2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Helyszín: Uszód
Dátum: 2017. augusztus 11., péntek 10:00
Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Uszódon 1999-ben rendeztek először falunapi népünnepélyt, ami néhány évvel később átalakult Gubbantós Népművészeti Fesztivállá az azóta Amerikába költözött néptánc-oktató, Simon Gábor szorgalmazására. Bár az ötletgazda messze él már, a program sikere helyben töretlen, és az évek tükrében egyikévé vált a nyár meghatározó térségi eseményeinek.

Bedi Gyula polgármester minden esztendőben hangsúlyozza, hogy ennek a programnak a legfőbb célja a néphagyományok, népművészet és a néptánc ápolása – ennek rendelik alá a teljes szombati napot. Azonban, hogy a legszélesebb körben szórakoztathassák a közönséget és a fiataloktól az idősebbekig mindenki találjon magának valót, a pénteki napon lazítanak a gyeplőn.

Pénteken délelőtt tízkor kezdődik Uszódnak és erdélyi testvértelepülésének, Homoródszentmárton csapatának a labdarúgó mérkőzése, majd kisebb szünet után délután két órakor a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fellépése indítja az eseményeket, amelyek a gyermek-rajzversenytől a felnőtt sorversenyeken át könnyűzenei eseményekig változatos palettát kínálnak a fesztiválra látogatóknak.

Öt órakor a Léghajó színház vendégjátékában tekinthetik meg a gyerekek a „Mátyás király és a furfangos lány” mesejátékot, majd visszatérő vendégként Szeredy Krisztina lép a színpadra örökzöld operettslágerekkel szórakoztatva a nagyérdeműt.
Ezután a nemzetiségi önkormányzat társfinanszírozásával Nótár Mary ad nagykoncertet hét órától, kilenctől pedig őt követi a Kormorán együttes a színpadon, akiknek a koncertjét a 23 órakor kezdődő utcabállal lehet levezetni. Ennek hangulatfelelőse az ugyancsak Erdélyből érkezett Zsombori Band lesz.

Forrás: Kopasz Sándor

A Gubbantós Fesztivál főnapja, a hagyományőrző szombat, amelynek eseményei hajnalban a hagyományos Duna-parti horgászversennyel kezdődnek, 10-től pedig a Hősök terén nyílik a népművészeti kirakodó vásár, míg ebéd után népművészeti bemutatókon és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

A nemrégiben zárult, egyhetes uszódi alkotótábor terméséből délután fél háromkor nyílik majd kiállítás a Polgármesteri Hivatal Kapu Galériájában, amellyel párhuzamosan a rendezvénytéren kettőtől négyig ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják a falu apraja-nagyját, a néptáncegyüttesek műsora és minősítése pedig várhatóan este hat óra tájt kezdődik majd a színpadon, amelybe beékelődik a korábbi évekből jól ismert gyakorlat szerint az Uszódért sokat tett lokálpatrióták kitüntetése.

A fesztivál záróakkordja pedig ugyancsak a hagyományok jegyében másnap tíztől, a Boldizsár Emlékház fedett színénél tartott ökumenikus istentisztelet lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei