

A XXI. TETT-re Kész Napnak Véménd – a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) egyik tagtelepülése – adott otthont 2022. június 10-én. Az esemény gerincét képező sajtótájékoztató és tudományos tanácskozás mellett a személyes párbeszédek kibontakozására is kiváló alkalmat biztosít a hagyományos rendezvény.

A sajtótájékoztató folyamán Szalonna Zoltán, Véménd polgármestere méltatta azt a köteléket, amely a térséget és a radioaktívhulladék-tárolót összeköti. – Olyan feladat megoldására vállalkoztak a térség települései, amely egész Magyarország érdekeit szolgálja. Természetesen, nem feledkezhetünk meg azokról az előnyökről sem, amelyeket a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból befolyó támogatásnak köszönhetően élvezhet a régió, így Véménd lakosai is – mutatott rá a jól működő kapcsolat mindkét oldalára a polgármester.

A tájékoztatási tevékenységgel kapcsolatos elvárásokat illetően is megfogalmazta véleményét: – A szakszerű és biztonságos hulladékkezelést a szakemberek garantálják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, a társulásunk feladata pedig, hogy objektíven tájékoztassa a lakosságot az elvégzett feladatokról és körülményekről. Ebben a legnehezebb, hogy rendszerszinten tudjuk visszaadni a gondolatokat és ne csak egy önmagában értelmezhetetlen részletet ragadjunk ki a teljes kontextusból, mert az félreértésekre adhat okot.

Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója visszatekintve az elmúlt évekre kiemelte, hogy a társaságnál magától értetődő magatartás, hogy a biztonságot helyezik előtérbe a radioaktívhulladék-kezeléssel kapcsolatos feladatok ellátása során. Azonban, az új kihívást jelentett, hogy a pandémia miatt a hétköznapi tevékenységek végrehajtása folyamán is ezt a szemléletet kellett megalapozni. – Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy olyan munkakörnyezetet biztosítsunk, amelyben kollégáink a legkisebb kockázatnak vannak kitéve a vírus tekintetében és munkájukat is el tudják látni. Ki merem jelenteni – hiszen a számadatok is ezt mutatják – hogy sikeresek voltak intézkedéseink, és ebben minden munkatársunknak óriási szerepe volt.

A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót (NRHT) érintő témák közül az RHK Kft. telephelyei közötti hulladékátszállítási tervekről beszélt az ügyvezető igazgató: – Még 2002-ben egy biztonságnövelő programot indítottunk a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT), amelynek célja a biztonság fenntartásához és fokozásához szükséges műszaki-technológiai feltételek kialakítása, a 70-es 80-as években elhelyezett hulladékok kitermelése, átválogatása, újracsomagolása. A visszatermelt hulladékok számára az RHFT átmeneti tárolórészében kell a kapacitást biztosítanunk. Mivel ez a tárolórész jelenleg megtelt, ezért az RHFT telephelyéről a hulladékcsomagok egy részét az NRHT hulladékátvételi követelményeinek való megfeleltetése után átszállítjuk a bátaapáti tárolóba. Az ezen tevékenységhez kapcsolódó üzemeltetési engedély módosítási kérelmet 2020-ban nyújtotta be a társaság az Országos Atomenergia Hivatal részére, amelyhez kapcsolódóan 2021-ben kiegészítést kérvényezett. A dokumentumban felszín alatti, ellenőrzött zónában kialakított be- és kilépési pont nyitását kezdeményezte. Az üzemeltetési engedélyt – több hiánypótlást követően – 2022. március 18-i dátummal adta ki a hatóság.

Szintén több éves munka zárult le 2021 decemberében: elvégezte az RHK Kft. az NRHT Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatát. Az eredményeket az a mintegy 800 oldalas Biztonsági Jelentés mutatja be, amelyet 2021 decemberében bocsátott az OAH rendelkezésére a társaság. A dokumentum értékelésére és elfogadására egy év áll rendelkezésre.

Évről évre a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót érintő témák köré felfűzött szakmai előadások biztosítják a tudományos tanácskozás magját. Berta József, az RHK Kft. beruházási főmérnöke a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló térkiképzésének bányászati módszereit mutatta be előadásában. Az egykori bányász kiemelte, hogy bár a szakmai szlengben a mai napig sokan úgy hivatkoznak a föld alatti vágatokra, mint bányára, Bátaapátiban nem bányát építenek, művelnek, hanem felszín alatti bányászati módszerekkel tereket képeznek ki a radioaktív hulladékok elhelyezésére. – A módszerek azonosak, a cél és a feladat különböző – fogalmazott a főmérnök. – Hosszú időre kell kialakítani megbízhatóan állékony, biztonságos vágatrendszert, tárolókamrákat. Az eddigi munka eredménye megsüvegelendő: 5 500 méter vágat és 4 db nagyszelvényű tárolókamra, 323 méter összhosszal. Mindez magas szinten gépesített, fegyelmezett, összehangolt bányász munkavégzéssel.

Honti Gabriella, a társaság kommunikációs osztályvezetője a 2021. évben, a TETT térségében lefolytatott közvélemény-kutatás eredményeiről számolt be. A Kutatópont Kft. gondozásában elkészült tanulmányhoz 1 000 fő személyes megkérdezésével gyűjtötték az adatokat, 20 perces interjúk során. Az elemzésekből magasan kitűnik a tároló ismertsége, amely 88% a tevékenységgel érintett lakosság körében. Az osztályvezető mégis azt a mutatót emelte ki, miszerint a megkérdezettek több mint háromnegyede elfogadja a telephely működését. – Ez még fontosabb adat, hiszen azt jelenti, hogy nem csak beletörődnek a lakosok az NRHT jelenlétébe, hanem harmonikusan együtt is tudnak vele élni, töretlen a bizalom – vonta le a következtetést az eredmények kapcsán Honti Gabriella. Arra is rámutatott, hogy a legkritikusabb kérdéskört mindig a tároló biztonságos üzemeléséről alkotott vélemények jelentik, azonban a válaszadók mindössze 7 %-a nem tartja biztonságosnak a létesítmény működését. Mint fogalmazott, természetesen ez az érték sem elhanyagolható, mégis, nemzetközi szinten irigylésre méltó lehet a számadat.

A térség Lakossági Ellenőrző Csoportjának munkájáról Bagdy László szakmai vezető adott számot. Az aktualitásokat tekintve azt a június 3-ai tájékoztatót és továbbképzést emelte ki, amelyet dr. Radó Krisztiántól, az NRHT telephelyvezetőjétől kaptak a csoport tagjai. – Természetesen a képzés során megkerülhetetlen volt az új hulladékelhelyezési-koncepció bevezetésének témaköre, hiszen ez az a tárgykör, amely a lakosság érdeklődésének középpontjában áll – hangsúlyozta a szakmai vezető. A megszerzett tudást nem csak a folyamatos telephelyi ellenőrzéseik során hasznosítja az ellenőrző csoport, hanem a térségben maguk is tartanak előadásokat az érdeklődők számára, így vállalva részt abból a kommunikációs palettából, amelyet az RHK Kft. és a TETT közösen alkotott meg.

A tanácskozást Krachun Szilárdnak, a TETT elnökének beszámolója zárta, aki a társulás tevékenységét értékelve arról tájékoztatott, hogy a tagtelepülések lezárták a 2021. évre vonatkozó elszámolásaikat és megkötötték új támogatási alszerződéseiket. Mint mindig, most is a tájékoztatást jelölte meg kiemelt feladatként, amelyhez elengedhetetlen, hogy folyamatos legyen az információáramlás az RHK Kft. és a tagtelepülések polgármesterei között.  – A több platformon folyó kommunikáció megteremti a párbeszéd lehetőégét a társaság és társulásunk között. Nem az a feladatunk, hogy mindenben egyetértsünk, de az kötelességünk, hogy egy olyan közös irányt határozzunk meg, amely előre viszi a térséget – összegezte gondolatait az elnök.

A TETT-re Kész Nap részeként átadták a hagyományos Gránit díjat, amelyet Faragó László kapott áldozatos, odaadó munkájáért, amellyel a TETT működését támogatja. Szintén díjat osztottak az RHK Kft. és a TETT közös szervezésében megvalósuló Plakátkészítő-pályázat eredményhirdetését követően. Összesen 134, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó pályamunka érkezett a radioaktívhulladék-tároló térségéből, amelyből 9-et jutalmaztak. A felnőtteket megszólító rendezvénnyel párhuzamosan hagyományos játékos, szellemi vetélkedőt is tartottak a társulási tagtelepülések diákjai számára. A környezetvédelmet és a régió kulturális értékeinek megismerését szorgalmazó vetélkedőn 32 gyermek mérettette meg magát.

Címoldali fotó forrása: teol.hu/Makovics Kornél

Forrás: rhk.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2023-03-24 13:15:00
Kertészeti eszközök, öntözőberendezések, tápanyag-utánpotló szerek, gasztronómiai különlegességek, termelői vásár és vidékfejlesztési támogatási információs pont is várja majd az expora kilátogatókat.
2023-03-21 13:01:32
A Kalocsai Városi Balesetmegelőzési Bizottság első alkalommal rendezi meg a Szelidi-tó kerülő túrát, melyre nevezni a Holdfény Campingben lehet reggel 9 órától. Az utolsó túrázók 12 órakor indulnak útnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 03. 27., 14:37
A magyar labdarúgó válogatott hétfő este 20 óra 45 perckor megkezdi szereplését a 2024-es Eb-részvételért a selejtezőkben. Még >>>
2023. 03. 27., 14:20
A tepsis tócsni nagy előnye, hogy sütés közben nem kell mellette állni, és olajjal sem szívja tele magát. Még >>>
2023. 03. 27., 14:11
Egy hegyi patak vízhozamával buzog elő a víz az utca Mikszáth Kálmán és Vidats István utca közötti szakaszán. Az úttest szinte folyóvá vált. Videóval! Még >>>
2023. 03. 27., 09:23
Jelentősen visszaesik a hőmérséklet a hét elején: kedden a csúcshőmérséklet mindössze 5 és 10 Celsius-fok között valószínű, és visszatérnek a kemény éjszakai fagyok is, a szélvédett helyeken akár mínusz 10 fokig is csökkenhet a hőmérséklet. Még >>>
2023. 03. 27., 09:09
A balesetben ketten megsérültek, egy ember pedig a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2023. 03. 26., 16:15
Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK