2024. 05. 21. kedd
Konstantin
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Májusfaállítás, színes programok Uszódon, a Tájházak Napján

Zsiga Ferenc  |  2024. 04. 29., 09:07

Idén Uszód község is csatakozott a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Napjához, hogy az év egy kiemelt napján az érdeklődők figyelmének középpontjába kerüljön a paraszti hagyományokat is őrző, a falu neves festőművészéről elnevezett Benedek Péter emlékház, egyben tájház, a településen megvalósuló hagyományőrző munka. Az önkormányzat szervezésében április 27-én, szombaton szélesre tárták a tájház kapuját, hogy 14 órakor kezdetét vegye a családok tucatjait vonzó színes műsorfolyam.

Elsőként a 14 főből, a legkülönbözőbb korosztályokból verbuválódott Uszódi Hagyományőrző Rozmaring Népdalkör produkciója volt hallható az udvaron felállított alkalmi színpadon. A tapssal, kurjongatásokkal elismert helyi népdalok éneklésébe a közönség soraiból is többen bekapcsolódtak, így a hangulat hamar a tetőfokára hágott.

A folytatásban az egy éve alakult szövés kereten szakkör tagjai mutatkoztak be, akik az elkészült darabokból kis kiállítást rendeztek be az épület szabadkonyhájában. A látottak alapján bizton állíthatjuk, hogy bővül majd a szakkör tagjainak a száma, ugyanis többen sikeresen próbálkoztak a szövés nem is olyan egyszerű tudományának elsajátításával, láthatóan kedvet kaptak eme hagyományosan asszonyi elfoglaltsághoz. 

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

A családok legkisebb tagjainak kézműves foglalkozást szerveztek az emlékház tornácán, a gyerekek szorgos elfoglaltságát és figyelmét egy idő után nem kisebb dolog törte meg, minthogy megérkezett a hatalmas májusfa, amelyet első alkalommal állítottak fel a falu híres festőművészéről elnevezett, egykor lakóhelyéül is szolgáló, immár emlékházként, tájházként működő ingatlan udvarán.

A gyerekek nagy örömmel és odafigyeléssel díszítették fel színes szalagokkal a hatalmas májusfát, amelyet aztán az apukák közös erővel úgy állítottak föl a ház udvarán, hogy azt a járdán haladók is jól lássák.

Képgaléria megtekintése (18 db kép)

A napra Tücsök Szabi koncertje tette föl a koronát. Az előadóművész a főleg a kisebb gyermekek számára ismeretlen hegedűvel, gitárral és dobbal élénkítette a saját szerzeményeiből összeállított, elsősorban az óvodás korosztálynak szóló produkcióját.

Nikliné Lukács Katalin főszervező, az uszódi önkormányzat közművelődési referense a program zárásakor elmondta:

Tájházunk mai ünnepélyes tavaszi kapunyitása kitűnő alkalom arra, hogy a tavaszi, nyári programjainkra, eseményeinkre felhívjuk a falu közösségének és a leendő látogatóinknak a figyelmét.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>
2024. 05. 17., 09:21
Az egyik körzeti megbízott a kezét is megégette, miközben segített egy bajba jutott asszonynak. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK