2022. 08. 09. kedd
Emőd
: 393 Ft   : 385 Ft Benzin: 754.8 Ft/l   Dízel: 786.9 Ft/l   Írjon nekünk

Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Helyszín: Uszód
Dátum: 2017. augusztus 11., péntek 10:00
Szinte már nagykorú – Hétvégén Gubbantós Népművészeti Fesztivál!

Uszódon 1999-ben rendeztek először falunapi népünnepélyt, ami néhány évvel később átalakult Gubbantós Népművészeti Fesztivállá az azóta Amerikába költözött néptánc-oktató, Simon Gábor szorgalmazására. Bár az ötletgazda messze él már, a program sikere helyben töretlen, és az évek tükrében egyikévé vált a nyár meghatározó térségi eseményeinek.

Bedi Gyula polgármester minden esztendőben hangsúlyozza, hogy ennek a programnak a legfőbb célja a néphagyományok, népművészet és a néptánc ápolása – ennek rendelik alá a teljes szombati napot. Azonban, hogy a legszélesebb körben szórakoztathassák a közönséget és a fiataloktól az idősebbekig mindenki találjon magának valót, a pénteki napon lazítanak a gyeplőn.

Pénteken délelőtt tízkor kezdődik Uszódnak és erdélyi testvértelepülésének, Homoródszentmárton csapatának a labdarúgó mérkőzése, majd kisebb szünet után délután két órakor a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekar fellépése indítja az eseményeket, amelyek a gyermek-rajzversenytől a felnőtt sorversenyeken át könnyűzenei eseményekig változatos palettát kínálnak a fesztiválra látogatóknak.

Öt órakor a Léghajó színház vendégjátékában tekinthetik meg a gyerekek a „Mátyás király és a furfangos lány” mesejátékot, majd visszatérő vendégként Szeredy Krisztina lép a színpadra örökzöld operettslágerekkel szórakoztatva a nagyérdeműt.
Ezután a nemzetiségi önkormányzat társfinanszírozásával Nótár Mary ad nagykoncertet hét órától, kilenctől pedig őt követi a Kormorán együttes a színpadon, akiknek a koncertjét a 23 órakor kezdődő utcabállal lehet levezetni. Ennek hangulatfelelőse az ugyancsak Erdélyből érkezett Zsombori Band lesz.

Forrás: Kopasz Sándor

A Gubbantós Fesztivál főnapja, a hagyományőrző szombat, amelynek eseményei hajnalban a hagyományos Duna-parti horgászversennyel kezdődnek, 10-től pedig a Hősök terén nyílik a népművészeti kirakodó vásár, míg ebéd után népművészeti bemutatókon és kézműves-foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők.

A nemrégiben zárult, egyhetes uszódi alkotótábor terméséből délután fél háromkor nyílik majd kiállítás a Polgármesteri Hivatal Kapu Galériájában, amellyel párhuzamosan a rendezvénytéren kettőtől négyig ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokkal várják a falu apraja-nagyját, a néptáncegyüttesek műsora és minősítése pedig várhatóan este hat óra tájt kezdődik majd a színpadon, amelybe beékelődik a korábbi évekből jól ismert gyakorlat szerint az Uszódért sokat tett lokálpatrióták kitüntetése.

A fesztivál záróakkordja pedig ugyancsak a hagyományok jegyében másnap tíztől, a Boldizsár Emlékház fedett színénél tartott ökumenikus istentisztelet lesz.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 08. 08., 17:46
Nagy területen lángra kapott a száraz fű Kecskemét külterületén. Még >>>
2022. 08. 08., 16:35
A célok között szerepel az ittas vezetők kiszűrése. Még >>>
2022. 08. 08., 13:50
Dr. Temesvári Péter 2018 májusától a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzati Hivatal jegyzője volt. Még >>>
2022. 08. 08., 09:49
Egy héten át fokozott sebességellenőrzések jönnek az ország egész területén. Még >>>
2022. 08. 07., 18:27
Egy nigériai férfi és két magyar nő alkotta csaló banda hálózta be az eddig ismeretlen számú áldozatokat, összesen több tízmillió forintos értékű kárt okozva nekik. Még >>>
2022. 08. 07., 09:17
Személyautó és motoros ütközött össze Kecskemétnél. Egy 21 éves férfi életét vesztette. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés