2024. 04. 13. szombat
Ida
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsa díszpolgára lett Elekes Enikő birkózó világbajnok

Zsiga Ferenc  |  2024. 03. 16., 13:00

Március 15-én reggel 9 órakor bensőséges ünnepség vette kezdetét a kalocsai városházán, ahol az ünnepi képviselő-testületi ülés egyetlen napirendjeként díszpolgári címet adományoztak Elekes Enikő junior Európa- és világbajnok birkózónak, Magyarország első női szumó világbajnokának. A városi önkormányzat legmagasabb kitüntetését a hagyományoknak megfelelően kétévente, március 15-én adják át. A mostani kitüntetés különlegessége, hogy annak átvételével Kalocsa díszpolgárai között az idén 20 éves Elekes Enikő lett a legfiatalabb.

 

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Az ünnepséget dr. Filvig Géza polgármester nyitotta meg, és mint elmondta, Enikő sajnálatos módon nem tud személyesen jelen lenni az ünnepségen, mert edzőtáborban van Kirgizisztánban, egy fontos felkészülés középén. Erre tekintettel Enikő édesapja, Elekes Endre, egyébiránt a KSE birkózóinak edzője, korábbi olimpikon és szabadfogású fenomén, a Csepel legendás versenyzője, az újdonsült junior világbajnok első edzője veszi át a kitüntetést. Enikő az alkalomból videó üzenetet küldött.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

A folytatásban dr. Kiss Csaba jegyző ismertette a képviselő-testület határozatát, majd felolvasták Elekes Enikő laudációját.

Mint elhangzott:

Elekes Enikő 2004. november 27-én született Budapesten. Családjával Kalocsán él, egyetlen nővére tíz évvel idősebb nála. Az általános iskolát a kertvárosi Fényi Gyula Általános Iskolában végezte, majd a Nagyasszonyunk Katolikus Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Később a sport iránti egyre nagyobb kötődése okán a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium sporttagozatán folytatta tanulmányait. Jelenleg a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem első éves hallgatója.Enikő sportolói családba született, életét csecsemő kora óta meghatározza a sport. A kalocsai birkózóteremben tanult meg járni és a birkózást édesapja szárnyai alatt kezdte, aki különös gonddal tanította lépésről lépésre. Enikő fokozatosan jutott a teljesítményében egyre feljebb, míg végül Kalocsán elfogytak az edzőparterek és ekkor döntött a család, hogy az általános iskola 8. osztályát már Budapesten folytatja tovább. Enikő az elmúlt években óriási karriert futott be a birkózás világában. A magyar birkózósport egyik legnagyobb reménysége. 2019-ben elért U15-ös Európa-bajnoki címe mellett 2021-ben egyazon évben megnyerte az U17-es világ- és Európa-bajnokságot. 2023 augusztusában a jordániai Ammánban rendezett junior-világbajnokságon nem csak azzal írt történelmet, hogy ő lett Magyarország első női junior-világbajnoka: eddig egyetlen birkózó sem volt képes arra, hogy az U17-es vb-n és Eb-n, majd az U20-as világ- és Európa-bajnokságon is ugyanabban az évben diadalmaskodjon. 2023 októberében szumóban is hatalmas bravúrt ért el, hiszen ő lett a sportág első magyar női világbajnoka Japánban.Enikő ennek ellenére rendkívül szerény és tisztelettudó, további céljai vannak a sportban, így most teljes erőbedobással az olimpiai kvalifikációs versenyekre készül. Jelenleg Kirgizisztánban tartózkodik edzőtáborban.Enikő páratlan eredményeivel és példamutató kitartásával kiemelkedő példával szolgál a mai fiatalság számára, emiatt Kalocsa Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Díszpolgári címmel ruházza fel.”

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Miután az oklevelet, a vele járó vállszalagot és aranygyűrűt Elekes Endre átvette, bejátszották Elekes Enikő videó üzenetét.

Az esemény emelkedettségéhez a Liszt Ferenc AMI növendéke és tanárai is hozzájárultak: Léó Delibis Lakmé című operájából a Virág duett Felnagyné Geri Emese zongorakísérete mellett Rácz Melinda és Kerekesné Geri Zsuzsanna előadásában csendült fel.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Az ünnepség pezsgős koccintással és közös fényképezéssel zárult.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK