2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Tovább folytatódhat a város vagyonának felélése

Illés György Cinó  |  2015. 06. 08., 11:31

Világosan látszik, nincs az a pénz, ami a város működtetéséhez elég lenne, a KalocsaKOM eladásra meghirdetése után tovább tart a lejtmenet, más vagyonelemek mellett ezúttal 94 önkormányzati bérlakás kiárusításával kacérkodik az önkormányzat. A képviselő-testület június 4-i ülésén a jobboldali és a jobbikos képviselő ellenző voksa ellenére megszavazták, hogy az önkormányzati lakások bérlőinek elővásárlási jogot kínálnak. Bizonyosan lesznek olyan bérlők, vagy azok olyan egyenes ági rokonai, akik élnek majd a rendkívül kedvezményes ár kínálta lehetőséggel, miközben tovább szegényedik majd az önkormányzat.

A történet előzménye, hogy a Gazdaságfejlesztési és Munkahely-teremtési Bizottság május 12-i ülésén élt olyan stratégiai jelentőségű javaslattal az elnök, Lakatos János, hogy mérjék fel, a 94 önkormányzati bérlakásban élő közül ki élne az elővásárlási jogával.

Az ülésen dr. Filvig Géza bizottsági tag azt javasolta, hogy ilyen horderejű kérdésben ne a bizottság, hanem a képviselő-testület döntsön. A május 28-án napirendre tűzött témák között nem szerepelt az erről szóló előterjesztés, így dr. Filvig joggal kérdezte, mikor terjesztik a képviselő-testület elé a vásárlási szándék felméréséről szóló határozati javaslatot.

A mind szűkebb és szűkebb pénzügyi mozgástér közepette aztán a június 4-i képviselő-testületi ülés napirendjén szerepelt az előterjesztést: a testület adjon felhatalmazást, hogy a Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. keresse meg a bérlőket, nyilatkoztassa őket, hogy a helyi rendelet számos kedvezménye, mások mellett részletfizetési kedvezmény mellett meg kívánják-e vásárolni az általuk lakott, önkormányzati tulajdonban lévő bérlakást.

Ebben a tájékoztatásban benne lesz, hogy az érintett bérlők, azok egyenes ági rokonai, valamint örökbe fogadott gyermekük a lakottságra tekintettel kedvezményesen vásárolhatja meg a bérlakást. A kikötés csak annyi, hogy következmények nélkül öt évig nem adhatják el a jelentős kedvezményekkel tulajdonukba került ingatlant.

A jobboldali képviselők, beleértve a jobbikos képviselőt is, még úgy is ellenezték a város vagyonának újabb kiárusítására tett kísérletet, hogy most csak az ár meghatározása nélküli puhatolózás történne. Természetesen ez már önmagában olyan mézesmadzag, ami már egyértelműen előre vetíti, hogy a végső cél az eladás.

Bolvári Ferdinánd független képviselő ugyanakkor jó ötletnek tartotta a javaslatot, mert szerinte az így befolyt pénzből vagy új önkormányzati bérlakásokat lehetne építeni, vagy olyan színvonalút vásárolni, ami a kor követelményeihez igazodva növelné a városi vagyont.

A helyi rendelet lehetővé teszi, hogy az eladásból befolyt összeget például EU- pályázat önrészének biztosításához, de akár önkormányzati bérlakás lakbértámogatásához adják.

A Kalocsai Vagyonhasznosítási és Könyvvezető Kft. felmérését nem kötötték határidőhöz, de amint meglesz, a témára visszatérünk. 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!
Ehhez a cikkhez 0 darab hozzászólás érkezett. A kommentekhez gördítsen lejjebb.
Hozzászólások (Legyen Ön az első)
Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá a cikkhez:
• Regisztrációhoz kattintson IDE.
• Amennyiben már regisztrált felhasználónk, a weblap legtetején lévő menüsávból elérheti a bejelentkezés panelt.

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK