2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Eladó a „Csirkeláb”! – A reptér közelében fekvő, 50,4 millióra értékelt, jó adottságú ipari telket pályáztat értékesítésre Kalocsa

Illés György Cinó  |  2019. 03. 08., 11:00

Két kalocsai Kft. tett ajánlatot a vasúthoz és a Paksi-közhöz is terepcsatlakozással rendelkező, de az északi elkerülő útszakasszal is határos, és a reptér közelében fekvő, héthektáros ipari telekre. Ismertetett terveik szerint ott szárazhabarcs-üzemet és betonelemgyártó üzemet, később ezek mellé raktáráruházat létesítenének, összesen közel száz munkahelyet teremtve. Az ingatlanra 50,4 milliós ajánlatot tettek, az önkormányzat múlt hétfői ülésén pályázat kiírásáról döntött.

A pályázat már meg is jelent a város hivatalos oldalán.

AZ INGATLANNAK A KÖZMŰVEKHEZ VALÓ KÖZELSÉGE, MÉRETE ÉS MEGLÉVŐ, ILLETVE KIALAKÍTHATÓ KÖZLEKEDÉSI KAPCSOLATAI MIATT A VÁROS LEGÉRTÉKESEBB IPARI TELKEI KÖZÉ TARTOZIK.

Előnyök:

  • A Glencore foktői telephelyére vezető iparvágányról egy váltóval lecsatlakozó sínpár a hozzá tatozó, még a honvédségi használat idejében kialakított rakodófelülettel
  • Meglévő közúti terepcsatlakozás a Paksi-köztől kőhajtásnyira
  • Közvetlenül az elkerülő út felé kialakítható másik bejárat lehetősége
  • a telek belső közlekedése is megoldott: kiépített betonút vezet végig a nyújtott téglalap alakú telek szinte teljes hosszában, arról kisebb bekötő leágazásokkal, ami önmagában sokmilliós értéket képvisel.
  • A teljes terület ipari betonkerítéssel körbe van kerítve

A közlekedési adottságokat jócskán tovább javíthatja, ha a tegnap Kalocsára érkezett kínai delegáció elegendő fantáziát lát abban, hogy működő légikikötővé fejlessze a kalocsai repteret. A várva várt Duna-híd megépítése szintén komoly előnyt jelentene azzal, hogy az M6-os utat 10 kilométeres közelségbe hozná.

E jövőbeli folyamatok a telek értékét önmagában – a rajta tervezett beruházás esetleges megvalósításától függetlenül is – akár sokszorosára is növelhetné, de a nélkül is kiváló adottságokkal bíró területről van szó, amihez képest

A VÁROSUNKBAN MEGVALÓSULT IPARI TELEKADÁSVÉTELEKNÉL TAPASZTALT ÁRAKBÓL KIINDULÓ, VÉKONYCERUZÁS ÉRTÉKBECSLÉS ÁLTAL MEGHATÁROZOTT, 700 FORINTOT ALIG MEGHALADÓ NÉGYZETMÉTERENKÉNTI ÁR ELÉGGÉ BARÁTINAK TŰNIK.

Összehasonlításképp például a mostanában jól prosperáló Kecskemét külterületén 11.418 forintos négyzetméterenkénti irányáron kínálják jelenleg az ipari területeket, de a világvárosnak nem számító Lajosmizse külterületén is 2.950-4.900 forintos árat kérnek érte, holott ezeknek közelében sincs polgári reptér, és vasúti pálya sincs közvetlen közelben, nemhogy bevezetve a telekre.

Szóval, telephely létesítésére is kitűnő adottságokkal rendelkezik a terület, és

BEFEKTETÉS GYANÁNT MÁR KÖZÉPTÁVON IS RAGYOGÓ ÜZLET LEHET A TELEK MEGVÉTELE, AMELYNEK A KALOCSA-PAKS HÍD MEGÉPÍTÉSÉVEL ÉS A REPTÉR ESETLEGES FEJLESZTÉSÉVEL TÖBB TUCATSZOROSÁRA IS EMELKEDHET A MOST BECSÜLT FORGALMI ÉRTÉKE.

Egy vevőjelölt már van

A kalocsai 0757 helyrajzi számú – egykori honvédségi „belső lőtér”, becenevén Csirkelábnak is mondott, 7 hektár 257 négyzetméter területű, kivett telephely megnevezésű ingatlanra a B-Téker Kft. valamint a Beerstone Kft. részéről érkezett vételi ajánlat. Az ajánlattevők többütemű beruházást terveznek a területen.

  • 2020-ig egy szárazhabarcs gyártó üzemet létesítenének, felszerelnék azt a megfelelő gépekkel, és szárazhabarcs-termékek gyártását kezdenék meg.
  • További egy éven belül betonelemgyártó üzem építését, hozzá két száraz siló telepítését tervezik.
  • A harmadik ütemben, 2021 és ’24 között valósulhatna meg egy raktáráruház építése, amelyet külön bejárattal az elkerülő útról lehetne megközelíteni, a telek északnyugati csücske ugyanis az elkerülő útig ér.

Mindezzel együtt

AZ ELKÖVETKEZENDŐ ÖT ÉVBEN 10.000 NÉGYZETMÉTER ÖSSZTERÜLETŰ CSARNOKRENDSZERT ÉPÍTENÉNEK KI, AMENNYIBEN HOZZÁJUTNAK AZ INGATLANHOZ, EMELLETT IRODAHÁZ ÉS INKUBÁTORHÁZ IS LÉTESÜLNE, ÉS VÁLLALNÁK A MEGFELELŐ INFRASTRUKTÚRA KIÉPÍTÉSÉT IS.

Az üzemhez modern zajszűrős gyártótechnológia beszerelését ígérik. A teljes komplexum 80-100 embernek adna munkát megvalósulása esetén.

A telekért a két Kft. 35 millió forintot ajánlott az önkormányzatnak, azonban ajánlatukat módosítani voltak kénytelenek, mivel az önkormányzat Vagyonrendelete szerint a hárommillió forint értéket meghaladó vagyonelemek legalacsonyabb értékesítési árát hat hónapnál nem régebbi szakértői forgalmi értékbecslés alapján kell megállapítani.

A Vagyonrendelet értelmében pályáztatni kell

Mivel a január végén készült becslés szerint ez az érték 50.400.000 forint volna, ennyi most az ingatlan minimális ára. Ezt az ajánlattevők elfogadták, azzal, hogy két részletben, felét szerződéskötéskor, másik felét megegyezés szerint, halasztással teljesítenék.
Ezzel azonban még nem lehet övék a telek, ugyanis

A VAGYONRENDELET SZERINT A 25 MILLIÓ FT EGYEDI BRUTTÓ FORGALMI ÉRTÉKET MEGHALADÓ INGATLANOK ELIDEGENÍTÉSE CSAK VERSENYEZTETÉS UTÁN, A LEGELŐNYÖSEBB AJÁNLATOT TEVŐ RÉSZÉRE LEHETSÉGES, EZÉRT AZ INGATLAN ÉRTÉKESÍTÉSÉRE PÁLYÁZATOT KELL KIÍRNI.

A megállapított minimális ár négyzetméterenként 718 forint, ami a Kalocsán az elmúlt években megvalósult ipari ingatlaneladások eléggé nyomott, 300-550 forintos négyzetméterenkénti árához képest magasnak tűnhet, azonban a telek adottságaival, és más városokban tapasztalt ipari területárakkal összevetve így is meglehetősen szerénynek mondható.

Feltételek

A terület a város szerkezeti tervi besorolása szerint egyéb ipari övezetben helyezkedik el. Itt a Helyi Építési Szabályzat szerint egyéb – azaz nem jelentős mértékben zavaró hatású – gazdasági, ipari épületek, építmények helyezhetőek el.

A vételár és a fizetési határidő mellett a bírálati szempontok közt találjuk a hasznosítási célt és annak megvalósítására tervezett ütemezést is.

Az eredeti előterjesztés szerint pályázni 300.000 forintos pályázati biztosíték letételével lehetett volna, azonban ezt a jogi bizottság a biztosíték értékét a minimális ár 1%-ára, azaz 500 ezer forintra javasolta emelni, amit az előterjesztő polgármester beemelt javaslatába.

A PÁLYÁZATI KIÍRÁS TARTALMAZZA A MÁR KORÁBBAN IS TÖBB ESETBEN ALKALMAZOTT BIZTOSÍTÉKOKAT, AMELYEK SZERINT A BERUHÁZÁS ÜTEMEZÉS SZERINT MEGKEZDÉSÉNEK BIZTOSÍTÁSÁRA A KIÍRÓ FENNTARTJA HÁROMÉVES VISSZAVÁSÁRLÁSI JOGOT A SZERZŐDÖTT ÁRON.

További tájékoztatást dr. Tóth Kovács Ádám aljegyző nyújt az aljegyzo@kalocsa.hu email címen, vagy a 78/601-302 telefonszámon.

A föntebb vázolt előnyök és a jövőbeni kilátások fényében az említett garanciák nem is tűnnek túlságosan meggyőzőnek, hiszen az elővásárlási jog érvényesítéséhez források kellenek. Így, hacsak a vételárat nem helyezik három évre ingatlanvásárlásra lekötött céltartalékba, akkor

EGYRÉSZT KÉRDÉSES, HOGY KALOCSA KÖLTSÉGVETÉSE LESZ-E OLYAN HELYZETBEN, HOGY ÉRVÉNYESÍTHETŐ LEGYEN A VISSZAVÁSÁRLÁSI JOG,

MÁSRÉSZT A BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSA UTÁN IS FELOSZTHATÓ,VAGY EGYBEN ÉRTÉKESÍTHETŐ LESZ A TERÜLET, A VÁZOLT FELTÉTELEK TELJESÜLÉSE MELLETT BIZTOSAN BUSÁS HASZONNAL.

Matek

A bő hetvenezer négyzetméterre vetítve, az „olcsó”, mintegy 3.000 forintos lajosmizsei telekárral számolva – a hároméves visszavásárlási jog lejárta után –

A MOST DURVÁN 50 MILLIÓRA TARTOTT TELEK 210 MILLIÓ FORINTOT IS ÉRHET, AKÁR MÁR PÁR ÉVEN BELÜL, DE A REPTÉR ESETLEGES REVITALIZÁCIÓJA ÉS A HÍD MEGVALÓSULÁSÁNAK FELTÉTELES ELŐNYEI MELLETT MÉG ANNAK IS TÖBBSZÖRÖSÉT KASZÁLHATJA, AKI MOST JOBBAN A ZSEBÉBE NYÚL.

(Persze, ha vannak abban a zsebben befektethető források…)

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK