2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Letartóztatták az uszódi házát sokadszor szándékosan felgyújtó férfit – Közveszély okozása a vád, 10 évet is kaphat

Letartóztatták az uszódi házát sokadszor szándékosan felgyújtó férfit – Közveszély okozása a vád, 10 évet is kaphat
Zsiga Ferenc  |  2020. 09. 16., 08:31

Éppen ideje volt, hogy keményebb intézkedéseket foganatosítanak az ellen az 53 éves uszódi férfi ellen, aki nem először gyújtotta fel azt a házat, amelyben családjával lakott. A könnyen súlyos sérülésekkel járó gyújtogatás elkövetője szeptember 11-én, pénteken ismét szándékosan okozott tüzet a házában, ahol ezúttal a gáztűzhelyre csatlakoztatott gázpalack felrobbant. Egy évekkel korábbi esetnél ugyanez a férfi szerelemféltésből gyújtotta fel ugyanezt a faluszéli házat, amelyben a családjával lakott.

Már akkor azt mondták, nem az első eset, hogy a bűntett előéletű férfi tűz okozásával fenyegetőzik és azt be is tartja. Akkor a gyámhivatal a házban élő gyermekeket kiemelte a családból. 

„A Kecskeméti Járásbíróság elrendelte a letartóztatását annak az 53 éves uszódi férfinak, aki a gyanú szerint szeptember 11-én, múlt pénteken a lakásában gyufával szándékosan tüzet okozott, a lángok következtében 

A GÁZTŰZHELYRE CSATLAKOZOTT GÁZPALACK FELROBBANT. 

A robbanás miatt a szomszédos házak és az ott tartózkodó személyek élete közvetlen veszélybe került.” – közölte a Kecskeméti Törvényszék.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


A FÉRFIT KÖZVESZÉLY OKOZÁSÁNAK BŰNTETTÉVEL GYANÚSÍTJÁK. 

A járásbíróság a büntetett előéletű férfi letartóztatását jelenlétének biztosítása és a bűnismétlés megakadályozása miatt rendelte el. A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, azonban a gyanúsított fellebbezést jelentett be. Védője az ülésen nem vett részt, így neki még öt munkanapja van a fellebbezése előterjesztésére. A bíróság döntése így még nem jogerős, de természetesen a férfi rács mögött maradt.

A tüzet a kalocsai tűzoltóság munkatársai fékezték meg, a férfit még azon a napon este őrizetbe vették. 

Utána néztünk, a Btk-ban hogyan szerepel a közveszély okozás törvényi tényállása.

Közveszély okozása Btk. 322.§

322. § (1) Aki anyag vagy energia pusztító hatásának kiváltásával közveszélyt idéz elő, vagy a közveszély elhárítását, illetve következményeinek enyhítését akadályozza, bűntett miatt két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt
a) csoportosan,
b) különösen nagy vagy ezt meghaladó kárt okozva vagy
c) bűnszövetségben
követik el.

(3) A büntetés öt évtől húsz évig terjedő vagy életfogytig tartó szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz.

(4) Aki közveszély okozására irányuló előkészületet követ el, három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(5) Aki a közveszély okozását gondatlanságból követi el, vétség miatt három évig, különösen nagy vagy ezt meghaladó kár esetén egy évtől öt évig, halál okozása esetén két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(6) Korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki a közveszélyt, mielőtt abból káros következmény származott volna, önként megszünteti.


Mint megtudtuk, a közveszély okozás bűncselekmény bírói gyakorlata már évtizedek óta megköveteli annak elemző vizsgálatát, hogy a közveszély ténylegesen létrejött-e (befejezett bűncselekmény), vagy pedig fennállott-e a közveszély létrejöttének az objektív lehetősége (kísérlet). Mindezek hiányában ugyanis a bűncselekmény megállapítására nem kerülhet sor.

Az inkriminált esetnél ez nem kérdés, hiszen komoly tűz, robbanás keletkezett, amely ráadásul még az ott lévő és a mentésben résztvevők életét is veszélyeztette.

A helyszínen járva magunk is megtapasztaltuk, hogy a sokadszor kiégett, de a korábbi eseteknél még valahogy lakhatóvá tehető ház ezúttal teljesen alkalmatlanná vált az emberi tartózkodásra, a benne lakók annak elhagyására kényszerültek.


Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek


Az ügy fejleményeiről tájékoztatjuk olvasóinkat.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei