2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Nyolc hónap után betelt a pohár a korábbi polgármesternél

Borbély-Juhász Ágnes  |  2015. 06. 16., 15:07

Török Ferenc közleményben reagált dr. Bálint József polgármester az elmúlt időszakban és legutóbb a Kalocsai Néplapban tett, a város eladósodásával kapcsolatos kijelentéseire. A volt polgármester nyomatékosan kéri utódját, hogy hagyjon fel a visszamutogatással, a kalocsaiak megtévesztésével.

„Ez ellen fel kell emelni a hangunkat!”

Nyolc hónap telt el tavalyi helyhatósági választások óta. Ez idő alatt rengeteg minden történt városunkban, a képviselő-testületi üléseken számos döntés született.
Török Ferenc képviselő, korábbi polgármester szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, született olyan döntés, amivel teljesen egyetértett, és volt, amivel csak részben tudott azonosulni. A mellett azonban nem tud szó nélkül elmenni, ami most folyik Kalocsán. „Az ellen fel kell emelni a hangunkat” – áll a közleményben.

Hogy mi az, ami ennyire kiütötte az expolgármesternél a biztosítékot, a nyilatkozat további részeiből derül ki pontosan.

„Mint azt sokan tudják, az elmúlt pár hétben az önkormányzati testület többsége a város még értékesíthető vagyonelemei eladása mellett döntött. Eladásra hirdettük meg a KalocsaKOMot, a még meglévő ipari ingatlanjainkat – pont a paksi beruházás előtt, amikor várhatóan ugrásszerűen emelkednek majd az árak –, és tervezik a megmaradt önkormányzati bérlakásainkat is áruba bocsájtani! Mindezt azzal magyarázva, hogy az előző önkormányzat akkora adóssággal adta át a várost, hogy ezek az intézkedések elkerülhetetlenek. Na ez az a pont, amikor azt mondom, hogy betelt a pohár, és nyolc hónap után nyomatékosan fel kell emelnem a hangomat.
Elég volt!” – vezeti fel az előzményekkel „az eddig és ne tovább” helyzetet Török Ferenc.

Még a végén az eredményeket kell magyarázni?

Az ellenzéki képviselők többször konfrontálódtak már a mostani városvezetéssel a testületi üléseken, komolyabb szópárbajra is volt példa, de ilyen formában most szembesítik először utódaikat az előző ciklus eredményeivel.

„Még a végén meg kell hunyászkodnunk azért, mert a 2010-ben 600 millió hiánnyal átvett városi kórházunkat szó szerint a csőd széléről rántottuk vissza.
Még a végén magyarázkodnunk kell azért, mert négy év alatt Kalocsa éven belüli hiányát a harmadára csökkentettük.
Még a végén nekünk kell szemlesütve mennünk az utcán azért, mert az örökölt fejlesztéseket energiatakarékossági szempontok alapján újraterveztük. Ezekkel és az új zöld fejlesztésekkel együtt – napelemrendszerek, LED-es közvilágítás, épületenergetika – évi 60 milliót takarít meg a város.
Még a végén azok oktatnak ki bennünket, akik megközelítőleg 1500 millió hitel adósságot hagytak a nyakunkon. Ez az összeg az elmúlt négy évben 100 millió kivételével konszolidálva lett.
Még a végén azok mutogatnak visszafelé, akiknek az évtized legelőnytelenebb szerződését sikerült megkötniük a DÉMÁSSZAL. Egy 100 milliós közvilágítási fejlesztésre 2010-ig már kifizettek 140 milliót és most megállapodtak, hogy még kifizetnek 175 milliót! Ja, hogy mi nem voltunk hajlandóak ezt fizetni és fizetésrendezési eljárást kezdeményeztünk? Döntse el mindenki, hogy a számok ismeretében ez helyes volt-e, vagy nem.” – fogalmaz egyenesen a képviselő, majd konkrétan utódjának, dr. Bálint József polgármesternek célozza a közlemény további részét.

Dr. Bálint Józsefnek címezve

„Tisztelt Polgármester Úr!

Mivel a Kalocsai Néplapban közzétett interjújában személyesen megszólított, így most én is Önnek üzennék. Kérem, hagyjon fel a visszamutogatással, mert az nem vezet sehova, és ahogy látja, én is tudok ezzel az eszközzel élni, nem is alaptalanul. Elvégre vezető tisztségviselője volt annak a rendszernek, amely a fenti problémákat előidézte!

Kérem, fejezze be a város tudatos megtévesztését az adósságállomány eltúlzásával, és a jövőben Kalocsa vagyonának felélését ne próbálja ezzel magyarázni. Valójában ugyanis semmi más nem történt, mint hogy az év végére tervezett 170 millió kormányzati kiegészítő támogatásból Önnek a „kiváló kapcsolatrendszerének köszönhetően” 23 millió forintot sikerül megszereznie! A két összeg tetemes különbsége pedig begyűrűzött mindenhova, többek között az önkormányzati cégek gazdálkodásába. Azt a különbözetet nyögjük a mai napig, és Ön most ennek a hiányosságnak a korrigálása érdekében kívánja kiárulni a város még értékesíthető vagyonát.

Két dolgot még megjegyeznék: mi az elmúlt négy esztendőben nem hogy feléltük városunk vagyonát, hanem a sikeres fejlesztéspolitikánknak köszönhetően gyarapítottuk is azt. A másik személyesebb. Én a választások után felajánlottam a segítségemet, kormányzati kapcsolatrendszeremet, amiből Ön nem kért.

Ezek után nyomatékosan kérem, hagyjon fel a visszamutogatással, a kalocsaiak megtévesztésével, és a hiányosságaikból eredő hátrányokért az elődök hibáztatásával!” – szólítja fel Bálint polgármestert a vélt hibák és hiányosságok nevén nevezése után az ellenzék képviselő.

Azt csak az érintettek tudhatják biztosan, hogy a nyilvánosság biztosította szópárbajt ezzel lezártnak tekintik-e, vagy esetleg – akár más fórumokon – folytatják-e az eszmecserét.
Szerkesztőségünk úgy tudja, jövő héten testületi ülést is tartanak a városházán, legkésőbb akkor kiderül, hogy Bálint József szó nélkül hagyja-e az idézett közleményt.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024. 05. 20., 12:57
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2024. május 23-án, csütörtökön 18:30 óráról a Kalocsai Színházban lakossági fórumot tart. Az est házigazdája dr. Filvig Géza polgármester és Font Sándor országgyűlési képviselő lesz. Kapunyitás 17:30 órától, helyfoglalás a szabad helyek függvényében.
2024. 05. 20., 08:52
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.
2024. 05. 18., 10:25
Dr. Tóth Roland alaposan beleállt Bolvári Ferdinándba, ugyanis szerinte nem csak a pártok használják ugródeszkának az álfüggetlen és álcivil polgármesterjelöltet, ő is ugródeszkának használja a pártokat. A képviselőjelölt szerint úgy tűnik, bármi áron összefogna lassan bárkivel, hogy polgármester lehessen, most éppen a Tisza Párt kegyeit keresi.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>
2024. 05. 20., 08:48
A 14 éves fiú jobb kezéhez egy kést nyomott, miközben ráfogott a bal kezében tartott telefonjára. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK