2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Jókor, jó helyen – Kalocsai vízi polgárőr mentett életet Uszódon

2015. 09. 04., 08:57

A kalocsai polgárőrség vízi tagozata évek óta rója saját hajókkal, társadalmi munkaként a köröket a Duna azon szakaszain, amelyek népszerűek a vízi sportágak kedvelői és a strandolók körében. Munkájukkal segítik a vízi rendészetet is – jelenlétük létjogosultságát pedig egy hétfőn történt esetnél semmi tükrözi jobban!

Történt ugyanis, hogy néhány gyermek az uszódi Duna szakaszon fürdőzve próbálta túlélni a hét eleji hőséget. Azonban azon a részen nem kell túl messzire merészkedni a parttól, hogy hirtelen mélyüljön a meder, amelyben – tekintve, hogy a szokásosnál alacsonyabb a folyam vízállása – a sodrás is jóval erősebb.

– Éppen az uszódi szakaszon ellenőriztünk, ahol azt láttuk, hogy a parttól néhány méterre három gyermek fürdőzik, tőlük nem messze pedig két felnőtt van a parton. Mivel lassan haladtunk, így a motor zaja nem nyomta el a környezetét, arra lettünk figyelmesek, hogy az egyik gyermek messzebb sodródott a társaitól, és segítségért kiáltozik – idézte fel az eseményeket a gyermekmentésben részt vevő Szabadi Tibor kalocsai vízi polgárőr. – A másik két gyermeknek sikerült kimenekülnie, mert segíteni nem tudtak a társukon, akinek volt annyi lélekjelenléte, hogy folyamatosan próbálta magát a vízfelszínen tartani és segítségért kiáltani. Mire odaértünk hozzá, látszott, hogy kimerült és néha alá is bukott, de szerencsére időben tudtunk mentőövet dobni neki, majd kihúzni a Dunából. Miután magához tért az ijedségből és kicsit kifújta magát, elmondta, hogy tizenkét éves, uszódi és Kalocsára jár iskolába – mesélte a megmentő, hozzátéve, hogy ahol az eset történt, mérések és becslések szerint körülbelül 6-8 méter mély lehetett a meder.

Miután az eset nagyobb visszhangot kapott helyi híradásokban (az ilyen történéseknek faluhelyen pedig még a leggyorsabb médiát megelőzően is futótűzként terjed a híre), a megmenekült gyermek testvére a közösségi oldalán tette tisztába, hogy a fiú átkéredzkedett a barátaihoz játszani, ahová szüleik el is engedték, majd a srácok egy hirtelen ötlettől vezérelve mentek fürdeni, amiről az otthon lévők nem tudtak. Végződhetett volna szerencsétlenebbül is a történet, de inkább azt emelnénk ki tanulságként, hogy ez az eset bebizonyította, mire képes néhány jó szándékú, szabadidejét (és sokszor a saját pénztárcáját) sem kímélő segítő, akik a mi biztonságunk érdekében tevékenykednek egy köszönömért.

Szabadi Tibor azt is elmondta, hogy látták, amint az egyik parton lévő felnőtt megpróbált úszva a bajba jutott fiú segítségére sietni, azonban véleménye szerint nem lett volna könnyű dolga az egyszemélyes felmentő seregnek, olyannyira gyorsan sodorta a fiatalt az örvényes áramlat.
– Természetesen biztonságban partra segítettük a fiút és felhívtuk a figyelmét arra, hogy körültekintőbben fürdőzzön. Bár normál vízállás esetén ez az uszódi partszakasz mondhatni, hogy lapos és biztonságos, amikor azonban ilyen sekély a Duna, „meg tudja tréfálni” az embert – zárta gondolatait a vízi polgárőr, akinek hasonló feladatokból keveset, munkájához további erőt és egészséget kíván szerkesztőségünk, a tagozat valamennyi tagjára is értendően.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés