2017. 09. 24.
Gellért, Mercédesz
: 310 Ft   : 258 Ft Benzin: 364 Ft/l   Dízel: 351 Ft/l   Írjon nekünk

Szociális tűzifa aranyáron? – 500 mázsát igénylünk, ami sok is, kevés is

2017. 05. 05., 17:10

500 mázsa szociális tűzifát igényel önkormányzatunk az út menti fasorok, mezőgazdasági földterületek és a közutak közti területek tisztán tartása során kitermelt faanyagból – erről a legutóbbi testületi ülésen, múlt csütörtökön határozott a grémium. A kérdésről sürgősségi napirend keretében tárgyaltak, és nagyon sürgős lehetett, mert úgy tűnik, egy tizedesjeggyel elszámolták a dolgot.

Bár magát a pályázati kiírást nem láttuk, de a testületi ülésen elhangzottak alapján arról volt szó, hogy a város a 10 millió forintos éves összeghatárig terjedőleg nyújtja be igényét – noha a 10 milliós plafont szintén említő előterjesztésben leírtak szerint ez nem egyértelmű.
De miről is van szó?

Az 5000 főnél kisebb lélekszámú települések jól bejáratott pályázati rendszeren keresztül juthatnak szociális tűzifához, amelyet az önkormányzatok osztanak szét a lakosok közt, rászorultsági alapon.

Most egy másik pályázat keretében Kalocsa is szociális alapon kiosztható faanyaghoz juthat. E célra a közfoglalkoztatási program keretében az utak és termőföldek közti fásult területek ritkítása, csonkolása, cseréje során keletkezett faanyagot osztják föl a jelentkező önkormányzatok közt.

Forrás: dr. Angeli Gabriella / Facebook

A kitermelt faanyagot a Közútkezelő telephelyein gyűjti össze, majd átadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) pályázati rendszerében kiválasztott jelentkezőknek. Az érintett önkormányzatok a faanyagokból összeállított csomagokat kizárólag szociális tűzifaként oszthatják szét, és vállalniuk kell a szállítás költségeit.

Amennyiben a szociális tűzifaként való kiosztásra alkalmas anyag az igényelt mennyiségben rendelkezésre áll Közútkezelő solti, illetve a kiskőrösi telephelyén, akkor a mostani döntés értelmében a Parkgondozó Kft. feladata lesz beszerezni a szükséges igazolást az MNV-től. A, majd a tűzifa elszállításáról, a faanyag földarabolásáról és tárolásáról is a Krt. lesz hivatott gondoskodni.

A szétosztásban a Családsegítő Szolgálat, a Gyermekjóléti Szolgálat és a Kalocsai Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálata köti egyeztetés során alakul ki a lista a szociálisan rászorult személyekről, családokról, amelyet a Kulturális, Oktatási és Szociális Bizottság hagy majd jóvá. A tűzifa-segélyben csak olyanok részesülhetnek, akik más önkormányzati támogatást nem kapnak.

Mennyi? – 500! – Mi 500? – Hát, mi mennyi?

Pályázni legföljebb 10 millió forint értékben lehet.
A kalocsai önkormányzat a testületi ülésen dr. Bálint József által elmondottak szerint 500 mázsa puhafára adott be igényt, amit – bár az előterjesztés erre nem tér ki – a megadott tízmilliós összeghatár figyelembevételével állapítottak meg.

Ezt megerősíti dr. Angeli Gabriella önkormányzati képviselőnek az MSZP internetes oldalán elhelyezett cikke, amely így fogalmaz:

Önkormányzatunk 500 q tűzifára jelentette be igényét, a maximálisan engedélyezett legfeljebb 10 millió Ft keretösszeg erejéig. Ez csak négy dolgot jelenthet:

  • Vagy 20.000 forintos, csillagászati áron számolják el mázsáját a szociális tűzifának (ez a közmunka gazdasági eredményén sokat javíthatna)
  • Vagy elnézte valaki a helyiértéket, és ezért igényeltünk 500 tonna, illetve 5000 mázsa helyett csak 50.000 kilogrammot (azaz, 50 t = 500 q-t)
  • Vagy tévedésből a mázsánkéni ár helyett a köbméterenkéni árat vették alapul a számításnál
  • Valamit mi számolunk rosszul.
Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 1 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (1 db)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.
Ágika
2017-05-08 13:58:20
Na, még egy ilyen egyszerű pályázatot sem voltak képesek értelmessen összerakni! Gratulálok! Csak kérdezem: azok, akik semmilyen támogatásban nem részesültek eddig, azok miért rászorulók? Nem rászorultsági alapon adja az önkormányzat a támogatásokat?

 legfrissebb videók

2017. 09. 07., 13:07
Kitalálta, ki az? Aki ismeri őt, meg fogja nézni ezt a filmet. A többiek, ha rákattintanak Tóth Dani legújabb rövidfilmjére, meg fognak lepődni, nem csak a világszínvonalú, egyedi szemléletű szobrokon. A filmben nyilatkozik régi mestere, a rajztanár Kiss István is, akinek megláthatjuk a fejfáját is. Nem vicc! Pedig nem is ő a főszereplő. Hanem Farkas Tibor, aki 4:15-nél, csak úgy visszakézből elkapja a babakocsit is. De a lényeg nem ez, hanem… Ám ezt mondja el ő maga!

Még több friss hír

2017-09-21 17:28:07
A demencia Európa szerte több mint 7 millió, Magyarországon nagyjából 250 ezer embert és környezetüket érinti nap mint nap. A betegség súlyos terhet ró nemcsak a betegekre, hanem családjukra is, amelyre a Magyar Telekom rendhagyó módon, egy önálló kisfilmmel hívja fel a figyelmet.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2017. 09. 22., 22:00
Kirándulást ne tervezz délutánra, vagy vigyél magaddal esernyőt is! Viszont szerencsére a piacra mehetsz reggel, még eső előtt. Még >>>
2017. 09. 22., 14:02
Még a múlt hétvégi viharban szakadt le ennek a fának az ága. Valószínűleg azért nem takarították el, mert alig lehet észrevenni. Még >>>
2017. 09. 21., 20:54
2019-re négysávos lesz az 54-es főút kecskeméti szakasza. Még >>>
2017. 09. 21., 18:00
A 40 éves kecskeméti nő 2017. szeptember 16-án ismeretlen helyre távozott lakásából. Azóta életjelet nem adott magáról, jelenlegi tartózkodási helye ismeretlen. Ha látta, hívja a rendőrséget! Még >>>
2017. 09. 21., 13:39
Egy országos programsorozathoz, az Ars Sacra Fesztiválhoz csatlakozva Nyitott Templomok Napját tartott a Kalocsai Református Egyházközség szeptember 16- án, szombaton Hunyadi utcai templomukban. Még >>>
2017. 09. 20., 09:01
Szabó Gyula is fényképezőgépet ragadott és megörökítette nekünk a kalocsai Dunát alkonyat idején. Köszönjük! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

SZÓLJON HOZZÁ

 Ágika
 2017-09-18 21:21:12
 3 Nyugdíjas szavazóknak múmia jelőlt. Jó választás, gratula!

Pénteken Botka László országjáró kampányának keretében jelöltbemutató utcafórumot tartott az MSZP a sétálóutcában. A párt miniszterelnök-jelöltje Angeli Gabriella támogatására biztatott. Angeli a Fidesz intézkedéseit bíráló, győzelem esetén népszerű intézkedések sorát ígérő beszédet mondott, majd másnap a párt országos rendezvényén is bemutatkozott.

 kisbéta
 2017-09-15 07:26:37
 5 Igen , követeljük, hogy számoljon el a Kalocsa-Kom pénzzel !!!!!!! Az a baj , hogy a sok seggnyalói csak a vastagon szedett részt olva...

Kinyóné Lakatos Melinda kérdésére válaszolt a napirendek lezárulta után dr. Bálint József polgármester, hírbe hozva egy kalocsai szövetkezetet és súlyos gyanút lebegtetve az előző városvezetéshez köthető magánszemélyek vonatkozásában.

 MrSmith
 2017-09-08 11:01:24
 5 "Most egy proli kerékpárútra lehet kiteríteni majd a törülközőket? A kisgyerekek veszélyben lesznek a száguldó kerékpárosoktól? " Alaira...

Az elnyert forrásból megújul a már meglévő, de nagyon elhasználódott, töredezett kerékpárút a település és az üdülőterület közt, és egy teljesen új kerékpárutat is kiépítenének, amely a korábban rebesgetett tervektől eltérően a tavat nem kerüli meg. Az első utcától haladna a kilencedik utcáig, végig a parton, majd tovább az erdőbe egy vargabetű erejéig. Sok fát ki akarnak vágni. Állítólag az üdülőtulajdonosok kérték.

  JETfly Magazin kiemelt hírei

A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
Az idén hetedik alkalommal rendezték meg az ostravai NATO napok egyik kiemelkedő eseményét, a Mi-17-es nemzetközi szimulátor versenyt.
A napokban, 2017. szeptember 14-én megérkezett Izraelbe a soron következő 2 F-35A Lighting II (Adir) típusú ötödik generációs vadászrepülőgép a Nevatim légibázisra.
A Brazil Légierő tervek szerint 2017 októberében-novemberében veheti majd át az utolsó 2, az Embraer Defense and Security által modernizált F-5FM Tiger II típusú vadászrepülőgépeit – írja a Jane’s Defence Weekly.