2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Városgazdálkodási kérdések – 2014. év zárása, ’15-ös ÖNHIKI

Illés György Cinó  |  2015. 05. 07., 10:28

Az április végi testületi ülésen több napirend érintette a város gazdálkodását. Kettő a 2014-es év lezárásával függött össze, egy az idei év forrás oldalának kiegészítését célozta.

A 2014-es költségvetés végrehajtásáról szóló zárszámadási rendelet megalkotását adott határidővel törvény írja elő. A közel harminc oldalas rendelethez és a kapcsolódó, több mint negyvenoldalnyi melléklethez szóbeli kiegészítés nem érkezett, sem észrevétel. Amint dr. Bálint József polgármester előterjesztőként fogalmazott, végleges tényszámokról van szó, így a rendeletjavaslatot vita nélkül, egyhangúlag elfogadta a testület.

Ezzel egyidejűleg az adott időszakra vonatkozó belső ellenőrzésről szóló összefoglalót is a testület elé kell terjeszteni, azt szintén vita nélkül, ugyancsak 12 igen szavazattal fogadták el. A pénzügyi bizottság előzőleg mindkét javaslatot tárgyalta és elfogadásra javasolta, amint arról Katus Attila bizottsági elnök tájékoztatta a testületet.

Szintén a város gazdaságát érintette a város 2015-20. közötti gazdasági programjának vitája, amelyről külön cikkben számoltunk be, és az idei rendkívüli támogatási rendszerben való részvételről is határozott a testület.

ÖNHIKI 2015.

Tudjuk, ilyen támogatás ma már nincs, de tartalmában sok szempontból ugyanazt takarja a belügyminiszter és a nemzetgazdasági miniszter által meghirdetett rendkívüli támogatásról szóló pályázati rendszer, amely azon önkormányzatok támogatására szolgál, amelyek önerőből nem képesek megteremteni költségvetésük egyensúlyát.
Kalocsa most ilyen helyzetben van – mondta az előterjesztésben Bálint József, ezért kérte a javaslat elfogadását.

Török Ferenc arra kért magyarázatot, hogy miért fogalmaz az előterjesztés úgy, hogy „az év során bármikor”, és azt kérte, hogy e pályázatokat – lehetőség szerint benyújtás előtt – hozza be a polgármester a testület elé, hogy mire, mennyit kér a város.
A polgármester a válasz megadására a jegyzőt kérte föl.

E pályázatok benyújtására évente kétszer nyílik lehetőség, az egyik most esedékes – derült ki a dr. Kiss Csaba által elmondottakból. A pályázatokat április 30-tól lehet benyújtani [akkor addig a dátumig még egy hét hátravolt – A szerk.]. Az ülésen még nem tudták a pontos számot megmondani, mert még összesítették a megfelelően alátámasztható igényeket.

E pályázat eredményességének – vagy kisebb-nagyobb kudarcának – láttán döntenek majd a pályázat második fordulóján való részvételről, és az akkor igénylendő összegről.
Végül a polgármester ígéretet tett, hogy az elkészült pályázatokat mindig elhozza majd a testület elé, mint ahogy most is tájékoztatja majd őket a végleges számról.

Végül a pályázatnak az év során bármikor történő benyújtására a képviselők egyhangú döntéssel fölhatalmazták a polgármestert.

Ma reggel rákérdeztünk, az esedékes pályázat további sorsára. [A korábban itt állt szövegrészt a kaptt válasz délutáni pontosítása nyomán töröltük, illetve módosítottuk. A korábbi tévedésért, bár eredendőene nem mi tévedtünk, elnézésüket kérjük! – A szerk.] Dr. Angeli Gabriella, az önkormányzat kommunikációjáért felelős képviselő kérdésünkre arról tájékoztatott, hogy a pályázatot már beadták, de a megcélzott, pontos összegről csak a tartalom ellenőrzése után fognak nyilatkozni.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 12., 15:53
Családias légkört, magas színvonalú szakmai munkakörnyezetet és mások mellett munkába járási támogatást is kínálnak leendő munkatársuknak. (x)

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 06. 14., 12:18
A Bács-Kiskun vármegyében lévő többi határátkelőhely az eddig megszokott rendben működik. Még >>>
2024. 06. 14., 08:36
A kulturális, művészeti tematikájú portál a ma kezdődő Kék Madár Fesztivál kapcsán készített interjút a fesztiváligazgatóval. Még >>>
2024. 06. 13., 15:53
Az ösztöndíjat a KIMBA Birkózó Akadémia, a Birkózószövetség és a Testnevelési Egyetem által alapított ösztöndíj évente egy személynek ítélhető oda. Még >>>
2024. 06. 10., 13:24
A nagy érdeklődésre tekintettel két eredetileg nem hirdetett, délutáni turnus is indul Kovács László kalocsai Fazekas Alkotóházban. Még >>>
2024. 06. 08., 08:08
Kalocsán, június 10-én 6 órától 16-án 18 óráig felújítás miatt lezárják a közúti forgalom elől az 51. számú főút és a vasút kereszteződésében lévő Pataji úti átjárót. Még >>>
2024. 06. 08., 07:53
Hosszú ideje nem volt példa ekkora harcsatelepítésre a Dunán, 6 ezer szürkeharcsa kerül a folyamba. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK