2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Kifizette DÉMÁSZ tartozását az önkormányzat

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 11. 04., 22:31

Pár hete kapta meg az önkormányzat azt a vissza nem térítendő kormányzati támogatást, amelynek bejelentésekor dr. Bálint József polgármester már közölte, hogy az összeget a DÉMÁSZ Zrt. felé fennálló közvilágítási kötelezettség kifizetésére kívánják fordítani.

Kalocsa városa ma kifizette az EDF-DÉMÁSZ Zrt-nél fennálló közvilágítási kötelezettségét 116.205.118 forint összegben. A kifizetés alapja a 238/2015-ös önkormányzati határozatunk, amely biztosítja, hogy városunk előtörlesztésként a kapott városi működési támogatásból megfizesse a fennálló tartozását – vágott bele mondandójába dr. Bálint József.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Ismertette: az előtörlesztést méltányolva

a DÉMÁSZ 4.488.388 forint közvilágítás üzemeltetésre vonatkozó számlatartozás elengedéséről határozott.

Hozzátette ez egyben Szabó Balázs képviselő testületi ülésen elhangzott felvetésére is visszaigazolás, aki múlt csütörtökön a pénz időértékére hívta fel képviselő társai figyelmét, miszerint ma egy egységnyi pénz adott idő elteltével nem biztos, hogy ugyanennyi egységet fog érni.

A polgármester az ülésen dr. Filvig Gézával szintén a DÉMÁSZ-szal kötött szerződés miatt folytatott vitájára is kitért. A kérdéses szerződést magával is hozta, és annak a tulajdonjoggal kapcsolatos passzusát idézte: a település kérésének megfelelően a közvilágítási lámpatestek és tartozékaik tulajdonjogáról a futamidő végén, az akkor érvényben lévő jogszabályok alapján külön megállapodásban foglalt feltételekkel, térítésmentesen a szolgáltató lemond.

Ezzel Filvignek azt a kijelentését kívánta cáfolni, mi szerint nyitott végű lett volna a szerződés, és a lámpatestek nem kerültek át az önkormányzat tulajdonába.
Elmondta, a szerződés 2016. november 30-án járt volna le, tehát ha időközben nem cserélik le a világító testeket LED-es lámpákra, akkor azok átkerültek volna az önkormányzat tulajdonába.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

A folytatásban Bálint elődei újabb kijelentésének kívánt ellentmondani. Ehhez egy az átadás-átvétel során hozzá került levelet mutatott be, amelyet a DÉMÁSZ október 3-ai keltezéssel, október 7-ei kézbesítéssel küldött Török Ferenc akkori polgármesternek. Ebben

a szolgáltató nettó 143 millió forintos ajánlatot tett az önkormányzatnak,

ami Bálint szerint

durván ott van ugyanannál az összegnél, amelyet az önkormányzat most megkötött a DÉMÁSZ-szal. Egyben e levélre hivatkozva elutasította azokat a kijelentéseket, amelyek 68 millió forintos megállapodást helyeztek kilátásba, nyomatékosítva, hogy mindez az átadás-átvételi jegyzőkönyvben is szerepel.

A polgármester a szerződés megkötésének időszakára úgy emlékezett vissza, hogy épp szűkítették az önkormányzatok hitelfelvételi mozgásterét, és lízing szerződés kötésével lehetett pénzeszközökhöz jutni. Akkor nem csak a kalocsai, hanem ezernél is több önkormányzat kötött hasonló megállapodást a szolgáltatóval.

A városatya azt is kifogásolta, hogy elődei ezt a tartozást „nem rakták bele a konszolidációs rendezésbe”, mert mint kidomborította, a lízingszerződés egyértelműen hitelnek minősül, amelyet kifizetett volna az állam.

Elmondta továbbá, amit ebben a szerződésben kifogásolt az előző önkormányzat, azt jogi útra kellett volna terelnie, de ezt nem tette meg. Majd azon meggyőződésének adott hangot, hogy „abban az időben egy jó szerződést kötött a város és jól járt ezzel”.


Forrás: Borbély-Juhász Ágnes / KALOhírek

Visszatérve a törlesztésre, felidézte: kényszerpályán volt az önkormányzat, meg kellett egyeznie a DÉMÁSZ-szal, mert az ultimátumot adott, hogy nem járul hozzá az új, LED-es lámpatestek felszereléséhez. Ezzel pedig veszélybe került volna a közvilágítás korszerűsítésére megnyert EU-s projekt.

Tájékoztatója végén a polgármester megismételte:

az ellentételezés megtörtént, innentől az én számomra többet DÉMÁSZ ügy nem létezik. Ezzel én befejeztem. Testületi ülésen sem adok szót annak, aki a DÉMÁSZ ügyet még egyszer felhozza, mert nincs miért. A városvezető hozzátette, hogy Kalocsának innentől csak az igénybe vett szolgáltatások után kell fizetnie a közüzemi díjakat.

Mint zárszóként elhangzott, az előtörlesztéssel egy nagy külső tartozástól szabadult meg a város, már csak szállítói és hitelből adódó kötelezettségei vannak.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 6 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (6 db)
Mihály
2015-11-09 09:00:24
A hozzászólást töröltük, mert nem felelt meg a Felhasználási feltétekben foglalt moderálási elveinknek.
Ezúton is kérjük kommentelőinket, hogy a regisztráció során elfogadott feltételeket véleményük leírásakor vegyék figyelembe. Köszönjük! KALOhírek Admin
Lufi
2015-11-08 16:42:41
Ne várjunk egy olyan embertől bármit is akinek köze volt a szar szerződés megkötéséhez mert jegyző volt. Ezt most hogy ne legyen baja gyorsan jó sok pénzért lezárta. Nyilván nem akar beszélni rola tobbet mert ez kellemetlen. Igazából iszonyu szar ez az egész megállapodás. En biztos perre vittem volna es a per majd alakult volna valahogy. De ez jó hogy első szóra kifizetni 170 milliót ez elég nagy gaz ! De hol vannnak a 300 millióbol megvásárolt lámpák tényleg a Démásznál? Mert akkor ez meg megint visszásnak tűnik. Nagyon kapkodtak a lezárásával. Szerintem van valami vaj a fülök mögött.
Maximus
2015-11-05 18:36:25
Foglaljuk csak össze: Fejlesztett a Deémász kb. 100 millióért és kifizettünk érte majd 300 milliót. Gratulálok érte. A Török Feriék meg nulla városi pénzért lecserélték a teljes közvilágítást és még 40% ot meg is takarít Kalocsa! A lúzerek! :)
m.drienn
2015-11-05 14:42:01
A lényeg az, hogy most 175 millió forint - 4,5 millió forint "kedvezményt" fizetett ki az önkormányzat a démásznak.
A polgármester szerint ez "durván ott van ugyanannál az összegnél", mint amiben az előző önkormányzat megállapodott. Erről ő maga mutogat papírokat, hogy a démász az előző vezetéssel 143 millió forintban akart megállapodni.
E kettő között éppen 27,5 millió forint differencia van!!!!!!!
Ez aztán tényleg tényleg nagyon jó megállapodás volt a városnak..... Köszönjük az érdekképviseletet!
Kalotroll
2015-11-05 09:15:24
Részemről nincs lezárva. Ezért valakinek fizetni vagy lemondani kell jobb helyeken.
Joco
2015-11-05 06:48:10
Igazi lúzerek! Persze hogy kifizeti es lezárja mert köze volt a megkötéshez. Ez olyan mintha valaki ki fizet ne a jogtalan devizaszerződéséből azt amit nem kell. Idióták és még büszkén is hirdetik is.

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK