2023. 01. 28. szombat
Karola, Károly
: 388 Ft   : 357 Ft Benzin: 655.9 Ft/l   Dízel: 717.8 Ft/l   Írjon nekünk

Harminc év helyett 20 évre kapott ingyenes területhasználatot a Tenisz Egyesület Kalocsa – A közműveket az önkormányzat fizeti

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 11., 17:47

A Tenisz Egyesület Kalocsa 1994 óta működik, de az önkormányzattal mindeddig nem volt „hivatalos”, a felek által aláírt szerződése. Mint emlékezetes, a városi képviselő-testület június 20-i ülésén a Tenisz Egyesület Kalocsa kérelmét, hogy 30 évre kapja ingyenes használatba a sportpályán lévő klubházat és a négy teniszpályát, továbbá három teniszpályát kivéve a város fizesse a víz és az áramszámlát, a további egyeztetések érdekében levették napirendről. A becsülettel előkészített előterjesztés és határozati javaslat a képviselő-testület július 11-i, csütörtöki ülésén került ismét a grémium elé, de még így is közel háromnegyed órán át tartó vita, javaslatokról történő szavazás után döntöttek az ügyben. Alapjában véve mind a város, mind a Tenisz Egyesület számára kedvező, kompromisszumos megoldás született.

A napirendről való törlést június 20-án Bolvári Ferdinánd, a távol lévő Szabó Balázs, a sportbizottság elnöke helyett jelentette be. A képviselő a napirendről való törlést azzal indokolta, hogy az új, végleges határozati javaslat előterjesztése előtt további egyeztető tárgyalásokat kívánnak folytatni az egyesülettel.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc


A három évtizedre szóló használatba adási szerződés megkötésére irányuló kérelmet

Pásti Mihály, az egyesület elnöke és dr. Bóta Zoltán elnökhelyettes azzal indokolta:

Az 1994 óta működő egyesület ugyan a sportpálya területét veszi igénybe, de

a mai napig nincs „hivatalos”, az önkormányzattal aláírt szerződése.

A Tenisz Egyesület az általa használt 3518 négyzetméter területen

saját költségén klubházat, négy darab teniszpályát épített, továbbá ezek környezetét is rendben tartja.

Az egyesület a klubház ingatlan-nyilvántartásban történő feltüntetését is saját költségén rendezte. Önerőből oldották meg a klubház előtti három teniszpálya öntözését, ennek költségét szintén az egyesület viseli.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A kérelem azzal folytatódik: „Szeretnénk, ha egyesületünk hosszú távra írásos dokumentummal is rendelkezne a korábban és jelenleg is használt terület vonatkozásában.… A használatba adási szerződésben kérnénk, hogy az önkormányzat egyesületi támogatásként – a többi helyi sportegyesülethez hasonlóan – továbbra is térítés nélkül biztosítsa számunkra az elektromos áramot. Miután a klubház előtti 3 darab teniszpálya vízellátását önerőből megoldottuk, kérjük, hogy a 4-es pálya, valamint a klubház működéséhez szükséges közüzemi vizet – a többi sportegyesülethez hasonlóan – szintén az önkormányzat támogatásként biztosítsa számunkra, térítésmentesen. Ezen közüzemi víz használat költsége éves szinten összesen körülbelül 50 forint évente.” – írták a polgármesternek címzett levélben.

A kérelmet jegyző Pásti Mihály és dr. Bóta Zoltán mintegy nyomatékul felidézte, hogy az egyesület tevékenysége egybeesik azzal, hogy az Önkormányzati törvény vonatkozó rendelkezése szerint „ A sport támogatása és az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése az önkormányzat közszolgáltatási feladatát képezi.”

Miután dr. Bálint József a csütörtöki ülésen az előzményeket, köztük az ingyenes használat 30 évről 20 évre történő leszállítását a lefolytatott tárgyalások és a határozati javaslat alapján előterjesztette, dr. Filvig Géza a jogi bizottság módosító javaslatát ismertette.

Mint később egyértelművé tette,

nem a saját, hanem a bizottság többségi véleményét tolmácsolta, amikor a határozati javaslatban szereplő 20 évnek az öt évre történő csökkentésére tett javaslatot

a bizottsági tagok többségi szavazata alapján.

Ezt követően gyakorlatilag az összes, a témában megszólaló képviselő, Katus Attila a pénzügyi bizottság, Szabó Balázs a sportbizottság, Simon Zoltán a saját álláspontját tolmácsolva állt ki a 20 éves időtartam mellett.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Egyebek mellett azzal érveltek, hogy a Tenisz Egyesület Kalocsa példás közösségi és sport tevékenységet folytat, az általa felépített, illetve használt ingatlanokat példásan rendben tartja. A kulturált, kompromisszumra törekvő tárgyalások eredménye mindkét félnek megfelel.

Mielőtt szavaztak volna, a polgármester szót adott a Tenisz Egyesület vezetésének felhatalmazásából felszólaló Vargacz Endrének, aki elmondta:„Nem magunk, a jelenlegi tagság miatt kell a 20 év, hanem a következő generációk és annak érdekében, ha az egyesület saját erőből valósítana meg fejlesztést, és öt év elteltével az önkormányzat visszavenné az ingatlant, ne lehessenek elszámolási gondok, ne kellejen a városnak esetleg komoly összeget kifizetni a beruházás ellenértékeként. Az egyesületnek 48 tagja van, folyik a fiatalok toborzása” – mondta Vargacz Endre.

Illés Attila Ádám, miskei polgármester, mint az egyesület tagja fejtette ki álláspontját, és hangsúlyozta: „A példásan rendben tartott létesítmény Kalocsa büszkesége lehet. Célunk az, hogy minél több fiatal tagja legyen az egyesületnek, számukra ingyenes teniszoktatást is szervezünk. Az ügy és ezek a fiatalok megérdemlik a 20 évre szóló ingyenes terület - és közműhasználatot.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A részszavazásnál a testület leszavazta az öt évre szóló javaslatot, így a végszavazásnál a jelenlévő 9 képviselő az „igen” gombot nyomta meg.
A Tenisz Egyesület Kalocsa és az önkormányzat közötti, 20 évre szóló ingyenes ingatlanhasználatról és a közműdíjak átvállalásáról szóló szerződést a polgármester és az egyesület elnöke hamarosan aláírja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2023. 01. 27., 16:00
Pilot jelleggel elsőként a Budapest–Baja vonalon közlekedő egyes járatok fedélzetén lesz lehetőség bankkártyás jegy- és bérletvásárlásra a Volánbusznál. A közlekedési társaság 2023. január 30-tól február 26-ig 10 autóbuszon vizsgálja a kártyás fizetést lehetővé tevő fedélzeti eszközöket. Még >>>
2023. 01. 27., 10:46
A busz nagyságú aszteroidát alig pár napja fedezték föl. A föld légkörének külső részén, az exoszférán halad majd keresztül – hogy mennyire közel a Földhöz, azt egy videós animáció érzékelteti. A cseljabinszki eseményt épp tíz éve egy alig több, mint kétszer ekkora objektum okozta. Még >>>
2023. 01. 27., 09:30
A futballtörténelmi eset Portugáliában történt egy női labdarúgó kupameccsen. Eddig azt se tudtuk, hogy ilyen is van… Még >>>
2023. 01. 27., 08:28
A Munkahelyeink.hu második alkalommal készítette el Top Employers listáját, amely a munkavállalók véleménye alapján állapítja meg a legjobb magyar munkahelyek rangsorát. Még >>>
2023. 01. 26., 11:32
A Kecskeméti Járási Ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás miatt vádat emelt két kiskörösi férfival szemben. Az elkövetők 71 vevőt károsítottak meg azzal, hogy interneten kedvező áron kínáltak előre fizetéssel elektronikai készülékeket úgy, hogy a kifizetett termékek leszállítása eszük ágában sem volt. Még >>>
2023. 01. 26., 11:05
A vizet ihatjuk hidegen, szobahőmérsékleten, citrommal, piros bogyós gyümölcsökkel, és még sok más módon. De tudtad, hogy az sem mindegy, mikor iszol? Még >>>