2024. 04. 14.
Tibor
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

Jubileumi húsvéti ünnepi nagykoncert a Zsikó Zenekarral – Színpadon a magyar népzenei élet kiválóságai

Jubileumi húsvéti ünnepi nagykoncert a Zsikó Zenekarral – Színpadon a magyar népzenei élet kiválóságai
Zsiga Ferenc  |  2022. 04. 12., 12:50

A magyar népzenei élet fősodrába tartozó Zsikó Zenekar és neves vendégművész barátaik április 18-án, húsvét hétfőn Bátaszéken, a Kalász Városi Sportcsarnokban tartanak nagyszabású jubileumi népzenei koncertet. A 17 órakor kezdődő, ötödik alkalommal megrendezett népzenei gálára a belépés díjtalan, de a helyszínen az Ökumenikus Segélyszervezettel közös adománygyűjtés lesz, melynek bevételét az orosz-ukrán háború ukrajnai menekültjeinek megsegítésére fordítják. Az eseményről és annak részleteiről Zsikó Zoltán énekművész, a Zsikó Zenekar vezetője, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ igazgatója és Bacza Barbara, az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Központ vezetője április 11-én, hétfőn Szekszárdon, a Tolna Megyei Önkormányzat épületében, a Duna bal partjáról is érkező újságírók előtt tartott sajtótájékoztatót.

Az élénk médiaérdeklődés mellett megtartott sajtóesemény résztvevőit, a Kaposvárról érkezett Bacza Barbarát, az Ökumenikus Segélyszervezet Regionális Központ vezetőjét Zsikó Zoltán köszöntötte, aki elöljáróban elmondta:

A Zsikó Zenekar ötödik alkalommal megrendezett nagykoncertje annyiban rendhagyó, hogy azon részt vesz az Ökumenikus Segélyszervezet, valamint, hogy az előző négy népzenei gálát újévköszöntő hangversenyként hirdettük meg, a zenekar eddig a mintegy 1200 főnyi közönséggel együtt köszöntötte az új esztendőt. Ám idén a pandémia és a veszélyhelyzet miatt ezt célszerűbbnek láttuk húsvét hétfőre időzíteni. A választások után, a húsvéti ünnepkör jeles napján megtartott gálára – ahogy azt korábban megszokhatta a közönség – óriási látványtechnikával, vizuális elemekkel készülünk. Az előadáson ezen alkalommal is lesznek úgymond sztár vendégművészek: Pál István „Szalonna”, Magyarország érdemes művésze, Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, a Hagyományok Háza főigazgató helyettese, a Magyar Állami Népi Együttes első prímása mellett Nyerges Attila, az Ismerős arcok zenekar dalszerző – énekese is elfogadta a felkérésünket. Ennek köszönhetően Magyarországon először népzenei együttes, a népzenei műfajban először fogja feldolgozva bemutatni azt a jól ismert számot, ami általában fölcsendül a világ minden pontján, ahol magyarok élnek: a Nélküled című dalt.”– mondta Zsikó Zoltán.


Forrás: KALOhírek


Hozzátette:

Nagyon nagy várakozással tekintünk a közös koncert elé, hiszen velünk lesz Balogh Kálmán Prima Primissima-díjas cimbalomművész, Lozsányi Tamás orgonaművész, Debrecenből érkezik a Pendely énekegyüttes, akik a Fölszállott a Pávában voltak döntősök, és Szekszárdról a Bartina néptáncegyüttes is fellép. Külön öröm számomra, hogy az ünnepi koncerten köszöntőt mond Potápi Árpád János országgyűlési képviselő, nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Horváth István országgyűlési képviselő. Az est zenei rendezője Kunos Tamás Kossuth-díjas és Prima Primissima-díjas, a Csík zenekar népzenésze lesz, aki ezúttal is elfogadta felkérésünket.” – fogalmazott Zsikó Zoltán.


Forrás: KALOhírek


A művész hangsúlyozta:

A Zsikó Zenekar kétszeresen is érintett a Kárpát-alját is érintő válságban, hiszen művésztársunk, Pál István „Szalonna” onnan származik, és amikor a háborúnak még a nyoma sem volt, több jótékonysági koncertet adtunk Kárpát-alján, az ott élő magyarság megsegítésére. Alapvetően azt gondolom, ebben az időszakban mi most egy ilyen jótékonysági koncerttel tudunk hozzájárulni a háború elől menekülők megsegítéséhez, és ehhez megtaláltuk a legjobb partnert, az Ökumenikus Segélyszervezetet. Ők a garancia arra, hogy minden egyes támogatás, legyen pénzbeli vagy természetbeli, az a legjobb helyre kerül és a kitűzött célt száz százalékban fogja szolgálni. A koncertre a belépés az díjtalan, ám mivel nem kérünk pénzt és nincsen jegy, díjmentesen lehet a rendezvényt látogatni, leginkább az önkéntes adományok segíthetik a rászorulókat.”- zárta mondanivalóját Zsikó Zoltán.

A továbbiakban a segélyszervezet részéről Bacza Barba ismertette a felajánlások elfogadásának technikai részleteit. E szerint bankkártyás fizetésre éppúgy lehetőség lesz, mint a pénzgyűjtő urnákban elhelyezendő készpénz adományokra, de tárgyi felajánlások fogadására is felkészülnek. A segélyszervezet regionális vezetője végül megköszönte, hogy a Zsikó Zenakar partnerként az Ökumenikus Segélyszervezetet választotta.


Forrás: KALOhírek


Forrás: KALOhírek

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 09., 15:25
Dr. Magóné Tóth Gyöngyi már korábban bejelentette polgármesteri ambícióit, mint a DK által támogatott jelölt. Hétfő délután hét további képviselőjelölttel együtt a Népművészeti Háznál tartottak sajtótájékoztatót a június 9-ei helyhatósági választásokra való felkészülésükről.
2024-04-07 13:47:00
A kampány célja kettős: nők számára hasznos eszközökből és intim higiéniás termékekből ajándékcsomagot összeállítani egy női táskában, melyet Pécsi Vivien a Szociális Bizottság, valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálattal karöltve ad át rászoruló lányoknak és nőknek, továbbá felhívni a figyelmet arra, hogy Magyarországon, így Kalocsán is rengeteg olyan nő él, akik számára gondot okoz beszerezni az alapvető női higiéniás termékeket.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 04. 13., 10:56
A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház székhelyén és telephelyein (Kecskemét, Kiskunfélegyháza, Kalocsa) a járóbeteg szakellátásokra a bejelentkezés minden esetben a betegfelvételi pontokon történik. Még >>>
2024. 04. 12., 17:28
Mostmár akik a piacra mennek, azok tapasztalhatják a változást. Még >>>
2024. 04. 09., 12:52
A mester a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozatának tagja lett, székfoglalóját a Pesti Vigadó Makovecz-termében tartotta meg. Még >>>
2024. 04. 08., 08:05
24 fok körüli nyárias meleg valószínű. Még >>>
2024. 04. 07., 13:51
A biztonsági övet nem használó utas maradandó fogyatékossággal járó sérüléseket szenvedett. Még >>>
2024. 04. 05., 11:42
A NAV munkatársai vásároltak két aranygyűrűt, melyeket az eladó lakásán vettek át, majd felfedték kilétüket. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK