2024. 05. 27. hétfő
Hella
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

63 milliós közlekedésfejlesztés Uszódon – Négy buszöböl és a kerékpárút újult meg

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 03., 17:49

Biztonságosabb, gyorsabb közlekedés valósul meg Uszódon, miután a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP - Komplex fenntartható közlekedésfejlesztés pályázatát a községben sikeresen megvalósították. A beruházás augusztus 3-i átadó ünnepségén az avatószalagot Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő, Bedi Gyula polgármester és Putyora Dénes, a kivitelező Viktor Kft. vezetője vágta át. Ezzel az eseménnyel jelképesen is befejezettnek tekinthető a községen áthaladó, a Duna-menti településeket összekötő 5106 számú, Dunapataj-Kalocsa közötti út belterületi szakaszán a négy buszmegálló új buszöblének kialakítása, ebből kettőnek az áthelyezése, továbbá a buszperonokhoz tartozó korszerű, fémszerkezetű és üvegezett várópavilonok elhelyezése. A fejlesztés részeként a Petőfi Sándor utcától Kalocsa irányába, a település szélén található sportpályáig vezető 711 méter hosszú kerékpárút rekonstrukciója is megvalósult.

Az ünnepség helyszínén, a községen áthaladó út központi buszmegállója mögötti parkba az önkormányzat egy tárolót is kialakított a kerékpárosoknak. Így a kerékpártároló révén a községből indulóknak és az oda érkezőknek immár gyorsabb kapcsolata van a tömegközlekedési eszközökkel.

Mint az avatóünnepségen Bedi Gyula polgármester kifejtette: a pályázat kivitelezéséhez eredetileg elnyert 50 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz a megyei önkormányzat – a helyi önkormányzat kérésére - további közel 6,9 millió forint többlettámogatást biztosított. Uszód Község Képviselő-testülete 6,3 millió forint önrészt biztosított a projekt teljes körű, immár maradéktalan megvalósításához.
A polgármester a többletköltséget az időközben az építőiparban végbement béremelésekkel és az építőanyagok áremelkedésével indokolta. A településvezető köszönetét fejezte ki a többlet igény nagyobb részének biztosításáért Rideg László elnöknek, majd a kivitelező cégnek, Vékony Béla műszaki ellenőrnek, továbbá a projektet menedzselő Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft-nek is elismerését fejezte ki a szakszerűen elvégzett munkáért.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László ünnepi beszédében rámutatott: a Bács-Kiskun megyei TOP-os pályázatok keretösszege 7 évvel ezelőtt 63 milliárd forinttal indult, ma ez az összeg a 80 milliárdos összeghez közelít.
Ebben a növekményben benne van a plusz pénzügyi igényekhez szükséges emelések, illetve az új pályázati kiírások fedezete. A megyében jelenleg 500 fölötti projekt van átadásra érett, vagy ahhoz közeli állapotban – mondta a közgyűlés elnöke.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László emlékeztetett, az uniós ciklus 2020-ban zárul, de néhány év hosszabbítás lehetséges. A megyében még csak a fejlesztések kisebb felét adták át, a nagy átadási hullám ez évben és a következő évben várható.

EZÉRT KÜLÖN ÖRÖM, HOGY USZÓDON A KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTET A PANDÉMIÁS HELYZET ELLENÉRE SIKERÜLT HATÁRIDŐRE ÁTADNI.

Végül Rideg László megköszönte a polgármesternek és csapatának azt a segítséget, hogy a község legfontosabb fejlesztéseit már jó előre előkészítették, és más most készülnek a 2020-től induló fejlesztési ciklus további pályázati lehetőségeire.

Font Sándor országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta: több ez az esemény, mint egy átadó ünnepség, hiszen az egész megyére kiterjedő fejlesztési folyamat egyik, a helybéliek számára nagyon fontos állomása a mostani esemény.
Jó látni, hogy a Duna menti települések polgármestereinek egy része is megjelent és ezzel az együvé tartozást, az egy térségbe való gondolkodást is kifejezik. Font Sándor leszögezte: a megye önkormányzat Rideg László vezetésével készen áll az újabb 7 éves fejlesztési ciklus megkezdésére, és hogy a jelenlegi fejlesztési sorozat sikeresen folytatódjon.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A képviselő új információval is szolgált. Bejelentette, hogy a Paks II. kerítésen kívüli infrastrukturális, idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseinek egyik újonnan megismert lehetősége, hogy

VÁRHATÓAN DUNAFÖLDVÁRTÓL SZEKSZÁRDIG A DUNA MINDKÉLT OLDALÁN FUTÓ ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEN KERÉKPÁRÚT ÉPÜL.

A napokban elindult egy informális adatbegyűjtés, hogy az egyes, kerékpárúttal rendelkező települések milyen távolságra vannak a tervezett kerékpárúttól, és hogy erre hogyan lehetne ráfűzni a települési kerékpárutakat a Dunaföldvári és a Szekszárdi hídon átkötve – mondta a képviselő.

Hozzátette: Uszódon elképzelésekben nincs hiány, gyakorlatilag itt is ugrásra készen állnak, ha megnyílik egy újabb pályázati forrás, akkor arra felkészülten tudják benyújtani a pályázatot.

A beszédek elhangzását, az avatószalag átvágását követően a falu apraja - nagyja kerékpárra pattant és végigkerekezett az újonnan átadott kerékpárúton, a hosszú sort Bedi Gyula polgármester, Rideg László közgyűlési elnök és Font Sándor országgyűlési képviselő zárta.A beruházás megvalósítását a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-3.1.1-16-BK1-2017-00003 azonosítószámú pályázata tette lehetővé.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 27., 07:50
A baleset következtében a jármű utasa súlyos sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 05. 25., 10:16
A férfi hollétéről Kiskőrösön landolt az információ. A helyi erők egészen Zsanáig fejtették vissza a szálakat, ahol megtaláltak és elfogták a rejtőzködőt. Még >>>
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK