2024. 07. 13. szombat
Jenő
: 393 Ft   : 361 Ft Benzin: 616.2 Ft/l   Dízel: 625.0 Ft/l   Írjon nekünk

Szobortalanítás a „Művházban” – Polgármesteri tájékoztatás, kissé megkésve

Illés György Cinó  |  2017. 11. 20., 16:47

Megdöbbenéssel fogadta a hírt a város művészetkedvelő közönsége, hogy a tulajdonos Szépművészeti Múzeum munkatársai eltávolították a Művelődési Házat díszítő szobormásolatokat. Bálint József polgármester ma reggel kiadott tájékoztatása megvilágítja, hogy miért távolították el a szobrokat, hova kerülnek, és mi kerül a helyükre.

Amint Napi gyors cikkünkben mi is beszámoltunk róla: múlt csütörtökön elvitték a Szépművészeti Múzeum tulajdonában álló gipsz szobormásolatokat, amelyek négy évtizeden át díszítették az egykori nagyszeminárium évtizedeken át művelődési központként működő épületét.

A város lakosságán végighömpölygő felháborodási hullám, az elkeseredett, néha dühös Facebook bejegyzések is közrejátszhattak abban, hogy a történtekkel kapcsolatban dr. Bálint József polgármester tájékoztatást adott ki a város lakossága részére, amelyet a helyi érdekeltségű médiumokhoz juttatott el.


Forrás: Péjó Zoltán

Abból kiderül: a városvezetés tudott a szobrok eltávolításának szándékáról, és tett is lépéseket a döntés megmásításáért, ami azonban nem járt eredménnyel. A nyilatkozat nem tért ki arra, hogy a város lakosságát korábban miért nem tájékoztatták az előre látott vesztéségről.
Pedig akkor legalább elbúcsúzhattunk volna tőlük…

Azt viszont tartalmazza, hogy a sokak által kifogásolt, a szobrok eltávolítása során az épületen esett sérüléseket természetesen a múzeum költségén fogják kijavítani, és az is olvasható benne, hogy az épület mostani, kiüresedett sivárságát hogyan kívánják orvosolni.

A polgármesteri közleményt az alábbiakban csorbítatlan formában tesszük közzé:

TÁJÉKOZTATÓ KALOCSA VÁROS LAKOSSÁGÁNAK

Kalocsa Város Önkormányzata nevében tájékoztatom a lakosságot a Kalocsa Szent István király út 2-4. sz. alatti Művelődési Központban elhelyezett gipsz szobormásolatokkal kapcsolatban.

A Kalocsai Városi Tanács 1977. november 25-én átvett, és elhelyezett a Művelődési Központ folyosóin a Szépművészeti Múzeumtól letétbe kapott 18 db. gipszmásolatot. Ezek 40 éve díszítik az épületet. Soha nem voltak a város tulajdonában, ideiglenesen kaptuk őket. Hozzánk nőttek, megszerettük őket, ékesítették az 1977-ben, majd 2008-ban felújított épületet. Sokan nem is tudták, hogy ezek a művek nincsenek a város tulajdonában.

Magyarország kormánya a 103/2013, valamint az 1397/2013 sz. kormányhatározataival a Liget Budapest Projekt keretében elrendelte a Szépművészeti Múzeum gipszmásolat-gyűjteményének bemutatását a komáromi Csillag erődben megvalósítandó kiállításon.  
Ehhez szükség van a Magyar Állam tulajdonában és a Szépművészeti Múzeum vagyonkezelésében levő 18 db Kalocsán elhelyezett gipszmásolatra is, így ezeket kötelességünk volt visszaszolgáltatni.

A város vezetőjeként megpróbáltam a döntést módosíttatni, de megváltoztatni nem sikerült.
A szobrokat 2017. november 16-én a Szépművészeti Múzeum munkatársai elvitték, megakadályozni nem lehetett, hiszen az övék. Néhány elemet a falból kellett kivésni, amely némi rombolással járt.

Erről jegyzőkönyvet vettünk fel, a javítást a múzeum finanszírozza.

Az épület folyosóin a továbbiakban kalocsai és Kalocsa környéki alkotók kiállításának kívánunk helyet biztosítani.

Dr. Bálint József polgármester

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 07. 10., 10:06
Kimagasló az érdeklődés a Paks II. Zrt. szakmai gyakorlati programja iránt, amelybe idén nyáron huszonöten kapcsolódtak be. A fiatalok Magyarország különböző egyetemeiről érkeztek. Tapasztalatszerzésüket, munkájukat mentorok segítik minden szakterületen. (x)
2024. 07. 09., 11:21
A nukleáris iparban alkalmazott tudásmenedzsmentről, a tudásmegosztásról és a humánerőforrás-fejlesztésről rendezett konferenciát a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség. Az esemény nyitónapján elhangzott, hogy a Paks II. projektben felhasználják az üzemelő blokkokon felhalmozott több mint negyven évnyi tapasztalatot. (x)
2024-07-03 15:42:00
Bagó Zoltán esetében olyan személyről beszélünk, akit az üzleti és egyéni magatartási formái miatt távol kellett tartani a Fidesztől, és jelenleg nincs olyan Fidesz felsővezető politikus, nincs olyan kormánytag, aki bármilyen kérdésben szóba állna vele. Ha pedig így van, rajta keresztül roppant nehéz lesz Kalocsának a normál pénzeszközökön túl egyedi forrásokat szereznie.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 07. 12., 15:09
Korábbi, a választások hivatalos oldalán megjelent információra alapuló cikkünkben valószínűleg tévesen közöltük, hogy jogerős a kalocsai polgármester-választás végeredménye, mivel ennek ellentmondó értesülések jutottak szerkesztőségünk birtokába. De ki lát már itt tisztán? Még >>>
2024. 07. 12., 11:44
Ma reggelre frissült a valasztas.hu oldala. >>> Frissítve! valószínűleg téves választásközlő oldal jelzése! Még >>>
2024. 07. 12., 08:44
Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás és pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatják a nyomozást. Még >>>
2024. 07. 11., 14:39
2024. 07. 11., 10:00
Egy olyan étteremnél kezdtek vizsgálódni, amely nemcsak helyben fogyasztást kínál, hanem kiszállítást is. Még >>>
2024. 07. 08., 09:54
Ez a videó akár életet is menthet, mondanivalója életbe vágó és sajnos nem avul el... Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK