2018. 03. 20. kedd
Klaudia
: 311 Ft   : 253 Ft Benzin: 356 Ft/l   Dízel: 363 Ft/l   Írjon nekünk

FÁJ A FEJE? EGYEN EMBERT!

2018. 03. 12., 11:14

A 16-17. századi Európában az orvosi kannibalizmus bevett szokásnak számított, gyógyszer volt a csont, a vér, az emberi zsír.

Régen minden jobb volt. Nem volt gyógyszerlobbi, mindenféle szintetikus anyagokból összekutyult, kemikáliákkal teletömött gyógyszerek, csak természetes és szelíd gyógymódok, meg őseink sok ezer éves bölcsessége. Ugye? Hát akkor ennek a szép gondolatnak a jegyében hadd mutassuk be a 16-17. századi Európa 100%-ig természetes és tradicionális szupergyógymódját:

A KANNIBALIZMUST.

Az orvosi kannibalizmus abban az ősi elgondolásban gyökeredzik, hogy a misztikus életenergia, ami minden élőlény sajátja, a test (főleg a vér) elfogyasztásával átvehető, egy ideig még egy halott testéből is. Ilyesmiben hittek a kannibál törzsek, de például a római gladiátorok között is szokás volt a megölt ellenfél véréből inni, hogy az ereje átszálljon a győztes harcosba. Leonardo da Vinci is olyanokról értekezett, hogy a holtak megevése az életenergia felfrissítésével jár.

Az 1500-as, 1600-as évek Európájában az emberi hús, vér és csontok elfogyasztása gyógyszerként, teljesen természetes, és elterjedt szokás volt. A legerősebb gyógyhatást az egyiptomi múmiáknak tanúsítottak, az azokból készült tinktúrák gyakorlatilag mindent gyógyítottak. A régebbi hullákból csak a csontokat használták: porrá őrölve vérzés vagy fejfájás csillapítására, illetve csokoládéval keverve (ezt akkoriban persze csak a gazdagok engedhették meg maguknak) a szélütés hatásainak visszafordítására. Külön értékes volt a halottak csontjain megtelepedő moha, amit epilepszia, és gyakori orrvérzés ellen ajánlottak a korabeli orvosok. II. Károly angol királyról feljegyezték, hogy alkoholba kevert, őrölt emberi koponyacsontot fogyasztott életelixírként. Szégyenszemre pont szélütésben sikerült meghalnia 54 éves korában.

A csontoknál még jobb gyógyszer volt a sajnos csak friss hullákból beszerezhető vér (illetve az emberi zsír, amivel a nyílt sebekre tett kötszert itatták át), amit egyfajta mega-energiaitalnak, az életerő és a fiatalság forrásának tartottak. Paracelsus, a híres 16. századi svájci orvos-alkimista, akit a modern toxikológia atyjának szokás nevezni, egyenesen azt vallotta, hogy az emberi vér a világ összes betegségét gyógyítja, és még azt is felvetette, hogy a legerősebb hatást úgy érhetjük el, ha még élő embertől csapoljuk.

Az ilyesfajta orvosi vámpírkodás azért nem volt különösebben elterjedt: korabeli feljegyzések szerint nyilvános kivégzésekkor a hóhértól volt szokás vásárolni friss vért. A hóhérokat emiatt a középkori Európában misztikus gyógyítóként tisztelték. Vér és vér között is volt különbség, a legerősebb gyógyhatást az erejük teljében levő fiatal férfiaktól és a szűz lányoktól származó vérnek tulajdonítottak. A vér persze romlandó, de ez sem volt akadály a középkori gyógyítóknak: egy 1679-ből származó francia gyógyszerészkönyvben részletes leírás maradt fenn arról, hogyan lehet a friss vérből lekvárt főzni, és azzal tartósítani.

Érdekes, hogy ez a korszak egyébként egybeesik a nagy földrajzi felfedezések korával, amikor az európai utazók különféle egzotikus kontinenseken találkoztak emberevő törzsekkel, akiket emiatt természetesen rettenetes barbár vadaknak is tartottak. Ami valahol persze logikus: hát ki az a hülye, aki azért eszi a gyógyszert, hogy jóllakjon vele?

A szokás a 18. században kezdett el kikopni az orvostudományból, de még az 1800-as évekig fel-feltűnt különféle feljegyzésekben, hogy egyes népi gyógyítók porrá őrölt emberi csontot használnak bénulás vagy epilepszia gyógyítására. A legutolsó ilyen dokumentum 1908-ból származik Németországból, és arról számol be, hogy valaki a 300 évvel azelőtti szokást felelevenítve egy hóhértól próbált vért vásárolni egy kivégzés során, hogy gyógyszert készítsen.

 

Forrás: Index

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

 legfrissebb videók

2018. 03. 03., 09:11
Ez idő tájt, a télutón zajlanak a térség borversenyei. Ennek kapcsán, Patron című sorozatunk új epizódjában Tóth Dani a környékbeli szőlőszüretektől a borkészítés fortélyain át a borbírálat szakzsargonjáig ad ízelítőt három település, Dunapataj, Szakmár és Hajós élő szőlész-borász hagyományiból. A filmen látható borbíráknak azt üzenjük, a poharat nem kell kidobni! Jó lesz még, ha másnak nem, gyertyatartónak! Daninak pedig a rohadt káposzta „ülte meg a gyomrát”.
2018. 01. 02., 11:05
Az év utolsó napjára egyesek otthoni programmal, pezsgővel, tűzijátékkal készültek, míg mások házibuliban, vagy épp a környék szórakozóhelyeink várták az újévet. Tóth Dani vloggerünk a kamerája mellett a szilveszter éjszakát is a nyakába vette. Hogy milyen kalandokban volt része, az kiderül a Patron 8. részéből! Na ezt ne hagyd ki!!!
2017. 12. 13., 21:46
A Patron hetedik részéből többi közt kiderül, miért is jó megyei válogatott meccsre menni. Talán mert biztosan magyarok nyerik?! Na igen! Tóth Dani vloggerünk, ezúttal a Bács-Kiskun megyei csapattal csapatta, Pécsett. Végigkísérte a srácok küzdelmeit a győriekkel szemben, egészen a taktikától, a ráhangolódás különös ízével és a mulatós zenével átitatott öltözőn át, a pályán történtekig.

Még több friss hír

2018. 03. 18., 20:59
Szabó Vilmos pár éve már a Magyar Labdarúgó Szövetség kötelékében áll, sőt 2015 júniusától az Eseményszervezési Osztály vezetőjének is kinevezték. Azóta már Vilmos az UEFA Mérkőzés Ellenőri kinevezését is magáénak tudhatja, azaz felelős személyiséggé lépett elő Európa nagy stadionjaiban is a különböző nemzetközi találkozókon.
2018-03-19 10:10:38
Az ügyfélkapuval nem rendelkező adózók 2018. március 19-én kérhetik utoljára a szja-bevallás tervezet postázását levélben, sms-ben vagy a NAV honlapján elérhető űrlapon, telefonon, valamint az ügyfélszolgálatokon – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn az MTI-vel.
2018-03-18 22:21:56
Március 11-én, vasárnap annak az Érdnek az otthonában szerepelt a KSE női röplabdacsapata az NBII. rájátszásában, amely gárda az alapszakaszt a csoport utolsó helyén zárta mindössze egy győzelemmel és tizenhét (!) vereséggel. A Kalocsa ezzel szemben kilenc sikert tudhatott magáénak, így több mint meglepő volt az érdi fiatalok elleni már-már dehonesztáló fiaskónk.
2018-03-16 23:26:06
Vajdasági testvérvárosunk, Kúla színjátszó csoportjának közreműködésével, alpolgármesterük, Valka Károly megemlékező gondolataival, valamint városunk részéről Bolvári Ferdinánd önkormányzati képviselő történelmi előzményeket felelevenítő és a XXI. századi utódoknak költői kérdéseket feltevő beszédével telt a március 15-ei ünnepség Kalocsán.
2018-03-16 23:18:31
A március 15-én reggel tartott ünnepélyes képviselő-testületi ülés keretében átadták a város díszpolgári címét Kovács László fazekasmesternek. Az eseményt számos pályatárs és városunk sok polgára mellett Kovács László szülővárosának, Karcagnak polgármestere és kísérete, Kecel városának polgármesteri delegációja, valamint a nemzeti ünnepre érkezett, Valka Károly VMSZ-elnök vezette kúlai küldöttség is megtisztelte jelenlétével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2018. 03. 20., 17:02
A barátságtalan időjárás miatt átütemezik a szalonnasütéssel és előadással egybekötött, barákai vízbázishoz tervezett biciklitúrát Még >>>
2018. 03. 20., 13:27
Immáron nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az ünnepi ételosztás városunkban, idén 5 helyszínen várják Kalocsa város lakosságát egy közös ebédre. Még >>>
2018. 03. 20., 10:09
Évek óta szokás, hogy szépségkirálynő választást is tartanak a kalocsai romák Romajális elnevezésű, május elsejei programjuk részeként. Az idei megmérettetésre már lehet jelentkezni! Még >>>
2018. 03. 20., 09:16
Lezajlottak a jogorvoslati „körök”, így a helyi választási bizottság mindegyik jelölttel kapcsolatos döntése már jogerős: 14-et bejegyeztek, 8-at elutasítottak. Most már csak apadhat a létszám. Bejegyezték a döntést előzetes letartóztatásban váró jelöltaspiránst is. Még >>>
2018. 03. 19., 20:27
Az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet két évfolyamának papnövendékei tettek látogatást március 16-án Kalocsán. Még >>>
2018. 03. 19., 17:44
Szívvel-lélekkel, apait-anyait beleadva készültek a Belvárosi Általános Iskola tanulói a március 15-ei ünnepi műsorukra. Állítólag az utolsó pillanatig senki sem szólt nekik, hogy a városi ünnepségen más adja majd az ünnepi műsort… Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2018-02-28 14:44:47
 1 Ezek képtelenek építeni valamit. Csak rombolni tudnak. :(

A város két maradék Kft.-je közül a Vagyonhasznosítási Kft. ügyvezetőjét vonták be a hivatali munkatársak mellett a két cég összevonásának előkészítésbe, a másik gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. ügyvezetője már korábban tanulmányt tett erről az asztalra. A mostani előkészületek többnyire alátámasztották Loibl korábbi számításait, így a két Kft. egyesítésével közel húszmillió forint lesz megtakarítható.

 Kovács István
 2018-02-28 15:26:28
 1 "Angelinek az ÖKO Pont irodában fönntartott állásából, a jogi bizottság éléről, sőt tagjai közül, illetve a közbeszerzési bizottságból va...

Fideszes ukáz helyett baloldali nyomás és saját hintapolitikája miatt fogyhatott el a levegő Angeli Gabriella körül, akinek személye a jelek szerint megosztja a parlamenti választásokon őt jelölő párt tagságát is. Bálint szerint több rendben hivatali titkot sértett a képviselő asszony, akit képviselői esküjével is szembesített hétfő délelőtt tartott sajtótájékoztatóján, amelyet azért tartott, hogy tisztázza Angeli Gabriellának számos posztjáról való leváltása tényleges okait, illetve a városnak megküldött OLAF-jelentés tartalmát.

 Kovács István
 2018-02-24 15:41:54
 5 Ha jól értelmezem az eseményeket,akkor mindenki lapít mint ... a fűben. Tehát minden képviselőnek érdeke a beruházás részleteinek "nagyon...

Ma délután fél egyre szimpátiatüntetést hirdetett a kalocsai városháza elé az MSZP és a Párbeszéd, hogy kiálljanak közös országgyűlési képviselőjelöltjük, Angeli Gabriella mellett, aki már országos sajtóban is beszélt arról, hogy szerinte a közvilágítási projektről szóló OLAF-jelentésről tartott sajtótájékoztatója miatt, munkahelye és bizottsági tagságai megszűntetésével akarják őt ellehetetleníteni.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

Harmadik nekifutásra talán már valóban új hajtóműveket kaphatnak az amerikai légierő nagypapakorú B–52H stratégiai bombázó repülőgépei.
2022-ig kell elvégeznie a MiG repülőgépgyárnak Bulgária MiG-29-esein a nagyjavítást. A munkálatokban 15 darab, még a szovjet időkből származó vadászrepülőgép érintett.
A 2018. március 6-án, Szíriában bekövetkezett An-26-os katasztrófa okát a fékszárnyak meghibásodása okozta – ezt állapította meg az eset kivizsgálásával megbízott bizottság.
A Wizz Air, Európa egyik leggyorsabban növekvő légitársasága, Közép- és Kelet-Európa legnagyobb diszkont légitársasága ma megkezdte történetének legnagyobb fejlesztését, amellyel a teljes hálózat tevékenységét felfuttatja.