2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tihanyi Tiborné: Soron kívül módosítani kell a helyi állattartásról szóló rendeletet!

Zsiga Ferenc  |  2019. 06. 28., 12:28

Valójában törvényességi észrevétel, szabályozási kérdés miatt tűzte napirendre a városi képviselő-testület június 20-i ülésén a helyi állattartási épületek elhelyezésének szabályozását. Ugyanakkor már korábban és ezzel egy időben is, a közösségi médiában, vélhetően a szabálytalan állattartás miatt terjedő bűz következtében, megsokszorozódott az ezzel kapcsolatos felháborodott hangvételű bejegyzések számát. A rekkenő nyári melegben, vagy az esők után intenzívebben terjedő szagok igencsak borzolják az emberek idegeit. Ilyenkor nem lehet szellőztetni, a kinti családi, baráti programok, grillezések is inkább elmaradnak, vagy félbeszakadnak. Mint a Tihanyi Tiborné képviselő kérdésére adott jegyzői válaszból kiderült: a jelenleginél szigorúbb szabályozást az önkormányzaton kívül álló ok akadályozza: a jogi alapot biztosító, a területrendezésért felelős miniszter hatáskörébe tartozó rendelet még nem lépett hatályba.

Mint a jegyzői előterjesztés rámutat: A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal tett javaslatot a képviselő-testületnek, hogy az állatok tartásáról szóló rendeletét – 20/2012. (X.30.), a város honlapján megtalálható – vizsgálja felül, hogy az az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló 1997. évi Kormányrendelet előírásainak (OTÉK) megfeleljen. A felszólítás alapját az adta, hogy Kalocsán az állattartásról szóló helyi rendelet tartalmazza, hogy az állattartó épületeket milyen távolságra kell elhelyezni egyes épületektől, építményektől.

Tihanyi Tiborné
Forrás: KALOhírek

Tihanyi Tiborné kérdésére válaszolva dr. Kiss Csaba jegyző elmondta:

az önkormányzat a hatályos jogszabályok mellett a haszonállattartás szabályait helyi rendeletében csak meglehetősen szűk keretek között, korlátozottan szabályozhatja.

Az OTÉK szerint „Az állattartó építmények elhelyezésének feltételeit – a közegészségügyi és az állategészségügyi, környezetvédelmi követelmények figyelembe vételével - a helyi építési szabályzat állapíthatja meg.”

A jegyző kifejtette, az önkormányzat kezét az is megköti, hogy az 1997. évi Kormányrendelet előírja:

„Mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható.”

Dr. Kiss Csaba rámutatott: több szakmai fórum és egyes polgármesterek azon a véleményen vannak, hogy

vissza kell adni az önkormányzatoknak azt a jogot, hogy maguk szabhassák meg, településrészenként milyen állatból, hányat lehet egy ingatlanon tartani.

A turizmus és az egyén szabadsága fontosabb, mint például a háztáji gazdálkodás.

dr. Kiss Csaba jegyző
Forrás: KALOhírek

Ebben a kérdésben korábban is a települések döntöttek, de az országgyűlés úgy döntött, hogy a haszonállatok számát nem lehet korlátozni.
Ettől

azt remélték, ha megszűnik a tartási korlát, újra felvirágzik a háztáji állattartás.

A tapasztalatok szerint ez nem következett be. Viszont az ország összes településére vonatkozó szabályozás

leginkább a városokban és a turisztikailag felkapott vidéki városokban okoz gondot.

Az előterjesztés szerint a helyi állattartási rendelet némiképp korlátozza az állattartást az épületekre meghatározott védőtávolság miatt, ez azonban a lakosság érdekeit, és a kialakult lakókörnyezetek védelmét szolgálja. Például kifutó, vagy trágyatároló építésének tilalma.

A jegyző Tihanyi Tibornénak adott válaszából az is kiderült, hogy a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) előkészítés alatt van, számos szakmai egyeztetés már megtörtént. A beérkezett lakossági észrevételeket is próbálják figyelembe venni, de a miniszteri rendelet hatályba lépésének késése miatt az egyelőre véleményezésre, majd döntésre nem kerülhet a képviselő-testület elé.

Tihanyi Tibor a választ követően arra kérte a jegyzőt:

ha a központi jogszabály megszületik, az új védőtávolságokon kívül mielőbb az állattartási rendeletben is szabályozzák a lakosság egészének gondot okozó kérdést.

A képviselő-testület végül azt a határozatot fogadta el, hogy az új helyi építésügyi szabályzat megalkotásakor figyelembe veszi az állattartó épületek kialakítására és védőtávolságok szabályozására vonatkozó településrendezési és építésügyi előírásokat, és ennek megfelelően az újonnan megalkotásra kerülő helyi építésügyi szabályzatban rögzíti az új védőtávolságokat.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK