2022. 01. 22. szombat
Artúr, Vince
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

A Dózsa és a Kossuth közös Szakestje – Szakképzésben résztvevő partnereit látta vendégül a Bajai SZC két intézménye

A Dózsa és a Kossuth közös Szakestje – Szakképzésben résztvevő partnereit látta vendégül a Bajai SZC két intézménye
Illés György Cinó  |  2019. 12. 30., 16:25

A gyakorlati képzésben résztvevő és az iskolákból kikerülő szakemberek számára munkát biztosító vállalkozások képviselői a szakképzés jövőre esedékes változásairól és az intézményekben folyó oktató munkáról hallottak előadásokat még a karácsonyi ünnepeket megelőzően tartott Szakesten. Emellett a gyakorlati képzés iskolai infrastrukturális hátterével ismerkedhettek, majd munkavacsorán vettek részt, amelyhez a finomságokat a tanulók készítették.

A rendezvényen köszöntőt mondott Virág Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum (SZC) kancellárja, és Fekete Antal, a házigazda Bajai SZC Kalocsai  Dózsa György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezetője. A szakmai ismertetőket Baranyiné Hellényi Viktória, a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája szakmai tagintézményvezető-helyettese és Katona Ferenc, a Dózsa gyakorlati oktatásvezetője tartotta.


Forrás: Facebook/ Bajai SZC Kalocsai Dózsa György

 

Bajai SZC két kalocsai tagintézménye december 16-án hívta Szakestre a gyakorlati képzésben is résztvevő munkaerő-piaci partnereit. Elsőként a Kossuth tartott szakmai találkozót a partnerei számára, a kilencedik évfolyamos pincér és szakács tanulók, illetve a nyári gyakorlatra kötelezett szakgimnazisták részvételével.

Hasonló találkozókat évente szervez az intézmény, hogy az iskola vendéglátóipari partnerei számára bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak, a leendő tanulók, illetve munkavállalók részére. Ezek a találkozók a gyakorlati képzési hely kiválasztásában már a tanulói jogviszonyuk előtt segítik a fiatalokat. A Szakesteknek a Kossuth által régebb óta folytatott hagyományába a Dózsa tavaly kapcsolódott be, így ez volt a második hasonló rendezvényük, amelyet a két intézmény immár közösen szervezett meg.

A Kossuth délutáni szakmai találkozója után került sor a gyakorlati képzésben együttműködő partnerekkel, illetve a kamarával való kapcsolatépítés céljából a két középiskola részvételével megtartott Szakestre.

Az egybegyűlteket Virág Tibor, a Bajai SZC kancellárja köszöntötte, majd Fekete Antal, a Dózsa tagintézmény-vezetőjének rövid bevezetője után Baranyiné Hellényi Viktória tartott előadást a gazdálkodó szervezetek képviselőinek a november 28-án megjelent szakképzési törvényről. Ezen belül szó esett:

AZ OKTATÁSSZERVEZÉS VÁLTOZÁSAIRÓL, KÖZTÜK ARRÓL IS, HOGY A SZAKGIMNÁZIUMI KÉPZÉSFORMA JELENLEGI FORMÁJÁBAN KIVEZETÉSRE KERÜL, HELYETTE ÖT ÉVFOLYAMOS TECHNIKUMI KÉPZÉST VEZETNEK BE.

A szakközépiskolák szakképző iskolaként, hároméves képzési programmal folytathatják az oktató munkát a „szakképzés 4.0” rendszer keretében.


Forrás: Facebook/ Bajai SZC Kalocsai Dózsa György


A résztvevők az est során betekinthettek a két tagintézmény elmúlt évi iskolai szakmai munkájába, képet kaptak az iskolákban folyó sokszínű szakmai tevékenységről, tanulmányi- és versenyeredményekről, rendezvényekről.

A továbbiakban Katona Ferenc, a Dózsa gyakorlati oktatásvezetője mutatta be az iskolát, az oktatott szakokat, képzéseket, és beszámolt az elmúlt időszak tanulmányi - és versenyeredményeiről.

A duális képzés rendszerével, a képzési igényekkel olyan partnerek is ismerkedhettek, akik csak most kapcsolódnak be a tanulófoglalkoztatásba.

Gyakorlati képzőhelyeket egyébként nem csak az ehhez hasonló alkalmakra hívják meg az intézmények, hanem minden iskolai rendezvényre, pályaorientációs programokra, a szakmák éjszakája rendezvényeire is. Másfelől mindez a céglátogatásokkal kiegészülve hozzájárul a gyakorlati helyek megismertetéséhez is.

Az érdeklődők az előadások után megtekinthették a két iskola tanműhelyeit, majd a partnereket a Kossuth Mócsy János utcai tanéttermében munkavacsorára láttak vendégül, amelyre az ételeket a Kossuth tanulói készítették. A fehér asztal mellett már oldottabb keretek közt folyt a szakmai kérdésekről szóló eszmecsere.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

2022. 01. 19., 14:00
Indulnak a választási előkészületek. A kampány hivatalosan a február közepén kezdődik, ám az eseményre nem csak a pártoknak és a választóknak, hanem a lebonyolító szerveknek is föl kell készülniük. A kalocsai Választási Iroda felhívást tett közzé a szavazatszámláló bizottságokba való jelentkezésre.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 22., 12:58
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott „csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett tegnapi közleményében a hivatal. Még >>>
2022. 01. 21., 16:19
Ahogy azt már a kormány bejelentette, az átoltottság további növelése és a járvány újabb hullámai elleni védekezés érdekében február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Még >>>
2022. 01. 21., 12:10
Ahogy Európában is egyre több tapasztalat gyűlik össze az omikronról, Németország vezető virológusa is korrigálni látszik álláspontját. Szerinte már ki lehet jelenteni, hogy ez a variáns általában kevésbé súlyos megbetegedést okoz, mint elődei. Még >>>
2022. 01. 21., 09:57
2021 májusában a Kalocsai Innovációs és Közművelődési Központ közreműködésével Kalocsa is csatlakozott a Digitális Jólét Programhoz, melynek célja az volt, hogy a kalocsai önkormányzat területén minél magasabb szintű okos városfejlesztések valósulhassanak meg - írja dr. Filvig Géza közösségi bejegyzésében. Még >>>
2022. 01. 21., 09:16
Várhatóan 2022. 01. 26-ig a Tomori Pál utca gallyazási munkálatai folytatódnak. Még >>>
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés