2021. 11. 27. szombat
Virgil
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Szüreti mulatság Uszódon – Terményáldás után nyárias melegben táncoltak végig a falun

Illés György Cinó  |  2019. 10. 22., 15:22

Hat éve kezdték újjáéleszteni a szüreti felvonulás és terményáldás hagyományát Uszódon. A táncosok helybéliek voltak, így sajátjukként mutatták be e közönségnek Uszód tradicionális táncát, a gubbantóst, de Foktőtől Dunapatajig több településről érkeztek a fogathajtók, kocsisok, akik körbekocsikáztatták a felvonulókat a településen, sőt a Duna-partra is kivitték őket. A lovasok közt hölgyek is akadtak, akik szintén szép, hagyományos ruhákban, de nem népviseletben, hanem polgári, udvari dámaruhában ülték meg lovaikat, a csikóslegények pedig ostordurrogatással nyomatékosították jelenlétük tényét.

Hat éve, a hagyományok megújításának szándékával szervezték meg a szüreti felvonulást, amit azóta is töretlen népszerűséggel tartanak meg Uszódon. A program keretében viseletben, lóháton, vagy lovas kocsikkal, hintókkal járják végig a falut, több helyen megállva egy-egy össztánc erejéig.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Idén négy állomása volt az uszódi szüreti felvonulásnak. A menet a rendezvénytérről indult, ahol Markó Gábor és zenekara már muzsikaszóval fogadta a gyülekező felvonulókat. A téren került sor délután kettő órakor a terményáldásra, amelynek szertartását a katolikus és a református egyház képviselője is elvégzett.

A felvonulók innen az Árpád utcán indultak el, majd kimentek a Duna-partra, amely az első táncos megálló helyszíne volt. Onnan a Bocskai és Petőfi utcákon haladva tértek vissza a település központjába, a főút menti Napfény Csárdához, ahol szintén megálltak egy táncra, akárcsak néhány száz méterrel arrébb, a nagy ABC előtt.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

Az előbbi helyszín Kalocsa felől érkezve az első kanyarban található, így stílusosan énekelhették a Nem messze van ide Kalocsa kezdetű népdalt.
Ezt videóra is vettük:

A fölvonulók végül visszatértek a rendezvénytérre, ahol kínálkozás, vendéglátás várta a résztvevőket: az asztalokon üdítőitalt – naná, hogy az alkalomhoz illően szőlőízesítésűt –, bort, valamint pogácsát találhatott, mellé kétféle szőlőt, fehéret és kéket csipegethetett, aki a tánc hevében megéhezett és a nyárias melegben megszomjazott.

Miután megcsappantak az asztalokon fölhalmozott készletek, még egyszer utoljára táncra perdültek, ezzel búcsúztatva az idei szüreti felvonulást.

Képgaléria megtekintése (22 db kép)

Forrás: Illés György Cinó

A népi kultúra kedvelői és a hagyományőrzők a környező településekről is ellátogattak az uszódi szüreti felvonulásra, de jobbára csak nézőnek, illetve csikósnak, lovasnak, mivel a rendezvény elsősorban a község lakosságát szólította meg, őket hívták meg táncosnak. Ám közülük minden korosztályt! Nem csoda, hiszen néptáncosokból, népviseletekből ezen a teleülésen sincs hiány, és a jelek szerint egy ideig még nem is lesz, hiszen a táncolók között szép számmal megtalálhattuk a legfiatalabb generáció tagjait is.
Nézzék meg őket körtánc közben az alábbi videón!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei