2024. 03. 04. hétfő
Kázmér
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Helyszín: Uszód
Dátum: 2017. augusztus 11., péntek 10:00
Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Uszódon 1999-ben rendeztek először falunapi népünnepélyt, ami néhány évvel később átalakult Gubbantós Népművészeti Fesztivállá az azóta Amerikába költözött néptánc-oktató, Simon Gábor szorgalmazására. Bár az ötletgazda messze él már, a program sikere helyben töretlen, és az évek tükrében egyikévé vált a nyár meghatározó térségi eseményeinek.

Bedi Gyula polgármester minden esztendőben hangsúlyozza, hogy ennek a programnak a legfőbb célja a néphagyományok, népművészet és a néptánc ápolása – ennek rendelik alá a teljes szombati napot. Azonban, hogy a legszélesebb körben szórakoztathassák a közönséget és a fiataloktól az idősebbekig mindenki találjon magának valót, a pénteki napon lazítanak a gyeplőn.

Pénteken délelőtt tízkor kezdődik Uszódnak és erdélyi testvértelepülésének, Homoródszentmárton csapatának a labdarúgó mérkőzése, majd kisebb szünet után délután két órakor a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fellépése indítja az eseményeket, amelyek a gyermek-rajzversenytől a felnőtt sorversenyeken át könnyűzenei eseményekig változatos palettát kínálnak a fesztiválra látogatóknak.

Öt órakor a Léghajó színház vendégjátékában tekinthetik meg a gyerekek a „Mátyás király és a furfangos lány” mesejátékot, majd visszatérő vendégként Szeredy Krisztina lép a színpadra örökzöld operettslágerekkel szórakoztatva a nagyérdeműt.
Ezután a nemzetiségi önkormányzat társfinanszírozásával Nótár Mary ad nagykoncertet hét órától, kilenctől pedig őt követi a Kormorán együttes a színpadon, akiknek a koncertjét a 23 órakor kezdődő utcabállal lehet levezetni. Ennek hangulatfelelőse az ugyancsak Erdélyből érkezett Zsombori Band lesz.

Forrás: Kopasz Sándor

A Gubbantós Fesztivál főnapja, a hagyományőrző szombat, amelynek eseményei hajnalban a hagyományos Duna-parti horgászversennyel kezdődnek, 10-től pedig a Hősök terén nyílik a népművészeti kirakodó vásár, míg ebéd után népművészeti bemutatókon és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

A nemrégiben zárult, egyhetes uszódi alkotótábor terméséből délután fél háromkor nyílik majd kiállítás a Polgármesteri Hivatal Kapu Galériájában, amellyel párhuzamosan a rendezvénytéren kettőtől négyig ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják a falu apraja-nagyját, a néptáncegyüttesek műsora és minősítése pedig várhatóan este hat óra tájt kezdődik majd a színpadon, amelybe beékelődik a korábbi évekből jól ismert gyakorlat szerint az Uszódért sokat tett lokálpatrióták kitüntetése.

A fesztivál záróakkordja pedig ugyancsak a hagyományok jegyében másnap tíztől, a Boldizsár Emlékház fedett színénél tartott ökumenikus istentisztelet lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 01., 13:21
Magyarország elkötelezett a zöld energia mellett, ezért a megújulók mellett a nukleáris energia használatra épít. Az országnak nagy szüksége van az új atomerőműre. Minderről Lantos Csaba energiaügyi miniszter beszélt Pakson miután a Paksi Atomerőműben járt, ahol a 4-es blokk karbantartása folyik éppen, majd az új blokkok építési területét tekintette meg, ahol Jákli Gergely elnök-vezérigazgató tájékoztatta a projekt aktualitásairól. (x)
2024-02-28 08:54:51
A szavalóverseny létszáma korlátozott, de még lehet jelentkezni – tudtuk meg Bolvári Ferdinándtól a kedd délelőtti sajtótájékoztatón, míg Bolváriné Gärtner Anikó az esemény kapcsán egyesületük tevékenységéről szólt, az ezt kiegészítő Király Róbert egyebek mellett a 6300.hu internetes oldalt népszerűsítette.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 03. 02., 15:19
Lássuk milyen fontos ünnepek, szünetek várnak ránk idén tavasszal. Még >>>
2024. 03. 01., 07:30
Egyre több európai reptéren törlik el a kézipoggyászokban való folyadék szállítás tilalmát. Még >>>
2024. 02. 29., 12:05
A díjak ez esetben sem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai. Még >>>
2024. 02. 29., 11:14
A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelt törekvése a hátrányos helyzetű járások, így a Jánoshalmai, a Bácsalmási, a Kunszentmiklósi, a Kiskunmajsai, a Tiszakécskei járás, valamint a Kalocsai, a Kiskunfélegyházi, a Kiskunhalasi, a Kiskőrösi és a Bajai járás vállalkozásainak fejlesztése. Még >>>
2024. 02. 28., 13:59
25 ezer liter szeszes folyadék került elő földalatti tartályokból és különböző helyekről, amelyek értéke 150 millió forint volt. Még >>>
2024. 02. 28., 13:35
Március elsején ismét megnyitja kapuit a kalocsai uszoda, és előreláthatólag egész évben várja majd a látogatókat. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK