2022. 08. 12. péntek
Klára
: 395 Ft   : 382 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

63 milliós közlekedésfejlesztés Uszódon – Négy buszöböl és a kerékpárút újult meg

Zsiga Ferenc  |  2020. 08. 03., 17:49

Biztonságosabb, gyorsabb közlekedés valósul meg Uszódon, miután a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP - Komplex fenntartható közlekedésfejlesztés pályázatát a községben sikeresen megvalósították. A beruházás augusztus 3-i átadó ünnepségén az avatószalagot Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő, Bedi Gyula polgármester és Putyora Dénes, a kivitelező Viktor Kft. vezetője vágta át. Ezzel az eseménnyel jelképesen is befejezettnek tekinthető a községen áthaladó, a Duna-menti településeket összekötő 5106 számú, Dunapataj-Kalocsa közötti út belterületi szakaszán a négy buszmegálló új buszöblének kialakítása, ebből kettőnek az áthelyezése, továbbá a buszperonokhoz tartozó korszerű, fémszerkezetű és üvegezett várópavilonok elhelyezése. A fejlesztés részeként a Petőfi Sándor utcától Kalocsa irányába, a település szélén található sportpályáig vezető 711 méter hosszú kerékpárút rekonstrukciója is megvalósult.

Az ünnepség helyszínén, a községen áthaladó út központi buszmegállója mögötti parkba az önkormányzat egy tárolót is kialakított a kerékpárosoknak. Így a kerékpártároló révén a községből indulóknak és az oda érkezőknek immár gyorsabb kapcsolata van a tömegközlekedési eszközökkel.

Mint az avatóünnepségen Bedi Gyula polgármester kifejtette: a pályázat kivitelezéséhez eredetileg elnyert 50 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz a megyei önkormányzat – a helyi önkormányzat kérésére - további közel 6,9 millió forint többlettámogatást biztosított. Uszód Község Képviselő-testülete 6,3 millió forint önrészt biztosított a projekt teljes körű, immár maradéktalan megvalósításához.
A polgármester a többletköltséget az időközben az építőiparban végbement béremelésekkel és az építőanyagok áremelkedésével indokolta. A településvezető köszönetét fejezte ki a többlet igény nagyobb részének biztosításáért Rideg László elnöknek, majd a kivitelező cégnek, Vékony Béla műszaki ellenőrnek, továbbá a projektet menedzselő Bács-Kiskun Megyei Területfejlesztési Nonprofit Kft-nek is elismerését fejezte ki a szakszerűen elvégzett munkáért.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László ünnepi beszédében rámutatott: a Bács-Kiskun megyei TOP-os pályázatok keretösszege 7 évvel ezelőtt 63 milliárd forinttal indult, ma ez az összeg a 80 milliárdos összeghez közelít.
Ebben a növekményben benne van a plusz pénzügyi igényekhez szükséges emelések, illetve az új pályázati kiírások fedezete. A megyében jelenleg 500 fölötti projekt van átadásra érett, vagy ahhoz közeli állapotban – mondta a közgyűlés elnöke.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Rideg László emlékeztetett, az uniós ciklus 2020-ban zárul, de néhány év hosszabbítás lehetséges. A megyében még csak a fejlesztések kisebb felét adták át, a nagy átadási hullám ez évben és a következő évben várható.

EZÉRT KÜLÖN ÖRÖM, HOGY USZÓDON A KÖZLEKEDÉSFEJLESZTÉSI PROJEKTET A PANDÉMIÁS HELYZET ELLENÉRE SIKERÜLT HATÁRIDŐRE ÁTADNI.

Végül Rideg László megköszönte a polgármesternek és csapatának azt a segítséget, hogy a község legfontosabb fejlesztéseit már jó előre előkészítették, és más most készülnek a 2020-től induló fejlesztési ciklus további pályázati lehetőségeire.

Font Sándor országgyűlési képviselő beszédében azt hangsúlyozta: több ez az esemény, mint egy átadó ünnepség, hiszen az egész megyére kiterjedő fejlesztési folyamat egyik, a helybéliek számára nagyon fontos állomása a mostani esemény.
Jó látni, hogy a Duna menti települések polgármestereinek egy része is megjelent és ezzel az együvé tartozást, az egy térségbe való gondolkodást is kifejezik. Font Sándor leszögezte: a megye önkormányzat Rideg László vezetésével készen áll az újabb 7 éves fejlesztési ciklus megkezdésére, és hogy a jelenlegi fejlesztési sorozat sikeresen folytatódjon.

Képgaléria megtekintése (9 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A képviselő új információval is szolgált. Bejelentette, hogy a Paks II. kerítésen kívüli infrastrukturális, idegenforgalmi fejlesztési elképzeléseinek egyik újonnan megismert lehetősége, hogy

VÁRHATÓAN DUNAFÖLDVÁRTÓL SZEKSZÁRDIG A DUNA MINDKÉLT OLDALÁN FUTÓ ÁRVÍZVÉDELMI TÖLTÉSEN KERÉKPÁRÚT ÉPÜL.

A napokban elindult egy informális adatbegyűjtés, hogy az egyes, kerékpárúttal rendelkező települések milyen távolságra vannak a tervezett kerékpárúttól, és hogy erre hogyan lehetne ráfűzni a települési kerékpárutakat a Dunaföldvári és a Szekszárdi hídon átkötve – mondta a képviselő.

Hozzátette: Uszódon elképzelésekben nincs hiány, gyakorlatilag itt is ugrásra készen állnak, ha megnyílik egy újabb pályázati forrás, akkor arra felkészülten tudják benyújtani a pályázatot.

A beszédek elhangzását, az avatószalag átvágását követően a falu apraja - nagyja kerékpárra pattant és végigkerekezett az újonnan átadott kerékpárúton, a hosszú sort Bedi Gyula polgármester, Rideg László közgyűlési elnök és Font Sándor országgyűlési képviselő zárta.A beruházás megvalósítását a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat TOP-3.1.1-16-BK1-2017-00003 azonosítószámú pályázata tette lehetővé.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 08. 09., 07:48
Szombaton már kora reggel megkezdődött a falunap rendezvénysora a sokéves hagyományokkal rendelkező horgászversennyel, majd sportprogrammal folytatódott a műsor. Délután három órakor a falunap ünnepélyes megnyitóján beszédet mondott Katona György polgármester. A napot retro buli zárta, a hajnali kifulladásig.
2022-08-07 08:20:00
Már 850 ezer hektárt érint az aszálykár az országban, az előrejelzések szerint az idén az őszi búza termésátlaga nem éri hektáronként a négy tonnát, de a korábbi éveknél alacsonyabb lesz az őszi árpa, a rozs, vagy a tritikálé termésátlaga is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 11., 18:01
Erőszakkal elvette két fiú telefonját és egyikük biciklijét egy 14 éves és 18 éves fiatal. A támadókat hamar beazonosították és őrizetbe vették a bajai rendőrök. Még >>>
2022. 08. 11., 11:00
A legszebb dinnyetorta és a legötletesebb dinnyeétel gazdáját is elismerték. Még >>>
2022. 08. 10., 17:28
Balotaszállásnál állították meg a fiatal szerb férfit, aki 10 határsértőt szállított egy személyautóban. Még >>>
2022. 08. 10., 13:03
A pályázat megvalósítására 3,347 milliárd forint vissza nem térítendő, 100% intenzitású támogatást biztosítanak. Még >>>
2022. 08. 09., 17:41
A vádlott a sértett egy fa szerszámnyéllel kitartóan, testszerte ütlegelte, aminek következtében a férfi a helyszínen életét vesztette. Még >>>
2022. 08. 09., 10:01
A Készenléti Rendőrség toborzói a jánoshalmi térségben élőknek tartottak tájékoztatót. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés