2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Négy százalékkal nő a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak bére jövőre

Illés György Cinó  |  2018. 11. 29., 16:36

Tizenegy éve változatlan a közszolgálati tisztviselők illetményét leginkább befolyásoló, úgynevezett illetményalap, azonban 2017-ben és ’18-ban is lehetőséget adott a törvény, hogy az önkormányzatok ezt „saját zsebből” kiegészítsék. E lehetőséggel élt is a testület, tavaly előtt húsz, tavaly 25 százalékkal magasabb alapról kalkulálták a kalocsai hivatali béreket. Most a növelést további 5 százalékkal toldották meg, így a törvényben meghatározottnál 30 százalékkal magasabb összegből kalkulálják az itteni fizetéseket. Ez a tavalyi évben fizetett bérekhez képest négyszázalékos tényleges emelkedést jelent.

Az ezzel foglalkozó, e hó 15-én tartott képviselő-testületi ülésen tárgyalt napirendi pont bevezetőjében Bálint József polgármester elmondta, nem változott a kormányzati felfogás, továbbra sincs központi emelés, noha jelentős leépítések zajlanak a központi igazgatás területén.


Forrás: Illés György

AZ ÖNKORMÁNYZATNAK VISZONT MÓDJÁBAN ÁLL SAJÁT ERŐBŐL EGY ÖTSZÁZALÉKOS EMELÉST VÉGREHAJTANI, EGYÉVES IDŐSZAKRA, A 2019-ES ÉVRE VONATKOZÓAN.


A jogszabályi környezet
A köztisztviselők alapilletményből, kiegészítésekből és pótlékból álló fizetése a Költségvetési törvényben évről évre maghatározott illetményalaptól függ elsősorban. A Közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény ahhoz rendelt, végzettségtől és szolgálati jogviszonyban eltöltött időtől függő szorzók segítségével határozza meg az érintettek fizetését, de az alapilletménynek és a kiegészítéseknek együttesen el kell érnie a garantált bérminimumot, amely jövőre várhatóan 202.000 forint lesz.
AZ ILLETMÉNYALAP 2008. ÓTA VÁLTOZATLAN, AZONBAN A TÖRVÉNY ÉVEK ÓTA LEHETŐSÉGET AD, HOGY AZ ÖNKORMÁNYZATOK SAJÁT KÖLTSÉGVETÉSÜK TERHÉRE KIEGÉSZÍTSÉK AZT.

KALOCSÁN TAVALY ELŐTT A TÖRVÉNYBEN MEGHATÁROZOTTNÁL HÚSZ, TAVALY 25SZÁZALÉKKAL EMELT ILLETMÉNYALAPBÓL SZÁMÍTOTTÁK A DOLGOZÓK BÉRÉT, MOST ÚJABB ÖTSZÁZALÉKOS EMELÉSRŐL SZÓLT A JAVASLAT, A TÖRVÉNYES ALAP BÁZISÁN.


Forrás: Illés György

A javaslat vitája során Filvig Géza rámutatott, hogy színvonalas munkát csak a megfelelő anyagi megbecsülés ellenében lehet elvárni a dolgozóktól, ezért támogatta az emelésre tett javaslatot. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az önkormányzat más területein, az intézményeknél és a cégeknél is hasonlóképp kell eljárni, elismerte viszont, hogy ennek gazdasági korlátjai lehetnek.

FILVIG AZ ASZTALON HEVERŐ JAVASLATOT IGEN MÉRTÉKTARTÓNAK MONDTA, ÉS MEGKÖSZÖNTE AZ ELŐTERJESZTÉST KÉSZÍTŐ JEGYZŐNEK AZ ÖNMÉRSÉKLETÉT.

Amint a polgármester megjegyezte, ez

AZ ÖNMÉRSÉKLET A JAVASLATTÉTEL ELŐTT BÁLINT JÓZSEF RÉSZÉRŐL MEGFOGALMAZOTT ELVÁRÁS VOLT DR. KISS CSABA JEGYZŐ FELÉ.

Ezzel együtt viszont a pénzügyi bizottság is támogatni tudta a javaslatot, amelyet ellenszavazat és tartózkodás nélkül meg is szavaztak a képviselők.


Forrás: Illés György

A DÖNTÉS ÉRTELMÉBEN ÖT SZÁZALÉKKAL MEGEMELT ILLETMÉNYALAP A HIVATALI DOLGOZÓK FIZETÉSEINEK NÉGYSZÁZALÉKOS TÉNYLEGES EMELKEDÉSÉT FOGJA EREDMÉNYEZNI A 2019. ÉVI  ILLETMÉNYEK BÁZISÁN.

A döntésnek nyilvánvalóan vannak következményei a város költségvetésére nézve is, hiszen a törvényben meghatározott összeghez viszonyított különbözetet az önkormányzatnak kell kigazdálkodnia.

A SZÁMÍTÁSOK SZERINT A MUNKÁLTATLÓI JÁRULÁKOKKAL ÉS A BÉRNÖVEKMÉNNYEL EGYÜTT MINDEZ ÖSSZESEN 5.682.000, AZAZ MINTEGY 5,7 MILLIÓ FORINT KÖLTSÉGVETÉSI FINANSZÍTROZÁSI IGÉNYT TÁMASZT A VÁROSSAL SZEMBEN.

Ezt a következő évi költségvetési rendelet megalkotása során a pénzügyi tervben szerepeltetni kell.

 Az oldal támogatója a Hufbau-Akker szaküzlet. További akciós termékekért ide kattints

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK