2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Harminc év helyett 20 évre kapott ingyenes területhasználatot a Tenisz Egyesület Kalocsa – A közműveket az önkormányzat fizeti

Zsiga Ferenc  |  2019. 07. 11., 17:47

A Tenisz Egyesület Kalocsa 1994 óta működik, de az önkormányzattal mindeddig nem volt „hivatalos”, a felek által aláírt szerződése. Mint emlékezetes, a városi képviselő-testület június 20-i ülésén a Tenisz Egyesület Kalocsa kérelmét, hogy 30 évre kapja ingyenes használatba a sportpályán lévő klubházat és a négy teniszpályát, továbbá három teniszpályát kivéve a város fizesse a víz és az áramszámlát, a további egyeztetések érdekében levették napirendről. A becsülettel előkészített előterjesztés és határozati javaslat a képviselő-testület július 11-i, csütörtöki ülésén került ismét a grémium elé, de még így is közel háromnegyed órán át tartó vita, javaslatokról történő szavazás után döntöttek az ügyben. Alapjában véve mind a város, mind a Tenisz Egyesület számára kedvező, kompromisszumos megoldás született.

A napirendről való törlést június 20-án Bolvári Ferdinánd, a távol lévő Szabó Balázs, a sportbizottság elnöke helyett jelentette be. A képviselő a napirendről való törlést azzal indokolta, hogy az új, végleges határozati javaslat előterjesztése előtt további egyeztető tárgyalásokat kívánnak folytatni az egyesülettel.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc


A három évtizedre szóló használatba adási szerződés megkötésére irányuló kérelmet

Pásti Mihály, az egyesület elnöke és dr. Bóta Zoltán elnökhelyettes azzal indokolta:

Az 1994 óta működő egyesület ugyan a sportpálya területét veszi igénybe, de

a mai napig nincs „hivatalos”, az önkormányzattal aláírt szerződése.

A Tenisz Egyesület az általa használt 3518 négyzetméter területen

saját költségén klubházat, négy darab teniszpályát épített, továbbá ezek környezetét is rendben tartja.

Az egyesület a klubház ingatlan-nyilvántartásban történő feltüntetését is saját költségén rendezte. Önerőből oldották meg a klubház előtti három teniszpálya öntözését, ennek költségét szintén az egyesület viseli.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A kérelem azzal folytatódik: „Szeretnénk, ha egyesületünk hosszú távra írásos dokumentummal is rendelkezne a korábban és jelenleg is használt terület vonatkozásában.… A használatba adási szerződésben kérnénk, hogy az önkormányzat egyesületi támogatásként – a többi helyi sportegyesülethez hasonlóan – továbbra is térítés nélkül biztosítsa számunkra az elektromos áramot. Miután a klubház előtti 3 darab teniszpálya vízellátását önerőből megoldottuk, kérjük, hogy a 4-es pálya, valamint a klubház működéséhez szükséges közüzemi vizet – a többi sportegyesülethez hasonlóan – szintén az önkormányzat támogatásként biztosítsa számunkra, térítésmentesen. Ezen közüzemi víz használat költsége éves szinten összesen körülbelül 50 forint évente.” – írták a polgármesternek címzett levélben.

A kérelmet jegyző Pásti Mihály és dr. Bóta Zoltán mintegy nyomatékul felidézte, hogy az egyesület tevékenysége egybeesik azzal, hogy az Önkormányzati törvény vonatkozó rendelkezése szerint „ A sport támogatása és az egészséges életmód közösségi feltételeinek elősegítése az önkormányzat közszolgáltatási feladatát képezi.”

Miután dr. Bálint József a csütörtöki ülésen az előzményeket, köztük az ingyenes használat 30 évről 20 évre történő leszállítását a lefolytatott tárgyalások és a határozati javaslat alapján előterjesztette, dr. Filvig Géza a jogi bizottság módosító javaslatát ismertette.

Mint később egyértelművé tette,

nem a saját, hanem a bizottság többségi véleményét tolmácsolta, amikor a határozati javaslatban szereplő 20 évnek az öt évre történő csökkentésére tett javaslatot

a bizottsági tagok többségi szavazata alapján.

Ezt követően gyakorlatilag az összes, a témában megszólaló képviselő, Katus Attila a pénzügyi bizottság, Szabó Balázs a sportbizottság, Simon Zoltán a saját álláspontját tolmácsolva állt ki a 20 éves időtartam mellett.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Egyebek mellett azzal érveltek, hogy a Tenisz Egyesület Kalocsa példás közösségi és sport tevékenységet folytat, az általa felépített, illetve használt ingatlanokat példásan rendben tartja. A kulturált, kompromisszumra törekvő tárgyalások eredménye mindkét félnek megfelel.

Mielőtt szavaztak volna, a polgármester szót adott a Tenisz Egyesület vezetésének felhatalmazásából felszólaló Vargacz Endrének, aki elmondta:„Nem magunk, a jelenlegi tagság miatt kell a 20 év, hanem a következő generációk és annak érdekében, ha az egyesület saját erőből valósítana meg fejlesztést, és öt év elteltével az önkormányzat visszavenné az ingatlant, ne lehessenek elszámolási gondok, ne kellejen a városnak esetleg komoly összeget kifizetni a beruházás ellenértékeként. Az egyesületnek 48 tagja van, folyik a fiatalok toborzása” – mondta Vargacz Endre.

Illés Attila Ádám, miskei polgármester, mint az egyesület tagja fejtette ki álláspontját, és hangsúlyozta: „A példásan rendben tartott létesítmény Kalocsa büszkesége lehet. Célunk az, hogy minél több fiatal tagja legyen az egyesületnek, számukra ingyenes teniszoktatást is szervezünk. Az ügy és ezek a fiatalok megérdemlik a 20 évre szóló ingyenes terület - és közműhasználatot.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

A részszavazásnál a testület leszavazta az öt évre szóló javaslatot, így a végszavazásnál a jelenlévő 9 képviselő az „igen” gombot nyomta meg.
A Tenisz Egyesület Kalocsa és az önkormányzat közötti, 20 évre szóló ingyenes ingatlanhasználatról és a közműdíjak átvállalásáról szóló szerződést a polgármester és az egyesület elnöke hamarosan aláírja.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK