2022. 01. 28. péntek
Karola, Károly
: 357 Ft   : 321 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Szobortalanítás a „Művházban” – Polgármesteri tájékoztatás, kissé megkésve

Illés György Cinó  |  2017. 11. 20., 16:47

Megdöbbenéssel fogadta a hírt a város művészetkedvelő közönsége, hogy a tulajdonos Szépművészeti Múzeum munkatársai eltávolították a Művelődési Házat díszítő szobormásolatokat. Bálint József polgármester ma reggel kiadott tájékoztatása megvilágítja, hogy miért távolították el a szobrokat, hova kerülnek, és mi kerül a helyükre.

Amint Napi gyors cikkünkben mi is beszámoltunk róla: múlt csütörtökön elvitték a Szépművészeti Múzeum tulajdonában álló gipsz szobormásolatokat, amelyek négy évtizeden át díszítették az egykori nagyszeminárium évtizedeken át művelődési központként működő épületét.

A város lakosságán végighömpölygő felháborodási hullám, az elkeseredett, néha dühös Facebook bejegyzések is közrejátszhattak abban, hogy a történtekkel kapcsolatban dr. Bálint József polgármester tájékoztatást adott ki a város lakossága részére, amelyet a helyi érdekeltségű médiumokhoz juttatott el.


Forrás: Péjó Zoltán

Abból kiderül: a városvezetés tudott a szobrok eltávolításának szándékáról, és tett is lépéseket a döntés megmásításáért, ami azonban nem járt eredménnyel. A nyilatkozat nem tért ki arra, hogy a város lakosságát korábban miért nem tájékoztatták az előre látott vesztéségről.
Pedig akkor legalább elbúcsúzhattunk volna tőlük…

Azt viszont tartalmazza, hogy a sokak által kifogásolt, a szobrok eltávolítása során az épületen esett sérüléseket természetesen a múzeum költségén fogják kijavítani, és az is olvasható benne, hogy az épület mostani, kiüresedett sivárságát hogyan kívánják orvosolni.

A polgármesteri közleményt az alábbiakban csorbítatlan formában tesszük közzé:

TÁJÉKOZTATÓ KALOCSA VÁROS LAKOSSÁGÁNAK

Kalocsa Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a lakosságot a Kalocsa Szent István király út 2-4. sz. alatti Művelődési Központban elhelyezett gipsz szobormásolatokkal kapcsolatban.

A Kalocsai Városi Tanács 1977. november 25-én átvett, és elhelyezett a Művelődési Központ folyosóin a Szépművészeti Múzeumtól letétbe kapott 18 db. gipszmásolatot. Ezek 40 éve díszítik az épületet. Soha nem voltak a város tulajdonában, ideiglenesen kaptuk őket. Hozzánk nőttek, megszerettük őket, ékesítették az 1977-ben, majd 2008-ban felújított épületet. Sokan nem is tudták, hogy ezek a művek nincsenek a város tulajdonában.

Magyarország kormánya a 103/2013, valamint az 1397/2013 sz. kormányhatározataival a Liget Budapest Projekt keretében elrendelte a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének bemutatását a komáromi Csillag erődben megvalósítandó kiállításon.  
Ehhez szükség van a Magyar Állam tulajdonában és a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében levő 18 db Kalocsán elhelyezett gipszmásolatra is, így ezeket kötelességünk volt visszaszolgáltatni.

A város vezetőjeként megpróbáltam a döntést módosíttatni, de megváltoztatni nem sikerült.
A szobrokat 2017. november 16-én a Szépművészeti Múzeum munkatársai elvitték, megakadályozni nem lehetett, hiszen az övék. Néhány elemet a falból kellett kivésni, amely némi rombolással járt.

Erről jegyzőkönyvet vettünk fel, a javítást a múzeum finanszírozza.

Az épület folyosóin a továbbiakban kalocsai és Kalocsa környéki alkotók kiállításának kívánunk helyet biztosítani.

Dr. Bálint József polgármester

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 28., 08:03
Január 28-án, pénteken a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 27., 15:02
A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Balesetmegelőzési Bizottsága, az ORFK- Országos Balesetmegelőzési Bizottság kiírása alapján gyermekrajz pályázatot hirdetett „Így közlekedtek ti!” címmel. Még >>>
2022. 01. 27., 14:47
Két pályázó közül az eddigi intézményvezető kapott bizalmat. A kérdésről ma délután zárt ülés keretében döntött a kalocsai önkormányzati képviselő-testület. Még >>>
2022. 01. 27., 11:02
Hál’Isten igény is van rá: évek óta egyre több gyermek születik jánoshalmi családokban. A kivitelezési munkálatok az év elején indultak, várhatóan a következő tanévben már meg is kezdheti működését a két csoportszobás létesítmény. Még >>>
2022. 01. 27., 10:51
A revizorok megjelenésére a hivatali munkaidőn túl is számítani lehet. Még >>>
2022. 01. 27., 10:00
Január 27-én, csütörtökön a Rákóczi Ferenc utca gallyazási munkálataira kerül sor. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK