2022. 01. 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A FIDESZ-KDNP-s képviselők megszavazták a város költségvetését – Dr. Bálint József és Dr. Filvig Géza közös sajtótájékoztatója

Zsiga Ferenc  |  2019. 03. 14., 21:13

Rendhagyó, eddig egyedüli módon dr. Bálint József polgármester és Dr. Filvig Géza önkormányzati képviselő, a jogi bizottság, a helyi KDNP elnöke, polgármester-jelölt ült a sajtó képviselői elé március 14-én, 14.30 órakor, hogy közösen bejelentsék: a két párt soraiból a testületbe jutott, jobboldali képviselők megszavazzák a város 2019. évi költségvetését. Dr. Filvig Géza azon kijelentését, Nekünk Kalocsa az első! – azzal folytatta, mert vannak elveink, amelyek a kalocsai emberek érdekeit szolgálják, és ebből nem engedünk! Ilyen a közbiztonság, a város tisztasága, a sport, és az, hogy legyen az önkormányzatnak tartalékalapja, ha bármilyen előre nem látott esemény következne be a helyhatóság életében. A nagy horderejű eseményről a helyszínről a Facebook-on élő közvetítéssel is beszámoltunk.

Dr. Bálint József felvezetőjében elmondta, polgármesterként február 11-én nyújtotta be a város idei évi költségvetés-tervezetét, amelyet november óta állítottak össze. A szavazás előtti folyamatba bevonta Dr. Angeli Gabriellát, hogy biztosított legyen az elfogadáshoz szükséges hét szavazat. A képviselő két megbeszélésen vett részt. Ekkor korrigálták a költségvetésben a minimálbért és a garantált bérminimumot, illetve az intézményekkel folytatott tárgyalásoknál is jelen volt. Dr. Angeli Gabriella ettől függetlenül nem szavazta meg a költségvetést, tartózkodott.

Fotó: Tóth Barna

Ezek után vette fel a kapcsolatot Szabó Balázs (Jobbik) képviselővel, aki három olyan feltételt szabott a költségvetés megszavazásához, amelyet hivatalban lévő polgármesterként nem teljesíthetett. A képviselő egyik feltételét, mely szerint, ha olyan jellegű fakidőlés lenne, amire nem számítottak, azt legyen miből finanszírozni, még csak el tudta volna fogadni. A másik kettőt, miszerint a képviselői tiszteletdíjakat csökkentsék, illetve szüntessék meg a külső bizottsági tagságokat, nyolc hónappal a választások előtt nem tudta és nem is akarta teljesíteni. Ugyanúgy azt sem, hogy a vezetői döntésen alapuló béreltérítéseket szüntessék meg, minden munkavállaló a besorolás szerint bérét kapja. Továbbá aki valamilyen pályázat megvalósításában részt vesz, az ott kifizetett összeggel csökkentsék a bérét. Ez beavatkozás lett volna a munkáltatói jogokba, hiszen nem mindenhol a polgármester a munkáltató – fejtette ki álláspontját a polgármester.

Dr. Bálint József azzal folytatta: ezt követően vonta vissza a február 28-ra kitűzött költségvetést már csak azért is, mert időközben a harkányi üdülő eladásából származó összeg befutott. Dr. Angeli Gabriella ekkor azt a véleményt fogalmazta meg, hogy olyan összegeket rejtettek el a költségvetésben, amelyek akár a polgármester, akár Bolvári Ferdinánd kampánya támogatására szolgálhatnak. Ám ilyen tételt a képviselői felvetésre lefolytatott vizsgálat során nem találtak – mondta a polgármester.

Dr. Bálint József felajánlotta a társadalmi megbízatású alpolgármesterséget dr. Filvig Gézának

Dr. Bálint József szerint ezt követően kereste meg a FIDESZ-KDNP képviselőcsoportját, hogy a város érdekében a költségvetés elfogadásáról jussanak kompromisszumra.Mint elhangzott, nem titkoltan ekkor ajánlotta fel Dr. Filvig Gézának a társadalmi megbízatású polgármesteri posztot azért, hogy a tárgyalásoknak részéről legyen nagyobb nyomatéka.

Fotó: Illés György Cinó

Dr. Filvig Géza azzal a felütéssel kezdte mondanivalóját: „Nekünk Kalocsa az első! Ilyen fontos szempont nekünk a közbiztonság, a sport, a köztisztaság, és hogy a városnak egy nem várt esemény finanszírozására legyen tartaléka” - fogalmazott a képviselő.

Dr. Filvig Géza azzal folytatta: A lehetőségek kötöttsége mellett négy területen tettünk javaslatot:

KÖZBIZTONSÁG NÖVELÉSE ÉRDEKÉBEN, KALOCSAI POLGÁRŐRSÉG TÁMOGATÁSÁRA + 500.000 FT, SPORTEGYESÜLETEK TÁMOGATÁSÁRA SZÁNT ÖSSZEG EMELÉSÉRE + 3.500.000 FT,KÖZTISZTASÁGI FELADATOKRA SZÁNT ÖSSZEG EMELÉSÉRE + 6.000.000 FT.,VÉGÜL TARTALÉK KERET KÉPZÉSÉRE MEGKÖZELÍTŐLEG 40.000.000 FT.

Fotó: Tóth Barna

Nem tartom és sosem tartottam magunkat ellenzéki képviselőnek, csupán ami ellentétes volt az elveinkkel, azt nem tudtuk szavazatunkkal támogatni. A korábbi eredménytelen költségvetési szavazás után Polgármester úr tárgyalásokat kezdeményezett és javaslattételi lehetőséget biztosított. Köszönöm most is a megkeresést!

Mindig Kalocsa város érdekében dolgoztunk a testületben és az előttünk álló szavazásnál is ezt kívánjuk tenni. Kompromisszum készek vagyunk!”Ha elfogadott költségvetés nélkül marad Kalocsa, az nem jó az önkormányzatnak, fejlesztésekben és szabad mozgástérben akadályozza. A város működtethetősége nagyon lekorlátozódik és az itt élők viselik kárát. Viszont érdemi javaslattételi lehetőség nélkül eddig nem tudtuk támogatni a költségvetést. Tudom, hogy a pénz sosem elég! Nagyon sok olyan terület van még, ahol komoly támogatásra lenne szükség. Egyelőre a város költségvetése ezt engedi meg. Bízom a választópolgárok ítélőképességében és abban, hogy a jövőben remélhetőleg hatékonyabban tudom képviselni a város érdekeit. Polgármester úr javaslatainkat befogadta, így részünkről

KALOCSA VÁROS ÉRDEKÉT FELTÉTLENÜL SZEM ELŐTT TARTVA MEGSZAVAZZUK A JAVASLATAINKKAL MÓDOSÍTOTT KÖLTSÉGVETÉST!

Polgármester úr említette az alpolgármesteri kinevezés lehetőségét. Nagyon köszönöm a bizalmat, megtisztelő, de nem kívánok vele élni. A város érdekét szolgáló döntésem nem tituluson alapul, azt jó szívvel képviselőként is megteszem, ahogy addig is tettem.”

Fotó: Tóth Barna

Polgármester úr támogatásunkkal lehetőséget kap elfogadott költségvetésre, viszont a költségvetés végrehajtása Polgármester úr feladata és felelőssége! Még egyszer köszönöm, köszönjük a javaslattételi lehetőséget és azt, hogy a Polgármester úr befogadta. Nekünk Kalocsa az első!” – zárta mondanivalóját Dr. Filvig Géza.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés