2021. 11. 28.
Stefánia
: 368 Ft   : 326 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Kalocsával szemben Szabadkán az ostorfák kivágása bűn lenne – „Nálunk nem csak a népszerűségét, de testrészét is veszítené!”

Zsiga Ferenc  |  2019. 02. 08., 21:49

Talán érdemes lenne átmenni Szabadkára (100 km) egy kis tapasztalatcserére, ahol az egykori egy országhoz tartozás máig meghatározó tárgyi emlékei, Magyarország legszebb városházája mellett ahogy Kalocsán, az ostorfák a belváros díszei. No’, nem háromszáz egynéhány, hanem ezernél is több, de akkor az újonnan ültetett, ugyancsak ostorfákat nem is számoltuk. Hétfői látogatásunk alkalmával megkérdeztük, ott gondolkodnak-e a kalocsainál öregebb, vagy azokkal egy idős fák lecserélésében? Tágra nyílt szemek, értetlenkedő vállvonogatások közepette érkezett a válasz: Neeem! Aki ezt szóba hozná, az nagy valószínűséggel legyen az magyar vagy szerb, nem csak a népszerűségét, de egyik testrészét is elveszítené. Miért nem gyógyítják, mentik meg őket? Néhányat már mi is újra ültettünk, és bírják, szépen növekednek. Kalocsán még nem jártam, de egy a klímánk, egy a talajunk, ott is működne. Nem kertészeti bravúr kell ehhez, hanem csemete ostorfa és lélek.

Ostorfákkal persze a környező városokban, a Szabadka Megyei Jogú Városhoz tartozó 18 településen is találkozunk, de mindenhol óvják, védik őket. Holott különösebb tápanyag utánpótlás ott sincs, szakszerű metszéssel, korona kialakítással tartják karban a közel a kalocsaiakkal egykorú ostorfákat. Ahogy Kalocsán, Szabadkán és környékén is az ostorfa (ott nem berkenyefának, díszfának nevezik) egyeduralkodó, ez adja a város páratlan hangulatát, évszázad óta.

Holott a Kalocsánál jóval nagyobb és meghatározóbb Szabadkán is változott a környezet.
ASZFALT, DÍSZBURKOLAT KERÜLT A FELSZÍNRE, DE A NÖVÉNYDOKTOROK, KERTÉSZEK MEGTALÁLTÁK A MÓDJÁT, HOGY ÉLETBEN TARTSÁK ŐKET, VAGY ÚJAKAT ÜLTESSENEK.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

HA SZABADKÁN EGY FA A BETEGSÉG GYÓGYÍTHATATLAN JELEIT MUTATJA, SZAKSZERŰEN KIEMELIK ÉS ÚJ, FIGYELJÜNK(!), CSEMETE OSTORFÁT ÜLTETNEK A HELYÉRE.

És láss csodát, ezek a fák is szépen növekednek, néhányuk már jóval több, mint tíz éves. A kalocsai városháza előtti ostorfákat is újra ültették, azok is szépen cseperednek. Ez kézzel foghatóan ellentmond annak a közmeghallgatáson elhangzott állításnak, hogy ahogy kukoricát, krumplit nem ültetünk hosszú időn át ugyan abba a földbe, ugyanúgy díszfát sem. Azt rajtam kívül többen nem értik, ha Kalocsán és környékén is nagyszerű kertészetek, kertészmérnökök vannak, miért nem őket kérdezték, mi tévők legyünk ostorfák ügyében?

Amikor tavaly az egyik pécsi kertészetben díszfát akartam vásárolni, az eladó megkérdezte: hol akarja elültetni? Amikor meghallotta, hogy Kalocsán, annyit mondott: magam ellen beszélek, de ott is vannak jó kertészetek, a csemetét azon a talajon, klímán nevelik, itt mindkettő más. Ha biztosra akar menni, ott vegyen, az majd nagy eséllyel megered!

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Talán abból az irányból kellett volna, még nem késő, kellene megközelíteni a témát, akár pályázatot kiírni, tudományos műhelyt, agráregyetemet megkérdezni, hogy miként menthetők meg a kalocsai ostorfák?

Különösen annak fényében aktuális ez, hogy száz kilométerre innen működik, amire itt azt mondják:

MIT AKARUNK MI MÁR EZZEL A TALAJJAL, AMIBEN SZÁZ ÉVE EZEK A FÁK ÉLIK AZ ÉLETÜKET?

Ám egyszer csak látjuk, hogy 10-15-20 éves ostorfák szépen nőnek a régiek helyén Szabadkán és még vagy 20 településen, nem utolsó sorban a kalocsai városháza előtt is. A döntéshozók naponta szembesülnek ezzel. Nem látják, vagy szándékosan félrenéznek?

Ha egy betegségünket a háziorvos szintjén nem tudják gyógyítani, tovább megyünk, egészen a klinikáig, pénz függvényében akár külföldre. A témában jártas tudományos műhelyeket, agráregyetemeket Kalocsa nem kérdezte meg.

MÉG HA VAN IS EGY, A KERTÉSZETI SZAKMÁT BIZONYOSAN JÓL MŰVELŐ EMBER, AKI A KIVÁGÁST ÉS MÁS FA FAJTA TELEPÜLÉSÉT JAVASOLJA, UGYAN MIÉRT NEM KÉRDEZTÜNK MEG TÖBBET?

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Azt itt az érintettek nevében én is visszautasítom, ami a közösségi médiában egyesek feltételezéseként megjelent: „Valakinek megéri!” Még nem tartunk a beszerzés időszakában, bár nagy kérdés, ha valahol mégiscsak lesz ekkora tételben ültetendő díszfa, azt hol találjuk, és mielőtt belemennénk, nem lenne-e érdemes egy-két próbaültetéssel meggyőződni arról, hogy a javasolt fa fajta miként viselkedik, fejlődik nálunk, Kalocsán.

Amennyiben nem tudományos alapon nyugvó szakvéleménnyel, szakvéleményekkel rendelkezünk (márpedig nem), arra alapozni egy ilyen horderejű, a városképet, a város hangulatát megváltoztató kérdést, hogy mit mond egy szakmérnök a sok közül, felelőtlenség.

KÜLÖNÖSEN AKKOR, HA A KÖZMEGHALLGATÁSON ELHANGZOTTAKKAL SZEMBEN EZT A RENDRE A POLGÁRMESTER MELLETT SZAVAZÓK DÖNTÖTTÉK EL, AHOGY MONDJÁK, EGYEDÜL A „FIDESZESEK”, (ÉRTSD ELLENZÉK) ÉS SZABÓ BALÁZS KÉPVISELŐ MONDOTT NEMET.

Látva a nagy sietséget, hogy a terveket sikerült egy hét alatt átdolgozni, majd a témát újra testület elé vinni, még ezt megelőzően hallgatni azt a demagóg felvetést: ki felel azért, ha egy nagy vihar idején kidől az egyik fa, és balesetet okoz? - azért még inkább elgondolkodtató a helyzet.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Egyfelől az ostorfák közül alig volt példa kidőlésre, de ezeket a fákat akár jobbról, akár balról meg lehet támasztani, és újakat lehet ültetni a beteg fák helyére. Ültettek is, például a városháza előtt.

Ha már a fák kerültek a ciklus végét taposó polgármester, mint előterjesztő gondolkodásának homlokterébe,

HOGY VAN AZ, HOGY NEM JUT ESZÉBE, A DÓZSA KÖZÉPISKOLA ELŐTTI, AZ ÉRSEKSÉG KERÍTÉSE MELLETTI PARKOLÓKBAN A HATALMAS, AZ OSTORFÁKNÁL HÁROMSZOR NAGYOBB FÁKRÓL MÁR A KISEBB SZÉL IS KAR - ÉS UJJVASTAGSÁGÚ ÁGAKAT TÖR LE. AZOK ILYENKOR SZABADESÉSSEL ZUHANNAK A PARKOLÓ AUTÓKRA, HA NAGY SZÉL VAN, A JÁRDÁRA.

Ezért nem aggódnak, vagy ha aggódnak is, erről miért nem kérdezték meg az ostorfák szakértőjét? Erről ugyan miért nem értekeztek? Az vitathatatlan, hogy az önkormányzati választások évében az idő múlása különösen nem a pozícióban lévő polgármesternek és holdudvarának dolgozik, ahonnan ennek a témának az erőltetése ered.

Ám ha kicsit visszatekintünk az időben, talán a most 25 évesek is emlékeznek arra, hogy a Meszesre vezető út melletti, valóban veszélyes nyárfák kivágása mekkora ellenérzést váltott ki a kalocsaiakból. Ám az még a jelenlegi városvezetésnél sokkal erősebb pozícióban lévő, sokkal karakteresebb Török Gusztáv Andor polgármester fejében sem fordult meg, hogy a régiek helyére ismét ne nyárfákat ültessenek.

FIGYELÜNK! NYÁRFÁKAT! MOST OSTORFÁKAT NEM LEHET, MERT AZOK NEM NŐNÉNEK MAJD KELLŐKÉPPEN! ÉRDEKES, A NYÁRFÁK UGYAN ABBAN A TALAJBAN, AHOL AZ ELŐDEIK 100 ÉVET TÖLTÖTTEK, UGYAN ÚGY FELCSEPEREDTEK, ÉS SZEMMEL LÁTHATÓAN NŐNEK ÉS NŐNEK!

Ha most humorosabb kedvemben lennék, megkérdezném, , akkor most ki a… A szabadkaiak láthatóan és kézzel foghatóan nem, és bárki bármit mond, a nyárfák is köszönik szépen, jól megvannak a Meszesi úton, a régiek helyén. Sajnos egy ideje elveszett a remény arra, hogy a lakosság számában fogyatkozó, mintegy 16.500 bejelentett, de ki tudja, valójában mennyi itt élő embert befogadó városunk kisugárzása hosszú távon legalább a járásra kivetülne. Ám ha még így is van, legalább a város arculatát meghatározó ostorfáinkat őriznénk meg!

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Forrás: Zsiga Ferenc

Ha van mögöttes szándék, ha nincs,

ERRŐL A NAGY HORDEREJŰ KÉRDÉSRŐL, LEGYEN MAJD BÁRMILYEN SZÍNŰ ÖNKORMÁNYZAT, MÁR AZ ÚJ POLGÁRMESTER ELŐTERJESZTÉSÉRE, AZ ÚJ KÉPVISELŐ-TESTÜLETNEK KELLETT VOLNA DÖNTENI,

vagy ha majd megalakul, ezt a kivágásról szóló döntést egy alaposabb elemzésig fel kellene felfüggeszteni.

A jelenlegi grémiumnak 4,5 éve volt egy ilyen horderejű ügy széleskörű konszenzuson alapuló megvalósítására. Ha korábban nem tette meg, ne most vitézkedjen egy újabb évszázadra szóló kérdésben!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2021. 11. 26., 08:05
Két napja, a közmeghallgatáson még hiányolták, máris megnyílik a kalocsai Infopont. Az iroda napi nyolc órán át tart majd nyitva. Feladatai között szerepel a turizmus kiszolgálása, kulturális és más rendezvények népszerűsítése és belépőjegyek árusítása, tájékoztatás, valamint az önkormányzattal való kapcsolattartásban is segítséget nyújt.
2021. 11. 25., 08:40
Évekig valóban csatatérre emlékeztetett Kalocsa főtere. Mire egyre nagyobb felületen készül el az új díszburkolat, hétfőn megütközött a városházán a képviselő-testület és a kivitelező érsekség. Egy újabb határidő-hosszabbítási kérelem volt a casus belli. A testület nem engedett. Eben a cikkben a kérelmezők érvrendszerét ismertetjük, dr. Filvig Géza polgármester bevezetőjével.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2021. 11. 27., 19:15
Személyi sérüléssel járó baleset történt az 5301-es számú úton. Még >>>
2021. 11. 26., 13:15
A tamási rendőrök egy koporsók és urnák forgalmazásával foglalkozó vállalkozót vettek őrizetbe november 24-én késő este, aki legális üzlete mellett kábítószer-kereskedelemmel is foglalkozott. Még >>>
2021. 11. 26., 11:42
Egy lószállítót vontató személyautó és egy másik gépkocsi karambolozott csütörtök este Miske belterületén. Két személyt szállítottak a mentők a kalocsai kórházba. Még >>>
2021. 11. 26., 11:13
Orbán Viktor: „Meghosszabbítjuk az oltási akcióhetet, ezért akik eddig elmulasztották az oltakozás lehetőségét, a jövő héten is felvehetik a vakcinát regisztráció nélkül” Még >>>
2021. 11. 26., 10:15
2021.11.27-én 9:00-18:00 óra között Hagyományőrző nap lesz a Kalocsai Sportcsarnokban. Még >>>
2021. 11. 26., 08:44
Tudtad, hogy Magyarországon minden ötödik nőt ért már élete során fizikai bántalmazás a partnere részéről? A kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

  kiemelt hírei