2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Katonai emlékmű újratöltve – Mai ülésén módosulhat a testület álláspontja

Illés György Cinó  |  2016. 03. 24., 13:07

Ha a testület befogadja az előterjesztést, újra napirendre kerül a legutóbbi testületi ülésen elhatározott, a Csilás-parkban létesítendő katonai emlékmű kérdése. Lehet, hogy végül mégis az esztétikusabb változatot szavazzák meg? A most csütörtöki ülésre készített előterjesztés ezt a változatot javasolja újrafontolásra, azzal az indoklással, hogy a kérdés előző tárgyalásakor még nem állt rendelkezésre a megfelelő információ.

A napirendet a képviselők az érintettekkel folytatott egyeztetések után tárgyalhatják újra. Így pár nap alatt elavulhat a csak a múlt hét végén publikált, az emlékhelyről szóló döntéssel kapcsolatos írásunk, pedig mennyit dolgoztunk vele! Muszáj volt, mivel hosszan vitáztak a testület tagjai, és érdekes érvek és megállapítások hangzottak el nemcsak az ő részükről, hanem a katonai hagyományőrzők képviseletében meghallgatott Bóna Pál részéről is.

A tudósításban ugyan nem tértünk ki erre, de a szavazás kissé kurtán-furcsán zárult. Az előterjesztés tanulmányozása után egyértelmű, hogy a levezető elnök a szöveges előterjesztés szerint járt el, de a kérdés mégis félreértésre adhatott okot. A helyszínen a hallgató számára – és esetleg a figyeletlen képviselő számára is – úgy hangzott, mintha először a létesítés szándékáról és a Csilás-parki helyszínről szavaztak volna, megfelelő támogatottság esetén pedig egy újabb szavazással választanak az elkészült koncepció-, illetve látványtervek közül.

„Most végül melyiket fogadták el?”

Ehelyett azonban az előterjesztés szövegének megfelelően a napirend első pontjában döntöttek a Gábor Áron szobor végleges elhelyezéséről a Gábor Áron utca és a Zöldfa utca közti zöldterületen, második pontként előterjesztették az olcsóbb, de esztétikailag kevésbé kiforrott koncepciót az új emlékmű létesítéséről, majd – miután ez megkapta a szükséges többséget, a harmadik pontról már nem is szavaztak végül, ez lett volna a városi főépítész által az emlékmű létesítésére tett javaslat.

Hogy a dolog nem csak bennünket ejtett zavarba hirtelen, azt az is mutatja, hogy a döntés eredményének ismertetése után a sajtós padsor mögül az érintettek soraiban összesúgtak:

Most végül melyiket fogadták el? Amire valaki – sem magabiztosnak, sem diadalmasnak nem tűnő hangon – így válaszolt:

Szerintem, a miénket… Ám az előterjesztés által a kérdésnek ilyen módon való föltevése nemcsak a kívülállót zavarhatta meg, mert az ülést levezető Bálint József is egy pillanatra összezavarodott, és miután az „A” látványtervről szóló szavazást követően megállapította, hogy megvan a kellő szavazat, akkor azért, becsületből, a másikat is szavazásra akarta bocsátani.

Dr. Kiss Csaba jegyzővel folyatatott rövid konzultációja után azonban végül ettől elállt. A jegyző ugyanis kifejtette: ha mindenki következetesen voksol, akkor nem lehet meg a másik változathoz szükséges támogatás.

Így aztán a mindenképpen „emlékműbb jellegű”, és valószínűleg a nagy többség tetszését is inkább megnyerő koncepció – bár akkor még arról is csak egy vázlat állt rendelkezésre – már nem is bocsáttatott szavazásra. Mostanára egy részletesebb látványtervvel, illetve megfelelően kidolgozott tervrajzzal kiegészülve kerülhet a képviselők elé Marton Tibor főépítész javaslata.

Miből?

A korábbi döntéskor az is szóba került, hogy ez a változat drágább, és nincs meg rá teljes egészében a költségvetési fedezet – az elhangzottakra alapuló, nem ellenőrzött számításaink szerint mintegy négyszázezer forint – hiányozhat ennek a megvalósításához. Ehhez módosítani kell tehát a költségvetést. Hogy a hol lehet húzni a nadrágszíjon, esetleg olcsóbb megoldást találtak-e, vagy civil támogatók jelentkeztek, azt hamarosan meglátjuk!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK