2022. 01. 21. péntek
Ágnes
: 357 Ft   : 315 Ft Benzin: 480 Ft/l   Dízel: 480 Ft/l   Írjon nekünk

Államtitkári vizit az átadás előtt álló Fényi Gyula Általános Iskolában – Dr. Maruzsa Zoltán: A Bajai Tankerületi Központ az országos élmezőnyben van

Zsiga Ferenc  |  2020. 05. 07., 09:16

Dr. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár május 6-án látogatott a Bajai Tankerület Központ Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskolájába, hogy a közel 577 millió forintból megújult, a szakhatóságoknak már részben átadott épületet megtekintse, a projekt megvalósulásáról a helyszínen tájékozódjon. Az államtitkárt az iskolában Sárosi Magdolna, a Bajai Tankerületi Központ igazgatója, dr. Filvig Géza polgármester, Reiterné Fekete Mária Magdolna intézményvezető és helyettesei, Arnold Adrien és Török Krisztina Mária fogadták. Az államtitkár a látogatása alkalmával elismerően szólt a már a tervezéshez is hasznos ötleteket adó tankerület és az iskola vezetéséről, tudniillik gyakorlatilag az ő építészeti, pedagógiai elképzeléseik érvényesültek a tervezői, majd a kivitelezői munka során.

Dr. Maruzsa Zoltán kiemelte: az országban jelenleg 110 hasonló, európai uniós forrásból megvalósuló beruházás van folyamatban. Ezek közül - a más településeken megvalósuló iskolakorszerűsítéseket is ide értve- élen jár a Bajai Tankerületi Központ.


Az államtitkárt, a polgármestert és a sajtó képviselőit Sárosi Magdolna és Reiterné Fekete Mária Magdolna vezette körbe, kalauzolta az épületben, ahol a budapesti székhelyű Chameeleon design Misurda Ágnes vezetésével az iskola kisdiákjai által készített rajzokból merített ihlettől vezérelve, hangulatosabbnál hangulatosabb színeket használva festett fantáziadús kompozíciókat a nagyobb közösségi terek egy-egy falára.

Lévén, hogy az alkotások hosszú ideig őrzik a művészek kéznyomát, annyit mindenképpen érdemes tudni, hogy Misurda Ágnes ismert név a design szakmában. Nem csak sokoldalú alkotó, díszlettervező, de oktat is, többen találkozhattak vele a Paksi Atomerőmű Alkotó Energia táborában.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

A Fényi Gyula Általános Iskola intézményvezetője elmondta: a Bajai Tankerületi Központ EFOP-4.1.2-17-2017-00118 azonosító számú, Kalocsai Fényi Gyula Általános Iskola fejlesztése című projektje magában foglalja az iskola székhely épületének átalakítását, emeletráépítéssel történő bővítését, energetikai hálózatának korszerűsítését, az intézmény működéséhez szükséges új eszközök beszerzését, valamint az egyéb járulékos beruházási elemeket.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc


A beruházás a jelenlegi stádiumában ott tart, hogy a szakhatóságok közül a katasztrófavédelem már átvette az új épületrészt. A többi szakhatóság is bejelentkezett, így a szeptemberi iskolakezdésig minden adott lesz a jelenleg online oktatásnak az immár legkorszerűbb iskolai körülmények közötti folytatásához.

Reiterné Fekete Mária Magdolna hozzátette: az emeletráépítés, mint fő projektelem a földszinti, kiszolgáló épületszárny fölött valósult meg.

Az intézményvezető és helyettesei az új épületrész, az egyes helyiségek bejárásakor bemutatták, hogy három új szaktanterem, három fejlesztő terem, könyvtár, közösségi tér, valamint dráma és színjátszó terem létesült, illetve új irodahelyiségek kerültek kialakításra. A legkorszerűbb számítástechnikai, hangtechnikai és egyéb, az oktatást segítő eszközöket már megrendelték, így a nyár folyamán azok beszerelése, beüzemelése is megtörténik.

MINT ELHANGZOTT, A BŐVÍTÉS EREDMÉNYEKÉNT EGY 373 FŐ KAPACITÁSSAL BÍRÓ, KORSZERŰ OKTATÁSI-NEVELÉSI KÖRNYEZETET BIZTOSÍTÓ ISKOLA JÖTT LÉTRE KALOCSÁN,

amely a fenti célok mellett hozzájárul az oktatás minőségének javításához, az oktatási egyenlőtlenségek és a végzettség nélküli iskolaelhagyás mérsékléséhez, a túlzsúfoltság csökkentéséhez.

Dr. Filvig Géza polgármester az államtitkárhoz, a tankerületi központ vezetőjéhez és az intézményvezetőhöz fordulva megköszönte a beruházást, az ezzel járó áldozatos munkát, az időközben felmerült nehézségek szakszerű és gyors kezelését, és mint mondta:

A FEJLESZTÉSSEL NEM CSAK AZ ISKOLÁBAN TANULÓ GYERMEKEK, AZ ITT TANÍTÓ PEDAGÓGUSOK, HANEM AZ EGÉSZ VÁROS LETT GAZDAGABB.

A polgármester további eredményes és sikerekben gazdag munkát kívánt a pedagógusoknak.

Az államtitkár, a polgármester és a résztvevők a látogatás végén, annak emlékére, a Chameeleon design tagjai irányítása mellett egy-egy ecsetvonással hagytak nyomot az éppen készülő, fantáziadús fali festményen.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)
A galéria megtekintéséhez kattints a képre!
Forrás: KALOhírek / Zsiga Ferenc

 

Ha tetszett a cikk, kövesse a Kalohíreket
a Facebookon!

videok  legfrissebb videók

2019. 08. 09., 11:29
Terefere Pécsi Viviennel. Interjúalanyaink: kalocsai kötődésű, tehetséges fiatalok. Téma: vágyak, álmok, tervek, alkotások, aktualitások. Viven első beszélgetőtársa 18 éves koráig élt városunkban, amelynek közvéleménye röplabdacsapatunk erősségeként ismerhette meg őt. De mi van vele most, egy jó évtized után? Meg fognak lepődni!

Még több friss hír

  Legfrissebbek most

   NAPI GYORS
2022. 01. 20., 18:02
Gyopáros Alpár kormánybiztos úr már második alkalommal érkezett körzetünkbe annak érdekében, hogy a vezetése alatt álló Magyar Falu Programról személyesen tájékoztassa településeink polgármestereit. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
Az utóbbi hat évből négyben hullott hó a világ legnagyobb sivatagában, de 2017. előtt 1979. óta nem volt ilyen. Nálunk a meteorológusok cudar hidegre figyelmeztetnek. Még >>>
2022. 01. 20., 09:36
A tanulók magyar nyelvből és matematikából vizsgáznak. Még >>>
2022. 01. 19., 19:54
Filvig Géza polgármester és kísérete a TOP Plusz források adta lehetőségekről a megyei közgyűlés elnökével és a megyei fejlesztési ügynökség képviselőivel egyeztetett a megyeszékhelyen. Még >>>
2022. 01. 19., 17:01
Dollenstein László polgármester úr, Fröhlich Henrikné, a Hartai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonyának és Vejtei András a Hartai Önkéntes Tűzoltó Egyesület parancsnokának meghívásra látogatott Hartára Font Sándor országgyűlési képviselő. Még >>>
2022. 01. 19., 13:11
Kiszli Vandának, az Atomerőmű Sportegyesület kajakosának neve is felkerült a magyar kajak-kenu sport örökös bajnokainak márványtáblájára – tájékoztatott az egyesület. Még >>>

  NÉPSZERŰ HÍREK

hirdetés