2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Szalma Mihály: Új, korszerű, nagy értékű orvostechnikai eszközök érkeztek az uszódi rendelőbe

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 06., 13:24

A közelmúltban új orvostechnikai eszközök tucatjai, több tízmillió forint értékben érkeztek az Uszód-Dunaszentbenedek háziorvosi körzetet ellátó Dr. Szalma Mihály uszódi háziorvosi rendelőjébe. - Ennek előzménye, hogy a háziorvosi ellátórendszer hatékonyságának és a szolgáltatások minőségének javítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ(NNGYK) egy eszközlista kiküldésével mérte fel, hogy valójában milyen orvostechnikai eszközökre van igényünk. Majd amikor az igénylistánkat a teljességre törekedve - mi azért nem fogtuk vissza magunkat - megküldtük a címzettnek, az NNGYK egy közbeszerzési eljárást folytatott le. Kimondhatatlan örömmel, szinte hitetlenkedve olvastam azt a levelet, amelyben mintegy egy éve arról értesítettek, hogy a kért eszközök egy része hamarosan, a fennmaradó része pedig 2023. december végéig ingyenesen megérkezik a rendelőbe - tájékoztatta szerkesztőségünket a jó hírről Dr. Szalmai Mihály háziorvos.

Dr. Szalma Mihályt Bedi Gyula, Uszód község polgármestere kíséretében március 4-én, hétfőn délelőtt látogattuk meg az önkormányzati tulajdonban álló, az orvosi rendelő mellett a védőnői szolgálatnak is helyet adó, példásan felújított Egészségházban. A település központjában lévő, külső megjelenésében, infrastrukturálisan a kor igényeit tükröző, környezetét tekintve is szépen rendben tartott rendelőben aztán elénk tárult az a rengeteg új eszköz, amit az alkalomra egy helyre gyűjtöttek.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Dr. Szalma Mihály arról számolt be: az országosan 25 milliárd forint EFOP (uniós) pályázati támogatási összegből megvalósuló projekt célja, hogy az ország kevésbé fejlett régióiban az alapellátáson belül a háziorvosi (benne a felnőtt-, gyermek- és vegyes) szolgálatok úgynevezett kapuőri funkcióját a szakellátás tehermentesítéséhez szükséges eszközök biztosításával erősítsék meg.

A projektnek köszönhetően, mondhatni eddig soha nem látott mértékben komoly műszerek és orvostechnológiai eszközök kerültek – egy sajátos jogi konstrukció keretében, haszonkölcsön szerződés keretében – az uszódi háziorvosi rendelőbe. 

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Mindennek az is hozadéka – tette hozzá a főorvos, hogy helyben immár olyan komplex szolgáltatást tud nyújtani a háziorvos, személy szerint Dr. Szalma Mihály is, amely jelentősen hozzájárul a szakellátás tényleges tehermentesítéséhez.

MINDEZT UTAZÁS NÉLKÜL, HELYBEN, EGYÉN-KÖZPONTÚ SZOLGÁLTATÁS KERETÉBEN TUDJA NYÚJTANI A HÁZIORVOS A BETEGNEK.

A főorvos azt is megosztotta velünk, hogy az új eszközök kihelyezésével elősegíthető például a legfőbb halálozási okok – keringési, szív- és érrendszeri, illetve daganatos megbetegedések – megelőzése, a lakosság egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférése, az egészségügyi veszélyhelyzetben való aktív helytállás megerősítése.

Dr. Szalma Mihály az egyes műszerekről szólva kifejtette:

Harminckilenc éve vagyok orvos, 11 éve Uszód-Dunaszentbenedek háziorvosa. Ez idő alatt nem emlékszem, hogy ilyen rövid idő alatt, ilyen komoly, több tízmillió forintban mérhető eszközfejlesztést tudtunk volna megvalósítani a rendelőben. Mindez most az uniós támogatásnak köszönhetően sikerült. Ráadásul különösebb adminisztráció nélkül, hiszen csak vissza kellett küldeni, hogy mire van igényünk. Hát merészek voltunk, és beleírtunk az ultrahangtól kezdve több más komoly és modern eszközt; így végül a teszt anyagokat is beszámítva összesen 51 tételből álló műszer és egyéb fejlesztés valósult meg a rendelőben. Immár van olyan készülékünk, ami csak a Mentőszolgálat rohamkocsijában található meg, és ezzel gyerek újraélesztést lehet elvégezni. Hosszú a sor, de például érkezett egy olyan hordozható ultrahang készülék, amelynek vizsgálófeje egy táblagéphez vagy okos telefonhoz kapcsolódik. Ezen kívül tudunk érszűkület vizsgálatot-, 24 órás monitort végezni. Van pontos szemészeti vizsgáló kameránk, modern, higiénikus hallásvizsgáló készülékünk, de fejlámpákat, egyéb más készülékeket is kaptunk. A védőnőket segíti egy teljesen korszerű digitális súly- és hosszmérő eszköz. Ennél is fontosabb, hogy immár rendelkezünk egy olyan mini labor készülékkel, amellyel mások mellett prosztata antigént tudunk szűrni, cukorbetegség szűrést, egyebek mellett a véralvadásgátlást tudjuk mérni, és még hosszasan folytathatnám a sort, de a betegeim majd úgyis találkoznak ezekkel. Fontos tudnivaló, hogy mindez az alapellátás színvonalát úgy emeli, hogy a kórház terhelését csökkenti.”- mondta Dr. Szalma Mihály, Uszód-Dunaszentbenedek háziorvosa, aki mielőtt elbúcsúztunk volna, Bedi Gyula, Uszód község polgármestere gratulációját fogadta.

Képgaléria megtekintése (12 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 11., 15:30
„Ez a park szimbolizálja a városért végzett munkámat, amelyben mindig a legfontosabb szerep annak jutott, hogy mi az, amire szüksége van az embereknek, hol kell és lehet azokat megvalósítani, és hogyan tudom előteremteni rá a fedezetet.”

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 16., 16:11
A NAV ellenőrei gyakorlatilag mindent ellenőriznek, amire a helyszínen lehetőségük van. Még >>>
2024. 04. 15., 11:40
A sporttörténelmet író világbajnok egy nemzetközi verseny miatt nem tudott részt venni a március 15-i ünnepségen. Még >>>
2024. 04. 15., 11:36
A 85 évvel ezelőtt mért 28,7 fokos rekordot múlta felül az új napi rekord. Még >>>
2024. 04. 15., 07:22
Részletfizetés – maximum öt részletben – 2024. június 30-ig kérhető. Még >>>
2024. 04. 14., 09:50
Öt helyszínen 7 embert fogtak el a rendőrök. A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedtek Kecskeméten. Még >>>
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK