2024. 07. 20. szombat
Illés
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 616.4 Ft/l   Dízel: 623.5 Ft/l   Írjon nekünk

TETT-re Kész Nap – Töretlen a bizalom a radioaktívhulladék-tároló környezetében

2022. 06. 13., 12:19

A XXI. TETT-re Kész Napnak Véménd – a Társadalmi Ellenőrző Tájékoztató Társulás (TETT) egyik tagtelepülése – adott otthont 2022. június 10-én. Az esemény gerincét képező sajtótájékoztató és tudományos tanácskozás mellett a személyes párbeszédek kibontakozására is kiváló alkalmat biztosít a hagyományos rendezvény.

A sajtótájékoztató folyamán Szalonna Zoltán, Véménd polgármestere méltatta azt a köteléket, amely a térséget és a radioaktívhulladék-tárolót összeköti. – Olyan feladat megoldására vállalkoztak a térség települései, amely egész Magyarország érdekeit szolgálja. Természetesen, nem feledkezhetünk meg azokról az előnyökről sem, amelyeket a Központi Nukleáris Pénzügyi Alapból befolyó támogatásnak köszönhetően élvezhet a régió, így Véménd lakosai is – mutatott rá a jól működő kapcsolat mindkét oldalára a polgármester.

A tájékoztatási tevékenységgel kapcsolatos elvárásokat illetően is megfogalmazta véleményét: – A szakszerű és biztonságos hulladékkezelést a szakemberek garantálják a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolóban, a társulásunk feladata pedig, hogy objektíven tájékoztassa a lakosságot az elvégzett feladatokról és körülményekről. Ebben a legnehezebb, hogy rendszerszinten tudjuk visszaadni a gondolatokat és ne csak egy önmagában értelmezhetetlen részletet ragadjunk ki a teljes kontextusból, mert az félreértésekre adhat okot.

Dr. Kereki Ferenc, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. ügyvezető igazgatója visszatekintve az elmúlt évekre kiemelte, hogy a társaságnál magától értetődő magatartás, hogy a biztonságot helyezik előtérbe a radioaktívhulladék-kezeléssel kapcsolatos feladatok ellátása során. Azonban, az új kihívást jelentett, hogy a pandémia miatt a hétköznapi tevékenységek végrehajtása folyamán is ezt a szemléletet kellett megalapozni. – Minden tőlünk telhetőt megtettünk, hogy olyan munkakörnyezetet biztosítsunk, amelyben kollégáink a legkisebb kockázatnak vannak kitéve a vírus tekintetében és munkájukat is el tudják látni. Ki merem jelenteni – hiszen a számadatok is ezt mutatják – hogy sikeresek voltak intézkedéseink, és ebben minden munkatársunknak óriási szerepe volt.

A Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót (NRHT) érintő témák közül az RHK Kft. telephelyei közötti hulladékátszállítási tervekről beszélt az ügyvezető igazgató: – Még 2002-ben egy biztonságnövelő programot indítottunk a Radioaktív Hulladék Feldolgozó és Tárolóban (RHFT), amelynek célja a biztonság fenntartásához és fokozásához szükséges műszaki-technológiai feltételek kialakítása, a 70-es 80-as években elhelyezett hulladékok kitermelése, átválogatása, újracsomagolása. A visszatermelt hulladékok számára az RHFT átmeneti tárolórészében kell a kapacitást biztosítanunk. Mivel ez a tárolórész jelenleg megtelt, ezért az RHFT telephelyéről a hulladékcsomagok egy részét az NRHT hulladékátvételi követelményeinek való megfeleltetése után átszállítjuk a bátaapáti tárolóba. Az ezen tevékenységhez kapcsolódó üzemeltetési engedély módosítási kérelmet 2020-ban nyújtotta be a társaság az Országos Atomenergia Hivatal részére, amelyhez kapcsolódóan 2021-ben kiegészítést kérvényezett. A dokumentumban felszín alatti, ellenőrzött zónában kialakított be- és kilépési pont nyitását kezdeményezte. Az üzemeltetési engedélyt – több hiánypótlást követően – 2022. március 18-i dátummal adta ki a hatóság.

Szintén több éves munka zárult le 2021 decemberében: elvégezte az RHK Kft. az NRHT Időszakos Biztonsági Felülvizsgálatát. Az eredményeket az a mintegy 800 oldalas Biztonsági Jelentés mutatja be, amelyet 2021 decemberében bocsátott az OAH rendelkezésére a társaság. A dokumentum értékelésére és elfogadására egy év áll rendelkezésre.

Évről évre a Nemzeti Radioaktívhulladék-tárolót érintő témák köré felfűzött szakmai előadások biztosítják a tudományos tanácskozás magját. Berta József, az RHK Kft. beruházási főmérnöke a bátaapáti radioaktívhulladék-tároló térkiképzésének bányászati módszereit mutatta be előadásában. Az egykori bányász kiemelte, hogy bár a szakmai szlengben a mai napig sokan úgy hivatkoznak a föld alatti vágatokra, mint bányára, Bátaapátiban nem bányát építenek, művelnek, hanem felszín alatti bányászati módszerekkel tereket képeznek ki a radioaktív hulladékok elhelyezésére. – A módszerek azonosak, a cél és a feladat különböző – fogalmazott a főmérnök. – Hosszú időre kell kialakítani megbízhatóan állékony, biztonságos vágatrendszert, tárolókamrákat. Az eddigi munka eredménye megsüvegelendő: 5 500 méter vágat és 4 db nagyszelvényű tárolókamra, 323 méter összhosszal. Mindez magas szinten gépesített, fegyelmezett, összehangolt bányász munkavégzéssel.

Honti Gabriella, a társaság kommunikációs osztályvezetője a 2021. évben, a TETT térségében lefolytatott közvélemény-kutatás eredményeiről számolt be. A Kutatópont Kft. gondozásában elkészült tanulmányhoz 1 000 fő személyes megkérdezésével gyűjtötték az adatokat, 20 perces interjúk során. Az elemzésekből magasan kitűnik a tároló ismertsége, amely 88% a tevékenységgel érintett lakosság körében. Az osztályvezető mégis azt a mutatót emelte ki, miszerint a megkérdezettek több mint háromnegyede elfogadja a telephely működését. – Ez még fontosabb adat, hiszen azt jelenti, hogy nem csak beletörődnek a lakosok az NRHT jelenlétébe, hanem harmonikusan együtt is tudnak vele élni, töretlen a bizalom – vonta le a következtetést az eredmények kapcsán Honti Gabriella. Arra is rámutatott, hogy a legkritikusabb kérdéskört mindig a tároló biztonságos üzemeléséről alkotott vélemények jelentik, azonban a válaszadók mindössze 7 %-a nem tartja biztonságosnak a létesítmény működését. Mint fogalmazott, természetesen ez az érték sem elhanyagolható, mégis, nemzetközi szinten irigylésre méltó lehet a számadat.

A térség Lakossági Ellenőrző Csoportjának munkájáról Bagdy László szakmai vezető adott számot. Az aktualitásokat tekintve azt a június 3-ai tájékoztatót és továbbképzést emelte ki, amelyet dr. Radó Krisztiántól, az NRHT telephelyvezetőjétől kaptak a csoport tagjai. – Természetesen a képzés során megkerülhetetlen volt az új hulladékelhelyezési-koncepció bevezetésének témaköre, hiszen ez az a tárgykör, amely a lakosság érdeklődésének középpontjában áll – hangsúlyozta a szakmai vezető. A megszerzett tudást nem csak a folyamatos telephelyi ellenőrzéseik során hasznosítja az ellenőrző csoport, hanem a térségben maguk is tartanak előadásokat az érdeklődők számára, így vállalva részt abból a kommunikációs palettából, amelyet az RHK Kft. és a TETT közösen alkotott meg.

A tanácskozást Krachun Szilárdnak, a TETT elnökének beszámolója zárta, aki a társulás tevékenységét értékelve arról tájékoztatott, hogy a tagtelepülések lezárták a 2021. évre vonatkozó elszámolásaikat és megkötötték új támogatási alszerződéseiket. Mint mindig, most is a tájékoztatást jelölte meg kiemelt feladatként, amelyhez elengedhetetlen, hogy folyamatos legyen az információáramlás az RHK Kft. és a tagtelepülések polgármesterei között.  – A több platformon folyó kommunikáció megteremti a párbeszéd lehetőégét a társaság és társulásunk között. Nem az a feladatunk, hogy mindenben egyetértsünk, de az kötelességünk, hogy egy olyan közös irányt határozzunk meg, amely előre viszi a térséget – összegezte gondolatait az elnök.

A TETT-re Kész Nap részeként átadták a hagyományos Gránit díjat, amelyet Faragó László kapott áldozatos, odaadó munkájáért, amellyel a TETT működését támogatja. Szintén díjat osztottak az RHK Kft. és a TETT közös szervezésében megvalósuló Plakátkészítő-pályázat eredményhirdetését követően. Összesen 134, a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozó pályamunka érkezett a radioaktívhulladék-tároló térségéből, amelyből 9-et jutalmaztak. A felnőtteket megszólító rendezvénnyel párhuzamosan hagyományos játékos, szellemi vetélkedőt is tartottak a társulási tagtelepülések diákjai számára. A környezetvédelmet és a régió kulturális értékeinek megismerését szorgalmazó vetélkedőn 32 gyermek mérettette meg magát.

Címoldali fotó forrása: teol.hu/Makovics Kornél

Forrás: rhk.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 14:32
Életének 77. évében elhunyt a Kalocsai SE hajdani elnöke, szakosztályvezetője, edzője és nagyszerű játékosa Farkas András, a „Bandika”. Mert mindenki csak így ismerte és nevezte nyugdíjasként is a sütőipari vállalat egykori gazdasági igazgatóját, aki ekkor már több száz embert irányított.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 19., 19:28
Az üzletvezető felismerte, a kecskeméti rendőrök pedig elfogták a tolvajokat. Még >>>
2024. 07. 19., 18:16
Itt megtudhatja, hogyan alakult folyóink vízállása szerdán. Még >>>
2024. 07. 19., 11:31
A új pszichoaktív anyagok a legveszélyesebb kábítószerek. A rendőrség látókörébe egyre több ilyen szert áruló társaság kerül. Ezúttal Jánoshalmán csaptak le az egyenruhások - VIDEÓVAL! Még >>>
2024. 07. 19., 09:46
Rendőrök, katonák és a lánglovagok közös erővel mentették az állatokat. Még >>>
2024. 07. 17., 15:33
A helyszínre több mentőautót és mentőhelikoptert, valamint a kiskőrösi és a kiskunhalasi hivatásos tűzoltókat riasztották. Még >>>
2024. 07. 17., 14:55
Visszajártak lopni, a kamera, a szerencse és a tulajdonos szemfülessége buktatta le a két dabasi és két soltvadkerti fiatalt. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK