2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Uszódi házi tej az automatából

Zsiga Ferenc  |  2015. 11. 12., 12:38

Szinte rögtön a fejés után kerül a kalocsai Tesco áruház pénzkiadó termináljai mellett elhelyezett tejautomatába az uszódi gazdától származó termelői tej, amelyet felforralva teljes értékű tejet fogyaszthatunk. A nemesacél kivitelezésű, hűtőberendezéssel ellátott tejautomata annyi tejet adagol, amennyi pénzt bedobunk, csak üveget kell magunkkal vinni. A tej literje 170 forint, aludttejet, túrót éppúgy készíthetünk belőle, mint sajtot.

A nemrégiben kihelyezett tejautomatát éppen vásárlás közben tesztelhettük. A rövid idő ellenére kialakult törzsvásárlók egyike arról számolt be, hogy kétnaponta vásárol tejet az automatából.

Szinte bármilyen nyílású üveg, vagy pillepalack megfelel, mert az adagoló cső olyan vékony, hogy a töltés nem okoz problémát. Hazaérve a tejet felforralja, és máris érzi a gyermekkorából ismert, hamisítatlan tej illatot.

Máris vannak törzsvásárlók
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tej forralást követően pár napig fogyasztható, és mert nem „vizezett lötty”, amiből csak varázslat árán lehetne aludttej, a maradékból túrót, tejfölt készít, de már a sajtkészítéssel is sikerrel próbálkozott.

Beszélgetés közben megérkezett a tejautomatát üzemeltető Wellerné Holló Judit. A fiatalasszony a gazdálkodásáról híres uszódi Holló család tagja arról számolt be: a  család hagyományait ápolja, 84 darabos szarvasmarha állománya Holstein fríz és magyar tarka tehenekből áll. Amint a szinte frissen kifejt tejet az automata tároló rekeszében elhelyezi, máris mutatja: a gép az öt forintos kivételével minden pénzérmét elfogad. A tej literje 170 forint, de ha valaki csak 100 forintért akar vásárolni, az automata arányosan annak megfelelő mennyiséget adagol. A gép pénzt nem ad vissza, ezért jól meg kell választani a magunkkal vitt üveg, pillapalack űrméretét.

Az üzemeltető, Wellerné Holló Judit
Forrás: Zsiga Ferenc / KALOhírek

A tej zsírtartalma miatt nem kell szégyenkezni, amit az is bizonyít, hogy az uszódi termelői tejnél a háziasszony nyugodtan számolhat azzal, ha nem figyel a forralásnál, a tej kifuthat. A termelői tej automata abban is segít, hogy a házi tej kedvelőinek ne kelljen a piaci napra várni, a hipermarket nyitvatartási ideje alatt bármikor házi tejet vásárolhatnak.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés