2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Letartóztatták az uszódi házát sokadszor szándékosan felgyújtó férfit – Közveszély okozása a vád, 10 évet is kaphat

Letartóztatták az uszódi házát sokadszor szándékosan felgyújtó férfit – Közveszély okozása a vád, 10 évet is kaphat
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 16., 08:31

Éppen ideje volt, hogy keményebb intézkedéseket foganatosítanak az ellen az 53 éves uszódi férfi ellen, aki nem először gyújtotta fel azt a házat, amelyben családjával lakott. A könnyen súlyos sérülésekkel járó gyújtogatás elkövetője szeptember 11-én, pénteken ismét szándékosan okozott tüzet a házában, ahol ezúttal a gáztűzhelyre csatlakoztatott gázpalack felrobbant. Egy évekkel korábbi esetnél ugyanez a férfi szerelemféltésből gyújtotta fel ugyanezt a faluszéli házat, amelyben a családjával lakott.

Már akkor azt mondták, nem az első eset, hogy a bűntett előéletű férfi tűz okozásával fenyegetőzik és azt be is tartja. Akkor a gyámhivatal a házban élő gyermekeket kiemelte a családból. 

„A Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a letartóztatását annak az 53 éves uszódi férfinak, aki a gyanú szerint szeptember 11-én, múlt pénteken a lakásában gyufával szándékosan tüzet okozott, a lángok következtében 

A GÁZTŰZHELYRE CSATLAKOZOTT GÁZPALACK FELROBBANT. 

A robbanás miatt a szomszédos házak és az ott tartózkodó személyek élete közvetlen veszélybe került.” – közölte a Kecskeméti Törvényszék.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A FÉRFIT KÖZVESZÉLY OKOZÁSÁNAK BŰNTETTÉVEL GYANÚSÍTJÁK. 

A járásbíróság a büntetett előéletű férfi letartóztatását jelenlétének biztosítása és a bűnismétlés megakadályozása miatt rendelte el. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, azonban a gyanúsított fellebbezést jelentett be. Védője az ülésen nem vett részt, így neki még öt munkanapja van a fellebbezése előterjesztésére. A bíróság döntése így még nem jogerős, de természetesen a férfi rács mögött maradt.

A tüzet a kalocsai tűzoltóság munkatársai fékezték meg, a férfit még azon a napon este őrizetbe vették. 

Utána néztünk, a Btk-ban hogyan szerepel a közveszély okozás törvényi tényállása.

Közveszély okozása Btk. 322.§

322. § (1) Aki anyag vagy energia pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, illetve következményeinek enyhítését akadályozza, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) csoportosan,
b) különösen nagy vagy ezt meghaladó kárt okozva vagy
c) bűnszövetségben
követik el.

(3) A büntetés öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz.

(4) Aki közveszély okozására irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki a közveszély okozását gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy vagy ezt meghaladó kár esetén egy évtől öt évig, halál okozása esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a közveszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti.


Mint megtudtuk, a közveszély okozás bűncselekmény bírói gyakorlata már évtizedek óta megköveteli annak elemző vizsgálatát, hogy a közveszély ténylegesen létrejött-e (befejezett bűncselekmény), vagy pedig fennállott-e a közveszély létrejöttének az objektív lehetősége (kísérlet). Mindezek hiányában ugyanis a bűncselekmény megállapítására nem kerülhet sor.

Az inkriminált esetnél ez nem kérdés, hiszen komoly tűz, robbanás keletkezett, amely ráadásul még az ott lévő és a mentésben résztvevők életét is veszélyeztette.

A helyszínen járva magunk is megtapasztaltuk, hogy a sokadszor kiégett, de a korábbi eseteknél még valahogy lakhatóvá tehető ház ezúttal teljesen alkalmatlanná vált az emberi tartózkodásra, a benne lakók annak elhagyására kényszerültek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az ügy fejleményeiről tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK