2022. 07. 01. péntek
Annamária, Tihamér
: 397 Ft   : 380 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Dr. Kiss Csaba jegyző: Felkészültünk, az EU parlamenti választáson 13300-an szavazhatnak

Zsiga Ferenc  |  2019. 05. 23., 14:13

Május 26-án, vasárnap újra az urnák elé járulhatnak a szavazásra jogosult állampolgárok, dönthetnek arról, kik foglalhatják el az Európai Parlamentben (EP) Magyarországnak járó 21 képviselői helyet. A választás előkészületeiről, annak lebonyolításáról dr. Kiss Csaba jegyzőt kérdeztük.

A jegyző elmondta: a szám ugyan naponta változik, de május 21-én, kedden reggel Kalocsán 13235 szavazásra jogosultat tartottak nyilván. A más településen állandó lakcímmel rendelkezők közül 70-en jelezték, hogy Kalocsán fognak szavazni, ugyanakkor eddig 143 kalocsai kérte, hogy másik településen, 24-en pedig, hogy külképviseleten szavazhassanak. Mozgó urnát 52-en kértek, de ezeket a kérelmeket a választás napján is folyamatosan fogadják, majd elbírálás után teljesítik.


Forrás: Zsiga Ferenc

A szakember szerint a Választási Bizottság és a polgármesteri hivatal munkatársai a választás lebonyolításához szükséges előkészületeket megtették. A 17 szavazókör kialakítása folyamatban van.

A már megszokott szavazóhelyekhez képest egy változás történt, az Ifjúsági Háznál (Úttörő ház) folyó építési munkák miatt az ehhez a szavazókörhöz tartozó választópolgárok a Szent István király út 2-4 szám alatti Művelődési Központ épületében szavazhatnak. Kalocsán a legtöbb szavazót a Zöldfa utcai óvodában, a Bátyai úti bútorboltban,a Szent István király út 2-4 szám alatti Művelődési Központban és a Dózsa középiskola Martinovics utca 2. szám alatti épületében kialakított szavazóhelyiségbe várják.

A pártok közül a FIDESZ-KDNP, az MSZP-Párbeszéd, a DK, a Jobbik és a Momentum delegált tagokat a választási bizottságokba.

Dr. Kiss Csaba emlékeztetett arra, az Európai Unió tagállamainak polgárai 1979 óta közvetlenül választják meg az Európai Parlament tagjait. Az európai parlamenti választásra ötévente kerül sor. Az EU Parlamenti választás egyfordulós, a választópolgárok kilenc pártlista egyikére szavazhatnak. A szavazólapon sorrendben a következő pártok és pártszövetségek listái szerepelnek majd:

MSZP-Párbeszéd, Magyar Kétfarkú Kutya Párt, Jobbik Magyarországért Mozgalom, Fidesz-KDNP, Momentum Mozgalom, Demokratikus Koalíció, Mi Hazánk Mozgalom, Magyar Munkáspárt, Lehet Más a Politika.

Az EP-választás arányos választási rendszerben, listás szavazással történik. A listaállításhoz legalább 20 ezer választópolgár aláírással hitelesített ajánlására volt szükség. A választáson Magyarország területe egy választókerületet alkot, a mandátumokat az úgynevezett legnagyobb maradék elve szerint osztják ki. Mandátumot az a párt kaphat, amelyik a voksoláson több szavazatot kap, mint az összes listára leadott összes érvényes szavazat öt százaléka. A listáról a jelöltek a párt által eredetileg bejelentett sorrendben jutnak mandátumhoz.

A szavazóhelyiségek Kalocsán is vasárnap 6-19 óráig lesznek nyitva. Az eredményekről bárki a valasztas.hu oldalon folyamatosan tájékozódhat - tájékoztatta portálunkat dr. Kiss Csaba, Kalocsa Város Önkormányzata jegyzője.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 27., 14:19
A tavalyi élénk érdeklődés után most kisebb tömeget vonzottak a gasztronómiai különlegességei, holott az Érsekkertbe látogatókat most a LED-falas meccsnézésnél sokkal gazdagabb kiegészítő programsor várta péntek délutántól vasárnap estig. Aki lemaradt róla, vigasztalódjon összefoglalónkkal!
2022. 06. 24., 09:06
Látogass el a Városházára, szelfizz, és nyerj! – Akciót indított az önkormányzat a városháza új látványosságainak népszerűsítésre. A lokálpatriótákra másik csemege is vár: pódiumbeszélgetés lesz a tavasszal hivatalosan is magyar örökséggé, a Magyar Szellem Láthatatlan Múzeumnak elemeivé nyilvánított gyűjtemények vezetőivel tartanak pódiumbeszélgetést.
2022-06-22 11:02:07
Különleges programokkal és meghosszabbított nyitvatartással várják a látogatókat a Viski Károly Múzeumban, a Nicolas Schöffer Gyűjteményben és a Kalocsai Képtárban.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>
2022. 06. 30., 12:23
A megye több települése mellett a NAV ellenőrei Kalocsára is ellátogatnak. Még >>>
2022. 06. 30., 09:53
Megkezdődik a magyar dinnyék árusítása a Lidl és az Aldi üzleteiben – tájékoztatták a diszkontláncok szerdán az MTI-t. Még >>>
2022. 06. 29., 15:51
Vasárnap éjjel Decsen szólalkozott össze egy férfi egy másik társaság tagjaival, majd egy vasrúddal fenyegette őket. A válasz brutális volt: egy testvérpár zártszelvénnyel kezdte ütlegelni a férfit, akit a párja hívására kiérkező rendőrök és mentők eszméletlen, életveszélyes állapotban találtak. Még >>>
2022. 06. 29., 11:59
A kötelező zárt tartás továbbra is érvényben marad a magaskockázatú megyékben, ahogyan a kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok is. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK