2021. 12. 01. szerda
Elza
: 367 Ft   : 323 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A pénznek nincs szaga – Avagy, ki „adta el” a szemétszállítást?

Illés György Cinó  |  2016. 07. 05., 15:45

Bolvári Ferdinánd javaslatára átvilágíthatják a kalocsai háztartásokat, hogy van-e szemétszállítási előfizetésük – erről is szó volt a legutóbbi testületi ülésen, amikor a hulladékszállítási rendelet módosításával az 1-2 fős háztartások önkormányzati hulladékszállítási díjkedvezményeinek eltörléséről döntöttek a képviselők. A vita másik sarkalatos kérdése az volt, hogy hogyan jutottunk idáig, kinek a hibájából vesztette el Kalocsa a pozícióit a hulladékbizniszben? Amiben egyetértettek a felek: ez a kérdés megérne egy misét!

Emlékszünk még arra a tavalyi történetre, amikor a környezetvédelmi hatóság előbb 40 millióra bírságolta a Parkgondozó Kft.-t, majd fellebbezésünkre még félmillióval meg is emelte a büntetést? Akkor biztosan emlékeznek Bálint Józsefnek arra a mondatára is, amely kiérdemelte, hogy főcímben is szerepeljen portálunkon: „A kampány része volt”. Mármint az ötvenmilliós bírsághoz vezető feljelentés. A történek bírósági úton azóta is folytatódik.

Most más szemszögből, a hulladékszállítás díjszabási rendjének változásaival kapcsolatban folytatott vita során kerültek szóba az akkor történtek. A hulladékszállítási díjszabási és –beszedési rendnek a kis háztartásokat érzékenyen érintő változásairól már írtunk, de érdemes még egyszer visszatérni a kérdésre, ahogy korábbi cikkünkben azt meg is ígértük, hogy a vita egyes érdekes fölvetéseit fölidézzük.
A jelenlegi és a volt polgármester a jelenlegi helyzet kialakulásáról, az abban való felelősség kérdéséről folytatott tanulságos eszmecserét, de nem jutottak a téma végére.

Bolvári Ferdinánd viszont a potyázókat csípné fülön, a lakhatási támogatásokat a szemétszállítás rendezettségéhez kötné, és az illegális hulladéklerakókat könyörtelenül megbírságolná. Ha tehetné. Ám az elhangzottak szerint – jogi eszközök híján – erre kevés a kilátás, de azért megvizsgálják a lehetőségeket.
Lássuk a részleteket!


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bevezetőként dr. Bálint József polgármester fölidézte, hogy törvényi változások következtében változik a hulladékszállítási szolgáltatás díjszabási, számlázási és díjbeszedési rendje. Az új jogi környezethez alkalmazkodó helyi rendeletmódosítás véleményezésével kapcsolatban dr. Kiss Csaba jegyzőt szólaltatta meg, aki arról tájékoztatott, hogy a területileg illetékes környezetvédelmi hatóság törvényességi és szakmai szempontból nem emelt kifogást a tervezet ellen.

Ki „adta el” a szemétszállítást?

Ezt követően Török Ferenc tett föl kérdést a napirend kapcsán.
Az új szabályozás értelmében a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. szedi be a pénzt, de ténylegesen a továbbiakban is a Vaskút és a Parkgondozó által alkotott konzorcium fogja elhordani a szemetet – értelmezte a helyzetet Török, kérdezvén, hogy jól érti-e, amire azonnali megerősítést kapott. Ezzel a konzorciummal 2014 tavaszán, két éven át tartó kemény előkészítő munka után elnyerték Kalocsa és környéke hulladékszállításának és -hasznosításának feladatát. Akkor azt remélték, hogy a Parkgondozó által végzett tevékenységből szerzett bevétel javítja majd a társaság pénzügyi helyzetét, ezáltal csökkentve az önkormányzati finanszírozási igényt. Azonban 2014 végén a Parkgondozó a hulladékszállítási feladatokat átadta a vaskúti partnernek, így a kukadíjakból befolyó összegből Kalocsa már nem részesül, az teljes egészében Vaskúthoz megy – foglalta össze az előzményeket a képviselő, majd az új helyzetre tért:

Ha jól értelmezem, akkor az emberek által befizetett pénz mostantól az államhoz megy, és az állam, amennyiben a konzorcium nem osztja újra a feladatokat, akkor Vaskútnak fog fizetni, és a Parkgondozó Kft. a kalocsai szemétből, a kalocsai emberek által befizetett pénzből egyetlen fillérhez sem fog jutni. Pedig 2014 tavaszán végzett számítások szerint ebből 20 és 50 millió forint közötti bevétel kellett volna, hogy maradjon a Parkgondozónál. Él-e ez a konzorcium, és ha igen, miért adták át azt a munkát Vaskútnak, amiből bevételünk lehetne?– kérdezte Török, majd személyesen a polgármester felé fordult.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Hogyha olyan lakossági fórumokon, amelyeken polgármester úr is részt vesz, az előző városvezetést azzal vádolják, hogy eladta Vaskútnak a szemétszállítás lehetőségét, akkor legyen szíves elmondani, hogy ez nem így volt, hanem [2014] október végén a mostani vezetés adta át, és azt külön megköszönöm, hogy a személyemet érintő életveszélyes fenyegetést viszont elutasította. Nem értem a fölvetést, mert én sehol nem nyilatkoztam ilyent, hogy az előző vezetés eladta – kezdte válaszát a polgármester, de voltaképpen értette, csak épp félre, mivel Török Ferenc nem arról beszélt, hogy ő mondott volna ilyet, hanem azt, hogy lakossági fórumon mások vádolták őt ezzel, amit Bálint József elmulasztott tisztázni.
Ilyen eset pedig valóban történt nemrégiben két választói körzetnek az Szőlőkközi Sportcentrumban tartott lakossági fórumán. [lásd keretes írásunkat! – A szerk.]

Visszakanyarodva Bálint József válaszához, abban korrektül elmondta, hogy az ilyen vádak ellen természetesen megvédi elődjét, ám hozzátette, hogy a feladatok átadásakor a cég „lehetetlen helyzetben volt, üzemanyagra sem volt pénz” – fejtette ki a polgármester.

Mint elmondta: arról még jelenleg is folynak a tárgyalások, hogy alvállalkozói szerepben a Parkgondozó visszakaphatná-e ezt a feladatot, ám ezt nehezíti, hogy az erre szolgáló gépparkja elavult, ezt pótolni kellene valamilyen módon.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Loibl László ügyvezető is segített a történtek tisztázásában: a szolgáltatást biztosítani kellett, ennek kötelezettje a vaskúti Felső-bácskai Hulladékkezelő Nonprofit Zrt. volt, aki mint fővállalkozó magához vonta a szállítást, mivel a felelősség őt terhelte a közfeladat ellátásáért. Ekkor már 40 nap hulladéka volt összegyűjtve az átrakó betonfelületén. [Ez volt az a bizonyos ügy, amelyben névtelen feljelentés érkezett Kalocsa, illetve a Parkgondozó ellen, amely följelentésről Bálint József korábban azt mondta, hogy az „valószínűleg a kampány része volt”]
Ekkor, illetve ezt követően, 2014 novemberében vették vissza ezt a közszolgáltatást.

Az ügyvezető a szállítási ágazat visszaszerzéséről folyó tárgyalások kérdéséhez azt fűzte hozzá, hogy noha valóban folynak még a tárgyalások, de nem lát reális esélyt azok kedvező kimenetelére, mivel több hónapnyi likviditás szükséges hozzá. A három hónapos visszatérülési folyamatot tekintve mintegy 30-50 milliónyi hitelre volna szükség – fejtette ki Loibl.

„Megérne egy misét!”

Megérne egy misét bőven ez a szemétszállítás – mondta Török Ferenc. – Két évet küzdöttünk a Felső-Bácskával, hogy visszaszerezzük, és októberben létrehozták azt az állapotot, hogy kénytelenek legyünk visszaadni, mert nem fizettek üzemanyagot, nem fizették ks a járművek karbantartási költségeit. Miközben más önkormányzatok új autókat kaptak, mi ugyanúgy a régi teherautóinkkal dolgoztunk. Két éven keresztül ezt az állapotot próbáltuk megszüntetni, elérni, hogy Kalocsán beruházzon a Felső-Bácska, cserélje le az elhasznált teherautóinkat, tisztességesen fizessen ki, és minden jel ara mutatott, hogy a befolyó pénzből a költségek levonása után maradnia kellett volna pozitívumnak.

– Megjegyzem, miután ezt a céget bedöntötték azzal, hogy nem fizettek, nem adtak Kalocsának pénzt, ugyanazokkal a teherautókkal, ugyanazokkal az emberekkel mai napig csinálja a szolgáltatást Vaskút az óta is – mondta Török, hozzátéve, hogy néhány embert el is küldtek a korábbi munkavállalók közül.
A többmilliárdos hulladék-feldolgozó telep beruházása is csak ígéret maradt, az máshová került, amivel a képviselő szerint megint becsapták Kalocsát. Helyette valamilyen hulladékudvar kerül kialakításra.

Többmilliárdos nagy konzorcium részese volt Kalocsa, valamikor egyik vezető tagja volt. Aztán mi megpróbáltunk valahogy pozíciót fogni, ezt a pozíciót engedtük ki 2014-ben, és itt az eredménye, hogy semmi beruházás. Ha jól hallom, nem akarjuk visszaszerezni a szállítást, otthagyjuk nekik. Valahol ez is vagyonvesztés, polgármester úr! – zárta mondandóját Török Ferenc.

Időközben az ilyen feladatokat végző szervezeteknek különféle minősítéseken kellett átesniük, ami a kalocsai önkormányzati cégnél hiányzik, a környéken egyedül Vaskút szerezte meg – emlékeztetett erre Bálint József, de arra is figyelmeztetett, hogy jelenleg nem erről tárgyalnak.
Abban viszont ő is egyetértett, hogy

Megérne egy misét, én is azt mondom, hogy hogyan jutottunk ide, és hogyan kényszerültünk bele. Átvilágítást sürget Bolvári

A vita során Bolvári Ferdinánd szólalt föl, mondván, hogy ha az országos változások kapcsán nem kerül szóba a téma, hamarosan az egyebek közt maga is a testület elé hozta volna a hulladék kérdését, amit alapvetően két irányból közelített meg.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Egyrészt arról szólt, hogy Kalocsán nagyon sok háztartás van, amelyik nem rendelkezik szemétszállítási szerződéssel. Úgy vélte, az illegális hulladéklerakók innen táplálkoznak, ezért kiszűrésük azon a téren is komoly eredménnyel járna. Másrészt az illegális hulladéklerakók szigorúbb szankcionálását sürgette.

Világítsuk át a várost, hogy minden háztartás rendelkezzen szemétszállítási előfizetéssel! – javasolta Bolvári, hozzátéve, hogy amennyiben az adatbázishoz hozzáférhet, akkor ő maga szívesen átvilágítaná körzetét. Ezért kérte, hogy nézzenek utána a lehetőségeknek.

A képviselő javasolta továbbá, hogy a lakásfenntartási támogatások kifizetésénél élvezzen prioritást a szemétdíj, vagyis, ha valakinek ilyen jogcímen lakhatási támogatást ítélnek meg, akkor abból először a mindenkori hulladékszállítási díjat fizessék ki helyette. Ez már korábban is fölvetődött a szociális bizottság ülésein – mondta.
Bálint József ígéretet tett rá, hogy megvizsgálják, milyen törvényes lehetőség van erre.


Forrás: Illés György / KALOhírek

Bolvári indítványozta továbbá, hogy – a helyi rendeletet módosítsák olyan értelemben, hogy az illegális hulladékot elhelyezőket keményen megbírságolhassák. A polgármester szerint azonban az önkormányzatoknak erre nincs jogi lehetősége.
Bálint József szerint ez mindenekelőtt nevelési kérdés, amelynek megoldása generációkon át fog tartani.

Így a polgármester valószínűsítette, hogy erről a kérdésről még többször is tárgyal majd a testület.
Ebben mi is biztosak vagyunk.

Ki adta el a szemétszállítást, és mi járjon érte?

A hulladékszállítási díj kapcsán folytatott vitában Török Ferenc egy lakossági fórumon elhangzottakról kérdezte a polgármestert. Bálint Józsefnek nem ugrott be, mire gondolhatott a képviselő, de nekünk van rá erős tippünk:

A Szőlőkközi Sportcentrumban tartott, két egyéni képviselő körzetében élők számára megrendezett lakossági fórumon történtekre gondolhatott Török Ferenc. Ott ugyanis egy indulatos hozzászóló – a szemétszállításban korábban évtizedeken át dolgozó, állását vesztett munkás – dühösen arról beszélt, hogy a Török Ferenc vezette előző városvezetés „mindent eladott”, „eladta a szemétszállítást is Vaskútnak”, és neki most, 40 év munka után emiatt nincs állása. A hozzászóló végül arra ragadtatta magát, hogy ennek a cselekedetnek megtorlását a volt polgármester elleni életveszélyes retorzióval is kívánatosnak tartotta volna, és ezt szavakba is öntötte, imígyen:

„A TÖRÖK FERINEK EL KÉNE VÁGNI A TORKÁT!”

– mondta a megkeseredett – és a jelek szerint valakik által valószínűleg félrevezetett – munkásember. Ez azonban kedvezőtlen fogadtatásra talált a jelenlévők körében, pártállástól függetlenül rosszalló morgolódás morajlott végig a résztvevőkön. A polgármester is azzal ragadta magához a szót, hogy elutasította az erőszak minden formáját, így a szóbelit is. Azonban ahhoz a kijelentéshez, hogy „a Török Feriék eladták Vaskútnak a szemétszállítást”, nem fűzött hozzá semmiféle megjegyzést. Erre az esetre utalhatott tehát Török Ferenc fenti hozzászólásában. 

Az életveszélyes fenyegetettséget a volt polgármester láthatólag nem vette komolyan, ugyanakkor más forrásból úgy tudjuk, hogy a hulladékkezelés ügyét, a lakossági szemétszállításnak a város kezében való megtartását szívügyének tekintette, és polgármesteri ténykedése komoly sikereként tartotta számon, hogy a Parkgondozó Kft.-t be tudták vonni, illetve bent tudták tartani a hulladék begyűjtése és elszállítása, részben kezelése feladatainak ellátását végzők körébe. Ezért különösen nehezményezi, ha épp ennek a jogosultságnak az elvesztegetésével vádolják.

Ehhez csak azt tennénk hozzá, hogy azt is nehéz értelmezni, hogy mit érthetett a hozzászóló a „mindent eladott” kitétel alatt?! Talán a KalocsaKOM-ra gondolhatott…

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 27., 14:25
A kalocsai Török „Töce” Tibor, A-MAFOSZ-fotóművész 16 éves pályafutása legeredményesebb évét zárta. A fotográfus 2021-ben 30 díjat nyert. A több mint 150 kiállításra javasolt képe négy földrészen és 20 különböző országban került bemutatásra. A pályázatokon díjazott képeinek 90 százaléka Kalocsán és annak vonzáskörzetében készült!
2021-11-26 08:05:04
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 30., 20:27
Dulakodás közben még az áruvédelmi-kaput is kidöntötték, amivel több százezer forint kárt okoztak az üzletnek. Még >>>
2021. 11. 30., 15:26
Úgy tudjuk, a motoros sérülései súlyosak, őt a tűzoltók szabadították ki a munkagép alól. Még >>>
2021. 11. 30., 13:37
A Mikulás természetesen idén is ellátogat Kalocsára. Még >>>
2021. 11. 30., 11:12
Iszonyú látványos és elképesztően izgalmas lett a League of Legends videójátékból készült sorozat Még >>>
2021. 11. 30., 11:04
A datolyaszilva ízletes és egzotikus gyümölcs, nemcsak édes és finom, hanem számos egészséges hatása is van, a szem egészségének védelmétől az anyagcsere javításáig. Különböző kultúrákban már évezredek óta ismerik és fogyasztják, és többek között az istenek gyümölcsének is nevezik. Még >>>
2021. 11. 30., 11:01
Advent második vasárnapján, december 5-én Rudolf Péter és Kálloy Molnár Péter Kövek a zsebben című, nagysikerű darabot nézhetik meg az érdeklődők! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei

hirdetés