2024. 06. 13. csütörtök
Anett, Antal
: 395 Ft   : 366 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Újabb vagyonértékesítés – Kell-e alaposabb tájékozódás ingatlaneladás előtt?

Illés György Cinó  |  2015. 10. 06., 15:54

A múlt hétfői testületi ülésen – az ellenzék ellenszavazataival – eladtak egy önkormányzati tulajdonú szántó művelésű termőföldet. Szabó Balázs az ügylet kapcsán a vagyoneladások előkészítésére új, alaposabb eljárásrendet sürgetett, Dr. Bálint József szerint jó arra a régi is. Szabó a töredékhektáros szíjparcella sorsán talán túl is mutató kérdése, illetve elképzelése indoklása közben egyúttal holnapi témánknak is megágyazott.

Szabó Balázs egy kérdéssel kezdte: mi volt eddig a sorsa a területnek, ki gondozta, ki használta, milyen célra? – kérdezte, mivel az a Vagyonhasznosító Kft. kezelésében volt, és erre nem tért ki az írásos előterjesztés.
A továbbiakban megismételte az előző testületi ülésen tárgyalt ingatlanértékesítési kérdésének kapcsán hangoztatott álláspontját, amely szerint az ilyen döntések előkészítése során részletesebb tájékozódással, tájékoztatással kellene segíteni a képviselők munkáját. Ez az előterjesztés is tartalmaz egy 6-szor 10 centis kis térképkockát, ami senkinek nem mond semmit – mutatta föl az előterjesztéshez csatolt térképvázlatot –, ezért vette a fáradságot, kikérte a Vagyonhasznosító Kft. térképét.

A folytatásban a képviselő elmondta: másodmagával fölkereste a helyszínt, ahol a terület azonosítása több órás program volt. Ezt azért mondta el, hogy érzékeltesse, hogy

úgy ad el területeket az önkormányzat, hogy a képviselők azt sem tudják, hogy a terület hol van, milyen adottságokkal rendelkezik, mit tudna kezdeni vele az önkormányzat E mellett más szóba került területet is fölkerestek, és ugyanezt tapasztalták – azt sem lehetett megállapítani, hogy hol vannak a telekhatárok. Ezért egy olyan eljárásrend kialakítását sürgette, amelynek során akár a gazdaságfejlesztési bizottság a kérdésekről folytatott eljárásának részeként keresse föl a helyszíneket, akár a kezelő Vagyonhasznosítási Kft. szervezésében legyen lehetőségük a képviselőknek terepbejárásra.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Konkrétan a napirendhez hozzászólva azt mondta, annak elfogadását azért nem támogatja, mert úgy véli, a termőföldet az önkormányzat is tudná megfelelően hasznosítani. De amennyiben nem, akkor is inkább haszonbérletbe adná a földet, akkor is, ha az előterjesztéshez csatolt számítás szerint 20-23 év alatt termelné ki a most realizálható bevételt. Ha például öt évre bérbe adnák, majd utána adnák el, akkor máris „más a leányzó fekvése”, máris jobban járna az önkormányzat.

Bálint József erre azt az észrevételt tette, hogy az egységes, közhiteles földnyilvántartást már II. József bevezettette, és ma már a GPS koordinátákat is jelzi a telekkönyv, ezért elutasította a képviselő érvelését, hozzátéve, hogy nem fognak a Geodéziával kitűzetni minden telket, mert anélkül is a nyilvántartásban helyrajzi szám alapján tudják minden adatát, hasznosítását is. Ha valaki bejárja a területet, annak örül, de azt ne hozza föl a képviselő, hogy az eljárás nem kellő alaposságú, mert ezt szolgálja a közhiteles ingatlan-nyilvántartás.

Mindehhez a jegyző, dr. Kiss Csaba azt fűzte hozzá, hogy új lehetőség, amely egy-másfél hete áll rendelkezésre, hogy Google [Earth] alapú térképen az összes, Kalocsa területéhez tartozó helyrajzi számot föl tudják tüntetni. Ha bárkinek ilyen gondja van, nyugodtan forduljon segítségért a jegyzőséghez. Tehát beazonosítható a terület, és az is szerepel a nyilvántartásban, hogy mi a művelési ága, vagy hogy mit csinált vele a Vagyonhasznosító – mondta Bálint József, majd az aljegyzőnek adta meg a szót, hogy „esetleg mit tud még hozzátenni, mit termelünk rajta, mit nem termelünk rajta.”


Forrás: Illés György / KALOhírek


Dr. Tóth Kovács Ádám elmondta: tudomása szerint a Vagyonhasznosítási Kft.-nek jelenleg nincs érvényes haszonbérleti szerződése a területre. Lehetséges, hogy valaki használja, de az önkormányzat nyilvántartásában haszonbérleti szerződés nem lelhető föl.

Szabó Balázs reflektálásra kapott szót. Elmondta: ő is tud a polgármester által emlegetett nyilvántartásról, meg is szerezte a térképet és beazonosította a területet. Azt viszont nem érti, mi az akadálya, hogy akár valamelyik bizottság, vagy a képviselők az ingatlanértékesítési viták előtt személyes szemrevételezéssel győződjenek meg a terület, illetve ingatlan tényleges állapotáról.

Viszontválasza közben Szabó a Vagyonhasznosítási Kft.-től kapott térképet magasra emelve azt a képviselők előtt meglengette, ami már a második papírlobogtatás volt ezen a derűs őszi délutánon. Azonban ezekről sajnos nem készült fotónk, mert akkor még nem gondoltuk, hogy e momentumnak jelentősége lesz – erre holnap visszatérünk!

A polgármester szerint a képviselők személyes tájékozódására megvan a lehetőség, a bizottságok és a képviselők is szemrevételezhetik a helyszínt, és ez a jövőben is így lesz, de ezt nem kívánják szabályozni.

A Fidesz-KDNP álláspontja nem változott

Filvig Géza úgy vélte, nem csak saját nevében, hanem a Fidesz-KDNP képviselőinek nevében is mondhatja, hogy az ingatlaneladások tekintetében a véleményük nem változott. Főleg úgy, hogy jelen eladást is csak egyetlen értékbecslés előzte meg, és az általa adott minimum-maximum értékhatárok alsóértékét az ajánlat épphogy csak meghaladja.
Olcsón akar az önkormányzat eladni, ezért a Fidesz-KDNP az értékesítést nem támogatja – jelentette ki Filvig.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Az értékbecslés megtörtént, és eladni továbbra is azon az áron lehet, amit megadnak érte, ezt továbbra is fönntartja, de nem hiszi, hogy érték alatt adnák el az ingatlanokat. A terület hasznosításának biztosítása érdekében is szükséges egyes területek értékesítése – foglalta össze álláspontját válaszában a polgármester. Ez még csak nem is ipari terület, ezért nem érti az aggályokat – tette hozzá a polgármester.

Miután Katus Attila, a pénzügyi bizottság elnöke az általa vezetett testület támogató álláspontját tolmácsolta –más hozzászólás nem lévén – Bálint szavazásra bocsátotta a határozati javaslatot, amelyet a testület a teljes jelenlévő ellenzék ellenszavazatávalhét igen szavazattal négy nem ellenében – elfogadott.
Ezzel hozzájárultak, hogy az 0559/10 helyrajzi számú, szántó művelési ágú, 2064 m2 területű, 7,87 aranykorona értékű termőföld értékesítésére a polgármester szerződést kössön az ajánlattevővel, 309 ezer forintos vételáron.


Forrás: Illés György / KALOhírek


Hogy szükséges volna-e egy intézményes rendszert kialakítani arra, hogy a képviselők tájékozódjanak ingatlanjaink tényleges állapotáról, használati értékéről, mielőtt döntenek azok értékesítéséről, arról tehát a polgármester és Szabó Balázs álláspontja merőben különböző, a testület többi tagjának álláspontja a vitából nem derült ki.
Ön hogy gondolja?

Szabó Balázs kétszeri térképlengetése jó nyitánya volt egy másik napirendről szóló, tervezett cikkünknek is.

Holnapi témánk tehát: Papírlobogtatás!

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>
2024. 06. 07., 09:32
Egy polgárőr kiszúrta, a rendőrök felderítették: a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt kell felelnie egy 36 éves kalocsai és 28 éves bátyai lakosnak – közli a Police.hu. Még >>>
2024. 06. 05., 16:22
„Hogy nem tudtak volna közéjük dobni egy bombát!!!!” – Hogy kik közé? Ugye, nem ezen fog múlni az ilyen hozzászólás megítélése?! Még >>>
2024. 06. 05., 11:01
Avagy: kis hírünk a nagyvilágban... FRISSÍTVE! Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK