2021. 12. 07. kedd
Ambrus
: 366 Ft   : 324 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Parkgondozó és a Vagyonhasznosítási Kft. egyesüléséről döntenek – Évi 20 milliós megtakarítást hozhat

Illés György Cinó  |  2018. 02. 22., 12:11

A két még megmaradt, a kalocsai önkormányzat 100%-os tulajdonában álló gazdasági társaság, a Parkgondozó Kft. és a Vagyonhasznosítási Kft. összevonásáról határozhat ma délutáni ülésén a képviselő-testület. Egyelőre csak elvi döntés születhet, amellyel felhatalmazzák a polgármestert a két cég összevonásának előkészítéséhez szükséges előzetes lépések megtételére. A cégek összevonásának részletei egyelőre nem ismertek, de attól mindenképpen jelentős, akár évi 20 milliós megtakarítást is remél az előterjesztő, dr. Bálint József polgármester, amely megtakarítások legnagyobb részben az adminisztratív területen jelentkezhetnek. Például csak egy ügyvezetőre lesz szükség. Az előterjesztés azonban nem említi az egyesülés esetleges egyszeri költségeit.

Az elérhető megtakarításokat – konkrét számok említése nélkül – összegzi az előterjesztés indoklása is, azonban az átszervezés egyszeri költségeit nem említi.

A megtakarítások elsősorban adminisztratív területen jelentkeznek majd, ami részben abból adódik, hogy az összevonás után kettő helyett már csak egy ügyvezetőre lenne szükség, emellett a központi igazgatási részlegek összevonásával számos más munkakör megszüntetésével az adminisztratív létszám további csökkentése is lehetővé válna, és az egyéb irodai költségek is csökkennének.

Az előterjesztés szerint az ebből adódó szociális feszültségek csökkentésére a közeljövőben nyugdíjba vonulók állásait, illetve a jelenleg szerződéses jogviszonnyal tevékenykedők megbízatásának lejárta után megüresedő munkahelyeket is föl lehet ajánlani a létszámleépítések által hátrányosan érintetteknek.

További megtakarítást hozhat a jelenleg több területen meglévő keresztbeszámlázás megszűnése, a banki szolgáltatások járulékos költségeinek csökkenése a egységesített számlavezetés miatt, illetve a Parkgondozó Kft. nonprofit jellegéből adód könyvvizsgálói kötelezettség megszűnése is. További előny, hogy a jegyzett tőke törvény által meghatározott mértékét sem kell mindkét cég esetében biztosítani.

A két ügyvezető / Forrás: KALOhírek

Emellett a műszaki területeken is jelentkeznek megtakarítások, a Parkgondozó Kft. növény- és zöldfelület-gondozási feladatai, központi műhelyének szolgáltatásai ugyanis ésszerűen összevonhatóak a Vagyonhasznosítási Kft. üzemeltetési feladatával, a megtakarítás mellett – az ésszerűbb humánerőforrás-gazdálkodás révén kialakuló alkalmasabb szakemberállománnyal, egyszerűsödő munkaszervezéssel – a remények szerint emelve a feladatellátás színvonalát is, miközben esetleg létszámleépítéssel is optimalizálhatóak a költségek – indokol az előterjesztés.

Az eszközállomány egyesülése szintén ésszerűsítő lépéseket tesz lehetővé – mutat rá a javaslat indoklása. Hatékonyabban volnának kezelhetőek a városi rendezvények előkészítéséhez, lebonyolításához szükséges eszközök, és a részben párhuzamos feladatellátás megszűntetésével racionalizálni lehet a gépparkot és annak felhasználását is.

Az előterjesztés szerint például a Parkgondozó Kft. egyes eszközei hatékonyabban volnának használhatóak a jelenleg a Vagyonhasznosítási Kft. kezelésében álló KSE sporttelep, uszoda, és ipari park zöldfelületeinek ápolására.

A géppark ésszerűsítésének első lépéseit időközben talán már meg is tették, mivel egy tegnap megjelent pályázati felhívás szerint a Parkgondozó Kft. gépparkjának egy mennyiségileg nem jelentéktelen szegmensét már áruba is bocsátották, amint azt Napi gyors hírünkben megírtuk.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. és a Kalocsai Parkgondozó és Közszolgáltató Nonprofit Kft. összevonásával, a mellékelt szervezeti átalakítás végrehajtásával a felsorolt költségmegtakarítási lehetőségek kihasználásával, éves szinten 15-20 millió forinttal csökkenthető a tulajdonos önkormányzat hozzájárulása a jogutód cég működéséhez. Az összevont erőforrásokkal és vezetői kontrolling rendszer bevezetésével hatékonyabb feladatellátás biztosítható – összegez az előterjesztés indoklása, amely azt is leírja, hogy a Ptk. értelmében a két cég összevonása történhet

  • jogi személyek összeolvadással, vagy
  • beolvadással.

Az előbbi esetben a két jogi személy általános jogutódlás mellett megszűnik, és új jogi személy jön létre, míg utóbbi esetben a beolvadó jogi személy szűnik meg, amelynek általános jogutódja a másik jogi személy lesz.

Az egyesülésről az érintett jogi személyeknek – estünkben a két Kft.-nek – egyesülési tervet kell készítenie meghatározott tartalommal, amelyet az egyesülés előtt mindkettőnek külön-külön el kell fogadnia.

A Parkgondozó Kft. jelenlegi ügyvezetője, Loibl László, aki egy ideig mindkét Kft. legfőbb vezetői pozícióját betöltötte egyszerre, korábban szintén úgy becsülte portálunk kérdésére, hogy a két vállalat egyesítésével mintegy húszmillió forintos költség volna megtakarítható.

Arról azonban nem szól az előterjesztés, hogy az átalakítás során milyen járulékos költségek merülnek föl, beleértve az esetleges személyi jelegű kiadásokat, például végkielégítést. Ez utóbbival kapcsolatban portálunkhoz helyi politikusi körökből eltérő találgatások jutottak el, így valószínűsíthető, hogy a napirend tárgyalása során is fölmerül majd e kérdés.

Forrás: Kalocsa Város Önkormányzata


Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints!

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 12. 01., 18:59
Közeleg a karácsony, a szeretet ünnepe. Egyre többet gondolunk szeretteinkre – és egyre többször érezzük szorítóan rövidnek az adventi készülődésből hátra lévő időt. Ez az időszak arra is szolgál, hogy sorra vegyük, fölkeressük ismerőseinket, barátainkat, jókívánságokkal köszöntve őket az ünnep közeledtével. A szeretet szép kifejeződése a meghitt ünnepen az ajándékozás is – annál nagyobb gondot jelent, hogy kinek mit és hol vegyünk meg. Segítünk!
2021-12-02 09:50:27
Napokon belül több mint kétszáz ajándékcsomagot juttat el gyermekotthonban élő gyerekeknek a Paks II. Zrt. A két új blokk létesítéséért felelős társaság Mittler István kommunikációs igazgató tájékoztatása szerint idén – ahogy az előző években is – több karitatív akcióhoz csatlakozott. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 12. 07., 10:30
A karácsonyi szezonban ismét karitatív kampányt indít a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az OMV Hungária: a töltőállomásokon megvásárolható adománykártyákkal lehet támogatni az alapítvány munkáját. Még >>>
2021. 12. 07., 08:41
A hetedik játéknaphoz érkeztünk, lássuk a feladványt! Még >>>
2021. 12. 06., 19:35
Kedves Gyerekek! Bízunk benne, minden kiscsizma megtelt már ma reggelre! Még >>>
2021. 12. 06., 13:34
A több tagcserén is áteső Omega a legnépszerűbb hazai beatzenekarok egyike lett, Kóbor pedig idővel a gitár helyett csak az éneklésre koncentrált. Még >>>
2021. 12. 06., 10:52
Embercsempészés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult eljárás, a nyomozók előterjesztést tesznek a férfiak letartóztatásának indítványozására. Még >>>
2021. 12. 06., 08:04
Íme a hatodik feladvány, jó keresgélést! :) Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés