2024. 05. 24. péntek
Eliza, Eszter
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 615.4 Ft/l   Dízel: 656.6 Ft/l   Írjon nekünk

A Kertvárosi Iskola bővítése egy 350 milliárdos fejlesztéssorozat része – Országosan elsők közt adták át a kalocsai beruházást

Illés György Cinó  |  2020. 10. 26., 14:29

Amint gyorshírünkben már megírtuk, csütörtökön illusztris vendégek és szónokok körében, ünnepélyes keretek közt átadták a Kertvárosi Általános Iskola több mint félmilliárd forintból megvalósult bővítő beruházását. A rendezvény fényét az iskola diákjainak és tanárainak műsora színesítette, és – mivel a koronavírus-járvány miatt az ünneplők az épületbe nem mehettek be – a felújítást és annak eredményét dokumentáló fotókból készült kiállítást is megtekinthették a résztvevők, köztük a városi önkormányzat képviselői. Az átadón beszédet mondott Maruzsa Zoltán államtitkár, Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő, Sárosi Magdolna tankerületi igazgató, Reiterné Fekete Magdolna intézményvezető, valamint dr. Filvig Géza polgármester. Beszédeikből ebben a cikkben adunk összefoglalót.

A tanulók közül Gyöngyösi Gergő 4.a osztályos tanuló „Magyar házban a vendéget...” című népköltés elmondásával, Beros Vendel Kadisa 8.a osztályos tanuló Händel Győzelmi kórus című darabjának klarinéton való előadásával, Antal Dániel, 5.c osztályos tanuló Márai Sándor Ajándék című versével, Kocsis Bíbor 7.b osztályos diák Kígyósi Árpád Facipős tánc című zeneművének fuvolán történő interpretálásával, Martin Gábor 4.a osztályos tanuló Papp Róbert Három szín című versét 4. a osztályos tanulóink "Székes-kalpos" tánccal emelték a rendezvény fényét.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


A pedagógusok részéről Apród Mónika, Bagóné Mátrai Andrea, Hernyák Ilona, Lakatos Zoltánné, Eperjesi György, Makai - Kovács Alíz, Török Krisztina és Varga-Vörös Tímea azzal járult hozzá a rendezvény sikeréhez, hogy háromszólamú kánonban elénekelte Praetorius Viva la musica című dalát.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Előadásaik közt hangzottak el Maruzsa Zoltán, Font Sándor, Hajnal Gabriella, Sárosi Magdolna, Reiterné Fekete Magdolna és dr. Filvig Géza beszédei, majd az iskola kibővült épületét Czele József főszékesegyházi káplán áldotta meg. Ez után a szónokok közösen vágták át az intézmény bejárata előtt kifeszített nemzeti színű avatószalagot, amelynek két végét a rendezvényen iskola házigazda szerepét is betöltő tagintézmény-vezetője, Török Krisztina Mária és helyettese, Arnold Adrien tartotta.

[A cikk a kép alatt az elhangzott beszédek tartalmi leiratával folytatódik!]

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Miután a megjelenteket az iskola tagintézmény vezetője köszöntötte, majd az ünnep nyitányaként az egybegyűltek közösen elénekelték a himnuszt Csonka Zsuzsanna operaénekesnő, a Magyar Állami Operaház dívája és az iskola operanagykövete előéneklésével, rövid kulturális átvezetésekkel tűzdelten a föntebb nevezettek beszédei következtek, amelyek sorát Maruzsa Zoltán államtitkár nyitotta meg.

Fölidézte: 2017. szeptember elsején, azaz több mint három éve jelentették be az emberi erőforrások miniszterének az akkori projektnyertesek listáját.
Ennek indoklásaként rámutatott, hogy ez az időtartam magában foglalja a közbeszerzésétől a terveztetésen, majd a közbeszereztetésen át a kivitelezésig, így hosszú idő, amíg véghezvihetünk egy ilyen projektet – mondta, hozzátéve, annak keretében összességében mintegy 553 millió forintból emeletráépítéssel új tanterem, három szaktanterem, három csoportterem, könyvtár közösségi tér, drámai színjátszó terem jött létre, itt a Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolában.

Úgy vélte, ezekre szükség is van, hiszen ez eddig is egy vonzó intézmény volt, és a fejlesztések nemcsak a fizikai tér bővítése miatt, de az oktatás-tanulás feltételek javításával és az otthonosság megteremtésével hozzájárulnak az iskolában folyó munka eredményességéhez.

Maruzsa külön kitért a faldekorációkra, amelyek miatt azért is örömét fejezte ki, mert annak idején városunk polgármesterével közösen maguk is részt vehettek ebben a dekorálásban, amelyről annak idején portálunkon is olvashattak.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az épület „beázásbiztosra” sikerült, utalva a beruházási időszakban történt, nagy médianyilvánosságot kapott eseményre – erre később Font Sándor is kitért –, ám Maruzsa úgy vélte, az ilyesmi előfordul egy beruházásnál.

Szerinte a lényeges az, hogy

MOST ELKÉSZÜLT ÉS OLYAN FORMÁBAN VALÓSULT MEG, AMI MINDEN IGÉNYT KIELÉGÍT, ÉS HOSSZÚTÁVON SZOLGÁLHATJA A KALOCSAI ÉS KÖRNYÉKBELI TANULÓK ÉRDEKEIT.

Országszerte 950 projekt az oktatásért, mintegy 350 milliárdból

Ám ez a példa nem egyedi – hangsúlyozta az államtitkár, a továbbiakban a minisztérium felügyelete alatt zajló más beruházásokra térve. Azokat is számokba öntve elmondta:

EBBEN A KORMÁNYZATI CIKLUSBAN 940 PROJEKT ZAJLIK, ÖSSZESEN 350 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKŰ INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉS VAN A MINISZTÉRIUM HATÁSKÖRÉBEN:

 • öt uniós projektben 124,7 milliárd forint fordítódik infrastruktúra-fejlesztésre,
  összesen 623 projektre
 • a TTT – tornaterem tanterem tanuszoda – program keretében 66 milliárdot költenek költségvetési forrásból összesen 190 projektre
 • a KEOP uniós programban
  összességében 22 milliárd forint kerül felhasználásra
  74 projektre, elsősorban energetikai típusú beruházásokra
 • a modern városok program szintén költségvetési forrásból főképp a megyei jogú városok fejlesztését célozza,
  19 köznevelési projekt valósulhat meg 52,7 milliárd forint összegben,


Ezzel nem ért véget az államtitkár felsorolása: ugyanis vannak további iskolafejlesztési projektek is,

 • a budapesti agglomerációban 16 komplex iskolafejlesztés indulhatott el, tekintettel a nagyarányú tanulólétszám-növekedésre
 • ezekkel együtt összesen 25 ilyen projektről beszélhetünk, 80 milliárd forint értékben.


EZEKBŐL ÁLL ÖSSZE A 350 MILLIÁRD FORINT, AMELYBŐL A FENTI MINTEGY 950 PROJEKT EBBEN A KORMÁNYZATI CIKLUSBAN MEGVALÓSULHAT, SŐT KÖZÜLÜK 632 MÁR EL IS KÉSZÜLT.

Ezek egyike a kalocsai most átadott fejlesztés.
Amint az államtitkár fogalmazott, mindezt azért tartotta fontosnak hangsúlyozni, mert – idézzük –

sokszor megkapjuk a féknyúzgyárból [fake news - álhírek] hogy, hát, ezek a fejlesztések csak papíron léteznek, [csak mondják,] hogy ennyi van, meg annyi van, meg amannyi van… Itt van mögöttem az egyik!”Még aznap Bácsalmásra is ellátogat, ahol egy másik lezárt projektet is megtekinthet– mondta el Maruzsa Zoltán, aki végül mindenkinek megköszönte a munkáját, valamint azoknak a türelmét, akiknek el kellett viselniük a munkálatokkal járó kényelmetlenségeket, fennakadásokat.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Végül azt kívánta, hogy a lehető legjobb hangulatban, és a jövőbeni eredményes oktatás reményében vegye birtokába az iskola a fejlesztés eredményét, az pedig szolgája az egész várost, az egész közösséget, minden pedagógus és minden tanuló érdekét, és segítse munkájukat a későbbiekben.


Az államtitkár után Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnök asszonya osztotta meg ünnepi gondolatait.

Az elnök a tankerület és a benne dolgozók, valamint az együttműködő pedagógusok munkáját dicsérte, hiszen kimagasló munkát végeztek és végeznek itt, nagyon jól pályáznak.

Három különböző cím alatt is vannak már elnyert, futó infrastrukturális pályázatai, 3,6 milliárd, mintegy kétmilliárd, illetve mintegy 500 millió forint értékben, amelyek mind megvalósulhatnak. Ez az előkészületi munka eredményességét is mutatja. Hangsúlyozta: a pedagógiai munka sikeréhez a legfontosabb a megfelelő infrastruktúra és a jó szakmai munka, úgy vélte, itt minden adott.
Az emeletráépítés a tehetséggondozást és más olyan részterületeket szolgálhat majd, amelyek eddig esetleg hiányoztak, vagy legalábbis nem voltak hozzá jó körülmények, most viszont könyvtárszoba, új tantermek és fejlesztő szobák segítik többek közt a tehetséggondozást.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Az elnök asszony megköszönte a pedagógusok munkáját is, külön utalva az idei év nehézségeire, tekintettel a koronavírus-járvány miatti rendkívüli helyzetre. Ugyanakkor a gyerekeknek is megköszönte a türelmet, toleranciát, amit az építkezés alatt tanúsítottak.
Végül mindenkinek azt kívánta, hogy lakják be, használják ki minden előnyét az új épületnek, és a következő időszakra is sok sikert, eredményes munkát és „covidmentes időszakot” kívánt térségünkben, ahogy mindenhol másutt is.

Egy „feltámadás”

Zenei átkötés után Font Sándor fölidézte az építkezés alatt történt beázást, amelyre korábban Maruzsa Zoltán is utalt, amikor a vihar és eső épp fedél nélkül érte az érintett épületrészt. Ekkor sok „ellendrukker” írás is megjelent, ami azt a kérdést vetette föl benne, hogy akik kritizálják emiatt az építkezést, vajon a beruházás sikerének örülnének, vagy azt szeretnék, hogy „botrány legyen”, amivel üzenni lehet, hogy e beruházások fikciók, és nem érik el céljukat.

Ezzel szemben kijelentette: a magyar kormán elkötelezett a családok segítése mellett. Az országos költségvetés nagy része a gyermekes családok támogatására fordítódik, számos csatornán, mint a CSOK, a szülők adókedvezménye és sok más egyéb kedvezmény, idetartozik az óvodák, iskolák felújítása és újak építése, hiszen a megszületett gyermekek a köznevelési intézmények környezetében töltik el idejük nagy részét napközben.

Kiemelte: a Bajai Tankerület az elsők közt pályázott a Klebelsberg Intézet felhívására, úgy, hogy az ott dolgozó pedagógusoknak szakmai komfortzónájukat elhagyva műszaki projektek levezetésére kellett vállalkozniuk, több mint 500 milliós értékben.

Ez után következtek a vihar okozta műszaki problémák, ám

a kivitelező állta a sarat, meg a vizet, meg a szidást, meg a kritikát is, ez vele járt az időjárás következtében”
– fogalmazott Font, utalva arra, hogy a bontás során is bukkantak föl váratlan nehézségek, amelyek rugalmasságot követeltek mind a megbízó, mind a kivitelező részéről, s e konfliktus gyakran súrlódásokhoz vezet, amelyeket az átadás pillanatában már „el lehet feledni”, és a végeredménynek lehet örülni, amellyel újra rangot sikerült adni ennek az iskolának.

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Egy feltámadás következett”
– mondta a képviselő, hozzátéve: ez Händel Győzelmi kórusa kapcsán jutott eszébe, mivel annak dallamát a templomokban a húsvéti időben éneklik is, Jézus feltámadására a szöveggel:

Győzelmet vettél, ó, Feltámadott!
Dicsőséggel fényes a diadalod.
Magas égből szállt le angyali követ,
hogy elhengerítse a nehéz követ.”


Ehhez a feltámadáshoz hasonlította a Fényi Gyula – ahogy emlegetik, a Kertvárosi Általános Iskola esetében is, ahol az amúgy is közismerten rangos oktatási színvonalához a fizika környezetet is fölemelték. Beszéde zárásaképpen e színvonal megtartására bíztatta az intézmény kollektíváját a képviselő, és ehhez jó egészséget és sok gyermeket kívánt.

Határidőre árulnak a Bajai Tankerület projektjei

Ezt követően Sárosi Magdolna örömmel szólt arról, hogy a tankerület mindhárom beruházása határidőre elkészült, és az országban az elsők között adhatják át a kívül-belül megújult iskolákat.
Kiemelte, hogy az építkezés miatt a fölmerült nehézségek ellenére sem szünetelt az oktatás, a nevelői munka nem szenvedett csorbát.
Fölidézte, hogy a Bajai Tankerület 2016-os megalakulása óta nagy utat tett meg. A kormánynak köszönhetően 2017-ben nagy iskolafejlesztési lehetőségek nyíltak meg, és a Tankerület működési területén 18 iskola újulhatott meg az elmúlt három évben.
A most zárult kalocsai fejlesztéssel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy nem csupán infrastrukturális beruházás volt, hanem egy módszertani megújulás is járt vele, a belső terek, a falak is életre keltek, és az azokon elhelyezett dekorációk nemcsak kellemes környezetet biztosítanak a tanulóknak, hanem történelmi és nemzeti identitás-erősítő szerepük is van. Ezúton is megköszönte Misurda Ágnes látványos és értékteremtő munkáját, valamint mindazok tevékenységét, akik hozzájárultak a beruházás sikeréhez, az iskola falai között pedig eredményes munkát kívánt a diákoknak és a pedagógusoknak.

Filvig Géza mint polgármester és mint „kertvárosis” diák

Dr. Filvig Géza örömét fejezte ki polgármesterként, hogy a város ilyen beruházással gazdagodott, mint egykori kertvárosis diák pedig, hogy volt iskolája ilyen fejlesztéssel bővült.
Széchenyivel szólva hangsúlyozta, hogy az emberi élet értelme az alkotás, építés és ilyen alkotói folyamat eredménye a megvalósult beruházás is. Reményét fejezte ki, hogy a megújult épület hozzájárul majd, hogy a falai közt valóban magasabb színvonalú oktatásban részesüljenek a diákok.
Végül köszönetet mondva úgy fogalmazott:

Hálával tartozunk mindazoknak, akik valamilyen formában is részt vettek a sokszor nem könnyű folyamatokban, elkötelezett és fáradhatatlan munkával megvalósítottak egy álmot. Egy álmot, amit most itt láthatunk!”

Képgaléria megtekintése (33 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: Illés György / KALOhírek


Nem csak a ma, a jövő oktatásáért is

Utolsóként Reiterné Fekete Magdolna emelkedett szólásra, örömmel mondott köszönetet a megvalósult projektért, amellyel nemcsak a mának, hanem a jövő oktatásának is megteremtődtek a tárgyi feltételei.
A nyelvi laborban a tanulók a legkorszerűbb eszközökkel készülhetnek nyelvvizsgájukra, a természetismeret szaktanteremben többek közt „A fizika mindenkié” című sorozat kísérleteit is be lehet majd mutatni, az informatika teremben pedig még több diák férhet majd a gépekhez.
Az új könyvtár a drámaterem, a hangulatos zsibongó, valamint az eddig hiányzó osztály és csoporttermek a közösségformálásban is szerepet játszik.

Évek múltán, amikor már természetes lesz, hogy itt áll ez a bővült intézmény, amikor a mai kisdiákok már öregdiákok lesznek, hiszem, hogy osztálytalálkozók alkalmával bizsergetően jól eső érzés lesz felfedezni a mai nap örömteli hangulatát”
A megnyitó ünnepély után az annak helyszínén elhelyezett széksorok és a fotókiállítás paravánjai mellett felállított rendezvénysátorban a résztvevők– Filvig Géza polgármester pohárköszöntőjét követően – mind pezsgővel koccintottak a beruházás sikerére, majd áldomást ittak a megújult és kibővült iskolára, végül állófogadáson, kötetlen eszmecsere keretében értékelték a megvalósult fejlesztések és a hasonló, folyamatban lévő, illetve előkészítés alatt álló beruházások jelentőségét.

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 22., 14:27
A rendezvényen a Békés Kalocsáért Egyesület és a Kalo Lokálpatrióta Egyesület polgármester- és képviselőjelöltjeit láttuk Bolvári Ferdinánd és dr. Bagó Zoltán vezetésével, de a szónok az ő politikai ambícióikat direkt módon egyetlen szóval nem támogatta, még csak meg sem említette.
2024. 05. 22., 10:42
Az új atomerőművi blokkok alatti talaj megerősítése érdekében 17 hektáron összességében 75 ezer furat, vagyis egymással átfedésben lévő cementált talajoszlop készül, melyek összessége alkotja a vízzáró lemezt és annak oldalfalait. (x)
2024. 05. 21., 10:49
A nukleáris iparra jellemző biztonságtudatosság az építést ugyanúgy jellemzi, mint a működtetést, ennek szellemében épül Pakson a két új blokk is. A reaktortartály például a teljes gyártási folyamat során hozzávetőleg hétszáz minőségellenőrzésen esik át. (x)
2024-05-20 08:52:00
Május 12-én, vasárnap a már bajnok Decs otthonában ültek asztalhoz a Kalocsai Sakk Klub versenyzői a 2023/2024-es bajnoki évad utolsó fordulójában, ahol 10-2-es vereséget szenvedtek az Asztalos csoport NB II-es csapatbajnoki találkozóján. A dr. Czibulka Zoltán vezette mieink ezzel csoportjuk 9. helyén végeztek, ám minden bizonnyal prolongálják NBII-es tagságukat a tízcsapatos csoportban a jövőben is.

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2024. 05. 23., 13:15
A Reels műfaj sajátossága miatt dr. Filvig Gézának másfél percbe kellett sűríteni az elmúlt évek eredményeit. Még >>>
2024. 05. 22., 14:09
A díjköteles útszakaszokat - 91 fuvar során - a kamerás ellenőrző rendszer kijátszásával vette igénybe. Még >>>
2024. 05. 21., 14:01
A családi kirándulások alkalmával érdemes gondolni a kullancsokra is. Még >>>
2024. 05. 21., 13:00
Az áldozat a családsegítőhöz fordult a problémával, aki segített neki elköltözni. Még >>>
2024. 05. 21., 08:48
A ma délelőtt 10 órára meghirdetett bábszínház technikai okok miatt elmarad. Még >>>
2024. 05. 20., 08:50
A tényeket a társaság nem vitatta, hanem lemondva fellebbezési jogáról, több mint 7 millió forint adót fizetett be az állami költségvetésbe. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK