2022. 12. 07. szerda
Ambrus
: 414 Ft   : 395 Ft Benzin: 704.1 Ft/l   Dízel: 849.7 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti mulatság Uszódon – Terményáldás után nyárias melegben táncoltak végig a falun

Illés György Cinó  |  2019. 10. 22., 15:22

Hat éve kezdték újjáéleszteni a szüreti felvonulás és terményáldás hagyományát Uszódon. A táncosok helybéliek voltak, így sajátjukként mutatták be e közönségnek Uszód tradicionális táncát, a gubbantóst, de Foktőtől Dunapatajig több településről érkeztek a fogathajtók, kocsisok, akik körbekocsikáztatták a felvonulókat a településen, sőt a Duna-partra is kivitték őket. A lovasok közt hölgyek is akadtak, akik szintén szép, hagyományos ruhákban, de nem népviseletben, hanem polgári, udvari dámaruhában ülték meg lovaikat, a csikóslegények pedig ostordurrogatással nyomatékosították jelenlétük tényét.

Hat éve, a hagyományok megújításának szándékával szervezték meg a szüreti felvonulást, amit azóta is töretlen népszerűséggel tartanak meg Uszódon. A program keretében viseletben, lóháton, vagy lovas kocsikkal, hintókkal járják végig a falut, több helyen megállva egy-egy össztánc erejéig.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Idén négy állomása volt az uszódi szüreti felvonulásnak. A menet a rendezvénytérről indult, ahol Markó Gábor és zenekara már muzsikaszóval fogadta a gyülekező felvonulókat. A téren került sor délután kettő órakor a terményáldásra, amelynek szertartását a katolikus és a református egyház képviselője is elvégzett.

A felvonulók innen az Árpád utcán indultak el, majd kimentek a Duna-partra, amely az első táncos megálló helyszíne volt. Onnan a Bocskai és Petőfi utcákon haladva tértek vissza a település központjába, a főút menti Napfény Csárdához, ahol szintén megálltak egy táncra, akárcsak néhány száz méterrel arrébb, a nagy ABC előtt.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az előbbi helyszín Kalocsa felől érkezve az első kanyarban található, így stílusosan énekelhették a Nem messze van ide Kalocsa kezdetű népdalt.
Ezt videóra is vettük:

A fölvonulók végül visszatértek a rendezvénytérre, ahol kínálkozás, vendéglátás várta a résztvevőket: az asztalokon üdítőitalt – naná, hogy az alkalomhoz illően szőlőízesítésűt –, bort, valamint pogácsát találhatott, mellé kétféle szőlőt, fehéret és kéket csipegethetett, aki a tánc hevében megéhezett és a nyárias melegben megszomjazott.

Miután megcsappantak az asztalokon fölhalmozott készletek, még egyszer utoljára táncra perdültek, ezzel búcsúztatva az idei szüreti felvonulást.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A népi kultúra kedvelői és a hagyományőrzők a környező településekről is ellátogattak az uszódi szüreti felvonulásra, de jobbára csak nézőnek, illetve csikósnak, lovasnak, mivel a rendezvény elsősorban a község lakosságát szólította meg, őket hívták meg táncosnak. Ám közülük minden korosztályt! Nem csoda, hiszen néptáncosokból, népviseletekből ezen a teleülésen sincs hiány, és a jelek szerint egy ideig még nem is lesz, hiszen a táncolók között szép számmal megtalálhattuk a legfiatalabb generáció tagjait is.
Nézzék meg őket körtánc közben az alábbi videón!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 12. 02., 13:56
Két év alatt 150 millióval csökkentek Kalocsa éves adóbevételei, miközben a következő évben mintegy 350 milliós rezsiköltség-növekedéssel kell számolni, így a bevételek növelése elkerülhetetlen. A Vállalkozói Klub levélben kérte a javaslat elvetését, de a fentiekre tekintettel a szerda délutáni testületi ülésen mégis megszavazta azt a grémium többsége. A döntéstől bő 60 milliós bevétel-növekedést várnak.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 12. 06., 22:49
E percekben is tart Gulyás Gergely és Hernádi Zsolt MOL elnök-vezérigazgatója. A továbbiakban az ár kutanként és naponként változhat, a ma éjjeltől érvényes árakat már ismertették. Még >>>
2022. 12. 06., 16:15
A Mol a karbantartás után ugyan újraindította a százhalombattai Dunai Finomítót, de a teljes kapacitás elérése több hetes folyamat, egyik napról a másikra nem oldódnak meg az ellátási problémák, és ahhoz az importnak is helyre kellene állnia a jelenlegi pánikvásárlások és készletfelhalmozások mellett - jelentette be a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója a Kossuth rádió Déli krónikájában kedden. Még >>>
2022. 12. 06., 16:03
Szilikonból készült muffinsütőformát hívott vissza a forgalomból a Pepco - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján kedden közzétett felhívásban. Még >>>
2022. 12. 06., 09:38
Eltűnt a 16 éves Tóth Alisa Angelika! A fiatal, kalocsai lány december 3-án tűnt el, a rendőrség keresi. Még >>>
2022. 12. 06., 08:40
A hatodik játéknaphoz érkeztünk, nézzük a feladványt! Még >>>
2022. 12. 05., 10:52
Folytatódik a változékony idő a jövő héten is, a hét elején egy érkező hidegfront miatt csapadékra kell számítani, a hét második felében pedig inkább felhős, borult idő várható, többfelé esővel, záporral. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK