2022. 07. 03.
Kornél, Soma
: 399 Ft   : 381 Ft Benzin: 479.3 Ft/l   Dízel: 479.5 Ft/l   Írjon nekünk

Tihanyi Tiborné: Soron kívül módosítani kell a helyi állattartásról szóló rendeletet!

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 28., 12:28

Valójában törvényességi észrevétel, szabályozási kérdés miatt tűzte napirendre a városi képviselő-testület június 20-i ülésén a helyi állattartási épületek elhelyezésének szabályozását. Ugyanakkor már korábban és ezzel egy időben is, a közösségi médiában, vélhetően a szabálytalan állattartás miatt terjedő bűz következtében, megsokszorozódott az ezzel kapcsolatos felháborodott hangvételű bejegyzések számát. A rekkenő nyári melegben, vagy az esők után intenzívebben terjedő szagok igencsak borzolják az emberek idegeit. Ilyenkor nem lehet szellőztetni, a kinti családi, baráti programok, grillezések is inkább elmaradnak, vagy félbeszakadnak. Mint a Tihanyi Tiborné képviselő kérdésére adott jegyzői válaszból kiderült: a jelenleginél szigorúbb szabályozást az önkormányzaton kívül álló ok akadályozza: a jogi alapot biztosító, a területrendezésért felelős miniszter hatáskörébe tartozó rendelet még nem lépett hatályba.

Mint a jegyzői előterjesztés rámutat: A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tett javaslatot a képviselő-testületnek, hogy az állatok tartásáról szóló rendeletét – 20/2012. (X.30.), a város honlapján megtalálható – vizsgálja felül, hogy az az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 1997. évi Kormányrendelet előírásainak (OTÉK) megfeleljen. A felszólítás alapját az adta, hogy Kalocsán az állattartásról szóló helyi rendelet tartalmazza, hogy az állattartó épületeket milyen távolságra kell elhelyezni egyes épületektől, építményektől.

Tihanyi Tiborné
Forrás: KALOhírek

Tihanyi Tiborné kérdésére válaszolva dr. Kiss Csaba jegyző elmondta:

az önkormányzat a hatályos jogszabályok mellett a haszonállattartás szabályait helyi rendeletében csak meglehetősen szűk keretek között, korlátozottan szabályozhatja.

Az OTÉK szerint „Az állattartó építmények elhelyezésének feltételeit – a közegészségügyi és az állategészségügyi, környezetvédelmi követelmények figyelembe vételével - a helyi építési szabályzat állapíthatja meg.”

A jegyző kifejtette, az önkormányzat kezét az is megköti, hogy az 1997. évi Kormányrendelet előírja:

„Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható.”

Dr. Kiss Csaba rámutatott: több szakmai fórum és egyes polgármesterek azon a véleményen vannak, hogy

vissza kell adni az önkormányzatoknak azt a jogot, hogy maguk szabhassák meg, településrészenként milyen állatból, hányat lehet egy ingatlanon tartani.

A turizmus és az egyén szabadsága fontosabb, mint például a háztáji gazdálkodás.

dr. Kiss Csaba jegyző
Forrás: KALOhírek

Ebben a kérdésben korábban is a települések döntöttek, de az országgyűlés úgy döntött, hogy a haszonállatok számát nem lehet korlátozni.
Ettől

azt remélték, ha megszűnik a tartási korlát, újra felvirágzik a háztáji állattartás.

A tapasztalatok szerint ez nem következett be. Viszont az ország összes településére vonatkozó szabályozás

leginkább a városokban és a turisztikailag felkapott vidéki városokban okoz gondot.

Az előterjesztés szerint a helyi állattartási rendelet némiképp korlátozza az állattartást az épületekre meghatározott védőtávolság miatt, ez azonban a lakosság érdekeit, és a kialakult lakókörnyezetek védelmét szolgálja. Például kifutó, vagy trágyatároló építésének tilalma.

A jegyző Tihanyi Tibornénak adott válaszából az is kiderült, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) előkészítés alatt van, számos szakmai egyeztetés már megtörtént. A beérkezett lakossági észrevételeket is próbálják figyelembe venni, de a miniszteri rendelet hatályba lépésének késése miatt az egyelőre véleményezésre, majd döntésre nem kerülhet a képviselő-testület elé.

Tihanyi Tibor a választ követően arra kérte a jegyzőt:

ha a központi jogszabály megszületik, az új védőtávolságokon kívül mielőbb az állattartási rendeletben is szabályozzák a lakosság egészének gondot okozó kérdést.

A képviselő-testület végül azt a határozatot fogadta el, hogy az új helyi építésügyi szabályzat megalkotásakor figyelembe veszi az állattartó épületek kialakítására és védőtávolságok szabályozására vonatkozó településrendezési és építésügyi előírásokat, és ennek megfelelően az újonnan megalkotásra kerülő helyi építésügyi szabályzatban rögzíti az új védőtávolságokat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 06. 29., 15:40
Amíg szüleik a vizsgálatokon vettek részt, a gyerekek ugrálóvárban hancúrozhattak, és az összes résztvevőt egy tál babgulyásra is megvendégelte az egészségnapon a Kalocsa Város Cigány Nemzetiségi Önkormányzata, akiknek hívására hétfőn városunkba érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központ egészségügyi szűrőbusza.
2022. 06. 29., 10:00
A tetszetős, a falukép szempontjából is jelentős épületet kívül-belül augusztus 13-án, a szombati falunap alkalmából tartott nyílt napon tekinthetik meg az érdeklődők.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 07. 02., 14:39
Helyi információk szerint afgánok és pakisztániak csaptak össze szombat hajnalban a magyar határ közelében a szerbiai Szabadkánál. A lövöldözésben ketten meghaltak, többen súlyosan megsérültek, egy 16 éves lány válságos állapotban van. Még >>>
2022. 07. 01., 14:19
A hőség veszélye miatt péntekre Budapestre, valamint Pest, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére adta ki a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Még >>>
2022. 07. 01., 11:28
A kalocsai Szent Kereszt Kórház főorvosa, önkormányzati képviselő a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége és a Nagycsaládosok Debreceni Egyesülete novellaíró pályázatán korcsoportja második helyezést ért el. A Parlamentben vehette át jutalmát tegnap. Még >>>
2022. 07. 01., 09:41
Az Országos Atomenergia Hivatal a talán legfontosabb biztonsági elem létesítésére adott engedélyt – adta hírül tegnap videós bejelentkezésében Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki ma az új erőművi blokkokat építő Roszatom vezetőivel tárgyal Isztambulban. Még >>>
2022. 06. 30., 13:14
A köztisztviselők és kormánytisztviselők napján is rendes nyitvatartási időben várják az ügyfeleket. Még >>>
2022. 06. 30., 13:02
2022. július 1-jén pénteken - a Magyar Egészségügy Napja miatt - a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház telephelyein (Kecskeméten, Kalocsán, Kiskunfélegyházán) a járóbeteg szakrendelés szünetel. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK