2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Négy százalékkal nő a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak bére jövőre

Illés György Cinó  |  2018. 11. 29., 16:36

Tizenegy éve változatlan a közszolgálati tisztviselők illetményét leginkább befolyásoló, úgynevezett illetményalap, azonban 2017-ben és ’18-ban is lehetőséget adott a törvény, hogy az önkormányzatok ezt „saját zsebből” kiegészítsék. E lehetőséggel élt is a testület, tavaly előtt húsz, tavaly 25 százalékkal magasabb alapról kalkulálták a kalocsai hivatali béreket. Most a növelést további 5 százalékkal toldották meg, így a törvényben meghatározottnál 30 százalékkal magasabb összegből kalkulálják az itteni fizetéseket. Ez a tavalyi évben fizetett bérekhez képest négyszázalékos tényleges emelkedést jelent.

Az ezzel foglalkozó, e hó 15-én tartott képviselő-testületi ülésen tárgyalt napirendi pont bevezetőjében Bálint József polgármester elmondta, nem változott a kormányzati felfogás, továbbra sincs központi emelés, noha jelentős leépítések zajlanak a központi igazgatás területén.


Forrás: Illés György

AZ ÖNKORMÁNYZATNAK VISZONT MÓDJÁBAN ÁLL SAJÁT ERŐBŐL EGY ÖTSZÁZALÉKOS EMELÉST VÉGREHAJTANI, EGYÉVES IDŐSZAKRA, A 2019-ES ÉVRE VONATKOZÓAN.


A jogszabályi környezet
A köztisztviselők alapilletményből, kiegészítésekből és pótlékból álló fizetése a Költségvetési törvényben évről évre maghatározott illetményalaptól függ elsősorban. A Közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény ahhoz rendelt, végzettségtől és szolgálati jogviszonyban eltöltött időtől függő szorzók segítségével határozza meg az érintettek fizetését, de az alapilletménynek és a kiegészítéseknek együttesen el kell érnie a garantált bérminimumot, amely jövőre várhatóan 202.000 forint lesz.
AZ ILLETMÉNYALAP 2008. ÓTA VÁLTOZATLAN, AZONBAN A TÖRVÉNY ÉVEK ÓTA LEHETŐSÉGET AD, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATOK SAJÁT KÖLTSÉGVETÉSÜK TERHÉRE KIEGÉSZÍTSÉK AZT.

KALOCSÁN TAVALY ELŐTT A TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTTNÁL HÚSZ, TAVALY 25SZÁZALÉKKAL EMELT ILLETMÉNYALAPBÓL SZÁMÍTOTTÁK A DOLGOZÓK BÉRÉT, MOST ÚJABB ÖTSZÁZALÉKOS EMELÉSRŐL SZÓLT A JAVASLAT, A TÖRVÉNYES ALAP BÁZISÁN.


Forrás: Illés György

A javaslat vitája során Filvig Géza rámutatott, hogy színvonalas munkát csak a megfelelő anyagi megbecsülés ellenében lehet elvárni a dolgozóktól, ezért támogatta az emelésre tett javaslatot. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat más területein, az intézményeknél és a cégeknél is hasonlóképp kell eljárni, elismerte viszont, hogy ennek gazdasági korlátjai lehetnek.

FILVIG AZ ASZTALON HEVERŐ JAVASLATOT IGEN MÉRTÉKTARTÓNAK MONDTA, ÉS MEGKÖSZÖNTE AZ ELŐTERJESZTÉST KÉSZÍTŐ JEGYZŐNEK AZ ÖNMÉRSÉKLETÉT.

Amint a polgármester megjegyezte, ez

AZ ÖNMÉRSÉKLET A JAVASLATTÉTEL ELŐTT BÁLINT JÓZSEF RÉSZÉRŐL MEGFOGALMAZOTT ELVÁRÁS VOLT DR. KISS CSABA JEGYZŐ FELÉ.

Ezzel együtt viszont a pénzügyi bizottság is támogatni tudta a javaslatot, amelyet ellenszavazat és tartózkodás nélkül meg is szavaztak a képviselők.


Forrás: Illés György

A DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN ÖT SZÁZALÉKKAL MEGEMELT ILLETMÉNYALAP A HIVATALI DOLGOZÓK FIZETÉSEINEK NÉGYSZÁZALÉKOS TÉNYLEGES EMELKEDÉSÉT FOGJA EREDMÉNYEZNI A 2019. ÉVI  ILLETMÉNYEK BÁZISÁN.

A döntésnek nyilvánvalóan vannak következményei a város költségvetésére nézve is, hiszen a törvényben meghatározott összeghez viszonyított különbözetet az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.

A SZÁMÍTÁSOK SZERINT A MUNKÁLTATLÓI JÁRULÁKOKKAL ÉS A BÉRNÖVEKMÉNNYEL EGYÜTT MINDEZ ÖSSZESEN 5.682.000, AZAZ MINTEGY 5,7 MILLIÓ FORINT KÖLTSÉGVETÉSI FINANSZÍTROZÁSI IGÉNYT TÁMASZT A VÁROSSAL SZEMBEN.

Ezt a következő évi költségvetési rendelet megalkotása során a pénzügyi tervben szerepeltetni kell.

 Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés